Pomidor Malinowy - informacje, uprawa, pielęgnacja, podlewanie
Popularne „malinówki” coraz chętniej są sadzone w ogrodzie. Te wyjątkowe pomidory wyróżniają się słodkim smakiem i gęstym miąższem. Idealne do kanapek, wspaniałe do sałatki, wprost genialne do obiadu. Pomidory malinowe sprawdzają się w każdych okolicznościach. A na dodatek większość odmian idealnie nadaje się do uprawy gruntowej.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Pomidory malinowe – przegląd odmian
Pomidory malinowe – charakterystyka grupy odmian
Pomidory malinowe to dość duża grupa odmian. Są bardzo charakterystyczne i na pewno je znasz. Pomidor malinowy ma różowawą skórkę, pod którą kryje się różowo-czerwony miąższ. Jest mięsisty, zwarty i gęsty, a przy tym bardzo smaczny, słodki i niezwykle soczysty.
Odmiany są różnej wielkości i mogą mieć owoce o różnej masie. Część z nich jest bardzo duża, jak pomidory Bawole Serce, część natomiast jest niewielka. Wszystko zależy od tego, jaką odmianę wybierzesz. Smak warzywa jest jednak zawsze dość podobny – słodki, soczysty, wyjątkowy.
Pomidory malinówki pojawiają się oczywiście w sklepach, ale większość odmian najlepiej sprawdza się w uprawie amatorskiej. Nie przechowują się za długo i raczej nie nadają się do transportu, jedynie do bezpośredniego spożycia na bieżąco.
Pomidory malinówki – odmiany idealne do ogrodu
Odmiany pomidorów mogą mieć różne zastosowanie. Dobrze sprawdzają się i pod osłony, do tunelu i do gruntu. Rośliny mają standardową wysokość, a odmiany różnią się między sobą zaledwie wielkością owoców, ich kształtem i może nieco smakiem. Mogą różnić się także momentem owocowania. Wśród nich znajdziesz take polskie odmiany, które dobrze sprawdzają się w uprawie w naszych warunkach klimatycznych.
Przedstawiamy najbardziej polecane pomidory malinowe:
- ‘Malinowy Warszawski’ to odmiana wczesna, wyróżniająca się silnym wzrostem i bardzo obfitym owocowaniem. Przez cały okres wydaje ciągle to nowe owoce, a poziom plonu jest po prostu imponujący – 8, a nawet 9 kg owocu z jednego krzewu! Pomidory ‘Warszawskie’ są dość duże, mają spłaszczony kształt i są wyraźnie żebrowane. Pod cienką skórką kryje się mięsisty, smaczny miąższ.
- ‘Malinowy Ożarowski’ – pomidory polskie wyróżniają się smakiem, a ta odmiana od tego nie odbiega. Jest to wczesny pomidor, który tworzy dość wysokie rośliny. Rodzi bardzo smaczne i aromatyczne, kuliste owoce bez żadnych zniekształceń. Jego zaletą jest piękna barwa skórki i ładny wygląd. To najlepsza odmiana szklarniowa, ale sprawdzi się także w ogrodzie.
- Pomidor ‘Bawole Serce’ na pewno znasz. Istnieje także malinowa odmiana tego pomidora. Owoce są bardzo charakterystyczne, mają typowy sercowaty kształt. Są także bardzo duże – ich waga sięga aż 200-300 g! Na dodatek są wybitnie smaczne. To idealne pomidory gruntowe, ale także można uprawiać je jako szklarniowe.
- ‘Malinowy Olbrzym’ – to kolejna uprawa która zasługuje na uwagę. Jest to średnio późna odmiana pomidorów, która rośnie bardzo wysoko. Rośliny powinny być uprawiane przy palikach, ponieważ duże owoce mają tendencję do łamania pędów. Pomidory są bardzo smaczne, mięsiste i naprawdę słodkie, zwłaszcza na mocno nasłonecznionych stanowiskach.
- ‘Maliniak’ – sztywnołodygowa odmiana o zwartym pokroju, bardzo plenna. Rośliny mają nieduży wzrost, ale palikuje się je, ponieważ tworzą ogromne owoce. Te mają charakterystyczny kształt – są lekko spłaszczone i żebrowane. Pod skórką kryje się różowy miąższ, niezwykle aromatyczny. To najlepsza odmiana gruntowa, ale nadaje się także do tunelu. Malinówka ‘Mailiniak’ jest stosunkowo odporna na działanie czynników zewnętrznych. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź także ten artykuł o polecanych smacznych odmianach pomidorów.
Pomidory malinowe – sadzenie i uprawa
Pomidory malinowe w Polsce, jak zresztą wszystkie pomidory, powinno się uprawiać poprzez wysadzanie do gruntu gotowych, niezbyt dużych sadzonek. Możesz kupić gotowe sadzonki w sklepach, jednakże możesz także przygotować własne. Wystarczy wcześnie (w lutym lub marcu) wysiać nasiona do niewielkich doniczek rozsadowych. Sadzonki, które mają kilkanaście centymetrów już nadają się do wysadzenia na stałym miejscu. Może to nastąpić dopiero po 15 maja, kiedy jest na tyle ciepło, żeby się utrzymały i przyjęły.
Nasiona pomidorów możesz pozyskać ze zbiorów – wystarczy je wyciągnąć z owoców i dobrze wysuszyć. Trzeba jednak uważać, ponieważ odmiany mające w nazwie oznaczenie F1 nie zawsze zachowują cechy rośliny macierzystej. Oczywiście cena nasion nie jest wygórowana – duże opakowanie otrzymasz za dosłownie kilka złotych. Możesz także kupić gotowe sadzonki, ale to już nieco droższe rozwiązanie. Cena sadzonek zazwyczaj wynosi zaledwie kilka złotych za sztukę. Malinówka z reguły dobrze się przyjmuje.
Pomidor malinowy - pielęgnacja pomidorów malinowych
Pomidory malinowe – podłoże i stanowisko
Uprawa pomidorów malinowych nie jest szczególnie trudna, ale rośliny potrzebują dobrze dobranego podłoża. To popularna roślina w naszym klimacie, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że nie pochodzi z Polski i może mieć duże wymagania. Zwłaszcza jeśli chodzi o światło i ciepło, pomidory malinowe najbardziej go potrzebują. Szklarniowe pomidory oczywiście mają zapewnioną wyższą temperaturę, ale te w gruncie powinny być sadzone na ciepłym, nasłonecznionym miejscu, osłoniętym od wiatru.
Amatorska uprawa powinna rozpocząć się od zasilenia podłoża obornikiem lub kompostem jesienią. Dzięki temu ziemia będzie zasobna w składniki odżywcze. Można także zastosować specjalne nawozy startowe do warzyw lub nawozy do pomidorów.
Pomidory malinowe gruntowe i pod osłony – pielęgnacja
Pielęgnacja pomidorów malinowych niestety zajmuje dość dużo czasu. Zarówno w gruncie, jak i pod osłonami należy zapewnić im odpowiednie warunki. Bardzo istotne jest podlewanie, zwłaszcza latem i na etapie zawiązywania owoców. Bez dużej dawki wody owoce mogą obumierać i opadać z krzewów. Zwłaszcza w okresie upałów codzienne podlewanie to podstawa.
Pomidory warto także zasilać odpowiednią dawką składników odżywczych. Służą do tego specjalne nawozy do warzyw lub preparaty dedykowane do pomidorów. Zawierają mikroskładniki, które przyczyniają się do lepszego smaku i wybarwienia owoców. Najczęściej robi się dwa zabiegi w sezonie, ale tak naprawdę zależy to od konkretnego producenta.