Pomidory rzymskie - co powinniśmy o nich wiedzieć

Najsmaczniejsze odmiany pomidorów - kilka ciekawostek o pomidorach

Pomidory rzymskie znane są również jako pomidory śliwkowe i tak jak inne pomidory, między innymi pomidory Gargamel, należą do rodziny psiankowatych. Warto wiedzieć, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a ich dzikie odmiany możemy spotkać nawet dzisiaj. To właśnie z Ameryki pomidory zostały sprowadzone do Polski.

Jaskrawoczerwone pomidory były nazywane jabłkami złota, ze względu na swój kolor. Powinniśmy wiedzieć, że przez dość długi czas pomidory były uważane za rośliny ozdobne i właśnie z tego powodu prowadzona była ich uprawa. Na dodatek w Niemczech odgrywały rolę roślin pokojowych, z kolei we Francji uprawiane były na altanach w celach ozdobnych, a w Rosji i Anglii uprawiano je razem z bardzo rzadkimi roślinami w cieplarniach.

Już w XIX wieku zaczęto bardziej interesować się pomidorami, ponieważ wcześniej twierdziło się, że są one trujące. Natomiast nikt wtedy nie przypuszczał, że solanina, która jest substancją trującą, nie występuje w dojrzałych owocach. Natomiast znajduje się ona w łodygach i liściach. Nawet nasiona mają jej niewielkie ilości, które nie zagrażają naszemu zdrowiu. Jeśli planujesz uprawę tych warzyw, sprawdź także artykuł o wyborze sadzonek pomidorów.

Pomidory śliwkowe - jak ważne są w naszej diecie

Pomidor śliwkowy, tak jak i pomidor Gargamel i inne pomidory, zawiera bardzo duże ilości witamin i substancji odżywczych. W pomidorach znajdują się witaminy C, K, E, B3, B6, a także kwas foliowy, biotyna i beta-karoten, czyli prowitamina A. Co więcej, pomidory są ogromnym źródłem potasu, manganu, magnezu oraz miedzi.

Znajduje się w nich również bardzo ważny likopen, dzięki któremu pomidor mają czerwony kolor. Te niskokaloryczne warzywa są wskazane przy dietach wykorzystywanych w walce z otyłością, reumatyzmem, cukrzycą, zapaleniem stawów, a nawet chorobami serca i nerek. Dodatkowo, dzięki solą bromu, wykazują delikatne działania uspokajające.

Powinniśmy pamiętać, że spożywanie pomidorów jest bardzo ważne dla dzieci i młodzieży w trakcie ich intensywnego wzrostu. Nie powinno ich także zabraknąć w diecie osób, które cierpią na zaparcia lub inne problemy z wypróżnianiem. Warto wiedzieć, że przetwory z pomidorów mają także właściwości lecznicze przy nowotworach z przerzutami. Co więcej, pomidory, a także sosy pomidorowe mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty nawet o 21-43%, jeśli są spożywane więcej niż dwa razy w tygodniu.

Pomidory śliwkowe - gdzie powinno odbywać się ich sadzenie

Jeśli chcemy uprawiać najsmaczniejsze odmiany pomidorów, bez względu na to, czy będzie to pomidor rzymski, pomidor Gargamel, czy pomidor malinowy, powinniśmy w pierwszej kolejności dowiedzieć się, jakie ma on wymagania odnośnie do stanowiska i uprawy. Zobaczmy więc, na jakim stanowisku gruntowe pomidory śliwkowe czują się najlepiej i jaka powinna być gleba pod ich uprawę.

Pomidory to warzyw, których wysiew nasion i sadzonek możemy przeprowadzić w warzywniakach, tunelach foliowych, szklarniach, a nawet i donicach na balkonie i na tarasie. Warto wiedzieć, że warzywa te preferują miejsca, które bardzo szybko się nagrzewają. Właśnie z tego powodu musimy wybierać pod uprawę stanowiska słoneczne.

Kolejnym ważnym aspektem jest dobór gleby. Podłoże pod pomidory rzymskie powinno być żyzne o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego o pH 6,5-7,5. Dlatego właśnie najlepsza będzie gleba kompostowa lub ziemia gnojowa. Co więcej, najlepiej rozwijają się na stanowiskach w pierwszym i drugim roku po obfitym nawożeniu obornikiem.

Pomidory rzysmkie na desce, czyli pomidory śliwkowe jako najsmaczniejsze odmiany pomidorów

Pamiętajmy także, że pomidory ściółkuje się słomą. Dzięki temu nasza gleba nie wyschnie szybko, ponieważ słoma ograniczy wyparowywanie wody z podłoża. Co więcej, słoma pomoże także w zachowaniu odpowiedniej temperatury gleby, przez co nie będzie problemu z gwałtownymi zmianami temperatury gleby, co jest zagrożeniem dla pomidorów. Wykonując ściółkowanie, mamy pewność, że pomidory nie będą tak często chorowały.

Pomidory śliwkowe - jak przebiega ich uprawa

Pomidory rzymskie - co jest ważne podczas sadzenia

Pomidory rozmnaża się zarówno z nasion, jak i sadzonek. Nasiona wysiewa się od 1.III do 15.IV do przygotowanych pojemników. Natomiast już pod koniec maja i na początek czerwca możemy przystąpić do zasadzenia naszych sadzonek do gruntu. Termin siewu warzyw jest bardzo ważny, bo w głównej mierze od niego zależy, jak będą się rozwijały pomidory i kiedy będą gotowe do zbioru.

Pamiętajmy o tym, że pomidory śliwkowe nie są odporne na mróz, za to znoszą minusowe temperatury do kilku stopni. Warto jednak wiedzieć, że pomidory, które przeszły przez spadki temperatur, mogą przebarwiać się na fioletowo. Natomiast przebarwienie minie, gdy temperatura wzrośnie.

Nie możemy zapomnieć także o chorobach i szkodnikach, które atakują nasze warzywa. Otóż pomidory śliwkowe, tak jak i inne, są bardzo podatne na choroby grzybowe, które pojawiają się przy wysokiej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach. Właśnie dlatego powinniśmy na nie uważać właśnie w lipcu, gdzie obserwuje się najwięcej porażeń chorobami grzybowymi.

Pielęgnacja pomidorów śliwkowych - o czym pamiętać

W przypadku pielęgnacji bardzo istotne dla pomidorów rzymskich, ale nie tylko, jest podlewanie i nawożenie. Podlewanie powinno być obfite, zwłaszcza w momencie zawiązywania owoców i podczas upałów. Zapamiętajmy także, że im więcej liści pojawi się na naszym krzewie, tym więcej wody będą one potrzebowały.

Pomidory dobrze radzą sobie także podczas okresowych suszy, natomiast po takiej przerwie od dostawy wody, powinniśmy ostrożnie rozpocząć podlewanie i nie dawać im zbyt dużej ilości wody. Niestety, gdy przesadzimy z ilością wody po przesuszeniu, wtedy pomidory mogą zacząć pękać.

Bardzo ważnym czynnikiem jest również nawożenie, którego pomidory potrzebują w bardzo dużych ilościach. Aż do 15 sierpnia pomidory powinny być nawożone minimum raz w tygodniu. Możemy również rozłożyć konkretne dawki na kilka mniejszych. Do nawożenia pomidorów korzysta się zarówno z nawozów roślinnych, jak i zwierzęcych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny