Pomysły na grilla - mięso i nie tylko...
Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. To wtedy odbywają się pierwsze w roku uroczystości rodzinne, dopisuje piękna pogoda, a coraz dłuższe dni zachęcają, aby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Maj to także początek sezonu grillowego, którym będziemy cieszyli się aż do jesieni. Większość z nas z niecierpliwością wypatruje majówki, aby rozstawić w ogrodzie grill, zaprosić rodzinę i przyjaciół oraz uraczyć ich przepysznym jedzeniem.
Mimo tego, że polskie pomysły na grilla to głównie dania mięsne, nie jest to jedyny przysmak, który możemy upichcić na grillu. Sprawdźmy, jakie inne ciekawe pomysły na grilla możemy wykorzystać w tym roku!
Jak przygotowywać potrawy na grillu, aby były zawsze udane?
Sekretem udanych dań z grilla jest odpowiednio przeprowadzony proces ich obróbki termicznej. Jedzenie musi być grillowane bardzo powoli – jeśli korzystamy z klasycznego grilla węglowego, węgle powinny żarzyć się bardzo delikatnie, na grillu gazowym palnik ustawiamy na średni płomień, a na grillu elektrycznym, pieczemy ze średnią/niską mocą. Zawsze po użyciu grilla należy dokładnie go oczyścić – warto to zrobić, kiedy urządzenie wystygnie, gdyż pozwoli to sprawnie usunąć tłuszcz i resztki jedzenia oraz zapewni doskonały smak potrawom przygotowywanym w kolejnych dniach.
Zanim rozstawimy grill w ogrodzie, warto także zastanowić się, jakie potrawy chcemy na nim przygotowywać. Jako pierwsze na myśl zwykle przychodzą nam klasyczne potrawy mięsne – np. karkówka z grilla, grillowane szaszłyki z mięsem i warzywami, pieczona na grillu kiełbasa, grillowane udka i skrzydełka z kurczaka, pieczony boczek i wiele innych. W supermarketach znajdziemy gotowe, paczkowane mięso na grilla w marynacie. Jeśli jednak zależy nam na jego wysokiej jakości, wybierajmy raczej mięso do samodzielnego przygotowania. Surowe mięso bez dodatków możemy bowiem własnoręcznie doprawić, korzystając z gotowych mieszanek przypraw do dań z grilla. Z ich pomocą stworzymy także aromatyczną marynatę, która podniesie walory smakowe mięsa po upieczeniu oraz sprawi, że stanie się ono bardziej soczyste.
Jeśli nie mięso to co? Warzywne pomysły na dania z grilla i nie tylko!
Ciekawe pomysły na grilla, które warto wykorzystać w tym sezonie, to nie tylko popularne mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe. Na grillu doskonale sprawdzają się bowiem także warzywa. Warto sięgnąć chociażby po pomidory, paprykę, bakłażana, szparagi i cukinię, które przygotowane na grillu nabiorą zupełnie nowego smaku i aromatu. Grillowane warzywa świetnie sprawdzą się zarówno serwowane solo, jak i jako dodatek do mięsa lub przekąska. Możemy je także wykorzystać jako składnik sałatek lub przygotować z nich przetwory na przyszłą jesień i zimę.
Oprócz warzyw z powodzeniem możemy także grillować ser. Na grillu upieczemy m. in. oscypki, cypryjski ser halloumi czy francuski camembert. Co ciekawe, na ruszcie możemy przygotować właściwie każdy rodzaj sera – kluczem jest dobór właściwej metody grillowania. Sery miękkie (np. gouda, cheddar czy sery pleśniowe) zaleca się grillować na tackach, owinięte folią aluminiową. Sery twarde (np. oscypek i halloumi) możemy natomiast piec bezpośrednio na grillu. Na grillu z powodzeniem przygotujemy także ryby i owoce morza – m. in. pstrąga, dorsza, makrelę, łososia, krewetki, a nawet ośmiornicę.
Pomysły na grilla w wersji wegetariańskiej
Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym
Ser halloumi świetnie nadaje się na grilla, o czym można się przekonać wypróbowując ten przepis. Najlepiej smakuje serwowany na ciepło, z dodatkiem smakowitego sosu pieczarkowego. Oto, jak przygotować ten przysmak! Potrzebujemy ok. 220 g sera halloumi i następujących składników na sos: 250 g brązowych pieczarek, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, 200 g śmietany kremówki, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczki mąki, 1 łyżki masła, 1 łyżki oliwy, szczypty gałki muszkatołowej, 1 łyżki natki z pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.
Najpierw przygotowujemy sos – czyścimy i obieramy pieczarki, kroimy je na plastry. Podsmażamy na oleju cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pieczarki. Po odparowaniu wody wlewamy na patelnię bulion, dodajemy śmietanę i doprawiamy gałką muszkatołową. Dusimy przez chwilę, a na koniec dodajemy mąkę, aby zagęścić sos, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Ser kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm, skrapiamy je z wierzchu oliwą z oliwek i przekładamy na grilla. Pieczemy z obu stron przez kilka minut, a przed podaniem polewamy sosem pieczarkowym.
Grillowane warzywa z sosem jogurtowym
Grillowane warzywa to kolejna propozycja dla miłośników zdrowych i urozmaiconych pod względem składników potraw z grilla. Będą świetnym wyborem dla wegetarian oraz osób, które po prostu nie lubią mięsa. Sprawdzą się także jako dodatek do dań mięsnych.
Do ich przygotowania potrzebne są: 1 cykoria, 1 kukurydza, 2 cebule czerwone, 2 papryki czerwone, 0,5 kg szparagów, 0,5 kg pomidorków koktajlowych, 2 młode marchewki. Marynatę przygotujemy z 0,5 szkl. oliwy z oliwek, szczypty przyprawy do dań z grilla i 1 łyżki musztardy miodowej. Na sos jogurtowy potrzebne będą natomiast: 200 g jogurtu bałkańskiego, 2 łyżki majonezu, 1 ogórek, 3 rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku i 1 torebka greckiego sosu sałatkowego.
Mieszamy ze sobą składniki sosu, doprawiamy i chowamy do lodówki. Łączymy składniki marynaty, oczyszczamy i kroimy warzywa. Przekładamy je do miski i dokładnie polewamy marynatą. Zamarynowane warzywa grillujemy, a po zdjęciu z rusztu, podajemy z dodatkiem sosu jogurtowego.
Klasyczne pomysły na dania z grilla na bazie mięsa
Smakowita karkówka z grilla z sosem ziołowym
Karkówka to zdecydowanie królowa polskiego grilla. Podawana z dodatkiem ziołowego sosu o ciekawym, zielonym zabarwieniu z pewnością stanie się daniem, które bardzo szybko zniknie z talerzy. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 4 plastrów świeżej karkówki, 2 łyżek oliwy z oliwek i mieszanki przypraw do dań z grilla. Sos zrobimy natomiast na bazie 1 łyżeczki musztardy sarepskiej, 120 ml oliwy z oliwek, 1,5 łyżki soku z cytryny, 3 łyżek natki pietruszki, 3 łyżek bazylii, 1-2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek kaparów oraz odrobiny czarnego pieprzu.
W pierwszej kolejności umieszczamy plastry karkówki w naczyniu. Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz przyprawą do dań z grilla. Obtaczamy mięso w marynacie, przekładamy je do zamykanego pojemnika i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos ziołowy: mieszamy musztardę z oliwą, sokiem z cytryny, ziołami, czosnkiem i kaparami, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. Po 2 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i trzymamy je ok. pół godziny w temperaturze pokojowej. Grillujemy przez ok. 15 min., obracając mięso, aby równomiernie się upiekło. Podajmy karkówkę na ciepło z dodatkiem sosu ziołowego.
Te i wiele więcej ciekawych przepisów na grilla znajdziesz na portalu Doradca Smaku: https://www.doradcasmaku.pl/pomysly-wiecej-smaku-grill-316
artykuł sponsorowany