Mimo tego, że polskie pomysły na grilla to głównie dania mięsne, nie jest to jedyny przysmak, który możemy upichcić na grillu. Sprawdźmy, jakie inne ciekawe pomysły na grilla możemy wykorzystać w tym roku!

Jak przygotowywać potrawy na grillu, aby były zawsze udane?

Sekretem udanych dań z grilla jest odpowiednio przeprowadzony proces ich obróbki termicznej. Jedzenie musi być grillowane bardzo powoli – jeśli korzystamy z klasycznego grilla węglowego, węgle powinny żarzyć się bardzo delikatnie, na grillu gazowym palnik ustawiamy na średni płomień, a na grillu elektrycznym, pieczemy ze średnią/niską mocą. Zawsze po użyciu grilla należy dokładnie go oczyścić – warto to zrobić, kiedy urządzenie wystygnie, gdyż pozwoli to sprawnie usunąć tłuszcz i resztki jedzenia oraz zapewni doskonały smak potrawom przygotowywanym w kolejnych dniach.

Zanim rozstawimy grill w ogrodzie, warto także zastanowić się, jakie potrawy chcemy na nim przygotowywać. Jako pierwsze na myśl zwykle przychodzą nam klasyczne potrawy mięsne – np. karkówka z grilla, grillowane szaszłyki z mięsem i warzywami, pieczona na grillu kiełbasa, grillowane udka i skrzydełka z kurczaka, pieczony boczek i wiele innych. W supermarketach znajdziemy gotowe, paczkowane mięso na grilla w marynacie. Jeśli jednak zależy nam na jego wysokiej jakości, wybierajmy raczej mięso do samodzielnego przygotowania. Surowe mięso bez dodatków możemy bowiem własnoręcznie doprawić, korzystając z gotowych mieszanek przypraw do dań z grilla. Z ich pomocą stworzymy także aromatyczną marynatę, która podniesie walory smakowe mięsa po upieczeniu oraz sprawi, że stanie się ono bardziej soczyste.

Grillowane dania - różnorodność smaków
Pomysły na grilla - mięso i nie tylko...

Jeśli nie mięso to co? Warzywne pomysły na dania z grilla i nie tylko!

Ciekawe pomysły na grilla, które warto wykorzystać w tym sezonie, to nie tylko popularne mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe. Na grillu doskonale sprawdzają się bowiem także warzywa. Warto sięgnąć chociażby po pomidory, paprykę, bakłażana, szparagi i cukinię, które przygotowane na grillu nabiorą zupełnie nowego smaku i aromatu. Grillowane warzywa świetnie sprawdzą się zarówno serwowane solo, jak i jako dodatek do mięsa lub przekąska. Możemy je także wykorzystać jako składnik sałatek lub przygotować z nich przetwory na przyszłą jesień i zimę.

Oprócz warzyw z powodzeniem możemy także grillować ser. Na grillu upieczemy m. in. oscypki, cypryjski ser halloumi czy francuski camembert. Co ciekawe, na ruszcie możemy przygotować właściwie każdy rodzaj sera – kluczem jest dobór właściwej metody grillowania. Sery miękkie (np. gouda, cheddar czy sery pleśniowe) zaleca się grillować na tackach, owinięte folią aluminiową. Sery twarde (np. oscypek i halloumi) możemy natomiast piec bezpośrednio na grillu. Na grillu z powodzeniem przygotujemy także ryby i owoce morza – m. in. pstrąga, dorsza, makrelę, łososia, krewetki, a nawet ośmiornicę.

Pomysły na grilla w wersji wegetariańskiej

Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Ser halloumi świetnie nadaje się na grilla, o czym można się przekonać wypróbowując ten przepis. Najlepiej smakuje serwowany na ciepło, z dodatkiem smakowitego sosu pieczarkowego. Oto, jak przygotować ten przysmak! Potrzebujemy ok. 220 g sera halloumi i następujących składników na sos: 250 g brązowych pieczarek, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, 200 g śmietany kremówki, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczki mąki, 1 łyżki masła, 1 łyżki oliwy, szczypty gałki muszkatołowej, 1 łyżki natki z pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.

Najpierw przygotowujemy sos – czyścimy i obieramy pieczarki, kroimy je na plastry. Podsmażamy na oleju cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pieczarki. Po odparowaniu wody wlewamy na patelnię bulion, dodajemy śmietanę i doprawiamy gałką muszkatołową. Dusimy przez chwilę, a na koniec dodajemy mąkę, aby zagęścić sos, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Ser kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm, skrapiamy je z wierzchu oliwą z oliwek i przekładamy na grilla. Pieczemy z obu stron przez kilka minut, a przed podaniem polewamy sosem pieczarkowym.

Grillowane warzywa z sosem jogurtowym

Grillowane warzywa to kolejna propozycja dla miłośników zdrowych i urozmaiconych pod względem składników potraw z grilla. Będą świetnym wyborem dla wegetarian oraz osób, które po prostu nie lubią mięsa. Sprawdzą się także jako dodatek do dań mięsnych.

Do ich przygotowania potrzebne są: 1 cykoria, 1 kukurydza, 2 cebule czerwone, 2 papryki czerwone, 0,5 kg szparagów, 0,5 kg pomidorków koktajlowych, 2 młode marchewki. Marynatę przygotujemy z 0,5 szkl. oliwy z oliwek, szczypty przyprawy do dań z grilla i 1 łyżki musztardy miodowej. Na sos jogurtowy potrzebne będą natomiast: 200 g jogurtu bałkańskiego, 2 łyżki majonezu, 1 ogórek, 3 rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku i 1 torebka greckiego sosu sałatkowego.

Mieszamy ze sobą składniki sosu, doprawiamy i chowamy do lodówki. Łączymy składniki marynaty, oczyszczamy i kroimy warzywa. Przekładamy je do miski i dokładnie polewamy marynatą. Zamarynowane warzywa grillujemy, a po zdjęciu z rusztu, podajemy z dodatkiem sosu jogurtowego.

Grillowane przysmaki na świeżym powietrzu
Pomysły na grilla - mięso i nie tylko...

Klasyczne pomysły na dania z grilla na bazie mięsa

Smakowita karkówka z grilla z sosem ziołowym

Karkówka to zdecydowanie królowa polskiego grilla. Podawana z dodatkiem ziołowego sosu o ciekawym, zielonym zabarwieniu z pewnością stanie się daniem, które bardzo szybko zniknie z talerzy. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 4 plastrów świeżej karkówki, 2 łyżek oliwy z oliwek i mieszanki przypraw do dań z grilla. Sos zrobimy natomiast na bazie 1 łyżeczki musztardy sarepskiej, 120 ml oliwy z oliwek, 1,5 łyżki soku z cytryny, 3 łyżek natki pietruszki, 3 łyżek bazylii, 1-2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek kaparów oraz odrobiny czarnego pieprzu.

W pierwszej kolejności umieszczamy plastry karkówki w naczyniu. Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz przyprawą do dań z grilla. Obtaczamy mięso w marynacie, przekładamy je do zamykanego pojemnika i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos ziołowy: mieszamy musztardę z oliwą, sokiem z cytryny, ziołami, czosnkiem i kaparami, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. Po 2 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i trzymamy je ok. pół godziny w temperaturze pokojowej. Grillujemy przez ok. 15 min., obracając mięso, aby równomiernie się upiekło. Podajmy karkówkę na ciepło z dodatkiem sosu ziołowego.

Te i wiele więcej ciekawych przepisów na grilla znajdziesz na portalu Doradca Smaku: https://www.doradcasmaku.pl/pomysly-wiecej-smaku-grill-316

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej