Portulaka warzywna

Portulaka warzywna (Portulaca oleacera) w ogrodzie

Portulaka pospolita to jednoroczne warzywo. Zjada się jego części nadziemne, podobnie jak sałaty czy rukoli. Do tej drugiej jest nawet trochę podobna – to niezbyt duży liść na krótkim ogonku. Składa się z licznych, jajowatych listków. Portulaka warzywna ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, naprawdę wybitny w sałatkach.

Portulaka warzywna tworzy palowaty korzeń. Ma kilak rozgałęzionych pędów, najczęściej wzniesionych. Dobrze sprawdza się w każdym ogrodzie. Kwiat nie jest szczególnie interesujący, najczęściej także nie dopuszcza się do jego powstania. Liście pobiera się i obcina na bieżąco, roślina błyskawicznie się odradza. Z tego względu w czasie jednego sezonu masz szansę na kilkukrotny zbiór.

Co ciekawe, należy do dużej rodziny, w której można znaleźć bardzo interesujące okazy. Kwiat portulaka wielkokwiatowa zachwyca urokiem i można uprawiać go na balkonie.

Uprawa portulaki warzywnej – wymagania

Portulaka warzywna udaje się w zasadzie wszędzie, ale jeśli zależy ci na tym, by zbiór był obfity, koniecznie musisz zapewnić jej odpowiednie warunki. Portulaka potrzebuje lekkiego, przepuszczalnego podłoża, chociaż źle znosi suszę. Preferuje żyzne, zasobne w składniki mineralne gleby. Potrzebuje ciepłego i mocno nasłonecznionego stanowiska. W większości ogrodów zatem uprawa może się nie udać.

Portulaca oleacera to roślina uprawiana z nasion. Nasiona portulaki warzywnej wysiewa się bezpośrednio do gruntu, dlatego najczęściej jej uprawa przypada na lato. Jest jednak kompletnie niewrażliwa na przedplon, można więc uprawiać ją na miejscu sałaty, rzodkiewki czy fasolki szparagowej. Nasiona portulaki warzywnej błyskawicznie kiełkują. Należy jednak pamiętać, że nie można ich przykrywać ziemią, po rozrzuceniu tylko lekko je uciśnij. Roślinę uprawia się w rzędach oddalonych o 25-30 cm.

Portulaka warzywna - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni 2

Pielęgnacja portulaki w ogrodzie

Portulaka warzywna nie ma dużych wymagań. Jedne, czego potrzebuje to bardzo intensywne podlewanie. Musi być zraszana prawie codziennie, szczególnie w upalne i suche lata. Jest bardzo odporna na zalanie, dlatego nie musisz przejmować się, że dostarczysz jej za dużo wody.

Portulaka pospolita wymaga także regularnego nawożenia. Wieloskładnikowe nawozy fosforowo-potasowe stosuje się jeszcze przed rozpoczęciem uprawy. Natomiast azotowe podaje się pogłównie, przed zbiorem. Najlepiej zastosować dwie dawki w odstępnie kilku tygodni. Kolejne dawki możesz podać po każdym zbiorze, by roślina szybciej się odrodziła.

Szukasz dobrych cen na ziemię i nawozy do kwiatów? Sprawdź poniżej!

Zastosowanie portulaki w kuchni – przepisy i inspiracje

Ogólnie można stwierdzić, że portulakę warzywną przyrządza się jak szpinak. Dobrze smakuje na surowo, dlatego bywa często elementem sałatek. Przepisy podpowiadają dodanie do niej sosu balsamicznego lub winegret. Dobrze komponuje się z warzywami i owocami.

Liście portulaki warzywnej świetnie smakują po obróbce termicznej. Podsmażone, zapieczone lub duszone dobrze komponują się z makaronami, mięsem i serami. Świetnie nadają się do nadziewania tart i pasztecików. Na ciepło portulaka warzywna zachowuje swoje wyjątkowe właściwości.

Zawartość składników odżywczych jest naprawdę zaskakująca. W ich liściach kryją się ogromne ilości witaminy PP, kwasu foliowego i kwasów omega-3. Co więcej, mogą także służyć w diecie zdrowotnej, które mają na celu zwiększenie składników mineralnych. Żelazo, fosfor, wapń, miedź i cynk to tylko początek długiej listy substancji odżywczych. A 100 g liści to tylko 16 kcal! Włącznie portulaki warzywnej do codziennej diety to bardzo smaczny sposób na zdrowie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny