Nazwa rośliny
Portulaka pospolita (łac. Portulaca oleracea) znana też jako portulaka warzywna
Systematyka
portulakowate > portulaka > portulaka pospolita

Portulaka warzywna - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni

Portulaka warzywna, a właściwie portulaka pospolita, to jedno z mniej znanych warzyw liściowych. Warto się z nim zapoznać i na stałe wprowadzić do swojego ogrodu i menu. Jest ceniona za wyjątkowy, lekko kwaśny smak i ogromne właściwości lecznicze. Listki portulaki są bogatym źródłem minerałów. Dowiedz się, na czym polega uprawa portulaki warzywnej.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o portulace wielkokwiatowej.

Portulaka warzywna (Portulaca oleacera) w ogrodzie

Portulaka pospolita to jednoroczne warzywo. Zjada się jego części nadziemne, podobnie jak sałaty czy rukoli. Do tej drugiej jest nawet trochę podobna – to niezbyt duży liść na krótkim ogonku. Składa się z licznych, jajowatych listków. Portulaka warzywna ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, naprawdę wybitny w sałatkach.

Portulaka warzywna tworzy palowaty korzeń. Ma kilak rozgałęzionych pędów, najczęściej wzniesionych. Dobrze sprawdza się w każdym ogrodzie. Kwiat nie jest szczególnie interesujący, najczęściej także nie dopuszcza się do jego powstania. Liście pobiera się i obcina na bieżąco, roślina błyskawicznie się odradza. Z tego względu w czasie jednego sezonu masz szansę na kilkukrotny zbiór.

Co ciekawe, należy do dużej rodziny, w której można znaleźć bardzo interesujące okazy. Kwiat portulaka wielkokwiatowa zachwyca urokiem i można uprawiać go na balkonie.

Uprawa portulaki warzywnej – wymagania

Portulaka warzywna udaje się w zasadzie wszędzie, ale jeśli zależy ci na tym, by zbiór był obfity, koniecznie musisz zapewnić jej odpowiednie warunki. Portulaka potrzebuje lekkiego, przepuszczalnego podłoża, chociaż źle znosi suszę. Preferuje żyzne, zasobne w składniki mineralne gleby. Potrzebuje ciepłego i mocno nasłonecznionego stanowiska. W większości ogrodów zatem uprawa może się nie udać.

Portulaca oleacera to roślina uprawiana z nasion. Nasiona portulaki warzywnej wysiewa się bezpośrednio do gruntu, dlatego najczęściej jej uprawa przypada na lato. Jest jednak kompletnie niewrażliwa na przedplon, można więc uprawiać ją na miejscu sałaty, rzodkiewki czy fasolki szparagowej. Nasiona portulaki warzywnej błyskawicznie kiełkują. Należy jednak pamiętać, że nie można ich przykrywać ziemią, po rozrzuceniu tylko lekko je uciśnij. Roślinę uprawia się w rzędach oddalonych o 25-30 cm.

Pielęgnacja portulaki w ogrodzie

Portulaka warzywna nie ma dużych wymagań. Jedne, czego potrzebuje to bardzo intensywne podlewanie. Musi być zraszana prawie codziennie, szczególnie w upalne i suche lata. Jest bardzo odporna na zalanie, dlatego nie musisz przejmować się, że dostarczysz jej za dużo wody.

Portulaka pospolita wymaga także regularnego nawożenia. Wieloskładnikowe nawozy fosforowo-potasowe stosuje się jeszcze przed rozpoczęciem uprawy. Natomiast azotowe podaje się pogłównie, przed zbiorem. Najlepiej zastosować dwie dawki w odstępnie kilku tygodni. Kolejne dawki możesz podać po każdym zbiorze, by roślina szybciej się odrodziła.

Zastosowanie portulaki w kuchni – przepisy i inspiracje

Ogólnie można stwierdzić, że portulakę warzywną przyrządza się jak szpinak. Dobrze smakuje na surowo, dlatego bywa często elementem sałatek. Przepisy podpowiadają dodanie do niej sosu balsamicznego lub winegret. Dobrze komponuje się z warzywami i owocami.

Liście portulaki warzywnej świetnie smakują po obróbce termicznej. Podsmażone, zapieczone lub duszone dobrze komponują się z makaronami, mięsem i serami. Świetnie nadają się do nadziewania tart i pasztecików. Na ciepło portulaka warzywna zachowuje swoje wyjątkowe właściwości.

Zawartość składników odżywczych jest naprawdę zaskakująca. W ich liściach kryją się ogromne ilości witaminy PP, kwasu foliowego i kwasów omega-3. Co więcej, mogą także służyć w diecie zdrowotnej, które mają na celu zwiększenie składników mineralnych. Żelazo, fosfor, wapń, miedź i cynk to tylko początek długiej listy substancji odżywczych. A 100 g liści to tylko 16 kcal! Włącznie portulaki warzywnej do codziennej diety to bardzo smaczny sposób na zdrowie.

Wygląd portulaki pospolitej

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
10 cm - 20 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 20 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój portulaki pospolitej:
rozłożysty, rozkrzewiony, płożący, pokładający się
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla portulaki pospolitej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabata warzywna

Pielęgnacja portulaki pospolitej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Wystarczy dawka kompostu podczas przygotowywania rabaty warzywnej.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewanie jest potrzebne tylko podczas długich okresów suszy; portulaka pospolita posiada liście sukulentowe.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień
ikona podziel się Przekaż dalej