Porzeczkoagrest – odmiany i opis gatunku

Porzeczkoagrest czy agrestoporzeczka?

Na fali mody na tworzenie niezwykłych mieszańców w ogrodach pojawił się porzeczkoagrest. Jak każdy mieszaniec gatunkowy, jest to roślina, która posiada najlepsze cechy organizmów rodzicielskich. Na dodatek jest także bardziej odporny na warunki atmosferyczne i choroby niż jego przodkowie. To niezwykle ciekawa, naprawdę zasługująca na uwagę roślina.

Porzeczkoagrest można spotkać w kilku różnych wersjach. Czasami funkcjonuje jako agrestoporzeczka, innym razem można znaleźć nazwę porzeczko-agrest. W każdym przypadku jest to jedna i ta sama roślina - Ribes x Nidigrolaria, gatunek powstały ze skrzyżowania porzeczki czarnej i agrestu. Czasami jej owoce nazywane są „czarny agrest”.

To rozłożysty krzew jagodowy, który wyróżnia się silnym wzrostem. Co ważne, ma bezkolcowe pędy, dlatego jego zbieranie jest łatwiejsze niż w przypadku agrestu. Roślina osiąga nawet 2 m wysokości i jest niezwykle plenna. Kwitnie w kwietniu, a w lipcu pojawiają się owoce. Są naprawdę ciekawe: wyglądem przypominają agrest, ale zbierają się w niewielkie grona na krótkich ogonkach niby porzeczki. Mają ciemnofioletowy lub czarny kolor i delikatnie owłosioną skórkę. Smak owoców jest zbliżony do agrestu, jednakże te niezwykłe kuleczki mają właściwości odżywcze bardzo przypominające porzeczkę.

Porzeczkoagrest – przydatne odmiany

W zasadzie na polskim rynku dostępne są zaledwie dwie odmiany. Najbardziej powszechny jest porzeczkoagrest ‘Josta’, który ma bardzo duże owoce. Są one trzykrotnie większe od owoców porzeczki, mają intensywny czarny kolor i woskowy nalot. Porzeczkoagrest ‘Josta’ ze względu na lekko kwaskowaty smak najlepiej sprawdza się do zastosowania na przetwory.

Do zjedzenia bezpośredniego lepiej sprawdzi się ‘Croma’. Jest to odmiana porzeczkoagrestu o silnym wzrośnie i dużych owocach. Czarne kuleczki są słodkie, bardzo smaczne i wspaniale smakują. Niestety nieszczególnie nadają się do przetworów i na wino. ‘Croma’ ma nieco mniejsze owoce niż ‘Josta’ – są one jedynie dwukrotnie większe od owoców porzeczki.

Obie odmiany porzeczkoagrestu pojawiają się w formach krzewiastej i na pniu. Gatunek jest dość odporny na chłód, dlatego to od ciebie zależy, którą opcję wybierzesz. Forma krzewiasta ma bardziej swobodny i naturalny pokrój, forma pienna jest bardziej uporządkowana. Rośliny na pniu są bardziej odporne na zimno, ich przycinanie i zbiór są łatwiejsze. Sadzonki jednak mogą być nieco droższe. Jeśli szukasz więcej podobnych inspiracji, sprawdź także ten artykuł o uprawie malinojeżyny.

Porzeczkoagrest – właściwości i zastosowanie

Owoce porzeczkoagrestu – właściwości

Szczęśliwie porzeczkoagrest odziedziczył po swoich rodzicach wszystko co najlepsze. Dlatego jego owoce są bardzo wartościowym źródłem składników odżywczych i mają lecznicze właściwości. Przede wszystkim te czarne kuleczki są bogate w witaminy C i A, kwasy organiczne, sole mineralne i antocyjany. To właśnie tym ostatnim porzeczkoagrest zawdzięcza wyjątkowe działanie.

Antocyjany to flawonoidy, które mają korzystny wpływ na cały organizm. Nie można zapomnieć o ich działaniu na wzrok, pamięć i krążenie. Warto wspomnieć także o ich działaniu przeciwnowotworowym. Wiele wskazuje na to, że lekko wspomagają leczenie dolegliwości gastrycznych. Porzeczkoagrest może wpływać na wydzielanie żółci, łagodzić bóle brzucha i niwelować zgagę. Sok z owoców jest przydatny w leczeniu dny moczanowej i stanów reumatycznych.

Polecane nawozy do owoców - sprawdź je!

Przetwory z porzeczkoagrestu

Czarny agrest idealnie nadaje się do różnego rodzaju przetworów. Te wartościowe owoce można przeznaczyć do bezpośredniego spożycia lub zrobić z nimi desery, ale można także zachować je na zimę. I to w wielu różnych postaciach.

Krzew porzeczkoagrest i jego dojrzałe owoce, a także sadzenie i przycinanie

Przetwory z porzeczkoagrestu to nie tylko soki. Oczywiście one świetnie się sprawdzają, zrobione w sokowniku lub po prostu z zasypanych cukrem owoców. Jednakże czarne kuleczki świetnie sprawdzą się także na dżemy i konfitury. Można zrobić z nich nadzienie do bułeczek, rogaików i innych słodkich wypieków. Sprawdzą się także jako surowiec na nalewkę i wino, nieco przypominające to zrobione z czarnej porzeczki.

Porzeczkoagrest – uprawa krok po kroku

Porzeczkoagrest w ogrodzie

Porzeczkoagrest nie jest rośliną wymagającą. Krzew można posadzić w większości przydomowych ogrodów, należy tylko zapewnić mu odpowiednie podłoże. Poradzi sobie w typowej ziemi ogrodowej, ale jeśli zależy ci na plenności, warto przeznaczyć dla niego podłoże żyzne, próchnicze i umiarkowanie wilgotne. Optymalne pH to lekko kwaśne – aby je uzyskać, można podsypać nieco wysokiego torfu lub kupić specjalne podłoże.

Pod uprawę przeznacza się stanowisko słoneczne i dobrze naświetlone. Tylko wtedy można uzyskać naprawdę smaczne i duże owoce. Ponieważ krzewy są dość duże, należy sadzić je w odstępach 1,5 m od siebie. Są jednak plenne i w standardowym ogrodzie wystarczy jeden krzew. Sadzonki warto kupić w sprawdzonej szkółce. Powinny być balotowane lub w pojemniku, by ich korzenie były w dobrym stanie. Rozmnażanie rośliny w domu jest trudne, ale nie niemożliwe. Nowe sadzonki możesz pozyskać z odkładów. Rozmnażanie z nasion, jak w przypadku wszystkich międzygatunkowych mieszańców, jest niemożliwe.

Pielęgnacja i cięcie porzeczkoagrestu

W zasadzie jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym, którego porzeczkoagrest potrzebuje bezwzględnie, jest cięcie. Pierwszy raz wykonuje się je od razu po posadzeniu – pędy należy skrócić nad drugim lub trzecim oczkiem. Dzięki temu już w kolejnym roku roślina ładnie się zagęści i od razu zawiąże owoce – pojawiają się one na pędach jednorocznych.

W kolejnych latach wykonuje się przycinanie odmładzające. Porzeczkoagrest tnie się co 5 lat, poczynając od 5 roku uprawy. W tym czasie usuwa się wszystkie pędy pięcioletnie, wycina się pędy skierowane do środka korony oraz spróchniałe. Oczywiście od czasu do czasu należy także przeprowadzić cięcie interwencyjne – co roku wczesną wiosną ogląda się krzew i wycina wszystkie pędy uszkodzone, przemarznięte lub połamane. Dzięki temu roślina zawsze będzie w dobrym stanie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny