Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – prosty przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – składniki

Masz ochotę na rabarbarowy przysmak, który świetnie sprawdzi się do kawy lub herbaty, a przy tym będzie na tyle elegancki i nietypowy, by móc podać go na przyjęciu? Ciasto z rabarbarem i budyniem właśnie takie jest. Pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne. Czego chcieć więcej? Oto składniki na najlepsze ciasto rabarbarowe z budyniem:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ: 450,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g masła (więcej niż 1 kostka) mocno schłodzonego,
  • 3 żółtka z dużych jaj,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 400 g rabarbaru

Jeśli twoje budynie nie mają w składzie cukru, możesz dodać do listy składników dodatkowo ½ szklanki cukru. Dzięki temu placek będzie o wiele słodszy i smaczniejszy. Podstawą do tego przepisu jest zwykłe kruche ciasto. Śmietana nie jest konieczna – to zależy od tego, jak będzie ci się zagniatało. Dlatego dodawaj ją stopniowo, dobierając jej ilość do konsystencji ciasta.

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruchy spód, rozpływający się w ustach, słodki budyń i kontrastująca z nim kwaskowatość rabarbaru. To łatwy przepis, a taki efektowny! Może nie jest to szczególnie szybkie ciasto – masa budyniowa musi przestygnąć, a kruchy spód swoje odpocząć w chłodzie, więc przygotowania zacznij odpowiednio wcześniej. Wychodzi z tego przepyszna tarta z rabarbarem.

  1. Zagnieć kruchy spód: mąkę połącz z masłem. Poszatkuj je dużym nożem do połączenia składników.
  2. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Połącz szybko łyżką.
  3. Dodaj żółtka jaj i zagnieć szybkimi ruchami.
  4. Jeśli nie możesz zagnieść ciasta, dodaj śmietanę.
  5. Przygotowane ciasto podziel na dwie części w proporcji 1:2. Każdą zawiń w folię i odłóż do lodówki na 60 minut.

Najciekawsze pomoce kuchenne - sprawdź ceny!

Uwaga: Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane! Dlatego staraj się jak najkrócej je wyrabiać dłońmi, by go nie ocieplać!

  1. Umyj rabarbar, obierz go z ewentualnych liści. Pokrój w centymetrowe kawałki.
  2. Przygotuj budyń: proszki wraz z ewentualnym cukrem rozmieszaj w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj i na gorące wlewaj proszek. Gotuj, ciągle mieszając aż zgęstnieje.
  3. Masa budyniowa musi przestygnąć.
  4. Do letniej masy budyniowej dodaj rabarbar. Dokładnie wymieszaj.
  5. Małą blaszkę do pieczenia (20x30 cm) lub okrągłą tortownicę wylep większym kawałkiem ciasta.
  6. Na ciasto wyłóż masę budyniową z rabarbarem.
  7. Mniejszą część ciasta rozkrusz i rozsyp po budyniu, by powstała kruszonka.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Temperatura 180 stopni przy grzaniu góra-dół.

Jeśli masz dużo rabarbaru, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z rabarbaru.

Proste ciasto z rabarbarem i budyniem

Półkruche ciasto rabarbarowe z budyniem

Jeśli chcesz zrobić szybszy, ale równie smaczny placek rabarbarowy, to ten przepis z pewnością bardziej przypadnie ci do gustu. Ciasto półkruche robi się szybciej i wychodzi nawet tym osobom, które nie mają doświadczenia w tworzeniu cukierniczych cudów. Łatwe ciasto to nie tylko drożdżowe, to z mąki krupczatki także świetnie się sprawdza. To naprawdę smakowity deser: rabarbarowy placek i słodka kruszonka to idealne połączenie.

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 200 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe

Ciasto budyniowe dobrze sprawdzi się także z dodatkiem innych owoców. Rabarbar można wymieszać na przykład z truskawkami – smaki świetnie ze sobą współgrają. W ten sam sposób może powstać szarlotka, wystarczy tylko pod To łatwe ciasto, które pięknie wygląda przysypane cukrem pudrem.

Łatwe półkruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Przygotowanie tego ciasta zajmuje o wiele mniej czasu, ponieważ nie musi leżakować w lodówce. Jest mniej kruche niż standardowa tarta z rabarbarem, ale to także ma swój urok. Na pewno wszystkim posmakuje.

  1. Ugotuj budynie według przepisu na opakowaniu producenta. Odstaw je do ostygnięcia.
  2. Przygotuj rabarbar – umyj łodygi i pokrój je w mniej więcej centymetrowe kawałeczki.
  3. Na dużą stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia.
  4. Margarynę lub masło podziel nożem na kilka mniejszych kawałków. Dodaj do mąki.
  5. Dodaj żółtka i śmietanę.
  6. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  7. Blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wylep 2/3 ciasta.
  8. Na cieście wyłóż przestudzony budyń.
  9. Ułóż rabarbar tak, by lekko zagłębić go w masę budyniową.
  10. Pozostałe ciasto rozkrusz lub rozdziel palcami, by powstała kruszonka. Rozsyp ją po całym cieście.
  11. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
  12. Posyp cukrem pudrem po przestygnięciu.

Ciasto rabarbarowe z kremem karpatkowym – proste przepisy

Składniki na placek z rabarbarem i budyniem

Rabarbarowe ciasto z kremem z karpatki to dopiero świetny pomysł! Na pierwszy rzut oka może się wydawać bardzo podobne do tych wymienionych wyżej, ale zastosowanie budyniowe kremy karpatkowe mają nieco inny smak. Najczęściej stosuje się je do ciasta parzonego, które potem piecze się osobno w piekarniku lub ptysiowego. Tutaj jednak proponujemy zupełnie inną wersję.

Ciasto z budyniem i rabarbarem na białym talerzu oraz najlepsze przepisy na proste i szybkie ciasta do zrobienia krok po kroku
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego,
  • 500 ml mleka,
  • 500 g rabarbaru,
  • ½ kostki masła

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki typ 450,
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków,
  • 4 jajka L,
  • ¾ kostki margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, standardowo dodaj trochę śmietany. Łyżka lub dwie powinny z pewnością wystarczyć. Jest to zależne od rodzaju mąki i wielkości jajek.

Rabarbarowy przysmak – przepis

Chociaż na pierwszy rzut oka ciasto rabarbarowe z karpatką może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę jest bardzo łatwe. I nie zajmuje wcale dużo czasu, o wiele mniej niż tarta z rabarbarem, sernik czy standardowa szarlotka. Od czego zacząć?

  1. Ugotuj krem karpatkowy według przepisy na opakowaniu. Zostaw do przestygnięcia.
  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Białka odłóż do miski i odstaw do lodówki.
  3. Rabarbar umyj i pokrój w paski o szerokości 1 cm.
  4. Przestudzony krem karpatkowy zmiksuj z margaryną. Musi być dobrze wystudzony, by masa się nie zważyła.
  5. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:1.
  6. Większą część ciasta wylep blaszkę 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na cieście masę budyniową. Ułóż na niej kawałki rabarbaru.
  7. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  8. Wyłóż piankę z białek na rabarbar.
  9. Całość udekoruj kruszonką przygotowaną z pozostałej części ciasta.
  10. Piecz około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto posyp cukrem pudrem.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny