Przeciwwskazania do jedzenia selera naciowego

Chociaż seler naciowy jest bardzo wartościowy i zdrowy, ma także właściwości, które można określić jako lecznicze, nie wszyscy mogą go jeść. Jest to warzywo bardzo bogate w szczawiany, które mają wpływ na nerki i mogą się w nich odkładać. Dlatego osoby, które zmagają się z przewlekłymi chorobami nerek, na przykład kamicą nerkową, nie powinny go spożywać, a zwłaszcza pić z niego soku. Przy niewielkich zakażeniach układu moczowego, nie ma takich przeciwwskazań.

Seler naciowy zawiera także bardzo dużo błonnika. Jest to składnik bardzo potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego działania, jednak przy takich schorzeniach jak zespół jelita drażliwego czy choroba Crohna jego nadmiar jest szkodliwy. Osoby będące z różnych względów na diecie lekkostrawnej, na przykład po operacjach, przed zabiegami w obrębie jamy brzusznej czy przez jakiś czas po usunięciu woreczka żółciowego, nie powinny zjadać za dużo błonnika. Ma on działanie drażniące na przewód pokarmowy i może nasilać nieprzyjemne dolegliwości związane z tymi schorzeniami.

Zdrowy seler naciowy – właściwości zdrowotne

Seler naciowy ma bardzo szerokie właściwości zdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim ftalidy, które znajdują się w soku z selera naciowego poprawiają krążenie, usprawniając pracę naczyń krwionośnych. Wiele wskazuje także na to, że redukują ciśnienie krwi i pomagają obniżyć cholesterol.

Seler naciowy ma wpływ także na pracę układu moczowego i pomaga w zadbaniu o skórę. Jest to warzywo, które warto włączyć do diety, jeśli zmagasz się z trądzikiem lub innymi chorobami skóry. Do tego działa jak afrodyzjak i stosuje się go, by przywrócić libido u osób, które stosują antydepesanty czy inne leki hamujące odczuwanie pożądania.

Co ważne, seler naciowy ma ogromny wpływ na odporność. Zawiera flawonoidy, witaminę C i żelazo – składniki niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Picie soku czy koktajli z selera naciowego znacznie zmniejsza ryzyko infekcji, i łagodzi jej przebieg. Warto włączyć seler naciowy do diety zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Właściwości odchudzające selera naciowego

Odchudzające właściwości selera naciowego wynikają nie tylko z tego, że jest to sycące warzywo o minimalnej kaloryczności (ok 14 kcal w 100 g produktu), lecz także ze względu na dużą wartość błonnika. Podnosi on poziom indeksu sytości każdego posiłku. Co więcej, pomaga także regulować pracę jelit i dbać o odpowiednie przyswajanie składników odżywczych.

Seler naciowy, a raczej dokładnie sok z niego, jest świetnym składnikiem do pobudzania metabolizmu. Ułatwia przemianę materii. Seler jest bardzo zdrowy, ma witaminy i minerały, więc sprawdza się na diecie redukcyjnej i zapobiega powstawaniu niedoborów składników odżywczych. Jest świetnym dodatkiem do zdrowego fit-śniadania lub składnikiem koktajlu idealnego na drugie śniadanie. To prawdziwy przyjaciół osób odchudzających się. Sprawdź także ten artykuł: Uprawa selera naciowego krok po kroku - sadzenie, uprawa, pielęgnacja.

Jak można wykorzystać seler naciowy

Seler naciowy nie ma wiele wspólnego z selerem, który dodaje się do zupy. Ma postać wzniesionych łodyg i liści, które są jadalne. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim same zielone i chrupiące łodygi, chociaż liście także można użyć, na przykład w wersji zblendowanej. Najczęściej z selera robi się różnego rodzaju koktajle, soki i smoothies. Świetnie sprawdza się w połączeniu ze słodszym jabłkiem czy soczystą pomarańczą. W tej wersji można dostarczyć organizmowi witaminy i inne zdrowotne mikroelementy w smaczny sposób. Jednak można jeść go także inaczej.

Łodygi selera naciowego mają ciekawy, intensywny smak. Można jeść je na surowo, tak mają najwięcej wartości. Dodaje się je do sałatki lub po prostu je jako przekąskę. Umyte i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki świetnie sprawdzają się jako dodatek do hummusu lub innej pasty warzywnej. Można także je zblanszować i dodać do zupy czy dań jednogarnkowych. Świetnie sprawdzają się w kuchni azjatyckiej. Nie wiesz, co to jest blanszowanie warzyw? To zanurzenie ich na krótki czas w gorącej wodzie. Dzięki temu stają się trochę podgotowane, ale nadal są fantastycznie chrupiące i mają wszystkie wartości odżywcze, które w czasie gotowania mogą się wytracać.


Bibliografia:

  • William A., Sok z selera naciowego. Sekret boskiego lekarza, dostęp online 21.09.2023 r.
  • https://www.rd.com/health/wellness/drinking-celery-juice-body/ dostęp 21.09.2023
  • https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/sok-z-selera-naciowego-na-odchudzanie-stres-problemy-z-potencja-wlasciwosci-i-przepis-aa-66v7-LQfK-psNB.html  dostęp 21.09.2023
ikona podziel się Przekaż dalej