Łazanki z kiszoną kapustą – przepis tradycyjny

Tradycyjnie łazanki z kiszoną kapustą podaje się same. Jest to danie wegetariańskie, a przy odrobinie kreatywności i zastępczych składnikach może być wegańskie. To jedna z najtańszych opcji obiadowych, podobnie jak kapusta kiszona zasmażana.

  • 500 g makaronu łazanki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula lub 2 małe,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie.

Przygotowanie łazanek nie zajmuje za wiele czasu, dlatego warto się nimi zainteresować. To jedno z tych dań, które można przygotować na przykład dzień wcześniej i podać podsmażone na patelni.

  1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce marchew, dodaj ją do kapusty i obgotuj z dodatkiem przypraw. Odcedź.
  3. Cebulkę podsmaż na oleju aż do zeszklenia. Dodaj kapustę z marchewką i smaż około 10 minut.
  4. Dodaj łazanki na patelnię i podsmażaj, żeby makaron przeszedł zapachem łazanek.

Kapusta kiszona z łazankami z kiełbasą

O wiele częściej jednak niż w wersji wegetariańskiej robi się łazanki z kiełbasą lub boczkiem. Nieco tłuszczu znacznie urozmaica smak potrawy, a dzięki mięsnej wkładce obiad jest znacznie bardziej treściwy i zawiera więcej białka. Przepis jest o wiele łatwiejszy niż bigos z kiszonej kapusty i można zrobić go bardzo szybko.

  • 500 g makaronu łazanki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1 marchew,
  • 400 g kiełbasy (jeśli robisz danie z boczkiem, potrzebne będzie około 300 g boczku),
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie.

Do dania można wybrać dowolną kiełbasę, także wędzoną. Można także zastosować boczek – przyda się wędzony, o mniejszej ilości tłuszczu, żeby skwarki były bardziej mięsne.

  1. Pokrój boczek lub kiełbasę w grubszą kostkę.
  2. Ugotuj makaron według opisu na opakowaniu. Odcedź i przelej chłodną wodą.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
  4. Obgotuj kapustę z marchewką i przyprawami.
  5. Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj kiełbasę lub boczek i podsmaż na brąz. Odcedzoną kapustę przełóż na patelnię i podsmażaj kilka minut.
  6. Uzupełnij danie makaronem i podsmażaj dalej, żeby wszystkie smaki się wymieszały.

Najciekawsze akcesoria kuchenne - sprawdź ceny!

Po wykonaniu przepisu został ci sok z kapusty? Sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu i właściwościach soku z kapusty.

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami?

Chociaż pieczarki wydają się nieszczególnie pasować do kapusty kiszonej, to połączenie jest naprawdę pyszne. Danie możesz także zrobić z grzybami leśnymi, także suszonymi – świetnie się sprawdzą.

  • 500 g makaronu łazanki,
  • ½ kg pieczarek,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 małe cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, wędzona papryka

Łazanki z kapustą i pieczarkami są naprawdę bardzo smaczne. Można dodać do nich także przesmażoną kiełbasę, ale świetnie smakują także same. Jeśli decydujesz się na przygotowanie kapusty z grzybami leśnymi suszonymi, wcześniej je namocz i nieco obgotuj razem z kapustą.

  1. Ugotuj makaron. Odcedź i przelej chłodną wodą.
  2. Kapustę kiszoną obgotuj w niewielkim garnku z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego.
  3. Obierz pieczarki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
  4. Cebule pokrój na drobne kawałeczki i podsmaż do zeszklenia na maśle. Dodaj pieczarki i podsmażaj aż do puszczenia i odparowania soku.
  5. Dodaj do całości ugotowaną kapustę kiszoną.
  6. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.
  7. Dodaj makaron i podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.

Przepis na łazanki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Kapusta kiszona z łazankami świetnie się sprawdza w wielu różnych sytuacjach. Możesz także przygotować danie z mięsem mielonym, które będzie naprawdę sycące. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ale jest tak prosty i w miarę tani, także na studencką kieszeń.

  • 500 g makaronu łazanki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

Do dania możesz wykorzystać dowolne mięso mielone, zarówno z łopatki wieprzowej, jak i na przykład z indyka lub wołowo-wieprzowe. Danie można połączyć także z grzybami lub pieczarkami, będzie to naprawdę smaczne.

  1. Ugotuj makaron, odcedź i przelej chłodną wodą.
  2. Obgotuj kiszoną kapustę z majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Posiekaj cebulę na drobną kostkę.
  4. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż przez chwilę. Dodaj obgotowaną i odcedzoną kapustę. Podsmażaj przez chwilę.
  5. Dodaj makaron, wymieszaj i smaż jeszcze przez moment. Dopraw solą i pieprzem.

Danie jest gotowe, nie trzeba dodawać do niego żadnych dodatkowych przystawek.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny