Przepis na pigwę w syropie do herbaty - szybko i prosto!
Owoce pigwy są kwaśne, cierpkie i nieprzyjemnie smakują, dlatego nie je się ich na surowo. Ale już w przetworach, zwłaszcza z dodatkiem cukru, jak najbardziej tak! Są wartościowym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto zrobić chociaż kilka słoiczków z pigwą. A już najlepiej z pigwą w syropie, która jest słodka, smaczna i idealnie pasuje do herbaty.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Syrop z pigwy na wiele schorzeń
Pigwa w cukrze to dość popularny produkt, który często pojawia się w sklepach ze zdrową żywnością. Można jednakże przygotować go samodzielnie. Z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy. Warto jednak wiedzieć, że czasami pod nazwą „pigwa” ukrywają się różne rośliny. Jedna z nich to pigwa pospolita (Cydonia oblonga), czyli drzewo, które rodzi wspaniałe, gruszkowate lub jabłkowate owoce. Czasami jednakże słowem pigwa określa się owoce pigwowca, niskiego krzewu o drobnych, wydłużonych żółtych owocach. Do poniższych przepisów możesz użyć owoców obu gatunków, jednakże najbardziej wartościowe będą przetwory z pigwy pospolitej.
Dlaczego? Jest to owoc o świetnym składzie. Niski indeks glikemiczny, mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. A do tego polifenole, przeciwutleniacze i pektyny, odpowiedzialne za usuwanie metali ciężkich z rośliny. Dodatkowo także wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Dzięki temu lista dobroczynnych właściwości, które wykazuje sok z pigwy i jego przetwory, jest bardzo długa.
Przede wszystkim przetwory z pigwy mają wpływ na poprawę układu immunologicznego. Działają antyprzeziębieniowo i wspomagają zwalczanie grypy. Dodatkowo pigwa wspaniale działa na niestrawność. Można ją jeść na zgagę i nieżyt jelit. Skutecznie pomaga także poradzić sobie z uporczywym, suchym kaszlem, który czasami zostaje po przeziębieniu i chorobach górnych dróg oddechowych.
Przepis na pigwę w syropie do herbaty
Najczęściej robi się pigwę w syropie. To najprostszy i najszybszy sposób na utrwalenie tych wartościowych owoców na zimę. Na dodatek dzięki słodkiemu syropowi cukrowemu, pigwa traci na kwaskowatości i jest po prostu smaczna. Można wypijać łyżeczkę syropu dziennie lub wlewać go trochę do herbaty, wraz z kawałkami owoców. Syrop z pigwy robi się z cukrem, ale diabetycy mogą wypróbować opcję z erytrytolem.
- 1 kg owoców pigwy lub pigwowca,
- 700 g cukru
Nic więcej nie potrzeba, żeby pigwa w cukrze puściła sok i powstał gęsty, smaczny syrop. Przetwór można zrobić do zjedzenia na bieżąco lub przygotować do słoików i przechować na zimę.
- Owoce umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój owoce pigwy w małe kawałeczki.
- Przełóż owoce do miski i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką lub gęstą gazą i zostaw w zacienionym miejscu.
- Mieszaj co jakiś czas przez kilka dni.
- Kiedy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści, przełóż je do małych słoików.
- Dodawaj do herbaty po łyżeczce, profilaktycznie w okresie przeziębienia i grypy.
Konfitura z pigwy do herbaty
Sok z pigwy ma wiele pektyn, dlatego bardzo często syrop robi się niezwykle gęsty, trochę galaretkowaty, jak dżem. Dlatego przygotowane owoce można przerobić na konfiturę. Konfitura z pigwy do herbaty smakuje dość podobnie jak syrop. Różni się tylko tym, że jest znacznie bardziej gęsta. Jak przygotować konfiturę z pigwy do herbaty?
- 1 kg owoców pigwy lub pigwowca,
- 700 g cukru
Przygotowanie zaczyna się tak samo, jak w przypadku syropu z pigwy. Wystarczy zasypać owoce cukrem, żeby puściły sok. Wtedy będzie można zacząć obróbkę termiczną. Pigwa zawiera wiele pektyn i substancji żelujących, więc nie trzeba dodawać do niej żadnych cukrów żelujących czy innych produktów do dżemów i konfitur. I w tym przypadku cukier można zastąpić erytrytolem.
- Umyj owoce pigwy. Możesz je obrać.
- Usuń gniazda nasienne i pokrój w małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Zasyp owoce cukrem, wymieszaj i odstaw na dzień lub dwa.
- Przełóż owoce do płaskiego garna o grubszym dnie. Przesmażaj do uzyskania oczekiwanej konsystencji konfitur.
- Przekładaj do słoiczków.
Tak przygotowana konfitura także nadaje się jako dodatek do herbaty zamiast cytryny. Można także zrobić z niej dodatek do tortów lub innych ciast, które wymagają przełamania kwaśnym smakiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z pigwy.
Pigwa na zimę do słoików
Pigwa na zimę wymaga zapasteryzowania. Przygotowany wcześniej syrop należy przełożyć do słoików i od razu zakręcić. W tej wersji, gdzie pigwa nie jest podgrzewana, konieczne jest zagotowanie słoiczków w garnku. Poziom wody powinien sięgać około 1 cm poniżej zakrętki. Czas gotowania to około 15 minut. Potem należy wyciągnąć słoiki i ustawić je do góry dnem. Najlepiej przykryć je ściereczką, by w zacienieniu wystygły, a zakrętki dobrze złapały. Po otwarciu słoiki z przetworami z pigwy należy trzymać w lodówce.
W przypadku syropów i konfitur przygotowanych na ciepło, wystarczy nałożyć gorący przetwór do słoików i od razu postawić go do góry dnem. Pod wpływem temperatury zakrętki powinny złapać. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, dobrze sprawdzi się chłodne i zaciemnione miejsce, jak na przykład piwnica czy spiżarnia.