Syrop z pigwy na wiele schorzeń

Pigwa w cukrze to dość popularny produkt, który często pojawia się w sklepach ze zdrową żywnością. Można jednakże przygotować go samodzielnie. Z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy. Warto jednak wiedzieć, że czasami pod nazwą „pigwa” ukrywają się różne rośliny. Jedna z nich to pigwa pospolita (Cydonia oblonga), czyli drzewo, które rodzi wspaniałe, gruszkowate lub jabłkowate owoce. Czasami jednakże słowem pigwa określa się owoce pigwowca, niskiego krzewu o drobnych, wydłużonych żółtych owocach. Do poniższych przepisów możesz użyć owoców obu gatunków, jednakże najbardziej wartościowe będą przetwory z pigwy pospolitej.

Dlaczego? Jest to owoc o świetnym składzie. Niski indeks glikemiczny, mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. A do tego polifenole, przeciwutleniacze i pektyny, odpowiedzialne za usuwanie metali ciężkich z rośliny. Dodatkowo także wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Dzięki temu lista dobroczynnych właściwości, które wykazuje sok z pigwy i jego przetwory, jest bardzo długa.

Przede wszystkim przetwory z pigwy mają wpływ na poprawę układu immunologicznego. Działają antyprzeziębieniowo i wspomagają zwalczanie grypy. Dodatkowo pigwa wspaniale działa na niestrawność. Można ją jeść na zgagę i nieżyt jelit. Skutecznie pomaga także poradzić sobie z uporczywym, suchym kaszlem, który czasami zostaje po przeziębieniu i chorobach górnych dróg oddechowych.

Przepis na pigwę w syropie do herbaty

Najczęściej robi się pigwę w syropie. To najprostszy i najszybszy sposób na utrwalenie tych wartościowych owoców na zimę. Na dodatek dzięki słodkiemu syropowi cukrowemu, pigwa traci na kwaskowatości i jest po prostu smaczna. Można wypijać łyżeczkę syropu dziennie lub wlewać go trochę do herbaty, wraz z kawałkami owoców. Syrop z pigwy robi się z cukrem, ale diabetycy mogą wypróbować opcję z erytrytolem.

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca,
  • 700 g cukru

Nic więcej nie potrzeba, żeby pigwa w cukrze puściła sok i powstał gęsty, smaczny syrop. Przetwór można zrobić do zjedzenia na bieżąco lub przygotować do słoików i przechować na zimę.

  1. Owoce umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój owoce pigwy w małe kawałeczki.
  3. Przełóż owoce do miski i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj ściereczką lub gęstą gazą i zostaw w zacienionym miejscu.
  5. Mieszaj co jakiś czas przez kilka dni.
  6. Kiedy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści, przełóż je do małych słoików.
  7. Dodawaj do herbaty po łyżeczce, profilaktycznie w okresie przeziębienia i grypy.

Konfitura z pigwy do herbaty

Sok z pigwy ma wiele pektyn, dlatego bardzo często syrop robi się niezwykle gęsty, trochę galaretkowaty, jak dżem. Dlatego przygotowane owoce można przerobić na konfiturę. Konfitura z pigwy do herbaty smakuje dość podobnie jak syrop. Różni się tylko tym, że jest znacznie bardziej gęsta. Jak przygotować konfiturę z pigwy do herbaty?

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca,
  • 700 g cukru

Przygotowanie zaczyna się tak samo, jak w przypadku syropu z pigwy. Wystarczy zasypać owoce cukrem, żeby puściły sok. Wtedy będzie można zacząć obróbkę termiczną. Pigwa zawiera wiele pektyn i substancji żelujących, więc nie trzeba dodawać do niej żadnych cukrów żelujących czy innych produktów do dżemów i konfitur. I w tym przypadku cukier można zastąpić erytrytolem.

Pigwa w syropie i owoc pigwy oraz przepis na pigwę w syropie do herbaty
Przepis na pigwę w syropie do herbaty, czyli pigwa w syropie
  1. Umyj owoce pigwy. Możesz je obrać.
  2. Usuń gniazda nasienne i pokrój w małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Zasyp owoce cukrem, wymieszaj i odstaw na dzień lub dwa.
  4. Przełóż owoce do płaskiego garna o grubszym dnie. Przesmażaj do uzyskania oczekiwanej konsystencji konfitur.
  5. Przekładaj do słoiczków.

Tak przygotowana konfitura także nadaje się jako dodatek do herbaty zamiast cytryny. Można także zrobić z niej dodatek do tortów lub innych ciast, które wymagają przełamania kwaśnym smakiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z pigwy.

Pigwa na zimę do słoików

Pigwa na zimę wymaga zapasteryzowania. Przygotowany wcześniej syrop należy przełożyć do słoików i od razu zakręcić. W tej wersji, gdzie pigwa nie jest podgrzewana, konieczne jest zagotowanie słoiczków w garnku. Poziom wody powinien sięgać około 1 cm poniżej zakrętki. Czas gotowania to około 15 minut. Potem należy wyciągnąć słoiki i ustawić je do góry dnem. Najlepiej przykryć je ściereczką, by w zacienieniu wystygły, a zakrętki dobrze złapały. Po otwarciu słoiki z przetworami z pigwy należy trzymać w lodówce.

W przypadku syropów i konfitur przygotowanych na ciepło, wystarczy nałożyć gorący przetwór do słoików i od razu postawić go do góry dnem. Pod wpływem temperatury zakrętki powinny złapać. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, dobrze sprawdzi się chłodne i zaciemnione miejsce, jak na przykład piwnica czy spiżarnia.

ikona podziel się Przekaż dalej