Przepisy

Przepisy kulinarne na domowe przetwory cieszą się spora popularnością. Między innymi, dlatego, że zachęcają do wykorzystywania samodzielnie wyhodowanych plonów. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można z nich stworzyć wina oraz nalewki lub zwyczajnie zakonserwować na zimę. Przepisy kulinarne uwzględniają również zioła i przyprawy. Stosuje się je, jako dodatek do różnych potraw. Warto też stworzyć własne mieszanki przypraw. Będą aromatyczne i co najważniejsze zdrowe.
Przetwory z żurawiny – najlepsze przepisy, które łatwo zrobisz we własnym domu
Przetwory z żurawiny – najlepsze przepisy, które łatwo zrobisz we własnym domu
Dżem z jarzębiny – przepis krok po kroku na pyszne przetwory z jarzębiny
Dżem z jarzębiny – przepis krok po kroku na pyszne przetwory z jarzębiny
Wino i sok z jarzębiny – przepisy krok po kroku, zastosowanie, właściwości lecznicze
Wino i sok z jarzębiny – przepisy krok po kroku, zastosowanie, właściwości lecznicze
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów

Przepisy na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu - przegląd

Przydomowy ogród może być prawdziwą skarbnicą owoców, warzyw i ziół. Zebrane plony wykorzystuje się na rozmaite sposoby. Często są spożywane na surowo lub dodawane do potraw. Jednakże nie trzeb ograniczać się do tych zastosowań. Przedstawiamy popularne przepisy kulinarne na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu.

Smaczne dżemy i konfitury

Przepisy kulinarne na domowe przetwory wracają do łask. Między innymi, dlatego, że najważniejszymi składnikami są samodzielnie wyhodowane plony. Oprócz tego produkty znajdujące się w sklepach nie zawsze są zdrowe. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można zakonserwować je na zimę lub użyć do sporządzenia wina czy nalewki. Przepisy kulinarne pokazują również jak spożytkować zioła i przyprawy. Nie ma nic lepszego od aromatycznych dodatków do różnych potraw. Warto, więc stworzyć własne mieszanki przypraw. Po tym wstępie przechodzimy do sprawdzonych przepisów.

Na początek zajmiemy się konfiturami. Zazwyczaj są wykonywane ze śliwek, choć to tylko jedna z możliwości. W zasadzie większość owoców nadaje się na konfitury. Co ciekawe warzywa również można spożytkować w ten sposób. Cebule, marchewki, ogórki czy cukinie są doskonałą bazą tych przetworów. Samo ich przygotowanie również nie sprawia problemu. Najpierw przygotowuje się gęsty syrop zawierający około 70% cukru. Do niego dodaje się całe owoce lub warzywa i gotuje na małym ogniu. Gdy składniki się rozgotują naczynie trzeba odstawić do ostudzenia. Tę czynność powtarzamy do trzech razy. Jeśli owoce stały się szkliste, konfitury są gotowe.

Dżemy to kolejne popularne przetwory, które równie łatwo przygotować. Najczęściej powstają z owoców, choć sięga się też po warzywa. Przygotowanie jest dość proste. Do płaskiego garnka wsypuje się wydrylowane owoce. Mogą to być wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, rabarbar czy maliny. Po dolaniu wody gotujemy je aż do puszczenia soków. Następnie nadmiar płynu należy odparować i do tego, co pozostanie dodaje się cukier. Zawartość garnka gotujemy stale mieszając aż całość zgęstnieje. To najprostszy sposób na smaczny i zdrowy dżem. Oczywiście można eksperymentować z innymi, ciekawymi dodatkami.

Wina i nalewki

Domowe przetwory to również wina i nalewki. Na wino nadają się praktycznie wszystkie owoce. Najczęściej jednak sięga się po wiśnie, winogrona, porzeczki. Zachęcamy jednak do korzystania z innych składników jak chociażby dzika róża, aronia czy jarzębina. Z plonów tych roślin przygotowuje się moszcz, odpowiednio zgniecione składniki. Umieszcza się go w gąsiorze zakończonym specjalną rurką i dodaje wodę oraz specjalny syrop na bazie wody i cukru. Całości dopełniają rozrobione drożdże gorzelniane. Po odczekaniu kilku miesięcy wino będzie gotowe.

Sposób przygotowania nalewki jest zgoła inny. Są na to dwa proste sposoby. Pierwszy z nich polega na zalaniu składników 70% alkoholem. Dzięki temu uzyskujemy nalew, który po kilku dniach trzeba oddzielić od owoców czy innych surowców. Następnie zasypuje się je cukrem a powstały w ten sposób syrop ponownie łączy z nalewem. Druga ze wspomnianych metod polega na zasypaniu owoców cukrem. Gdy powstanie syrop, odlewa się go do innego naczynia. Następnie oddzielone składniki zalewa się alkoholem. W ten sposób powstaje opisany już nalew, który łączymy z syropem. Ewentualną alternatywą jest jednoczesne zasypanie cukrem i zalanie alkoholem.

Zioła i przyprawy

Wiemy już jak można wykorzystać owoce i warzywa. Nie są to jednak jedyne rośliny rozwijające się w przydomowym ogrodzie. Poza okazami ozdobnymi warto postawić na ciekawe zioła i przyprawy. W tej grupie mamy naprawdę szeroki wybór. Popularne zioła to mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny, szałwia lekarska czy pokrzywa zwyczajna. Tymczasem najczęściej spotykane przyprawy to bylica estragon, bazylia pospolita, majeranek, tymianek czy cząber. W jaki sposób można wykorzystać wymienione rośliny?

Z ususzonych ziół wykonuje się herbatki, napary czy też odwary. Tego typu substancje wykazują liczne właściwości zdrowotne. Wszystko zależy od tego, jakie działanie ma konkretne zioło. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to korzysta się z nich na dwa sposoby. Świeżo zerwane fragmenty roślin przyprawowych dodaje się do różnych potraw. Drugą metodą jest ich przesuszenie w ciepłym i przewiewnym miejscu. Z suszu wykonuje się mieszanki przypraw, które nie tracą aromatu przez długi czas. Najlepszym rozwiązanie jest używanie obu metod.

Z suszonych owoców wykonuje się jeszcze jedną, ogromnie ważną rzecz - wigilijny kompot z suszu - tu znajdziesz przepis, jak go wykonać.

CZYTAJ WIECEJ
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Konfitura z wiśni - przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
Konfitura z wiśni - przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Leczo z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie pysznych przetworów
Leczo z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie pysznych przetworów
Konfitura z żurawiny - najlepsze przepisy na konfitury, dżemy i powidła krok po kroku
Konfitura z żurawiny - najlepsze przepisy na konfitury, dżemy i powidła krok po kroku
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy krok po kroku
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Wino z mniszka lekarskiego - sprawdzone przepisy na wino z kwiatów mlecza
Wino z mniszka lekarskiego - sprawdzone przepisy na wino z kwiatów mlecza
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino śliwkowe - sprawdzone przepisy jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku
Wino śliwkowe - sprawdzone przepisy jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Konfitura z dyni – najlepsze przepisy na pyszne przetwory krok po kroku
Konfitura z dyni – najlepsze przepisy na pyszne przetwory krok po kroku
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Konfitura z agrestu – najlepsze przepisy na przygotowanie konfitury, powideł i marmolady z agrestu
Konfitura z agrestu – najlepsze przepisy na przygotowanie konfitury, powideł i marmolady z agrestu
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Dżem z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżem z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Wino z wiśni - sprawdzone przepisy, jak przygotować wino krok po kroku
Wino z wiśni - sprawdzone przepisy, jak przygotować wino krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Produkcja piwa krok po kroku - poznaj kolejne etapy procesu produkcji piwa w domu
Produkcja piwa krok po kroku - poznaj kolejne etapy procesu produkcji piwa w domu
Z czego robi się piwo? Praktyczny przewodnik po składzie piwa dla domowego piwowara
Z czego robi się piwo? Praktyczny przewodnik po składzie piwa dla domowego piwowara
Piwo domowe - rodzaje, sprzęt potrzebny do wyrobu, porady praktyczne
Piwo domowe - rodzaje, sprzęt potrzebny do wyrobu, porady praktyczne
Jak zrobić piwo w domu? Poradnik praktyczny krok po kroku
Jak zrobić piwo w domu? Poradnik praktyczny krok po kroku
Peklowanie szynki krok po kroku - sposoby, przepisy krok po kroku, porady praktyczne
Peklowanie szynki krok po kroku - sposoby, przepisy krok po kroku, porady praktyczne
Parzenie szynki wędzonej - instrukcja krok po kroku, porady praktyczne
Parzenie szynki wędzonej - instrukcja krok po kroku, porady praktyczne
Wędzenie szynki krok po kroku - przepisy, porady, sprawdzone sposoby
Wędzenie szynki krok po kroku - przepisy, porady, sprawdzone sposoby
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij