Przepisy

Przepisy kulinarne na domowe przetwory cieszą się spora popularnością. Między innymi, dlatego, że zachęcają do wykorzystywania samodzielnie wyhodowanych plonów. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można z nich stworzyć wina oraz nalewki lub zwyczajnie zakonserwować na zimę. Przepisy kulinarne uwzględniają również zioła i przyprawy. Stosuje się je, jako dodatek do różnych potraw. Warto też stworzyć własne mieszanki przypraw. Będą aromatyczne i co najważniejsze zdrowe.
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory

Przepisy na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu - przegląd

Przydomowy ogród może być prawdziwą skarbnicą owoców, warzyw i ziół. Zebrane plony wykorzystuje się na rozmaite sposoby. Często są spożywane na surowo lub dodawane do potraw. Jednakże nie trzeb ograniczać się do tych zastosowań. Przedstawiamy popularne przepisy kulinarne na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu.

Smaczne dżemy i konfitury

Przepisy kulinarne na domowe przetwory wracają do łask. Między innymi, dlatego, że najważniejszymi składnikami są samodzielnie wyhodowane plony. Oprócz tego produkty znajdujące się w sklepach nie zawsze są zdrowe. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można zakonserwować je na zimę lub użyć do sporządzenia wina czy nalewki. Przepisy kulinarne pokazują również jak spożytkować zioła i przyprawy. Nie ma nic lepszego od aromatycznych dodatków do różnych potraw. Warto, więc stworzyć własne mieszanki przypraw. Po tym wstępie przechodzimy do sprawdzonych przepisów.

Na początek zajmiemy się konfiturami. Zazwyczaj są wykonywane ze śliwek, choć to tylko jedna z możliwości. W zasadzie większość owoców nadaje się na konfitury. Co ciekawe warzywa również można spożytkować w ten sposób. Cebule, marchewki, ogórki czy cukinie są doskonałą bazą tych przetworów. Samo ich przygotowanie również nie sprawia problemu. Najpierw przygotowuje się gęsty syrop zawierający około 70% cukru. Do niego dodaje się całe owoce lub warzywa i gotuje na małym ogniu. Gdy składniki się rozgotują naczynie trzeba odstawić do ostudzenia. Tę czynność powtarzamy do trzech razy. Jeśli owoce stały się szkliste, konfitury są gotowe.

Dżemy to kolejne popularne przetwory, które równie łatwo przygotować. Najczęściej powstają z owoców, choć sięga się też po warzywa. Przygotowanie jest dość proste. Do płaskiego garnka wsypuje się wydrylowane owoce. Mogą to być wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, rabarbar czy maliny. Po dolaniu wody gotujemy je aż do puszczenia soków. Następnie nadmiar płynu należy odparować i do tego, co pozostanie dodaje się cukier. Zawartość garnka gotujemy stale mieszając aż całość zgęstnieje. To najprostszy sposób na smaczny i zdrowy dżem. Oczywiście można eksperymentować z innymi, ciekawymi dodatkami.

Wina i nalewki

Domowe przetwory to również wina i nalewki. Na wino nadają się praktycznie wszystkie owoce. Najczęściej jednak sięga się po wiśnie, winogrona, porzeczki. Zachęcamy jednak do korzystania z innych składników jak chociażby dzika róża, aronia czy jarzębina. Z plonów tych roślin przygotowuje się moszcz, odpowiednio zgniecione składniki. Umieszcza się go w gąsiorze zakończonym specjalną rurką i dodaje wodę oraz specjalny syrop na bazie wody i cukru. Całości dopełniają rozrobione drożdże gorzelniane. Po odczekaniu kilku miesięcy wino będzie gotowe.

Sposób przygotowania nalewki jest zgoła inny. Są na to dwa proste sposoby. Pierwszy z nich polega na zalaniu składników 70% alkoholem. Dzięki temu uzyskujemy nalew, który po kilku dniach trzeba oddzielić od owoców czy innych surowców. Następnie zasypuje się je cukrem a powstały w ten sposób syrop ponownie łączy z nalewem. Druga ze wspomnianych metod polega na zasypaniu owoców cukrem. Gdy powstanie syrop, odlewa się go do innego naczynia. Następnie oddzielone składniki zalewa się alkoholem. W ten sposób powstaje opisany już nalew, który łączymy z syropem. Ewentualną alternatywą jest jednoczesne zasypanie cukrem i zalanie alkoholem.

Zioła i przyprawy

Wiemy już jak można wykorzystać owoce i warzywa. Nie są to jednak jedyne rośliny rozwijające się w przydomowym ogrodzie. Poza okazami ozdobnymi warto postawić na ciekawe zioła i przyprawy. W tej grupie mamy naprawdę szeroki wybór. Popularne zioła to mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny, szałwia lekarska czy pokrzywa zwyczajna. Tymczasem najczęściej spotykane przyprawy to bylica estragon, bazylia pospolita, majeranek, tymianek czy cząber. W jaki sposób można wykorzystać wymienione rośliny?

Z ususzonych ziół wykonuje się herbatki, napary czy też odwary. Tego typu substancje wykazują liczne właściwości zdrowotne. Wszystko zależy od tego, jakie działanie ma konkretne zioło. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to korzysta się z nich na dwa sposoby. Świeżo zerwane fragmenty roślin przyprawowych dodaje się do różnych potraw. Drugą metodą jest ich przesuszenie w ciepłym i przewiewnym miejscu. Z suszu wykonuje się mieszanki przypraw, które nie tracą aromatu przez długi czas. Najlepszym rozwiązanie jest używanie obu metod.

CZYTAJ WIECEJ
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Wino z malin – sprawdzone przepisy, jak wykonać wino malinowe domowej roboty
Wino z malin – sprawdzone przepisy, jak wykonać wino malinowe domowej roboty
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Wino z ryżu – przepisy, jak zrobić wino z ryżu krok po kroku
Wino z ryżu – przepisy, jak zrobić wino z ryżu krok po kroku
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Pak Choi (kapusta chińska) – uprawa w ogrodzie, zastosowanie w kuchni
Pak Choi (kapusta chińska) – uprawa w ogrodzie, zastosowanie w kuchni
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Nasturcja jadalna - właściwości i zastosowanie kwiatu nasturcji
Nasturcja jadalna - właściwości i zastosowanie kwiatu nasturcji
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Chmiel - samodzielna uprawa w ogrodzie pod wyrób piwa
Chmiel - samodzielna uprawa w ogrodzie pod wyrób piwa
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - uprawa, sadzenie, pielęgnacja, zastosowanie
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - uprawa, sadzenie, pielęgnacja, zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Bakłażan (oberżyna, psianka podłużna) - uprawa w przydomowym ogrodzie krok po kroku
Bakłażan (oberżyna, psianka podłużna) - uprawa w przydomowym ogrodzie krok po kroku
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Seler w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości odżywcze
Seler w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości odżywcze
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij