Przepisy

Przepisy kulinarne na domowe przetwory cieszą się spora popularnością. Między innymi, dlatego, że zachęcają do wykorzystywania samodzielnie wyhodowanych plonów. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można z nich stworzyć wina oraz nalewki lub zwyczajnie zakonserwować na zimę. Przepisy kulinarne uwzględniają również zioła i przyprawy. Stosuje się je, jako dodatek do różnych potraw. Warto też stworzyć własne mieszanki przypraw. Będą aromatyczne i co najważniejsze zdrowe.

Przepisy na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu - przegląd

Przydomowy ogród może być prawdziwą skarbnicą owoców, warzyw i ziół. Zebrane plony wykorzystuje się na rozmaite sposoby. Często są spożywane na surowo lub dodawane do potraw. Jednakże nie trzeb ograniczać się do tych zastosowań. Przedstawiamy popularne przepisy kulinarne na wykorzystanie zbiorów z przydomowego ogrodu.

Smaczne dżemy i konfitury

Przepisy kulinarne na domowe przetwory wracają do łask. Między innymi, dlatego, że najważniejszymi składnikami są samodzielnie wyhodowane plony. Oprócz tego produkty znajdujące się w sklepach nie zawsze są zdrowe. Warzywa i owoce są wręcz stworzone do wykonania dżemów i konfitur. Można zakonserwować je na zimę lub użyć do sporządzenia wina czy nalewki. Przepisy kulinarne pokazują również jak spożytkować zioła i przyprawy. Nie ma nic lepszego od aromatycznych dodatków do różnych potraw. Warto, więc stworzyć własne mieszanki przypraw. Po tym wstępie przechodzimy do sprawdzonych przepisów.

Na początek zajmiemy się konfiturami. Zazwyczaj są wykonywane ze śliwek, choć to tylko jedna z możliwości. W zasadzie większość owoców nadaje się na konfitury. Co ciekawe warzywa również można spożytkować w ten sposób. Cebule, marchewki, ogórki czy cukinie są doskonałą bazą tych przetworów. Samo ich przygotowanie również nie sprawia problemu. Najpierw przygotowuje się gęsty syrop zawierający około 70% cukru. Do niego dodaje się całe owoce lub warzywa i gotuje na małym ogniu. Gdy składniki się rozgotują naczynie trzeba odstawić do ostudzenia. Tę czynność powtarzamy do trzech razy. Jeśli owoce stały się szkliste, konfitury są gotowe.

Dżemy to kolejne popularne przetwory, które równie łatwo przygotować. Najczęściej powstają z owoców, choć sięga się też po warzywa. Przygotowanie jest dość proste. Do płaskiego garnka wsypuje się wydrylowane owoce. Mogą to być wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, rabarbar czy maliny. Po dolaniu wody gotujemy je aż do puszczenia soków. Następnie nadmiar płynu należy odparować i do tego, co pozostanie dodaje się cukier. Zawartość garnka gotujemy stale mieszając aż całość zgęstnieje. To najprostszy sposób na smaczny i zdrowy dżem. Oczywiście można eksperymentować z innymi, ciekawymi dodatkami.

Wina i nalewki

Domowe przetwory to również wina i nalewki. Na wino nadają się praktycznie wszystkie owoce. Najczęściej jednak sięga się po wiśnie, winogrona, porzeczki. Zachęcamy jednak do korzystania z innych składników jak chociażby dzika róża, aronia czy jarzębina. Z plonów tych roślin przygotowuje się moszcz, odpowiednio zgniecione składniki. Umieszcza się go w gąsiorze zakończonym specjalną rurką i dodaje wodę oraz specjalny syrop na bazie wody i cukru. Całości dopełniają rozrobione drożdże gorzelniane. Po odczekaniu kilku miesięcy wino będzie gotowe.

Sposób przygotowania nalewki jest zgoła inny. Są na to dwa proste sposoby. Pierwszy z nich polega na zalaniu składników 70% alkoholem. Dzięki temu uzyskujemy nalew, który po kilku dniach trzeba oddzielić od owoców czy innych surowców. Następnie zasypuje się je cukrem a powstały w ten sposób syrop ponownie łączy z nalewem. Druga ze wspomnianych metod polega na zasypaniu owoców cukrem. Gdy powstanie syrop, odlewa się go do innego naczynia. Następnie oddzielone składniki zalewa się alkoholem. W ten sposób powstaje opisany już nalew, który łączymy z syropem. Ewentualną alternatywą jest jednoczesne zasypanie cukrem i zalanie alkoholem.

Zioła i przyprawy

Wiemy już jak można wykorzystać owoce i warzywa. Nie są to jednak jedyne rośliny rozwijające się w przydomowym ogrodzie. Poza okazami ozdobnymi warto postawić na ciekawe zioła i przyprawy. W tej grupie mamy naprawdę szeroki wybór. Popularne zioła to mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny, szałwia lekarska czy pokrzywa zwyczajna. Tymczasem najczęściej spotykane przyprawy to bylica estragon, bazylia pospolita, majeranek, tymianek czy cząber. W jaki sposób można wykorzystać wymienione rośliny?

Z ususzonych ziół wykonuje się herbatki, napary czy też odwary. Tego typu substancje wykazują liczne właściwości zdrowotne. Wszystko zależy od tego, jakie działanie ma konkretne zioło. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to korzysta się z nich na dwa sposoby. Świeżo zerwane fragmenty roślin przyprawowych dodaje się do różnych potraw. Drugą metodą jest ich przesuszenie w ciepłym i przewiewnym miejscu. Z suszu wykonuje się mieszanki przypraw, które nie tracą aromatu przez długi czas. Najlepszym rozwiązanie jest używanie obu metod.

Z suszonych owoców wykonuje się jeszcze jedną, ogromnie ważną rzecz - wigilijny kompot z suszu - tu znajdziesz przepis, jak go wykonać.

Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Oto 3 praktyczne sposoby
Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Oto 3 praktyczne sposoby
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - 3 proste przepisy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - 3 proste przepisy
Śledzie z suszonymi pomidorami - 4 proste przepisy krok po kroku
Śledzie z suszonymi pomidorami - 4 proste przepisy krok po kroku
Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować
Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować
Najlepsze przepisy na kompot z porzeczek - czarnych i czerwonych - sprawdź
Najlepsze przepisy na kompot z porzeczek - czarnych i czerwonych - sprawdź
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Mizeria z ogórków krok po kroku - sprawdzone i szybkie przepisy
Mizeria z ogórków krok po kroku - sprawdzone i szybkie przepisy
Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je
Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je
Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy
Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
5 najlepszych przepisów na pyszny bigos - zobacz proste, pyszne receptury
5 najlepszych przepisów na pyszny bigos - zobacz proste, pyszne receptury
Wigilijna sałatka śledziowa z burakami - wybraliśmy najlepszy przepis
Wigilijna sałatka śledziowa z burakami - wybraliśmy najlepszy przepis
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Najlepszy przepis na kompot z rabarbaru i jabłek krok po kroku
Najlepszy przepis na kompot z rabarbaru i jabłek krok po kroku
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku
Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku
Kompot z czereśni krok po kroku - oto najlepsze przepisy - sprawdź je!
Kompot z czereśni krok po kroku - oto najlepsze przepisy - sprawdź je!
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Zupa ze świeżych ogórków krok po kroku – sprawdzone przepisy
Zupa ze świeżych ogórków krok po kroku – sprawdzone przepisy
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis
Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis
Jak przygotować kompot z rabarbaru krok po kroku – najlepsze przepisy
Jak przygotować kompot z rabarbaru krok po kroku – najlepsze przepisy
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Najlepsze przepisy na imbir kandyzowany krok po kroku - sprawdź je!
Najlepsze przepisy na imbir kandyzowany krok po kroku - sprawdź je!
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z wiśni - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Kompot z wiśni - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku
Sok z kiszonej kapusty - właściwości, zastosowanie, porady
Sok z kiszonej kapusty - właściwości, zastosowanie, porady
Przepisy na wędliny dojrzewające - zobacz najlepsze pomysły i porady
Przepisy na wędliny dojrzewające - zobacz najlepsze pomysły i porady
Jak wędzić ser? Praktyczny poradnik wędzenia sera w domu
Jak wędzić ser? Praktyczny poradnik wędzenia sera w domu
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij