Dania z grilla - fajne i łatwe przepisy na przysmaki

Pieczone młode ziemniaczki - świetny dodatek do potraw grillowanych

Grillowanie to jedno z najpopularniejszych metod na przyrządzanie jedzenia w okresie letnim. Jednak wielokrotnie zastanawiamy się co przygotować na grillu, żeby nie przyrządzać jedynie w kółko tych samych potraw grillowanych. Z tego powodu warto dowiedzieć się, jakie są inne przepisy na grilla, które wprowadzą trochę różnorodności do naszego menu.

Jednym z takich przepisów na grilla jest przepis na pieczone młode ziemniaczki. Zobaczmy więc, jak je przygotować.

Składniki:

  • młode ziemniaki,
  • cebula,
  • masło,
  • świeży czosnek,
  • świeże zioła,
  • przyprawy: sól.

Jeśli nie przepadamy za czosnkiem, możemy z niego zrezygnować.

Przygotowanie:

  1. Młode ziemniaki myjemy, szorujemy i kroimy w ćwiartki.
  2. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Pokrojone ziemniaczki układamy na folii aluminiowej z cebulą i czosnkiem.
  4. Całość doprawiamy solą i posiekanymi ziołami.
  5. Na wierzch kładziemy łyżkę masła i zawijamy folię.
  6. Pieczemy na grillu około godziny.

Młode ziemniaki to doskonały dodatek do mięsnego dania z grilla.

Pieczarki faszerowane z grilla - ciekawy pomysł na przysmaki dla każdego

Potrawy grillowane, to nie tylko kiełbaski i mięso. Powinniśmy wiedzieć, że pieczarki doskonale nadają się na to, by przyrządzić je w dość niecodzienny sposób na grillu. Można je nafaszerować i cieszyć się ich wyjątkowym i lekkim smakiem. Zobaczmy więc, jakie są proste przepisy na tego typu szybkie dania.

Zacznijmy od przygotowania składników.

Składniki:

  • pieczarki,
  • masło,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy nóżki od kapeluszy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy do nich pieczarki.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy na patelnię.
  7. Gdy pieczarki zmiękną, układamy je na tackach do grillowania i napełniamy wystudzonym farszem.
  8. Pieczemy przez 20 minut.
Grillowane pieczarki, a także dania z grilla i przepisy na grilla

Dodatkowo na wierzch możemy posypać pieczarki parmezanem. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak przygotować się do sezonu grillowego.

Bagietki z masłem czosnkowym - fajny i łatwy przepis

Kiedy interesują nas proste przepisy na pyszne dania, nie możemy przejść obojętnie obok grillowanych bagietek z masłem czosnkowym. Nie jest to nic nadzwyczajnego, że do grilla bardzo chętnie sięgamy po pieczywo, natomiast warto wiedzieć, że zwykły chleb czy bułka, nie muszą być jedynym rozwiązaniem.

Jeśli pragniemy znaleźć nowe smaki, sięgnijmy po te bagietki.

Składniki:

  • bagietki,
  • masło,
  • czosnek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, papryka słodka.

Możemy również skorzystać ze sproszkowanego czosnku.

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroimy.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Masło mieszamy z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, słodką papryką i solą.
  4. Masłem czosnkowym smarujemy pokrojone bagietki.
  5. Bagietki układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 3 minuty.

Pamiętajmy, żeby uważać, aby bagietki się nie przypaliły.

Przepisy na grilla - jakie potrawy z grilla cieszą się największym powodzeniem

Szaszłyki - szybkie danie dla każdego

W internecie, ale i w książkach kucharskich możemy natknąć się na różne łatwe przepisy, które pokazują nam, jak zrobić grillowane mięsno-warzywne szaszłyki. Te pyszne dania cechują się tym, że składniki, które mamy zamiar zrobić, mogą składać się praktycznie z wszystkich składników, na jakie mamy ochotę i które smakują naszej rodzinie i przyjaciołom.

Zobaczmy więc, jak dobrze przygotować grillowane szaszłyki.

Składniki:

  • piersi z kurczaka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • zielona papryka,
  • boczek,
  • czerwona cebula,
  • cukinia.

Składniki na marynatę:

  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • przyprawy: przyprawa do grilla, sól, pieprz.

Przyprawa do grilla nie jest koniecznością, lecz dzięki niej uzyskamy typowy smak grillowanego mięsa.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka i boczek kroimy w dość dużą kostkę.
  2. Papryki myjemy i kroimy razem z cebulą i cukinią w średniej wielkości kostki.
  3. Składniki do marynaty mieszamy ze sobą i wkładamy do niej mięso na około 30 minut.
  4. Wszystkie składniki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
  5. Szaszłyki grillujemy około 15-20 minut, kontrolując stopień wysmażenia mięsa.

Jeśli korzystamy z drewnianych patyczków, dobrze jest namoczyć je w wodzie na około godzinę.

Szaszłyki z grilla i inne dania z grilla, potrawy z grilla, przepisy na grilla

Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą - niecodzienna potrawa z grilla

Bardzo dobrze znane jedzenie, które jest niemal zawsze wykorzystywane przy grillowaniu, to kiełbaski. Pamiętajmy jednak, że standardowo ponacinane kiełbaski oprószone przyprawą do grilla, nie muszą być jedyną opcją. Zobaczmy więc, jak przygotować wyjątkowe kiełbaski grillowane.

Do przygotowania kiełbasek z boczkiem i mozzarellą musimy przygotować.

Składniki:

  • parówki,
  • mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • plasterki boczku.

Przygotowanie:

  1. Parówki przecinamy wzdłuż, by powstała kieszonka.
  2. Do kieszonki wkładamy pokrojoną mozzarellę i posiekaną bazylię.
  3. Każdą kiełbaskę owijamy plasterkiem boczku.
  4. Na tacce układamy nasze kiełbaski i grillujemy około 5 minut z każdej strony.

Warto zabezpieczyć boczek wykałaczkami, dzięki czemu nie spadnie z kiełbasek.

Grillowane żeberka - grillowane pyszne danie

Grillowane żeberka to kolejna możliwość, z jakiej możemy skorzystać. Pamiętajmy jednak, że zanim przystąpimy do grillowania żeberek, musimy zamarynować je w przyrządzonej przez nas własnoręcznie marynacie, dlatego warto zrobić je z lekkim, około 2-godzinnym wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • oliwa z oliwek,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • przyprawy: papryka mielona, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Żeberka kroimy wzdłuż kości i gotujemy około 20-25 minut w osolonej wodzie.
  2. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i tworzymy z nich marynatę.
  3. Żeberka marynujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny.
  4. Żeberka pieczemy z obu stron do momentu, aż będą gotowe i przyrumienione.

Lepiej zostawić żeberka w marynacie na całą noc.

Co przygotować na grilla dla dzieci - ciekawe pomysły

Dania dla dzieci to również bardzo istotny element, o którym musimy pamiętać. Zobaczmy więc, jakie jedzenie dla naszych dzieci będzie najlepsze, ale także dowiedzmy się, jak zrobić to w taki sposób, by nasze dzieci nie były tym znudzone. Poznajmy dwa przepisy na grillowane dania.

Pierwszym przepisem jest kurczak w ziołach, który zasmakuje naszym dzieciom i jest bardzo zdrowy i pożywny.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka łagodnej musztardy,
  • szalotka,
  • rozmaryn,
  • oregano.

Przygotowanie:

  1. Zioła i cebulę siekamy, mieszamy z musztardą i oliwą.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w grubsze paski i nacieramy marynatą.
  3. Całość zostawiamy na 2 godziny, a następnie grillujemy na tacce.

Kolejnym przepisem są grillowane owoce, będące idealną i zdrową przekąską.

Składniki:

  • gruszka,
  • jabłko,
  • winogrona,
  • miód akacjowy.

Możemy skorzystać także z innych owoców.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy na tackę.
  2. Całość polewamy miodem akacjowym i grillujemy około 15 minut pod przykryciem.

Dodatkowo można na wierzch owoców ułożyć pianki, które będą elementem słodyczy, zachęcającym dzieci do zjedzenia owoców grillowanych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny