Przepisy na imprezę - zbiór pomysłów na szybkie i smaczne dania imprezowe

Organizujesz spotkanie towarzyskie, domówkę i zastanawiasz się co na imprezę? Jakie jedzenie przygotować, aby było nie tylko smaczne, lecz także tanie, łatwe i szybkie do zrobienia? Okazuje się, że samodzielne przygotowanie menu na imprezę wcale nie musi być trudne i pracochłonne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na imprezę, dzięki którym zrobisz pyszne i zdrowe przekąski, które gwarantują udane przyjęcie.

Jak zrobić łatwe, tanie i szybkie potrawy imprezowe

Pomysł na najlepsze menu na domową imprezę

Zarówno impreza w lokalu, jak i zamówienie cateringu łączy się ze sporymi kosztami. Ponadto zamawiając catering nie mamy pewności, czy jedzenie jest świeże i pozbawione sztucznych dodatków. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest domówka, na którą przygotujemy menu samodzielnie. Jakie jedzenie wybrać i jak przygotować potrawy, aby nasza domówka okazała się sukcesem a goście dobrze się bawili i nie wyszli głodni?

Współczesna domówka najczęściej nie odbywa się przy stole, lecz goście swobodnie poruszają się po mieszkaniu, zaś potrawy ustawione są na bufecie lub roznoszone na tacach. Dlatego też dobre danie na imprezę musi być małe, najlepiej na jeden kęs, łatwe do zjedzenia oraz wygodne do trzymania w ręku. Imprezowe menu na bufecie musi się ładnie prezentować, dlatego też wybieramy dania ładne, kolorowe i różnorodne. Niemniej ważne jest, aby wybrać menu tanie, łatwe i szybkie do zrobienia, tak aby nie zrujnowało budżetu gospodarza i pozwalało na szybkie przygotowanie przyjęcia.

Najlepsze przepisy na imprezę domową

Na domową imprezę najlepiej sprawdza się pomysł na małe, kolorowe przekąski zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Przygotowując samodzielnie imprezowe przekąski mamy pewność, że są one świeże i zdrowe. Dlatego też warto wybierać produkty, które nie wywołają problemów żołądkowych.

Najlepszy pomysł na szybkie imprezowe danie:

  • małe kanapeczki na bagietkach lub krakersach,
  • koreczki,
  • roladki z tortilli lub naleśników,
  • jajka faszerowane,
  • jajka z majonezem,
  • spring rolls,
  • sałatki,
  • paszteciki,
  • zupy krem i zupy do picia,
  • grzanki,
  • nadziewane warzywa,
  • nadziewane cannelloni.

Aby samodzielnie przygotować pyszne i szybkie danie najlepiej skorzystać z takich produktów jak:

  • świeże warzywa: papryka, ogórek, pomidor, awokado,
  • owoce, jak winogrona, melony, arbuz, jabłka, brzoskwinie, ananas,
  • oliwki,
  • jajka na twardo,
  • wędliny,
  • ryby, jak śledzie, łosoś lub tuńczyk,
  • żółte sery i pleśniowe,
  • pieczywo, jak bagietki, tortilla.

Szybkie i łatwe do zrobienia przepisy na imprezę

Imprezowe przekąski na zimno

Do klasyki dań imprezowych kuchni polskiej należą małe kanapeczki, które możemy zrobić na małych kromkach chleba, krakersach lub plasterkach bagietki. Najlepiej aby kanapeczki były małe, na jeden kęs. Układamy na nich małe kawałki wędlin, serów lub ryb. Kanapeczki dekorujemy majonezem, musztardą lub gęstym dressingiem na bazie majonezu, zaś na wierzchu układamy małe kawałki warzyw. Ważne jest, aby zrobić jak najwięcej rodzajów kanapek, aby goście mogli wybrać smaki według własnego gustu. Kanapki o jednakowym smaku układamy na osobnych półmiskach lub na tacach w rzędach. Fajny pomysł stanowią również różna pasty do pieczywa, które smarujemy na kanapkach lub stawiamy osobno w miseczkach, aby goście sami nakładali je na kawałki bagietki. Warto zrobić pasty warzywne, które są lekkie i dietetyczne.

Świetny pomysł stanowią roladki, które możemy zrobić na bazie tortilli, naleśników lub plastrów wędliny czy też warzyw. Idealne danie na imprezę zrobimy z tortilli, którą smarujemy serkiem topionym, pastą do pieczywa, gęstym sosem lub majonezem. Na to układamy plastry szynki, sera, łososia oraz warzywa liściaste. Tortillę zwijamy, a następnie kroimy na grube plastry uzyskując kolorowe roladki, które możemy przekłuć wykałaczką, aby się nie rozpadły.

Klasyczne danie imprezowe stanowią koreczki, czyli 3 elementy nabite na wykałaczkę. Jako podstawę zwykle wybieramy coś twardego, na przykład kawałek żółtego sera lub mięsa. Na koreczki nabijamy składniki, które się nie rozpadają, jak ser żółty lub pleśniowy, kulki mozzarelli, oliwki, lub ruloniki wędlin. Sprawdzają się także owoce, jak winogrona, kawałki melona, arbuza, ananasa lub brzoskwini. Wybieramy składniki kontrastujące kolorem i smakiem.

Menu na imprezę na ciepło

Imprezowe menu na ciepło zwykle podaje się w czasie tradycyjnych przyjęć, gdy goście siedzą przy stole. W czasie imprez barowych istnieje niebezpieczeństwo rozlania lub pobrudzenia się. Dlatego też ciepłe przekąski powinny być małe i łatwe do zjedzenia.

Zupy są trudne do zjedzenia na stojąco, dlatego też można podać rzadkie zupy do wypicia podane w filiżance, jak barszczyk lub rosołek. Do zupy świetnie pasują paszteciki. Sprawdzają się także gęste zupy krem z grzankami.

Dobrym pomysłem są łatwe do zrobienia wytrawne muffinki lub ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Sprawdzą się również takie dania jak: nadziewane cannelloni, nadziewane warzywa, kofty lub bruschetta.