Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Mizeria z ogórków to twój ulubiony dodatek do obiadu? Na zimę trzeba się z nią pożegnać, ale na szczęście przetwory z ogórków wytrzymują cały rok i mogą ciągle gościć na twoim stole. Jeśli ogórki kiszone czy konserwowe już ci się znudziły, możesz wypróbować nieco inną wersję – ogórki w zalewie musztardowej. Dowiedz się, jak je przygotować i poznaj najbardziej oryginalne przepisy!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki w zalewie musztardowej na zimę
Ogórki konserwowe z musztardą
Przetwory z ogórków na zimę to najlepszy sposób na urozmaicenie obiadów. Kiedy na dworze mróz i słota, trudno zdobyć dobrej jakości świeże warzywa, więc naszym sprzymierzeńcem naturalnie powinny stać się kiszonki lub warzywa konserwowe. Ogórki kiszone, nawet najlepsze, szybko mogą się znudzić, a te w occie dla wielu osób mają zbyt ostry smak. Dlatego najlepszą alternatywą są właśnie ogórki w zalewie musztardowej.
Mogłoby się wydawać, że musztarda doda im ostrości, ale nie. Jest to bardziej wyrazisty smak, ale jednocześnie ogórki konserwowe z musztardą są nieco mniej octowe i kwaśne. Wszystko zależy od tego, jaką musztardę dodasz. Miodowa, kremska czy stołowa będą bardziej subtelne w smaku, rosyjska lub dijon – mocno ostra. Ciekawym rozwiązaniem jest także musztarda francuska – zachowane w całości kuleczki gorczycy dodają sprawią, że zalewa do ogórków konserwowych będzie bardziej oryginalna. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Przechowywanie ogórków na zimę
Jeśli chcesz, żeby ogórki w musztardzie przetrwały do kolejnego roku, koniecznie zwróć uwagę na słoiki i proces pasteryzacji. Ogórki powinny być włożone do czystych, wyparzonych słoików, o równych, niewyszczerbionych brzegach. Także czyste i równe powinny być zakrętki. Jeśli są choć trochę zniszczone czy wygięte, prawdopodobnie nie złapią i ogórki mogą się zepsuć.
Aby mieć pewność, że ogórki na zimę będą trwałe i dobre, trzeba zapasteryzować słoiki. Należy je gotować w 90 stopniach Celsjusza w płaskim garnku przez mniej więcej 5-8 minut od zagotowania. Poziom wody powinien sięgać 2-3 cm poniżej wieczka. W wysokiej temperaturze zakrętka się zassie i nie będzie wpuszczała powietrza. Przetwory z ogórków najlepiej wkładać do mniejszych słoiczków – 0,5-0,8 l, to akurat porcja na jeden obiad dla rodziny.
Ogórki musztardowe – pikle bez skórki
Zalewa do ogórków konserwowych z musztardą
Podstawowy przepis to pikle w musztardzie. Są to obrane ze skóry, pokrojone w kawałki, dość duże ogórki. Można usunąć z nich gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowane ogórki są bardzo smaczne i nadają się także do sałatek i tym podobnych przetworów. Kluczowym elementem ogórków musztardowych jest zalewa. Sposób jej przyrządzania jest taki sam jak w przypadku standardowych ogórków konserwowych. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?
Do zalewy do ogórków musztardowych potrzebujesz (porcja na 3 kg ogórków gruntowych):
- 5 szklanek wody,
- 1 szklankę cukru,
- 1 szklankę octu,
- 5 łyżeczek musztardy (dowolny rodzaj poza francuską),
- 3 płaskie łyżki soli.
Wszystkie składniki połącz i zagotuj razem, mieszając, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Możesz dodać do zalewy także listki laurowe, ale najczęściej wkłada się je bezpośrednio do słoików.
Przepis na ogórki musztardowe krok po kroku
Po ugotowaniu zalewy możesz pozostawić ją do wystygnięcia i w tym czasie przygotować ogórki i słoiki. Przepisy na ogórki konserwowe nie są wcale skomplikowane.
- Obierz ogórki, pokrój je na cząstki.
- Umyj i wyparz słoiki.
- Do każdego słoika wsyp po kilka ziaren pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego, możesz także włożyć do nich po jednym listku laurowym.
- Ułóż ciasno, pionowo ogórki w słoikach.
- Włóż nieco kopru do każdego słoika na wierzch. Jeśli zależy ci na bardziej delikatnym, słodkawym smaku, możesz dołożyć kawałeczek marchewki.
- Zalej przestudzoną zalewą mniej więcej 1-2 cm poniżej brzegu słoika. Pasteryzuj przez 6 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem.
Ogórki w zalewie musztardowej – ciekawe przepisy
Ogórki musztardowe z miodem
Dla osób, które wolą słodkie smaki, idealnie sprawdzą się ogórki musztardowo-miodowe. Ten smak możesz troszkę poczuć, jeśli użyjesz musztardy miodowej, jeśli jednak dodasz prawdziwego miodu z pasieki, będzie jeszcze ciekawszy.
- 3 kilogramy ogórków,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru (lub mniej do smaku),
- 3 łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy (dowolny rodzaj),
- 3 łyżki prawdziwego, płynnego miodu.
Przyprawy:
- 2 marchewki,
- ziele angielskie, gorczyca, pieprz,
- koper i korzeń chrzanu.
Przepis w zasadzie jest taki sam, jak na podstawową wersję. Ogórki możesz jednak zostawić w skórce i pokroić je na plastry wzdłuż. Dzięki temu będą się idealnie nadawać na kanapkę. Zalewę przygotuj jak poprzednio, ale pamiętaj, że miód musi być dodany pod koniec gotowania. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?
Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej na zimę
A może by tak zrobić sałatkę z ogórków i innych warzyw w musztardzie? To także świetny dodatek do zimowych obiadów – pełen witamin i niskokaloryczny.
- 1 kg ogórków,
- 1 duża cebula,
- 200 g marchwi,
- 3 szklanki wody,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy (najlepiej łagodnej)
- przyprawy do słoika.
Jeśli chcesz przygotować ostrzejsze w smaku ogórki, włóż do słoików także ostrą papryczkę – na taką ilość ogórków wystarczy pół.
- Ugotuj marchew w całości. Po przestudzeniu pokrój na plasterki.
- Obierz i pokrój cebule w piórka.
- Wyczyść ogórki, umyj je i obierz, pokrój w plasterki. Nie powinny być zbyt cienkie, to nie mizeria z ogórków.
- Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i musztardą. Przestudź.
- Wsyp do wyparzonych słoików gorczycę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy. Możesz dodać także po kawałku ostrej papryczki wraz z nasionkami.
- Wymieszaj warzywa z cebulą i włóż ciasno do słoików.
- Zalej przestudzoną zalewą. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 7-8 minut.
Tak przygotowane ogórki konserwowe będą miały bardziej słodki smak. Idealnie sprawdzają się z ziemniakami i mięsem, ale tak naprawdę mogą być także podstawą sałatek lub dodatkiem do kanapek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.