Przepisy na śniadanie - pomysły na sycące dania na domowe śniadanie

Jak zrobić coś pysznego na śniadanie? W naszym klimacie śniadanie musi być pożywne i składa się z węglowodanów i białka. Jak je przygotować, aby było nie tylko smaczne lecz także zdrowe i szybkie do zrobienia. Przedstawiamy najlepsze pomysły na dania śniadaniowe z jajek, warzyw, roślin strączkowych i kasz, które są nie tylko pyszne lecz także proste i łatwe do zrobienia.

Jak znaleźć pomysł na coś na śniadanie

Jak przygotować dobre i smaczne śniadanie

Przepisy na śniadanie w kuchni polskiej łączą się z klimatem. Polska leży w strefie klimatu umiarkowanego na pograniczu chłodnego klimatu kontynentalnego i cieplejszego klimatu morskiego. Dlatego też od wieków ukształtowała się tradycja jedzenia pożywnego i obfitego śniadania. W naszym regionie tradycyjnie na śniadanie jada się dania mączne, mięsne, jak również nabiał i jajka. Klasyczne przepisy na śniadanie w kuchni polskiej, podobnie jak w kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, przeznaczone są dla ludzi ciężko pracujących, którzy muszą się najeść do pracy. Obecnie w dobie problemów z nadwagą śniadania stają się coraz bardziej lekkie i proste.

Dobre śniadanie powinno składać się z węglowodanów, białka oraz owoców, które dostarczają witamin. Pożywne, domowe śniadanie jest ważne również dlatego, że nocą spada poziom cukru we krwi i należy go podnieść rano. Ponadto rano żołądek jest najbardziej aktywny i wydziela najwięcej soków, które warto wykorzystać na trawienie śniadania.

Obecnie mało kto ciężko pracuje fizycznie. Raczej spędzamy czas na siedząco. Dlatego też warto wybierać dietetyczne przepisy na śniadanie, tak aby zapewnić sobie energię do pracy, a jednocześnie nie powodować ociężałości i nie przyczyniać się do przybierania na wadze. Nie zaleca się jadać na śniadanie cytrusów, ostro przyprawionych dań, surowych warzyw oraz słodyczy, słodkich bułeczek i drożdżówek.

Dobre domowe śniadanie powinno składać się z pełnoziarnistego pieczywa, chudych wędlin i nabiału oraz owoców. Doskonały pomysł stanowią śniadania na ciepło. Jeszcze w XX wieku tradycyjnym daniem śniadaniowym na ciepło była zupa mleczna, na przykład owsianka, kluski na mleku czy kasza manna na mleku. Obecnie zwyczaj ten całkowicie odszedł w zapomnienie, gdyż wolimy dania szybkie i proste. Na ciepło jadamy na śniadanie dania z jajek lub gotowane warzywa z kaszą.

Pomysł na coś na śniadanie zaczerpnięty z kuchni światowej

Chociaż kuchnia śródziemnomorska uchodzi za najbardziej zdrową, to typowe śniadanie z tych regionów, składające się z rogalika z kawą, nie jest odpowiednie w naszym klimacie. Słodkie rogaliki, pączki, francuskie croissanty czy hiszpańskie churros, smażone na głębokim tłuszczu, nie tylko przyczyniają się do nadwagi, lecz także podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Jednak kuchnia światowa podsuwa fajne pomysły na pyszne i szybkie śniadanie.

Klasycznym daniem śniadaniowym, które stało się popularne na całym świecie są francuskie tosty. To szybkie i smaczne danie składa się z kromki chleba lub bułki namoczonej w mleku i w jajku i podsmażonej na patelni. Francuskie grzanki możemy zjeść na słodko z dżemem lub na słono z dowolnymi dodatkami. Z kuchni francuskiej możemy również zaczerpnąć przepis na śniadaniowy omlet, czyli roztrzepane jajka usmażone na patelni i podane ze szczypiorkiem lub dowolnymi dodatkami.

Do klasyki kuchni światowej należy angielskie śniadanie składające się z parówek, pomidorów, bekonu, fasolki w sosie pomidorowym, grzybów i wędlin. Przygotowanie klasycznego śniadania angielskiego, czyli “full english breakfast” wymaga podsmażania składników w odpowiedniej kolejności.

Przepisy na śniadanie według tradycyjnej kuchni polskiej

Pomysł na szybkie, pyszne i pożywne domowe śniadanie

Według polskiej tradycji na śniadanie jada się głównie kanapki. Aby danie to było bardziej zdrowe i dietetyczne do kanapek dodajemy także warzywa liściaste oraz pomidory i ogórki. Dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie są dietetyczne pasty do chleba. Możemy je zrobić z jajek na twardo, pieczarek, grzybów, awokado oraz gotowanych warzyw lub roślin strączkowych. Świetne pasty do chleba zrobimy z gotowanych buraków lub marchewki. Fajne pasty do chleba sprawdzą się także na niedzielne śniadanie.

Fajnym pomysłem na pyszne i zdrowe, a co ważne szybkie, śniadanie są różnego rodzaju mieszanki śniadaniowe typu musli, które możemy zjeść z mlekiem, jogurtem, kefirem lub ze zsiadłym mlekiem. Mieszankę możemy sobie przygotować wcześniej z płatków owsianych, orzechów, pestek, suszonych owoców i bakalii. Poprzedniego dnia zalewamy mieszankę wodą i odstawiamy na noc.

Smaczne i proste śniadanie na ciepło

Pomysły na pyszne i zdrowe domowe śniadanie na ciepło:

  • jajecznica,
  • kasza z gotowanymi warzywami,
  • francuskie tosty,
  • jaglanka,
  • gryczanka,
  • placuszki, naleśniki i omlety.

Do klasyki śniadaniowych dań na ciepło zaliczają się dania z jajek, jak jajecznica lub jajka sadzone. Klasyczna jajecznica składa się z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pomysłów na jajecznicę jest wiele, gdyż jedni wolą bardziej wodnistą, inni zaś bardziej ściętą. Do jajecznicy świetnie pasują różne fajne dodatki, jak boczek, bekon, podsmażona cebula, szczypiorek, podsmażone pieczarki lub pomidory. Rodzajem jajecznicy jest omlet, który smażymy z dodatkami lub posypujemy dodatkami już na talerzu. Pysznym pomysłem na coś ciepłego na śniadanie jest frittata, czyli rodzaj jajecznicy z dodatkami zapieczony w piekarniku.

Dietetycy zalecają jedzenie na śniadanie kaszy z gotowanymi warzywami. Aby zrobić to danie na szybko wystarczy przygotować je poprzedniego dnia i odgrzać rano. Idealnym daniem jest również jaglanka, czyli kasza jaglana z owocami, bakaliami lub orzechami. Na śniadanie na ciepło świetnie sprawdzi się także ryż, który można podać ze śmietaną, z mlekiem, z owocami. Gotowany ryż ze śmietaną i musem jabłkowym stanowi ulubione danie dla dzieci. Ciekawym pomysłem na danie na ciepło jest kasza gryczana. Kaszę można zjeść po prostu z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Kaszę gryczaną ugotowaną na mleku można zjeść ze słodkimi dodatkami jak owoce, miód, orzechy lub suszone owoce.

Na niedzielne śniadanie warto zrobić pyszną zupę krem, którą zjemy z pieczywem. W niedzielę, kiedy mamy więcej czasu możemy wykorzystać pomysły kuchni śródziemnomorskiej, na przykład włoskie antipasti, jak na przykład bruschetta.