Wędzenie szynki - przepisy

Popularnym mięsem długo dojrzewającym jest szynka. Zanim przystąpimy jednak do wędzenia szynki, powinniśmy dowiedzieć się, że w jej przypadku może być wykorzystane peklowanie na mokro, ale również na sucho. Peklowanie na mokro jest bardziej zaawansowane, ale nie warto się zniechęcać.

Przepis na szynki długo dojrzewające.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 duże łyżki majeranku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki czosnku mielonego,
  • kilka ząbków czosnku.

Wędliny dojrzewające będą dobrze smakowały zarówno z czarnym, jak i kolorowym pieprzem.

Przygotowanie:

  • Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
  • Szynkę wkładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i ponownie wkładamy na 24 godziny do lodówki.
  • Po dobie myjemy mięso i osuszamy.
  • Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi szynkę.
  • Całe mięso obkładamy posiekanym czosnkiem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
  • Mięso przekładamy do pończochy i wieszamy w przewiewnym i ciepłym miejscu.

Takie mięso powinno wisieć około 5 dni. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędzeniu.

Inny przepis na wolno dojrzewającą szynkę wygląda następująco.

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • 0,5 kg soli,
  • 0,25 kg cukru,
  • 0,5 łyżeczki mielonego suszonego czosnku,
  • 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, odkrawamy od niego odstające części, wkładamy do miski i nacieramy cukrem.
  • Szynkę wkładamy na 24 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie mięso myjemy i osuszamy.
  • Całość nacieramy solą i powtarzamy czynność tak jak z cukrem.
  • Następnie myjemy i osuszamy mięso.
  • Szynkę obtaczamy w mieszance z czosnku i suszonych pomidorów.
  • Obtoczone w przyprawach mięso wkładamy do pończochy, zawiązujemy i wieszamy na około 10 dni.

Pomieszczenie powinno być przewiewne i chłodne.

Swojskie wędliny dojrzewające, długodojrzewające i wolno dojrzewające, a także przepisy na wędliny, które możesz zrobić w domu
Przepisy na wędliny dojrzewające - zobacz najlepsze pomysły i porady

Długodojrzewające wyroby domowe

Mięso długo dojrzewające to kolejna z możliwości wykonania samemu smacznych wyrobów domowych. Aby przygotować mięso długo dojrzewające, możemy wykorzystać np. schab lub karkówkę. Te mięsa można również peklować na mokro i na sucho, a zależy to od naszych preferencji. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Przepis na schab dojrzewający wygląda następująco.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 0,5 szklanki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • liść laurowy,
  • oregano,
  • bazylia,
  • 1 główka czosnku.

Można oczywiście zrezygnować z niektórych przypraw.

Przygotowanie:

  • Schab myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nacieramy cukrem i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie myjemy go i osuszamy.
  • Czynność tą powtarzamy, tym razem nacierając solą.
  • Po umyciu i osuszeniu schabu, nacieramy go mieszanką przypraw rozdrobnionych w moździerzu.
  • Gotowe mięso wkładamy do pończochy i wieszamy w przewiewnym i ciepłym miejscu.

Schab powinien wisieć przez około 5-7 dni.

Wolno dojrzewające mięso z karkówki przyrządzamy bardzo prosto.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 0,5 szklanki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • wędzona papryka,
  • majeranek,
  • posiekany czosnek,
  • ziarna jałowca,
  • pieprz.

Dodatkowo można dodać posiekaną kolendrę.

Przygotowanie:

  • Tak samo, jak w przypadku schabu, najpierw następuje oczyszczenie mięsa, a potem natarcie go cukrem i pieprzem.
  • Po 24 godzinach nacieramy karkówkę mieszanką przypraw.
  • Mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie zawiązujemy je w gazę, zabezpieczamy sznurkiem i wieszamy w miejscu przewiewnym.

Odpowiednia temperatura wynosi około 18-20oC i powinna być utrzymywana przez cały tydzień.

Jak zrobić kiełbasę swojską?

Zastanawiając się, jak zrobić kiełbasę swojską, powinniśmy zastanowić się nad tym, jakie mięso chcemy do niej użyć. Następnie musimy pomyśleć nad satysfakcjonującymi nas przyprawami do kiełbasy. Tylko w ten sposób te wędliny dojrzewające będą w stanie nam zasmakować.

Zobaczmy więc, jak można zrobić kiełbasę.

Składniki:

  • 750 g łopatki,
  • 250 g boczku surowego,
  • 1 łyżka peklosoli,
  • 1 łyżeczka soli do wędzenia,
  • 2 duże łyżki ostrej wędzonej papryki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka jałowca,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej,
  • jelita wieprzowe.

Dodatkowo można dodać kolendrę i inne przyprawy.

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
  • Kroimy w drobną kostkę razem z boczkiem.
  • Do mięs dodajemy przyprawy i powoli wlewamy wodę, cały czas mieszając.
  • Przykrywamy całość folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  • Jelita napełniamy mięsem i formujemy kiełbaski.
  • Pęta wieszamy w ciepłym i suchym miejscu na około 10 dni.

Mięso powinno mieć kleistą formułę.

Jak widać, wędliny dojrzewające mogą być przygotowane na różne sposoby i być zrobione z różnego mięsa. Wszystko to zależy tylko wyłącznie od nas i tego, co dla nas wydaje się lepsze. Oczywiście przyprawy, których użyjemy do przyprawienia mięs, mogą się różnić i być dopasowane do naszych wymogów.

ikona podziel się Przekaż dalej