Przetwory

Domowe przetwory z warzyw i owoców można z powodzeniem wykonywać od maja do września. Przetwory owocowe to najczęściej konfitury, dżemy, soki, kompoty oraz nalewki. Warzywa zazwyczaj są poddawane kiszeniu lub marynowaniu. Oczywiście istnieją też domowe sposoby konserwowania mięs czy grzybów. Co najważniejsze domowe produkty są zdrowe, z czego warto korzystać w okresie zimy.
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły

Przetwory domowe z własnego ogrodu - przegląd popularnych przepisów

Przydomowy ogród ma wiele zalet a akcent dekoracyjny to tylko jedna z nich. Jeśli w ogrodzie rosą drzewa lub krzewy owocowe, ich plony można spożytkować na przetwory domowe. To samo tyczy się wielu warzyw. Samodzielnie wykonane przetwory są bardzo zdrowe. Zachowane na zimę dostarczą witaminy i składniki odżywcze. Warto, zatem przyjrzeć się najpopularniejszym przepisom.

Domowe przetwory na wyciągnięcie ręki

Przetwory domowe najlepiej wykonywać z samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców. Zapasy na zimę można sporządzać nieprzerwanie od maja do września. W tym czasie pojawiają się rozmaite sezonowe plony. Przetwory owocowe to najczęściej konfitury, dżemy, soki, wina domowe, kompoty oraz nalewki. Warzywa zazwyczaj są poddawane kiszeniu lub marynowaniu. W ogrodzie mogą też pojawić się jadalne grzyby, z których również warto skorzystać.

Najważniejszy jest fakt, że przetwory domowe nie zawierają konserwantów. Są, więc zdrowe i bardzo smaczne.

Przepisy na przetwory można znaleźć w internecie, książkach i gazetach kulinarnych. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zazwyczaj nie są trudne, z przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Jakich owoców i warzyw najlepiej używać. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Praktycznie wszystkie sezonowe owoce nadają się na dżemy, soki czy konfitury. Podobnie jest w przypadku warzyw. Choć trzeba dodać, że istnieją pewne ponadczasowe hity.

Ogórki pod różną postacią są przygotowywane od lat. Często są kiszone lub małosolne, popularne są też słoiki z sałatkami. Jeżeli zaś chodzi o owoce, chyba każdy, choć raz jadł konfitury ze śliwek. Jednakże te przykłady to tylko niewielki wycinek. Przepisy kulinarne na przetwory przybierają różne oblicza.

Proste konfitury i dżemy

Bardzo proste do przygotowania są domowe konfitury. Największą popularnością cieszą się wersje ze śliwek, lecz nie jest to jedyna opcja do wyboru. Przepisy kulinarne pokazują jak wykorzystać inne owoce, na przykład maliny, truskawki, jabłka, gruszki itp. W zasadzie wszystkie jadalne owoce można przetworzyć w ten sposób.

Konfitury przygotowuje się z całych owoców lub ich połówek. Pierwszym krokiem w standardowym przepisie jest stworzenie gęstego syropu. Powinien zawierać 60-70% cukru. Do niego dodaje się owoce i podgrzewa je na niewielkim ogniu. Należy je rozgotować a następnie odstawić do ostudzenia. Te czynności trzeba powtórzyć 2-3 razy. Gdy owoce staną się szkliste konfitury można uznać za gotowe.

Przepis na bazę konfitury, czyli syrop jest bardzo prosty. Potrzeba niewielkiej ilości wody oraz tyle samo cukru, co owoców. W uproszczeniu na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru.

Słoiki na zimę można też zapełnić dżemami. Przepisy na przetwory tego typu również cieszą się dużą popularnością. Tak jak w przypadku konfitur, dżemy wykonuje się z różnych owoców. Jednakże sam sposób przygotowania jest nieco inny. Po pierwsze dżemu nie gotuje się kilkakrotnie a owoce mogą być drobno pokrojone i rozgotowane.

Gotowanie dżemu nie sprawia dużych trudności. Potrzebny do tego jest szeroki i płaski garnek, do niego wsypuje się oczyszczone i wydrylowane owoce. Następnie całość należy podlać wodą i podgrzewać aż do puszczenia soków. Kolejne kroki to odparowanie nadmiaru płynu, dodanie cukru i dalsze gotowanie. Nie wolno zapominać o częstym mieszaniu. Gdy cała masa zgęstnieje można nią napełnić przygotowane wcześniej słoiki.

Weki na zimę

Przepisy kulinarne na konfitury, dżemy czy też soki z owoców są często wykorzystywane. Nie należy jednak zapominać o tym, że przetwory na zimę można robić z sezonowych warzyw. Do ich przechowywania służą weki, czyli nietypowe słoiki. Ich pojemność to zazwyczaj litr, lecz nie to jest charakterystyczną cechą. Jest nią pokrywka zaopatrzona w gumkę oraz specjalne zatrzaski do jej mocowania. Dzięki tym elementom dopływ powietrza do wnętrza jest całkowicie zablokowany.

Weki połączone z pasteryzacją sprawiają, że przetwory mogą stać w spiżarni przez długi czas. Zachowają świeżość i co najważniejsze doskonały smak. Oczywiście można też wykorzystać standardowe słoiki i to też będą weki. Trzeba, bowiem wiedzieć, że ta nazwa określa też same przetwory domowe. Warto, więc odpowiedzieć na pytanie, jakie przepisy kulinarne są najbardziej popularne.

W wielu domach od lat królują zaprawy z ogórków. Wersje konserwowe, małosolne czy kiszone z powodzeniem wypełniają weki. Ogórki przygotowane w całości sprawdzają się, jako dodatek do dań obiadowych, kanapek itp. Jednakże to nie jedyne możliwości do wyboru. Przepisy na przetwory z ogórków obejmują też rozmaite sałatki. Warzywa kroi się na cienkie plastry, dodaje się marchewkę, paprykę czy też inne elementy. Wszystko to zalewa się marynatą, w ten sposób powstają zachwycające zaprawy.

Pomidory to kolejne warzywa chętnie przetwarzane na przetwory domowe. Można z nich stworzyć naturalny ketchup, który stanie się doskonałą alternatywą dla sklepowych propozycji. Warto też zaopatrzyć się w sos pomidorowy, przyda się do sporządzania potraw z makaronem. Co ważne, jego przygotowanie trwa jedynie około 30 minut.

Przepisy kulinarne na sosy, soki czy przeciery z pomidorów to nie jedyne możliwości. Z dojrzałych owoców tej rośliny można stworzyć unikalne zaprawy. Są nimi na przykład suszone pomidory w occie.

Przetwory z papryki i inne propozycje

Uprawa własnej papryki daje dużą satysfakcję. Jeśli jest prowadzona prawidłowo można spodziewać się bogatych zbiorów. Warto, więc poznać przepisy na przetwory z papryki i cieszyć się jej aromatem późną jesienią oraz zimą. Ciekawymi walorami smakowymi mogą się poszczycić zaprawy z pieczonej papryki. Można ją też zamarynować w orientalnej zalewie, co zapewni egzotyczną nutę w codziennym jadłospisie.

Jest jeszcze jedna, interesująca receptura, choć w naszym kraju nie jest popularna. Chodzi tu o kiszoną paprykę. Nie jest trudna do przygotowania a jej smak jest niepowtarzalny.

Przepisy na przetwory z owoców i warzyw to bardzo zróżnicowana grupa. Jest wiele klasycznych propozycja jak chociażby konfitury ze śliwek, dżemy z truskawek czy sosy pomidorowe. Ogórki pod różną postacią również cieszą się popularnością. Lecz nie jest to wszystko, na co można sobie pozwolić. Jak już wiadomo sezon na przetwory trwa od maja do końca września czy nawet początku października. W tym czasie warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców.

Już w maju na przetwory nadają się kwiaty dzikiej róży, rabarbar czy młody szczaw. W czerwcu pojawiają się czereśnie, truskawki, poziomki oraz buraki. Zdecydowanie warto to wykorzystać. Lipiec to z kolei sezon na między innymi agrest, morele, bakłażany oraz cukinie. W sierpniu pojawiają się pierwsze grzyby, mirabelki i patisony. Z każdej z tych propozycji można przyrządzić smaczne i zdrowe zaprawy.

To samo tyczy się września, czyli schyłku pory zbiorów. Tu królują gruszki, winogrona, śliwki, ale też jarzębina i grzyby. Wspomniany wcześniej początek października również daje plony mogące posłużyć do sporządzenia przetworów. Są to oczywiści dynie. Jak widać możliwości jest wiele, najważniejsze są chęci i szczypta kulinarnych umiejętności.

CZYTAJ WIECEJ
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - właściwości, przepis krok po kroku
Aronia - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Nalewka z aronii - z liśćmi wiśni lub bez - przepis krok po kroku
Nalewka z aronii - z liśćmi wiśni lub bez - przepis krok po kroku
Brzoskwinia w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania
Brzoskwinia w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Dereń jadalny - uprawa, odmiany, ciekawostki
Dereń jadalny - uprawa, odmiany, ciekawostki
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij