Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!

Sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Składniki te można zachować w postaci przetworów na zimę. Najbardziej popularne są zaprawy na zimę z warzyw i owoców, które są tanie i najczęściej jedzone w postaci sałatek czy przystawek do obiadu. Dowiedz się, co najlepiej przyrządzić na zimę, jakie przetwory na zimę są najpopularniejsze i najłatwiejsze do zrobienia i kiedy najlepiej robić przetwory z sezonowych warzyw i owoców.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.

Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!

Najlepsze przetwory na zimę

Obecnie większość warzyw i owoców możemy kupić cały rok. Nie zmienia to faktu, że najsmaczniejsze i najzdrowsze są owoce i warzywa sezonowe. Warto więc zrobić zaprawy na zimę, jak to robiły nasze babcie.

Aby zrobić weki na zimę, musimy mieć miejsce do ich przechowywania oraz nastawić się na koszty. Dlatego też warto wybrać najbardziej popularne owoce i warzywa, które nie są drogie i które jemy na co dzień. Dlatego też największą popularnością cieszą się ogórki kiszone, przetwory z cukinii, papryki czy przetwory z fasolki szparagowej.

Przetwory na zimę robimy w czasie największego wysypu poszczególnych owoców i warzyw, gdyż wtedy są najtańsze i mamy duży wybór. A może zainteresuje cię także ten artykuł o słoikach na przetwory zimowe?

Sezon na zaprawy na zimę zaczyna się w czerwcu, a kończy w listopadzie. Oto jakie zaprawy na zimę robimy w poszczególnych miesiącach:

  • Przetwory na zimę możemy zacząć już w czerwcu, w czasie sezonu na truskawki, z których można zrobić dżemy, galaretki i kompoty.
  • W lipcu zaczyna się sezon na wiśnie, z których zrobimy nalewki i dżemy. Warto również zrobić dżem z moreli lub jagód. W tym czasie warto robić przetwory z fasolki szparagowej. W lipcu pojawiają się kurki. Możemy więc zacząć przetwory z grzybów. W tym miesiącu zaczynamy przetwory z cukinii.
  • W sierpniu warto wykorzystać sezon na maliny, aby zrobić takie przetwory z malin, jak nalewka czy konfitury. Sierpień to również czas na przetwory z gruszek i przetwory z jabłek. Sierpień i wrzesień to okres, gdy pomidory są najtańsze, dlatego też wtedy robimy przeciery pomidorowe, pomidory w zalewie i sałatki do słoików.
  • We wrześniu mamy wysyp jabłek, gruszek. Zaczyna się też sezon na grzyby. Teraz najtaniej robimy przetwory z grzybów, jak klasyczne grzyby marynowane lub grzyby suszone. W tym miesiącu najtańsza jest papryka. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek.
  • W październiku nadal trwa sezon na grzyby, jabłka i gruszki. Wtedy robimy przetwory z dyni i pigwy.
  • Ogórki kiszone i ogórki małosolne czy też ogórki z chili do słoików na zimę możemy robić przez cały sezon od czerwca do września.

Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!

Domowe ogórki kiszone do słoików oraz ogórki z chili

Przepis na ogórki kiszone czy też na ogórki małosolne do słoików jest bardzo łatwy do wykonania. Układamy nieduże ogórki w słoikach razem z koprem włoskim, czosnkiem oraz liśćmi lub korzeniem chrzanu. Ogórki robimy w zalewie 1 łyżka soli na 1 litr wody. Cała trudność polega na odpowiedniej pasteryzacji słoików, aby się nie otworzyły zimą.

Na zimę możemy zrobić również ogórki z chili w zalewie octowej. Tajemnica tkwi w zalewie, do której dodajemy chili. Warto wypróbować przepisy kulinarne na ogórki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków. Ciekawą propozycją jest także sałatka z ogórków.

Owocowe weki na zimę

Do zaprawy na zimę najpopularniejsze są maliny, jabłka i gruszki. W sierpniu robimy przetwory z malin jak nalewki, konfitury i dżemy. Najłatwiejsze do wykonania przetwory z malin to nalewki, które świetnie rozgrzewają w zimie. 

Bardzo popularne są przetwory z jabłek, które znajdują zastosowanie do ciasta, do naleśników czy do innych potraw na słodko.  Spośród przepisów na przetwory z jabłek najbardziej popularny jest mus z jabłek, który posłuży do szarlotki czy jako nadzienie do naleśników. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i dusimy, a następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Według upodobań można do jabłek dodać cukier, cynamon lub przyprawy do ciast.

W sierpniu i wrześniu trwa sezon na przetwory z gruszek, jak kompoty i dżemy. Jednak najpopularniejsze przetwory z gruszek to gruszki marynowane w zalewie octowej.

Słoiki na przetwory w super cenach!

Domowe warzywa do słoików

Najpopularniejsze zaprawy na zimę z warzyw to przetwory z cukinii, przetwory z dyni czy też przetwory z fasolki szparagowej. Smaczna i łatwa do zrobienia jest sałatka z cukinii i papryki w zalewie octowej. Przetwory z cukinii jak sałatka, cukinia w zalewie, cukinia kiszona czy też leczo z cukinii możemy wykonywać przez cały sezon. Lepiej jednak poczekać na koniec lata, kiedy to najtańsza jest papryka, którą często dodaje się do przetworów z cukinii.

Koniec lata to także czas na przetwory z dyni, jak dżem dyniowy, dynia w zalewie, masło z dyni czy też pasta z dyni. Jeden z najpopularniejszych przepisów na przetwory z dyni to dynia marynowana w zalewie. Kilogram dyni pokrój w kostkę i zblanszuj. Następnie przełóż do słoików. Zagotuj zalewę z 1 l wody, 25 dag cukru, 2 dag soli, 100 ml octu 10%. Do każdego słoika włóż trochę cynamonu, kilka goździków, kawałeczek skórki z cytryny. Zalej słoiki zalewą, zakręć i pasteryzuj 25 minut.

Jakie są najbardziej popularne przetwory z fasolki szparagowej? Możemy zawekować fasolkę szparagową w zalewie z wody, cukru i soli. Ciekawy przepis to sałatka z fasolki szparagowej w pomidorach lub sałatka z pomidorami, marchewką i cebulą w zalewie octowej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z fasolki szparagowej.

Przetwory z grzybów

Jesienią robimy przetwory z grzybów. Warto wykorzystać sezon na grzyby, kiedy są one relatywnie tanie i łatwo dostępne. Oczywiście najlepiej samemu iść na grzybobranie.

Najpopularniejszy przepis na przetwory z grzybów, to grzyby w occie, które tradycyjnie jemy w święta. Przepis na grzyby w occie nie jest trudny i nawet osoby o mniejszym doświadczeniu kulinarnym mogą się pokusić o wykonanie go. Oczyszczone grzyby gotuj około 20 minut. Następnie przełóż je do słoików, najlepiej małych. Zagotuj 1 szklankę wody z 1 szklanką octu, 2 łyżkami cukru i 1 łyżką soli. Taką zalewą zalej grzyby w słoikach. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziarna gorczycy i małe cebulki. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.

Przetwory z warzyw i owoców na zimę nie są trudne do wykonania. Warto jednak wiedzieć, kiedy jest sezon na dane owoce czy warzywa, gdyż wtedy są one najtańsze i najbardziej dorodne i wtedy robienie przetworów będzie najbardziej ekonomiczne.


Ocena: 4,6/5 (głosów 17)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
przetwory przepisy przetwory do słoików
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy krok po kroku
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Konfitura z dyni – najlepsze przepisy na pyszne przetwory krok po kroku
Konfitura z dyni – najlepsze przepisy na pyszne przetwory krok po kroku
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij