Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły

Aronia nie cieszy się popularnością w naszym kraju, a szkoda, bo jest niezwykle prozdrowotna – to jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. Oprócz tego to bogactwo bioflawonoidów i polifenoli, a ponadto zawiera amigdalinę, błonnik, kwasy organiczne i resweratrol. Aronia więc pomaga chronić się przed chorobami i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. A co można zrobić z jej owoców? Między innymi aroniówkę, czyli nalewkę z aronii, która jest nie tylko smaczna, ale i wykazuje wiele leczniczych właściwości. Możliwości jest jednak o wiele więcej.

Jeśli interesują cię informacje i porady na temat uprawy aronii, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Przetwory z aronii i owoce aronii

Przetwory z aronii - inspiracje

Dżem z aronii lub marmolada

Dżem z aronii to jedna z najlepszych inspiracji dla każdego z nas, jeśli chodzi o przetwory z aronii. Przetwory na zimę będą jak znalazł, kiedy za oknem świat otula biała płachta śniegu i skrzy się mróz. Do tego marmolada lub dżem z aronii wykazują właściwości prozdrowotne. Przepis na dżem z owoców aronii jest bardzo łatwy do wykonania.

Taka konfitura nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Najpierw zacznijmy od zgromadzenia składników. Potrzebne będą nam: owoce z aronii – około 1 kg, 50 dag cukru i pół szklanki wody.

Owoce aronii przebieramy, myjemy i wkładamy do garnka lub rondelka. Następnie dodajemy cukier i przez kilkanaście minut podgrzewamy na małym ogniu – cały czas należy mieszać. Po upływie tego czasu wlewamy pół szklanki wody, dalej mieszając, aż w garnku lub rondelku uzyskamy konsystencję dżemu. Na koniec przekładamy dżem z aronii do słoiczków, zakręcamy je mocno i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu należy je zanieść do piwnicy, by stały w ciemnym miejscu. Przepis na dżem z owoców aronii powinien zagościć u każdego, jeśli chodzi o przepisy na przetwory. Powinna się tam też znaleźć konfitura z aronii.

Konfitura z aronii

Jeśli nie przekonał cię dżem, to może skusi cię tradycyjna konfitura z aronii? Jeśli marzy się wam przygotować sprawdzoną i tradycyjną konfiturę z aronii, polecamy ten przepis.

Potrzebne będą nam: owoce aronii w ilości 1 kg oraz 1 kg cukru.

Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców aronii. Następnie wkładamy je do miski. Wsypujemy na nie warstwę cukru. W takiej postaci należy je odstawić na 8-10 godzin. Po upływie wskazanego czasu trzeba włożyć je do garnka lub rondelka i przez około 5 minut smażyć na małym ogniu. Następnie odstawiamy je do przestudzenia, a takie około 5-minutowe podgrzewanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy.

Kiedy podgrzejemy je już po raz ostatni, należy jeszcze gorące przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie je zamknąć oraz odwrócić do góry dnem. Konfitura jest gotowa. Na koniec pozostaje już tylko zanieść ją do piwnicy, by tam mogła poczekać do zimy i w tym czasie cieszyć nasze podniebienie.

Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły 2

Przetwory z aronii mrożonej

Jeśli lubicie jeść same owoce aronii lub chcecie ją zamrozić na zimę, aby w jej porze móc przyrządzić z niej na przykład deserowy mus, dobrym pomysłem na przetwory z aronii jest także zwykłe mrożenie owoców. Pamiętajcie tylko, aby wcześniej dokładnie je oczyścić. Wkładamy je w woreczek i umieszczamy w zamrażalniku. Ważne: przed zamrożeniem owoce muszą być suche.

Mamy dla was także prosty trik, który sprawi, że po zamrożeniu owoce nie zbrylą się i nie stracą swojego pieknego, naturalnego kształtu. Wystarczy ułożyć je na tacce i wstawić w takiej postaci do zamrożenia. Kiedy owoce poddadzą się już niskiej temperaturze, wówczas możecie je przełożyć do woreczków i ponownie schować do zamrażarki.

Sok z aronii

Sok z aronii chętnie gości w wielu domach ze względu na jego właściwości lecznicze – pomaga przy trawieniu, ale też przy grypie lub przeziębieniu. Oto nasza inspiracja na przepis na sok z aronii.

Jak zrobić sok z aronii? Oto lista potrzebnych składników: owoce aronii – 1 kg, 300 g cukru, 1 szklanka wody i 1 cytryna.

Zaczynamy od umycia i delikatnego odsączenia owoców aronii. Następnie trzeba je rozdrobnić – do tego polecamy użyć miksera lub zwykłego tłuczka do mięsa. Już rozdrobnioną aronię wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie nasz sok trzeba przecedzić – polecamy do tego użyć gęstego sitka lub zwykłej gazy. Czysty i klarowny sok z aronii przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek. Odwracamy je jeszcze do góry dnem, a po przestudzeniu są już gotowe do zaniesienia do piwnicy.

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Nalewka z aronii

Przetwory z aronii nie są tak popularne, jak z innych owoców, ale warto mieć świadomość, że są nie tylko smaczne, ale i prozdrowotne. A co powiecie na inspirację, jaką jest lecznicza nalewka z aronii? Po pierwsze warto wiedzieć, że oczyszcza ona nasz organizm z toksyn, a po drugie korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Co bardzo interesujące, łagodzi szkodliwe działanie komputera.

Do przygotowania tego trunku trzeba zgromadzić takie oto składniki: owoce aronii – 1,5 kg, 0,5 kg cukru, laska wanilii, troszkę imbiru, 1 l wódki 40% i 0,25 l spirytusu 96% (jest to bowiem nalewka na spirytusie).

Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły 3

Pora na przygotowanie nalewki z aronii. Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców. Następnie wysypujemy je na papierowy ręcznik lub ściereczkę, by usunąć ogonki i szypułki. W następnej kolejności wrzucamy do słoja i i dodajemy cukier, laskę wanilii i imbir. Wszystkie te składniki zalewamy alkoholem. Teraz należy umieścić słój w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Zostawiamy go tak na minimum 3, a nawet 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce, a po tygodniu przefiltrowujemy je, by następne wlać gotową nalewkę do wcześniej przygotowanych butelek. Korkujemy je i zanosimy do piwnicy na minimum pół roku.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Aronia - jakie są jej właściwości?

Aronia na wysokie ciśnienie i inne choroby

Aronia i nalewka z aronii to doskonała pomoc dla osób, które mają wysokie ciśnienie. Jeśli więc zmagasz się z tym problemem, warto pomyśleć o zakupie tego trunku lub w zaciszu domu przygotować go samodzielnie.

Aronia i nalewka z aronii dba o ściany naczyń krwionośnych. Przez fakt, że jest wrogiem tzw. złego cholesterolu, zapobiega jego powstawaniu, a tym samym przeciwdziała też pojawieniu się miażdżycy.

Wspomaga pracę narządów wzrokowych i odporność

Aronia ma właściwości ochronne naczyń krwionośnych, które bardzo dobrze przekładają się też na jakość narządów wzroku. Antocyjany i rutyna, które zawierają owoce aronii, dbają o nasze oczy. Szczególnie wykazuje swoje lecznicze właściwości w kierunku zapobiegania jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Polecana dla każdego z problemami wzroku i dla osób starszych.

Bioflawonoidy mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dbają też o wygląd skóry, korzystnie wpływają na stan naszej odporności, a także zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych oraz ich rozwojowi.

Jakby tych leczniczych właściwości aronii i nalewki z aronii było mało, są one też źródłem wielu witamin, w tym: B2, C, E, a także kwasu foliowego. W składzie owoców aronii znajdziemy też miedź, wapń czy żelazo.

Wybraliśmy najlepsze promocje w Lidlu na zimę!

Ocena: 4,8/5 (głosów 12)
, aktualizacja 1 listopada 2019
Komentarze (1)
  • 08 listopada 2018 02:11 - ~Bati napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    co za durne przpisy, najpierw gotujecie i wyzbywacie sie najcenniejszo, zostaje sieczka osłodzona i to ma byc prztwór ? pojecia nie macie a piszecie głupoty, owszem mrozenie tak ale nie w dalszej czesci

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Właściwości aronii - odżywcze, lecznicze, popularne zastosowanie i działanie
Właściwości aronii - odżywcze, lecznicze, popularne zastosowanie i działanie
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Owoce aronii - zalety, właściwości odżywcze, działanie, zastosowanie, witaminy
Owoce aronii - zalety, właściwości odżywcze, działanie, zastosowanie, witaminy
Kiedy zbierać aronię? Sprawdzamy najlepsze terminy na zrywanie owoców aronii?
Kiedy zbierać aronię? Sprawdzamy najlepsze terminy na zrywanie owoców aronii?
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Wino z aronii – przepis na przygotowanie wina aroniowego krok po kroku
Wino z aronii – przepis na przygotowanie wina aroniowego krok po kroku
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij