Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły

Aronia nie cieszy się popularnością w naszym kraju, a szkoda, bo jest niezwykle prozdrowotna – to jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. Oprócz tego to bogactwo bioflawonoidów i polifenoli, a ponadto zawiera amigdalinę, błonnik, kwasy organiczne i resweratrol. Aronia więc pomaga chronić się przed chorobami i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. A co można zrobić z jej owoców? Między innymi aroniówkę, czyli nalewkę z aronii, która jest nie tylko smaczna, ale i wykazuje wiele leczniczych właściwości. Możliwości jest jednak o wiele więcej.

Jeśli interesują cię informacje i porady na temat uprawy aronii, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Przetwory z aronii i owoce aronii

Przetwory z aronii - inspiracje

Dżem z aronii lub marmolada

Dżem z aronii to jedna z najlepszych inspiracji dla każdego z nas, jeśli chodzi o przetwory z aronii. Przetwory na zimę będą jak znalazł, kiedy za oknem świat otula biała płachta śniegu i skrzy się mróz. Do tego marmolada lub dżem z aronii wykazują właściwości prozdrowotne. Przepis na dżem z owoców aronii jest bardzo łatwy do wykonania.

Taka konfitura nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Najpierw zacznijmy od zgromadzenia składników. Potrzebne będą nam: owoce z aronii – około 1 kg, 50 dag cukru i pół szklanki wody.

Owoce aronii przebieramy, myjemy i wkładamy do garnka lub rondelka. Następnie dodajemy cukier i przez kilkanaście minut podgrzewamy na małym ogniu – cały czas należy mieszać. Po upływie tego czasu wlewamy pół szklanki wody, dalej mieszając, aż w garnku lub rondelku uzyskamy konsystencję dżemu. Na koniec przekładamy dżem z aronii do słoiczków, zakręcamy je mocno i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu należy je zanieść do piwnicy, by stały w ciemnym miejscu. Przepis na dżem z owoców aronii powinien zagościć u każdego, jeśli chodzi o przepisy na przetwory. Powinna się tam też znaleźć konfitura z aronii.

Konfitura z aronii

Jeśli nie przekonał cię dżem, to może skusi cię tradycyjna konfitura z aronii? Jeśli marzy się wam przygotować sprawdzoną i tradycyjną konfiturę z aronii, polecamy ten przepis.

Potrzebne będą nam: owoce aronii w ilości 1 kg oraz 1 kg cukru.

Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców aronii. Następnie wkładamy je do miski. Wsypujemy na nie warstwę cukru. W takiej postaci należy je odstawić na 8-10 godzin. Po upływie wskazanego czasu trzeba włożyć je do garnka lub rondelka i przez około 5 minut smażyć na małym ogniu. Następnie odstawiamy je do przestudzenia, a takie około 5-minutowe podgrzewanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy.

Kiedy podgrzejemy je już po raz ostatni, należy jeszcze gorące przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie je zamknąć oraz odwrócić do góry dnem. Konfitura jest gotowa. Na koniec pozostaje już tylko zanieść ją do piwnicy, by tam mogła poczekać do zimy i w tym czasie cieszyć nasze podniebienie.

Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły 2

Przetwory z aronii mrożonej

Jeśli lubicie jeść same owoce aronii lub chcecie ją zamrozić na zimę, aby w jej porze móc przyrządzić z niej na przykład deserowy mus, dobrym pomysłem na przetwory z aronii jest także zwykłe mrożenie owoców. Pamiętajcie tylko, aby wcześniej dokładnie je oczyścić. Wkładamy je w woreczek i umieszczamy w zamrażalniku. Ważne: przed zamrożeniem owoce muszą być suche.

Mamy dla was także prosty trik, który sprawi, że po zamrożeniu owoce nie zbrylą się i nie stracą swojego pieknego, naturalnego kształtu. Wystarczy ułożyć je na tacce i wstawić w takiej postaci do zamrożenia. Kiedy owoce poddadzą się już niskiej temperaturze, wówczas możecie je przełożyć do woreczków i ponownie schować do zamrażarki.

Sok z aronii

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

Sok z aronii chętnie gości w wielu domach ze względu na jego właściwości lecznicze – pomaga przy trawieniu, ale też przy grypie lub przeziębieniu. Oto nasza inspiracja na przepis na sok z aronii.

Jak zrobić sok z aronii? Oto lista potrzebnych składników: owoce aronii – 1 kg, 300 g cukru, 1 szklanka wody i 1 cytryna.

Zaczynamy od umycia i delikatnego odsączenia owoców aronii. Następnie trzeba je rozdrobnić – do tego polecamy użyć miksera lub zwykłego tłuczka do mięsa. Już rozdrobnioną aronię wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie nasz sok trzeba przecedzić – polecamy do tego użyć gęstego sitka lub zwykłej gazy. Czysty i klarowny sok z aronii przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek. Odwracamy je jeszcze do góry dnem, a po przestudzeniu są już gotowe do zaniesienia do piwnicy.

Nalewka z aronii

Przetwory z aronii nie są tak popularne, jak z innych owoców, ale warto mieć świadomość, że są nie tylko smaczne, ale i prozdrowotne. A co powiecie na inspirację, jaką jest lecznicza nalewka z aronii? Po pierwsze warto wiedzieć, że oczyszcza ona nasz organizm z toksyn, a po drugie korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Co bardzo interesujące, łagodzi szkodliwe działanie komputera.

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

Do przygotowania tego trunku trzeba zgromadzić takie oto składniki: owoce aronii – 1,5 kg, 0,5 kg cukru, laska wanilii, troszkę imbiru, 1 l wódki 40% i 0,25 l spirytusu 96% (jest to bowiem nalewka na spirytusie).

Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły 3

Pora na przygotowanie nalewki z aronii. Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców. Następnie wysypujemy je na papierowy ręcznik lub ściereczkę, by usunąć ogonki i szypułki. W następnej kolejności wrzucamy do słoja i i dodajemy cukier, laskę wanilii i imbir. Wszystkie te składniki zalewamy alkoholem. Teraz należy umieścić słój w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Zostawiamy go tak na minimum 3, a nawet 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce, a po tygodniu przefiltrowujemy je, by następne wlać gotową nalewkę do wcześniej przygotowanych butelek. Korkujemy je i zanosimy do piwnicy na minimum pół roku.

Aronia - jakie są jej właściwości?

Aronia na wysokie ciśnienie i inne choroby

Aronia i nalewka z aronii to doskonała pomoc dla osób, które mają wysokie ciśnienie. Jeśli więc zmagasz się z tym problemem, warto pomyśleć o zakupie tego trunku lub w zaciszu domu przygotować go samodzielnie.

Aronia i nalewka z aronii dba o ściany naczyń krwionośnych. Przez fakt, że jest wrogiem tzw. złego cholesterolu, zapobiega jego powstawaniu, a tym samym przeciwdziała też pojawieniu się miażdżycy.

Wspomaga pracę narządów wzrokowych i odporność

Aronia ma właściwości ochronne naczyń krwionośnych, które bardzo dobrze przekładają się też na jakość narządów wzroku. Antocyjany i rutyna, które zawierają owoce aronii, dbają o nasze oczy. Szczególnie wykazuje swoje lecznicze właściwości w kierunku zapobiegania jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Polecana dla każdego z problemami wzroku i dla osób starszych.

Bioflawonoidy mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dbają też o wygląd skóry, korzystnie wpływają na stan naszej odporności, a także zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych oraz ich rozwojowi.

Jakby tych leczniczych właściwości aronii i nalewki z aronii było mało, są one też źródłem wielu witamin, w tym: B2, C, E, a także kwasu foliowego. W składzie owoców aronii znajdziemy też miedź, wapń czy żelazo.

Ocena: 4,8/5 (głosów 12)
, aktualizacja 30 października 2018
Komentarze (1)
  • 08 listopada 2018 02:11 - ~Bati napisał(a) ocena: 0 głoszowało: 0

    co za durne przpisy, najpierw gotujecie i wyzbywacie sie najcenniejszo, zostaje sieczka osłodzona i to ma byc prztwór ? pojecia nie macie a piszecie głupoty, owszem mrozenie tak ale nie w dalszej czesci

Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij