Przetwory z cukinii
Sałatka z cukinii i papryki
Zalewa znajdująca się w owej sałatce jest wyjątkowo lekka i pyszna, a więc z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie! Przepis na weki jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, a cukinia z papryką może skutecznie zastąpić tradycyjne ogórki kiszone czy ogórki małosolne! Cukinia na zimę jest łagodna i delikatna w smaku. Zatem… do dzieła!
Lista składników
- 1 kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- kilka gałązek zielonego kopru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- składniki na zalewę: 8 szklanek wody, ½ szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka cukru
Pamiętaj, że zanim zaczniesz realizować jakiekolwiek przepisy, koniecznie musisz umyć warzywa i oczyścić je z cząsteczek ziemi.
Sałatka z cukinią i papryką – sposób przygotowania
- Pokrój cukinię i paprykę w grubą kostkę, razem ze skórką. Zmieszaj warzywa.
- Obierz cebulę i pokrój ją na plastry. Mieszankę warzyw włóż do słoików i dodaj po trochę składników do każdego z nich.
- Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą napełnij słoiki. Zakręć całość i pasteryzuj ok. 10 minut.
- Wyjmij przetwory z cukinii w zalewie z garnka, odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.
Zaprawy z cukinii i ich wartość odżywcza
Cukinia zawiera w sobie żelazo, magnez, potas, a także sporo witamin: B1, C, K oraz PP. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej… metale ciężkie! Warzywo przygotowane na zimę do słoików pozytywnie wpływa na proces trawienia, a więc warto zajadać się przetworami zwłaszcza cierpiąc na… nadkwaśność żołądka. Te przetwory z dyni w zalewie warto wypróbować.
Przetwory z cukinii do słoików
Cukinia w marynacie
Jeżeli jesteś w trakcie odchudzania mamy dobrą wiadomość – przepisy na cukinię są bardzo polecane! Cukinię można jeść w sporych ilościach, ponieważ posiada ona niską wartość kaloryczną – w 100 g jest zaledwie… 21 kcal. Przyrządzane z nią marynaty skutecznie wspomogą proces odchudzania, a także dostarczą do organizmu cenne substancje odżywcze.
Lista składników
- 4 małe cukinie
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki octu białego
- 5 ząbków czosnku
- 1 kawałek chili
- 8 listków mięty
Aby cukinia w marynacie była dobrze nią nasiąknięta, koniecznie pokrój warzywo w paski – natomiast czosnek w talarki. Później możesz go drobno posiekać. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na leczo z cukinii?
Cukinia w oleju – sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią cukinię z czosnkiem. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
- Przelej całość do słoików (razem z zalewą) i gotuj ok. 10 minut.
- Pamiętaj, żeby na 4 cukinie dać ok. 1/3 chili. Cukinia nie może pływać w zalewie – jednak składniki marynaty powinny ją przykryć w całości, wraz z zalewą.
- Pilnuj czasu gotowania, żeby przetwory z cukinii były chrupiące i twarde.
Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu
Przetwory z cukinii do słoików bardzo korzystnie umilą każdy niedzielny obiad. Cukinia w oleju z powodzeniem zastąpi ogórki małosolne bądź ogórki kiszone dodawane do ziemniaków, ale też stanie się przekąską zjadaną saute lub zakąską do… wódki! Podobnie może zostać przygotowana cukinia w pomidorach bądź cukinia z papryką. Pamiętaj, że przepis na weki nie istnieje wyłącznie jeden – możesz zatem dowolnie „manewrować” przy proporcjach i podmienić składniki na ulubione.
Zaprawy z cukinii
Przetwory z cukinii w curry
Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo. Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Taka cukinia na zimę dostarczy organizmowi wiele witamin, ale i porządnie… rozgrzeje!
Lista składników
- 2,5 kg cukinii
- 8 szklanek wody
- 5 ząbków czosnku
- 2 szklanki octu
- 1,6 szklanka cukru
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki curry
- gorczyca (biała)
Pyszne przetwory z cukinii zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź marynowana cukinia w oleju. Przepisy z curry nie wymagają długiego gotowania bądź siekania, także… do roboty!
Przetwory z cukinii do słoików w curry – sposób przygotowania
- Wlej do garnka wodę, ocet, a także dołóż ząbki czosnku, liście laurowe, cukier, sól i curry. Gotuj przez 1 minutę i odstaw.
- Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Za duże plasterki przekrój na pół.
- Wsyp parę ziaren gorczycy na dno wyparzonych słojów, następnie dorzuć cukinię.
- Całość zalej odcedzoną zalewą oraz zamknij słoje. Równie dobrze możesz nie pozbywać się wszystkich „dobroci” z zalewy i upchać ja wraz z cukinią.
- Zapasteryzuj słoje w piekarniku (30 minut w 130 stopniach). Smacznego!
A co z… kwiatami cukinii?
Ze względu na swoje walory smakowe kwiaty cukinii również nadają się do spożycia! Są one bardzo popularne wśród odchudzających się osób i stanowią doskonałą alternatywę dla wszelakich niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek – można z nich bowiem zrobić pyszne frytki w piekarniku bądź… „odchudzone” leczo!
Zimowa sałatka z cukinii
Miks warzyw zaklęty w słoikach
Oprócz sałatki z cukinii oraz papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Oprócz kolorowej papryki pojawia się w niej marchewka, która – podobnie jak cukinia – jest źródłem beta-karotenu. Jeżeli chcesz poprawić kondycję swojej skóry oraz przypomnieć sobie smak lata, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!
Lista składników
- 2 kg cukinii
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- ½ kg papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie, liście laurowe
- składniki na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżki soli, ¾ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju
Pamiętaj, aby obrać cukinię i wyciąć z niej gniazda nasienne. Podobnie zrób z papryką. Marchewkę z kolei obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę skrój w talarki. Z tak przygotowanymi warzywami możesz zacząć tworzenie zimowej sałatki!
Cukinia w słoiku – sposób przygotowania
- Pokrój cukinię w plasterki, zasyp 2 łyżkami soli i odstaw. Gdy puści sok, odciśnij wszystkie warzywa i przełóż do garnka. Dodaj do pozostałe składniki.
- Gotuj ok. 10 minut, następnie przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
- Pasteryzuj przez ok. 20 minut, następnie ustaw słoje do góry dnem.
Ze względu na niski indeks glikemiczny taką sałatkę mogą jeść również osoby, które zmagają się z cukrzycą! Warzywo mogą również zajadać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – właśnie taka lekkostrawna sałatka będzie dla nich najlepsza – a już na pewno zdecydowanie lepsza, niż np. smażona cukinia!
Cukinia z kurkumą
Smaczny powrót do lata
Możesz wykorzystać do jej stworzenia duże oraz już przerośnięte egzemplarze cukinii. Sałatkę robi się szybko i naprawdę łatwo, a jej smak z całą pewnością przypomni o ubiegłym lecie! Dlatego warto spróbować samodzielnie przyrządzić ten znakomity przepis.
Lista składników
- 2 kg cukinii
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 niepełna szklanka octu, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek cukru, chrzan, liść laurowy, 2 szczypty gorczycy, pół łyżeczki kurkumy
Pamiętaj, żeby umyć cukinię i pozbawić ją gniazd nasiennych!
Sałatka z kurkumą – sposób przygotowania
- Cukinię pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na kilka godzin.
- Odcedź, posyp kurkumą i zagotuj zalewę. Wrzącą substancją zalej cukinię.
- Włóż do słoików i pasteryzuj ok. 15 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Jak przechowywać cukinię?
Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu (do 10 st. C). Lepiej nie trzymać jej w lodówce, gdyż… straci swój smak! Pamiętaj również o tym, że położenie warzywa obok jabłek czy awokado może przyspieszyć psucie się cukinii.