Przetwory z cukinii

przetwory z cukinii

Cukinia oraz przetwory z cukinii są bardzo odżywcze – bogate są bowiem zarówno w beta-karoten, jak i cenne dla organizmu witaminy. Jakie są najbardziej popularne przepisy na cukinię do słoików oraz dlaczego warto robić marynaty na zimę?

Przetwory z cukinii

Sałatka z cukinii i papryki

Zalewa znajdująca się w owej sałatce jest wyjątkowo lekka i pyszna, a więc z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie! Przepis na weki jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, a cukinia z papryką może skutecznie zastąpić tradycyjne ogórki kiszone czy ogórki małosolne! Cukinia na zimę jest łagodna i delikatna w smaku. Zatem… do dzieła!

Lista składników

  • 1 kg cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek zielonego kopru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • składniki na zalewę: 8 szklanek wody, ½ szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka cukru

Pamiętaj, że zanim zaczniesz realizować jakiekolwiek przepisy, koniecznie musisz umyć warzywa i oczyścić je z cząsteczek ziemi.

Sałatka z cukinią i papryką – sposób przygotowania

  1. Pokrój cukinię i paprykę w grubą kostkę, razem ze skórką. Zmieszaj warzywa.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją na plastry. Mieszankę warzyw włóż do słoików i dodaj po trochę składników do każdego z nich.
  3. Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą napełnij słoiki. Zakręć całość i pasteryzuj ok. 10 minut.
  4. Wyjmij przetwory z cukinii w zalewie z garnka, odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.

Zaprawy z cukinii i ich wartość odżywcza

Cukinia zawiera w sobie żelazo, magnez, potas, a także sporo witamin: B1, C, K oraz PP. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej… metale ciężkie! Warzywo przygotowane na zimę do słoików pozytywnie wpływa na proces trawienia, a więc warto zajadać się przetworami zwłaszcza cierpiąc na… nadkwaśność żołądka. Te przetwory z dyni w zalewie warto wypróbować.

Przetwory z cukinii do słoików

Cukinia w marynacie

Jeżeli jesteś w trakcie odchudzania mamy dobrą wiadomość – przepisy na cukinię są bardzo polecane! Cukinię można jeść w sporych ilościach, ponieważ posiada ona niską wartość kaloryczną – w 100 g jest zaledwie… 21 kcal. Przyrządzane z nią marynaty skutecznie wspomogą proces odchudzania, a także dostarczą do organizmu cenne substancje odżywcze.

Lista składników

  • 4 małe cukinie
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki octu białego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kawałek chili
  • 8 listków mięty

Aby cukinia w marynacie była dobrze nią nasiąknięta, koniecznie pokrój warzywo w paski – natomiast czosnek w talarki. Później możesz go drobno posiekać. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na leczo z cukinii?

Cukinia w oleju – sposób przygotowania

  1. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią cukinię z czosnkiem.  Odstaw na noc w chłodne miejsce.
  2. Przelej całość do słoików (razem z zalewą) i gotuj ok. 10 minut.
  3. Pamiętaj, żeby na 4 cukinie dać ok. 1/3 chili. Cukinia nie może pływać w zalewie – jednak składniki marynaty powinny ją przykryć w całości, wraz z zalewą.
  4. Pilnuj czasu gotowania, żeby przetwory z cukinii były chrupiące i twarde.

Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu

Przetwory z cukinii do słoików bardzo korzystnie umilą każdy niedzielny obiad. Cukinia w oleju z powodzeniem zastąpi ogórki małosolne bądź ogórki kiszone dodawane do ziemniaków, ale też stanie się przekąską zjadaną saute lub zakąską do… wódki! Podobnie może zostać przygotowana cukinia w pomidorach bądź cukinia z papryką. Pamiętaj, że przepis na weki nie istnieje wyłącznie jeden – możesz zatem dowolnie „manewrować” przy proporcjach i podmienić składniki na ulubione.

Zaprawy z cukinii

Przetwory z cukinii w curry

Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo. Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Taka cukinia na zimę dostarczy organizmowi wiele witamin, ale i porządnie… rozgrzeje!

Lista składników

  • 2,5 kg cukinii
  • 8 szklanek wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki octu
  • 1,6 szklanka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki curry
  • gorczyca (biała)

Pyszne przetwory z cukinii zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź marynowana cukinia w oleju. Przepisy z curry nie wymagają długiego gotowania bądź siekania, także… do roboty!

Przetwory z cukinii do słoików w curry – sposób przygotowania

  1. Wlej do garnka wodę, ocet, a także dołóż ząbki czosnku, liście laurowe, cukier, sól i curry. Gotuj przez 1 minutę i odstaw.
  2. Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Za duże plasterki przekrój na pół.
  3. Wsyp parę ziaren gorczycy na dno wyparzonych słojów, następnie dorzuć cukinię.
  4. Całość zalej odcedzoną zalewą oraz zamknij słoje. Równie dobrze możesz nie pozbywać się wszystkich „dobroci” z zalewy i upchać ja wraz z cukinią.
  5. Zapasteryzuj słoje w piekarniku (30 minut w 130 stopniach). Smacznego!

A co z… kwiatami cukinii?

Ze względu na swoje walory smakowe kwiaty cukinii również nadają się do spożycia! Są one bardzo popularne wśród odchudzających się osób i stanowią doskonałą alternatywę dla wszelakich niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek – można z nich bowiem zrobić pyszne frytki w piekarniku bądź… „odchudzone” leczo!

Zimowa sałatka z cukinii

Miks warzyw zaklęty w słoikach

Oprócz sałatki z cukinii oraz papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Oprócz kolorowej papryki pojawia się w niej marchewka, która – podobnie jak cukinia – jest  źródłem beta-karotenu. Jeżeli chcesz poprawić kondycję swojej skóry oraz przypomnieć sobie smak lata, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Lista składników

  • 2 kg cukinii
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ kg papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • składniki na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżki soli, ¾ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju

Pamiętaj, aby obrać cukinię i wyciąć z niej gniazda nasienne. Podobnie zrób z papryką. Marchewkę z kolei obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę skrój w talarki. Z tak przygotowanymi warzywami możesz zacząć tworzenie zimowej sałatki!

Cukinia w słoiku – sposób przygotowania

  1. Pokrój cukinię w plasterki, zasyp 2 łyżkami soli i odstaw. Gdy puści sok, odciśnij wszystkie warzywa i przełóż do garnka. Dodaj do pozostałe składniki.
  2. Gotuj ok. 10 minut, następnie przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
  3. Pasteryzuj przez ok. 20 minut, następnie ustaw słoje do góry dnem.

Ze względu na niski indeks glikemiczny taką sałatkę mogą jeść również osoby, które zmagają się z cukrzycą! Warzywo mogą również zajadać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – właśnie taka lekkostrawna sałatka będzie dla nich najlepsza – a już na pewno zdecydowanie lepsza, niż np. smażona cukinia!

Cukinia z kurkumą

Smaczny powrót do lata

Możesz wykorzystać do jej stworzenia duże oraz już przerośnięte egzemplarze cukinii. Sałatkę robi się szybko i naprawdę łatwo, a jej smak z całą pewnością przypomni o ubiegłym lecie! Dlatego warto spróbować samodzielnie przyrządzić ten znakomity przepis.

Lista składników

  • 2 kg cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 niepełna szklanka octu, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek cukru, chrzan, liść laurowy, 2 szczypty gorczycy, pół łyżeczki kurkumy

Pamiętaj, żeby umyć cukinię i pozbawić ją gniazd nasiennych!

Sałatka z kurkumą – sposób przygotowania

  1. Cukinię pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na kilka godzin.
  2. Odcedź, posyp kurkumą i zagotuj zalewę. Wrzącą substancją zalej cukinię.
  3. Włóż do słoików i pasteryzuj ok. 15 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Jak przechowywać cukinię?

Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu (do 10 st. C). Lepiej nie trzymać jej w lodówce, gdyż… straci swój smak! Pamiętaj również o tym, że położenie warzywa obok jabłek czy awokado może przyspieszyć psucie się cukinii.

Przetwory z cukinii - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto