Przepis na sok z czeremchy

Przepis na sok z czeremchy nie jest bardzo popularny, ponieważ charakteryzuje się specyficznym smakiem. Jest gorzkawy i przypomina nieco aronię. Można go jednak łączyć z innymi owocami. Pasować będzie np. do jabłek lub mirabelek. Taki sok można dodać do herbaty. Będzie miała ona dodatkowe działanie rozgrzewające i prozdrowotne.

Aby przygotować sok z czeremchy, owoce najpierw myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Jeśli chcemy by był gęstszy, „ala syrop”, to dodajmy mniej wody. Następnie wolno gotujemy około 10 minut i odstawmy na minimum pół doby. Później owoce przecedzamy i oddzielamy miąższ od pestek. Jest to konieczne. Owoce z powrotem zalewamy sokiem. Doprowadzamy do zagotowania.

Wywar gotujemy do 2 godzin. Po ostygnięciu przecedzamy owoce i wyciskamy z nich sok. Oba soki łączymy, dodajemy cukru (opcjonalnie miodu). Dodatkowo można dodać ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon.

Sok z czeremchy ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i moczopędne. Sprawdzi się jesienią i zimą w celu zwiększenia ochrony przed przeziębieniem lub w stanach już pogorszonego zdrowia. Wykazuje właściwości przeciwkaszlowe i lecznicze w stanach zapalnych gardła np. zapalenie migdałków. Te same właściwości ma wino z czeremchy oraz nalewka z czeremchy. Jak widać, zastosowania owoców czeremchy jest szerokie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czeremchy?

Przepis na dżem z czeremchy

Owoce czeremchy myjemy i pozbawiamy szypułek. Wrzucamy do garnka, zalewając niewielka ilości wody. Gdy owoce zaczną pękać, należy je ostudzić i zacząć wyjmować pestki. To w nich znajdują się trujące substancje. Pestki zawierają kwas pruski, a podczas procesu trawienia w żołądku może uwalniać się niebezpieczny cyjanowodór. Następnie owoce przecieramy przez sito. Orientacyjnie z pół kilograma owoców otrzymamy 250g przecieru.

Dżem będzie miał charakterystyczną goryczkę, dlatego można do niego dodać jabłka lub mirabelki, które złagodzą smak. Przetarte jabłka albo rozgotowane mirabelki dodajemy razem z cukrem. Tych dodatkowych owoców powinno być około pół kilograma. Strąca one swoją obecność i masę po rozgotowaniu. Całość doprowadzamy do wrzenia oraz gotujemy na małym ogniu, by odparować wodę. Gdy preferujemy lekko kwaskowy dżem, to dodajmy sok z cytryny. Ogólną zasadą jest zastosowanie 1/4 części cukru w stosunku do całej masy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z czeremchy.

Dżem z czeremchy czy też konfitury z czeremchy oraz najlepsze przepisy na inne przetwory z czeremchy
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy na dżemy, soki i konfitury

Na koniec gorący jeszcze dżem wlewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Warto całość okryć jeszcze kocem czy ręcznikiem. Takie przetwory zostawiamy na cały dzień. Dżem z czeremchy można zrobić zarówno z czeremchy amerykańskiej, jak i z czeremchy zwyczajnej. Obie mają cenne owoce, jednak czeremcha amerykańska ma owoce nieco większe i przede wszystkim słodsze.

Przepis na konfitury z czeremchy

Podobnie, jak w przypadku dżemu z czeremchy tak i tutaj owoce czeremchy myjemy i pozbawiamy szypułek. Zalewamy wodą, zagotowujemy i przecieramy przez sitko, by pozbawić je pestek. Do przecieru z czeremchy można dodać przyprawy typu chili i cynamon. Wówczas konfitura nabierze pikanterii. Dalej dusić około 15-20 minut.

Kolejnym krokiem będzie dodanie pektyn. Pektynę trzeba wymieszać z cukrem oraz dodać do miazgi z owoców. Całość gotować do zupełnego rozpuszczenia. Następnie można już przelewać do wyparzonych słoików w celu pasteryzacji „na sucho”. Słoiki stawiamy do góry dnem.

Kolejnym popularnym przepisem jest konfitura z czeremchy z dodatkiem czekolady. To przepis dla łasuchów. W tym przepisie około 5 łyżek kakao wystarczy na około 2 kg owoców. Dodajemy go na koniec i zagotowujemy. Ponieważ miazga z czeremchy będzie gorzkawa, a także kakao proponuje się zwiększyć ilość cukru. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.

Owoce czeremchy zawierają ogromną ilość witaminy C, wapń i fosfor, a także antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, czyli opóźniają procesy starzenia się komórek w organizmie człowieka. W dodatku wykazują dobroczynny wpływ na układ krwionośny.

ikona podziel się Przekaż dalej