Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C i składników odżywczych. Chociażby tylko dlatego warto je przetworzyć i całą zimę leczyć się nimi z przeziębienia. Jednak mają jeszcze jedną, ważną zaletę – są po prostu przepyszne. Znajdź najlepszy przepis na przetwory z dzikiej róży i dowiedz się, co zrobić, by te wyjątkowe owoce zachowały swoje właściwości w słoikach.

A może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z dzikiej róży?

Przetwory z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży – zastosowanie

Niewielkie, czerwone owoce dzikiej róży nie nadają się do jedzenia na surowo. Za to wspaniale sprawdzają się w różnych przetworach. Przepisy na ich wykorzystanie są bardzo liczne, to wyjątkowy surowiec – można z niego robić konfitury, soki czy nalewki. Wszystkie są pachnące, aromatyczne, niezwykle smaczne i mają duże właściwości zdrowotne.

Dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C – prawie dwukrotnie więcej niż cytryna. Dlatego świetnie sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą. Jest także cenionym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. Przetwory z dzikiej róży są więc najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. Wpływają także na wygląd, ma lekkie działanie odmładzające.

Owoce dzikiej róży przed przetworzeniem należy dokładnie przygotować. To jest niestety dość czasochłonne, ale naprawdę warto. Każdą małą kuleczkę należy naciąć i wyciągnąć znajdującą się w środku pestkę wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce myje się pod bieżącą wodą. Do tych czynności będziesz potrzebować rękawiczek. Sok z owoców dzikiej róży może zabarwiać dłonie.

Najlepszy przepis na przetwory z dzikiej róży: konfitura

Dziką różę można przeznaczyć na wiele różnych przetworów, jednakże konfitura jest zdecydowanie najbardziej popularną formą podania. Nic dziwnego, jest słodka, aromatyczna, idealna do deserów, herbaty i ciast. Ma wspaniały, żywy, rubinowy kolor.

Przepisy na konfitury nie są skomplikowane. Owoce należy pokroić na połówki i prażyć w dużym garnku razem z niewielką ilością wody, aż się rozpadną. Po kilku pierwszych minutach prażenia należy zasypać je cukrem i zagotować. Wtedy należy zostawić je do wystygnięcia – możesz je wystawić za okno. Teraz pozostaje przetrzeć konfiturę przez sito, tak, by odeszły wszystkie skórki. Możesz także obrać owoce, jest to jednak o wiele bardziej pracochłonne. Po przetarciu znów trzeba je postawić na ogniu, by woda dobrze odparowała.

Przelej gorącą konfiturę do małych słoiczków i postaw je do góry dnem. Wtedy zakrętki „złapią” i nie będziesz musiał gotować słoików. Możesz także normalnie zapasteryzować słoiki. Przed wlaniem konfitury możesz doprawić ją sokiem z cytryny, będzie miała wyrazistszy smak.

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły 2

Przepisy na nalewkę z dzikiej róży

Nalewki to bardzo popularne przetwory z dzikiej róży. Mają wspaniały, bursztynowy kolor i mnóstwo witaminy C, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w czasie przeziębień i grypy. Nalewka może być traktowana jako lekarstwo, może także być używana prewencyjnie – świetnie pobudza odporność.

Najbardziej znana lecznicza nalewka z dzikiej róży to starolitewska Żenicha – nalewka, którą podawano w domach panien na wydaniu. Żenichę robi się na spirytusie, z przemrożonych wcześniej owoców. Na 1 kg owoców potrzeba 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Jeśli chcesz mieć delikatniejszą nalewkę, możesz zmienić proporcje. Do tego 0,5 l miodu i 0,5 l wody. Całość doprawia się goździkami i suszonym kwiatem rumianku – to magiczny element przygotowywania Żenichy, który jednak wspaniale wzbogaca smak.

Słoiki na przetwory w super cenach!

Nalewka z dzikiej róży maceruje się przez 4-6 tygodni. Owoce powinny leżeć w spirytusie razem z ziołami. Aby dobrze puściły sok, można je wcześniej ponakłuwać szpilką. Nie wyciąga się z nich pestek – wzbogacają smak. W czasie macerowania słoik należy codziennie wstrząsać, można także mieszać, dociskając owoce, żeby puściły sok. Przecedzony płyn odfiltrowuje się, a później odstawia na tydzień. Następnie dodaje się rozpuszczony w wodzie miód i wódkę. Żenicha powinna dojrzewać w chłodnym miejscu przez dwa miesiące, zanim będzie gotowa do picia.

Syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży także jest świetnym lekarstwem na przeziębienia. Rozgrzewa, działa napotnie, zwiększa odporność, pomaga zwalczyć wirusy – to naprawdę magiczny napój. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Do przygotowania potrzebujesz 1 kg owoców (bez pestek, zmrożonych przed przygotowaniem) i 1 kg cukru.

Przygotowane owoce mieli się na drobno. Można użyć do tego miksera albo lekko je pokroić blenderem. Papkę wkłada się do garnka, podlewa 6 szklankami wody i dodaje cały cukier. Tak przygotowana mikstura powinna się gotować aż owoce nie puszczą całego soku – trwa to około pół godziny. Następnie całość przepuszcza się przez gęste sitko lub filtr. Odfiltrowany syrop należy przelać do butelek i słoiczków, które niezwłocznie trzeba zapasteryzować. Syrop powinien mieć głęboko czerwony, rubinowy kolor. Jest dość słodki, ale nie traci witaminy C ani wartości odżywczych typowych dla tych kwaśnych owoców.


Ocena: 4,7/5 (głosów 21)
, aktualizacja 10 czerwca 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Dzika róża w ogrodzie - sadzenie, uprawa, właściwości
Dzika róża w ogrodzie - sadzenie, uprawa, właściwości
Herbata z dzikiej róży - właściwości, przygotowanie, działanie
Herbata z dzikiej róży - właściwości, przygotowanie, działanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij