Owoce dzikiej róży – zastosowanie

Niewielkie, czerwone owoce dzikiej róży nie nadają się do jedzenia na surowo. Za to wspaniale sprawdzają się w różnych przetworach. Przepisy na ich wykorzystanie są bardzo liczne, to wyjątkowy surowiec – można z niego robić konfitury, soki czy nalewki. Wszystkie są pachnące, aromatyczne, niezwykle smaczne i mają duże właściwości zdrowotne.

Dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C – prawie dwukrotnie więcej niż cytryna. Dlatego świetnie sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą. Jest także cenionym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. Przetwory z dzikiej róży są więc najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. Wpływają także na wygląd, ma lekkie działanie odmładzające.

Owoce dzikiej róży przed przetworzeniem należy dokładnie przygotować. To jest niestety dość czasochłonne, ale naprawdę warto. Każdą małą kuleczkę należy naciąć i wyciągnąć znajdującą się w środku pestkę wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce myje się pod bieżącą wodą. Do tych czynności będziesz potrzebować rękawiczek. Sok z owoców dzikiej róży może zabarwiać dłonie.

Najlepszy przepis na przetwory z dzikiej róży: konfitura

Dziką różę można przeznaczyć na wiele różnych przetworów, jednakże konfitura jest zdecydowanie najbardziej popularną formą podania. Nic dziwnego, jest słodka, aromatyczna, idealna do deserów, herbaty i ciast. Ma wspaniały, żywy, rubinowy kolor.

Przepisy na konfitury nie są skomplikowane. Owoce należy pokroić na połówki i prażyć w dużym garnku razem z niewielką ilością wody, aż się rozpadną. Po kilku pierwszych minutach prażenia należy zasypać je cukrem i zagotować. Wtedy należy zostawić je do wystygnięcia – możesz je wystawić za okno. Teraz pozostaje przetrzeć konfiturę przez sito, tak, by odeszły wszystkie skórki. Możesz także obrać owoce, jest to jednak o wiele bardziej pracochłonne. Po przetarciu znów trzeba je postawić na ogniu, by woda dobrze odparowała.

Przelej gorącą konfiturę do małych słoiczków i postaw je do góry dnem. Wtedy zakrętki „złapią” i nie będziesz musiał gotować słoików. Możesz także normalnie zapasteryzować słoiki. Przed wlaniem konfitury możesz doprawić ją sokiem z cytryny, będzie miała wyrazistszy smak.

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży mają wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak. Są bardzo smaczne, przepisy na przetwory z róży nie są szczególnie wymagające.

Przepisy na nalewkę z dzikiej róży

Nalewki to bardzo popularne przetwory z dzikiej róży. Mają wspaniały, bursztynowy kolor i mnóstwo witaminy C, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w czasie przeziębień i grypy. Nalewka może być traktowana jako lekarstwo, może także być używana prewencyjnie – świetnie pobudza odporność.

Najbardziej znana lecznicza nalewka z dzikiej róży to starolitewska Żenicha – nalewka, którą podawano w domach panien na wydaniu. Żenichę robi się na spirytusie, z przemrożonych wcześniej owoców. Na 1 kg owoców potrzeba 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Jeśli chcesz mieć delikatniejszą nalewkę, możesz zmienić proporcje. Do tego 0,5 l miodu i 0,5 l wody. Całość doprawia się goździkami i suszonym kwiatem rumianku – to magiczny element przygotowywania Żenichy, który jednak wspaniale wzbogaca smak.

Nalewka z dzikiej róży maceruje się przez 4-6 tygodni. Owoce powinny leżeć w spirytusie razem z ziołami. Aby dobrze puściły sok, można je wcześniej ponakłuwać szpilką. Nie wyciąga się z nich pestek – wzbogacają smak. W czasie macerowania słoik należy codziennie wstrząsać, można także mieszać, dociskając owoce, żeby puściły sok. Przecedzony płyn odfiltrowuje się, a później odstawia na tydzień. Następnie dodaje się rozpuszczony w wodzie miód i wódkę. Żenicha powinna dojrzewać w chłodnym miejscu przez dwa miesiące, zanim będzie gotowa do picia.

Syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży także jest świetnym lekarstwem na przeziębienia. Rozgrzewa, działa napotnie, zwiększa odporność, pomaga zwalczyć wirusy – to naprawdę magiczny napój. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Do przygotowania potrzebujesz 1 kg owoców (bez pestek, zmrożonych przed przygotowaniem) i 1 kg cukru.

Przygotowane owoce mieli się na drobno. Można użyć do tego miksera albo lekko je pokroić blenderem. Papkę wkłada się do garnka, podlewa 6 szklankami wody i dodaje cały cukier. Tak przygotowana mikstura powinna się gotować aż owoce nie puszczą całego soku – trwa to około pół godziny. Następnie całość przepuszcza się przez gęste sitko lub filtr. Odfiltrowany syrop należy przelać do butelek i słoiczków, które niezwłocznie trzeba zapasteryzować. Syrop powinien mieć głęboko czerwony, rubinowy kolor. Jest dość słodki, ale nie traci witaminy C ani wartości odżywczych typowych dla tych kwaśnych owoców.

ikona podziel się Przekaż dalej