Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek są w dzisiejszych czasach niemal obowiązkową pozycją. Przepisy na przetwory z gruszek są nie tylko smaczne, ale i bardzo… zdrowe. Od dawna wykorzystywano przetwory domowe w medycynie naturalnej – jako swego rodzaju antidotum na choroby. Jak zrobić z gruszek weki na zimę?
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
Zaprawy z gruszek - inspiracje
Kompot gruszkowy
Gruszki zawierają bardzo dużo potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz jodu. Rzecz jasna najzdrowiej jest zajadać się nimi na surowo. Jeżeli jednak chcesz, warto zrobić z gruszek przetwory na zimę takie jak dżem z gruszek, powidła z gruszek czy właśnie… kompot. Będzie to idealny napój zarówno na Wigilię, jak i do codziennego spożywania dla dzieci!
Lista składników
- 20 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki wody
- goździki
Na sam początek obierz gruszki, pokrój je w ćwiartki i włóż na parę minut do wrzątku – idealnie, gdy będzie to w metalowym koszyku bądź na sicie, ponieważ prościej jest wówczas je… wyjąć.
Kompot z gruszek – sposób przygotowania
- Zakwaś gruszki sokiem z cytryny, a po wyjęciu ułóż w słoikach.
- Wodę z podgotowanych owoców wykorzystaj na sporządzenie syropu. Zalej tym syropem gruszki, dodaj ok. 3 goździki dla smaki i zakręć słoik.
- Pasteryzuj ok. 25 minut, wzbogacając weki o rajskie jabłuszka (oczywiście, jeżeli chcesz). Przetwory z jabłek i gruszek są idealne na zimę – musisz jednak pamiętać, żeby przed włożeniem jabłek do wrzątku (na ok. 3 minuty) ponakłuwać je! Inaczej popękają. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gruszach.
Zaprawy z gruszek – co jeszcze można zrobić?
Przetwory z gruszek to nie tylko pyszny kompot bożonarodzeniowy, ale i doskonały dodatek do każdego dania obiadowego. Po obraniu i pokrojeniu gruszki w plastry możesz także dodawać ją do herbaty bądź… chrupać jako przekąskę zamiast chipsów! Pamiętaj jednak, że przepisy na przetwory z gruszek nie wyjdą, gdy użyjesz do nich mrożone owoce! Kompot nie będzie miał smaku i aromatu, a miąższ będzie wodnisty i po prostu… niesmaczny.
Dżem gruszkowy
Przetwory gruszkowe w postaci… dżemu
Gruszki razem z jabłkami są najważniejszymi owocami, jakie uprawia się w ogrodach. Ich aromat i smak sprawiają, że chętnie robi się z nim zarówno przetwory z gruszek, jak i przetwory z jabłek – często łącząc oba owoce. Warto będzie zrobić na zimę pyszny dżem z gruszek, który będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, mięs czy racuchów dla dzieci!
Lista składników
- 1 kg gruszek
- 30 g cukru
- 2 cytryny
- 1 laska wanilii
- 5 goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
Jeżeli dziecko lubi słodycze, dżem gruszkowy będzie idealnym następcą słodkich drożdżówek, czekolady czy niezdrowych batoników. Dlatego warto jest mieć weki gruszkowe w spiżarce!
Dżem gruszkowy – sposób przygotowania
- Obierz gruszki, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój i skrop sokiem z cytryny.
- Zagotuj szklankę wody, dodaj gruszki i zagotuj pod przykryciem do momentu, aż całkowicie zmiękną.
- Dodaj cukier, przyprawy i zagotuj na małym ogniu aż do wyparowania wody.
- Dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słojów i zamknij. Zapasteryzuj weki pod kocykiem (ok. 20 minut).
Przetwory z gruszek jako prezent?
Konfitura czy dżem gruszkowy jest pysznym pomysłem na deser czy dodatek do ciasta. Jednak przetwory z gruszek można wykorzystać również jako… prezent! Możesz zapakować go w ładny słoiczek i wręczyć komuś z okazji imienin czy innej okazji. Zobaczysz, że na pewno bardzo ucieszy się z takiego podarunku! A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie gruszy?
Zaprawy z gruszek i ciekawe przepisy
Gruszki w marynacie
Przetwory domowe z gruszek są świetnym dodatkiem do bułek, naleśników bądź na kanapkę. Również gruszki w zalewie mogą świetne posłużyć za uzupełnienie dania bądź jako smaczny podwieczorek.
Lista składników
- 2 kg gruszek
- 1,5 kg cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka goździków
Po obraniu oraz pokrojeniu obgotuj gruszki we wrzątku. Jest to koniecznie przy niemal każdym przepisie dotyczącym przetworów gruszkowych.
Marynowane gruszki – sposób przygotowania
- Ugotuj syrop z 1kg cukru i 1 szklanki wody z podgotowania gruszek. Zdejmij szumowiny, zagotuj i wsyp resztę cukru.
- Kiedy cukier rozpuści się w syropie, dołóż gruszki. Doprowadź całość do wrzenia i odstaw, wstrząsając raz na jakiś czas rondlem z owocami.
- Po ostygnięciu gruszek zlej syrop ponownie, doprowadź do wrzenia i zalej gruszki. Gotuj na małym ogniu do chwili, aż gruszki będą szkliste i zawieszone. Wyjmij łyżką cedzakową owoce, a do syropu dolej ocet.
- Dosyp zmiażdżone goździki, przemieszaj i włóż owoce. Zagotuj chwilę pod przykryciem.
- Włóż gorące gruszki do słoików. Warto wyłożyć wieczka folią (bądź pergaminem) przed zamknięciem – to ochroni weki przed działaniem octu. Po wystudzeniu przenieś w ciemne i możliwie chłodne pomieszczenie.
Przetwory z gruszek idealne na zimę
Marynowane owoce są słodkie, miękkie oraz bardzo soczyste. Docenisz ten przepis ze względu na walory smakowe owoców, zwłaszcza w połączeniu z goździkami. Warto będzie również dołączyć do marynaty… cynamon. A może zainteresuje cię także ten artykuł o gruszy konferencji?
Konfitura gruszkowa
Powidła z gruszek
Jest to kolejny pomysł na przyrządzenie z gruszek przetworu domowego. Konfitura idealnie smakuje z mięsem, serem bądź krakersami i… suszoną szynką. Jak ją przygotować?
Lista składników
- 1 kg gruszek
- 1,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki wody
Skrop gruszki sokiem z cytryny i podgotuj we wrzątku. Tak przygotowane możesz zacząć obrabiać dalej, w celu utworzenia smacznych powideł!
Powidła z gruszek – sposób przygotowania
- Sporządź syrop w płaskim rondlu, a następnie włóż przekrojoną laskę wanilii i gruszki.
- Zagotuj i odstaw, wstrząsając naczyniem od czasu do czasu.
- Wyjmij owoce po kilku godzinach, zagotuj syrop i przytrzymaj go chwilę na ogniu tak, by całość zgęstniała.
- Włóż ponownie gruszki i gotuj tak długo, aż owoce staną się przezroczyste. Zbierz szumowiny i przełóż jeszcze gorącą konfiturę do słoików.
Właściwości odżywcze gruszek
Pamiętaj, że gruszki są owocami o właściwościach i wartościach odżywczych nie do przecenienia! Jako nieliczne z owoców zawierają bowiem jod, pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy czy bor poprawiający pracę mózgu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek.