Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę

Przetwory z gruszek są w dzisiejszych czasach niemal obowiązkową pozycją. Przepisy na przetwory z gruszek są nie tylko smaczne, ale i bardzo… zdrowe. Od dawna wykorzystywano przetwory domowe w medycynie naturalnej – jako swego rodzaju antidotum na choroby. Jak zrobić z gruszek weki na zimę?

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.

Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę

Zaprawy z gruszek - inspiracje

Kompot gruszkowy

Gruszki zawierają bardzo dużo potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz jodu. Rzecz jasna najzdrowiej jest zajadać się nimi na surowo. Jeżeli jednak chcesz, warto zrobić z gruszek przetwory na zimę takie jak dżem z gruszek, powidła z gruszek czy właśnie… kompot. Będzie to idealny napój zarówno na Wigilię, jak i do codziennego spożywania dla dzieci!

Lista składników

  • 20 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki wody
  • goździki

Na sam początek obierz gruszki, pokrój je w ćwiartki i włóż na parę minut do wrzątku – idealnie, gdy będzie to w metalowym koszyku bądź na sicie, ponieważ prościej jest wówczas je… wyjąć.

Kompot z gruszek – sposób przygotowania

  1. Zakwaś gruszki sokiem z cytryny, a po wyjęciu ułóż w słoikach.
  2. Wodę z podgotowanych owoców wykorzystaj na sporządzenie syropu. Zalej tym syropem gruszki, dodaj ok. 3 goździki dla smaki i zakręć słoik.
  3. Pasteryzuj ok. 25 minut, wzbogacając weki o rajskie jabłuszka (oczywiście, jeżeli chcesz). Przetwory z jabłek i gruszek są idealne na zimę – musisz jednak pamiętać, żeby przed włożeniem jabłek do wrzątku (na ok. 3 minuty) ponakłuwać je! Inaczej popękają. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gruszach.

Zaprawy z gruszek – co jeszcze można zrobić?

Przetwory z gruszek to nie tylko pyszny kompot bożonarodzeniowy, ale i doskonały dodatek do każdego dania obiadowego. Po obraniu i pokrojeniu gruszki w plastry możesz także dodawać ją do herbaty bądź… chrupać jako przekąskę zamiast chipsów! Pamiętaj jednak, że przepisy na przetwory z gruszek nie wyjdą, gdy użyjesz do nich mrożone owoce! Kompot nie będzie miał smaku i aromatu, a miąższ będzie wodnisty i po prostu… niesmaczny.

Dżem gruszkowy

Przetwory gruszkowe w postaci… dżemu

Gruszki razem z jabłkami są najważniejszymi owocami, jakie uprawia się w ogrodach. Ich aromat i smak sprawiają, że chętnie robi się z nim zarówno przetwory z gruszek, jak i przetwory z jabłek – często łącząc oba owoce. Warto będzie zrobić na zimę pyszny dżem z gruszek, który będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, mięs czy racuchów dla dzieci!

Lista składników

  • 1 kg gruszek
  • 30 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

Jeżeli dziecko lubi słodycze, dżem gruszkowy będzie idealnym następcą słodkich drożdżówek, czekolady czy niezdrowych batoników. Dlatego warto jest mieć weki gruszkowe w spiżarce!

Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę

Dżem gruszkowy – sposób przygotowania

  1. Obierz gruszki, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój i skrop sokiem z cytryny.
  2. Zagotuj szklankę wody, dodaj gruszki i zagotuj pod przykryciem do momentu, aż całkowicie zmiękną.
  3. Dodaj cukier, przyprawy i zagotuj na małym ogniu aż do wyparowania wody.
  4. Dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słojów i zamknij. Zapasteryzuj weki pod kocykiem (ok. 20 minut).

Przetwory z gruszek jako prezent?

Konfitura czy dżem gruszkowy jest pysznym pomysłem na deser czy dodatek do ciasta. Jednak przetwory z gruszek można wykorzystać również jako… prezent! Możesz zapakować go w ładny słoiczek i wręczyć komuś z okazji imienin czy innej okazji. Zobaczysz, że na pewno bardzo ucieszy się z takiego podarunku! A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie gruszy?

Zaprawy z gruszek i ciekawe przepisy

Gruszki w marynacie

Przetwory domowe z gruszek są świetnym dodatkiem do bułek, naleśników bądź na kanapkę. Również gruszki w zalewie mogą świetne posłużyć za uzupełnienie dania bądź jako smaczny podwieczorek.

Lista składników

  • 2 kg gruszek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka goździków

Po obraniu oraz pokrojeniu obgotuj gruszki we wrzątku. Jest to koniecznie przy niemal każdym przepisie dotyczącym przetworów gruszkowych.

Marynowane gruszki – sposób przygotowania

  1. Ugotuj syrop z 1kg cukru i 1 szklanki wody z podgotowania gruszek. Zdejmij szumowiny, zagotuj i wsyp resztę cukru.
  2. Kiedy cukier rozpuści się w syropie, dołóż gruszki. Doprowadź całość do wrzenia i odstaw, wstrząsając raz na jakiś czas rondlem z owocami.
  3. Po ostygnięciu gruszek zlej syrop ponownie, doprowadź do wrzenia i zalej gruszki. Gotuj na małym ogniu do chwili, aż gruszki będą szkliste i zawieszone. Wyjmij łyżką cedzakową owoce, a do syropu dolej ocet.
  4. Dosyp zmiażdżone goździki, przemieszaj i włóż owoce. Zagotuj chwilę pod przykryciem.
  5. Włóż gorące gruszki do słoików. Warto wyłożyć wieczka folią (bądź pergaminem) przed zamknięciem – to ochroni weki przed działaniem octu. Po wystudzeniu przenieś w ciemne i możliwie chłodne pomieszczenie.

Przetwory z gruszek idealne na zimę

Marynowane owoce są słodkie, miękkie oraz bardzo soczyste. Docenisz ten przepis ze względu na walory smakowe owoców, zwłaszcza w połączeniu z goździkami. Warto będzie również dołączyć do marynaty… cynamon. A może zainteresuje cię także ten artykuł o gruszy konferencji?

Konfitura gruszkowa

Powidła z gruszek

Jest to kolejny pomysł na przyrządzenie z gruszek przetworu domowego. Konfitura idealnie smakuje z mięsem, serem bądź krakersami i… suszoną szynką. Jak ją przygotować?

Lista składników

  • 1 kg gruszek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki wody

Skrop gruszki sokiem z cytryny i podgotuj we wrzątku. Tak przygotowane możesz zacząć obrabiać dalej, w celu utworzenia smacznych powideł!

Powidła z gruszek – sposób przygotowania

  1. Sporządź syrop w płaskim rondlu, a następnie włóż przekrojoną laskę wanilii i gruszki.
  2. Zagotuj i odstaw, wstrząsając naczyniem od czasu do czasu.
  3. Wyjmij owoce po kilku godzinach, zagotuj syrop i przytrzymaj go chwilę na ogniu tak, by całość zgęstniała.
  4. Włóż ponownie gruszki i gotuj tak długo, aż owoce staną się przezroczyste. Zbierz szumowiny i przełóż jeszcze gorącą konfiturę do słoików.

Właściwości odżywcze gruszek

Pamiętaj, że gruszki są owocami o właściwościach i wartościach odżywczych nie do przecenienia! Jako nieliczne z owoców zawierają bowiem jod, pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy czy bor poprawiający pracę mózgu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek.

Ocena: 4,5/5 (głosów 22)
, aktualizacja 27 listopada 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
grusza przetwory przepisy przetwory do słoików
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Konfitura z gruszek - sprawdzone przepisy na przetwory krok po kroku
Konfitura z gruszek - sprawdzone przepisy na przetwory krok po kroku
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, owocowanie, choroby, opinie
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, owocowanie, choroby, opinie
Grusza w ogrodzie – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, porady
Grusza w ogrodzie – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, porady
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij