Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych

Przetwory z grzybów są doskonałe nie tylko na zimę, ale i na każdą porę roku. Jeżeli lubisz ich smak, koniecznie wybierz się na grzybobranie w sezonie i wykorzystaj świeże grzyby do zrobienia z nich domowych przetworów. Oto trzy proste do wykonania przepisy na przetwory z grzybów leśnych!

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.

Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych

Przetwory z grzybów

Marynowane grzyby w słoikach na zimę

Przetwory grzybowe można przechowywać w spiżarce nawet rok po ich sporządzeniu! Dzięki pasteryzowaniu smak grzybów może cieszyć przez cały jesienno-zimowy sezon, ale i po sezonie zaprawy czy marynaty grzybowe będą doskonale uzupełniać potrawy na stole. Marynowane podgrzybki, kozaki czy borowiki będą świetną przekąską lub doskonałym składnikiem sałatki obiadowej. Warto więc przygotować je samodzielnie!

Lista składników

  • 800 g grzybów (dowolne)
  • 2 cebule
  • składniki na marynatę: 1 szklanka octu (10%), 2 szklanki wody, ½ szklanki cukru, 1 łyżka miodu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy oraz czarnego pieprzu, szczypta soli

Przed przystąpieniem do tworzenia marynaty koniecznie oczyść i opłucz grzyby!

Weki z marynowanymi grzybami – sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i pokrój ją na kawałki. Zalej wraz z grzybami 4 szklankami wody.
  2. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie odcedź. Zagotuj składniki na marynatę.
  3. Włóż do środka cebulę oraz grzyby, a później przełóż do słoików razem z gorącą marynatą.
  4. Zamknij słoje i odwróć do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.

Z czego składają się marynowane grzyby?

Otóż, marynowane przetwory grzybowe składają się w większości z wody – mają je tyle, co… warzywa. Właśnie dlatego grzyby w słoikach na zimę często są niskokaloryczne, a więc idealne dla odchudzających się osób. Są jednak dość ciężkostrawne, ponieważ zawierają w sobie chitynę – czyli błonnik. Jednak chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, a więc kozaki czy opieńki dość długo zalegają w żołądku i przechodzą po prostu wyłącznie przez układ pokarmowy.

Przepisy na przetwory z grzybów leśnych na zimę

Weki z kurek

Podgrzybki czy borowiki zawierają wiele witamin B1, B2, śladową ilość witaminy C oraz witaminę A w postaci karotenu – jednak najwięcej mają jej… kurki – stąd ich pomarańczowa barwa. Dodatkowo te leśne grzyby są źródłem białka, będącego pośrednim między zwierzęcym a roślinnym. Może warto zatem przygotować z nich zaprawy na zimę?

Lista składników

  • 1 kg kurek
  • 1 średnia cebula
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/3 szklanka octu

Weki z kurek wychodzą z tego przepisu bardzo delikatne, jeżeli chodzi o ilość dodawanej soli czy octu. Można więc zwiększyć proporcje do uzyskania bardziej wyrazistego smaku.

Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych

Marynowane kurki – sposób przygotowania

  1. Oczyść i opłucz kurki. Następnie wrzuć do garnka i podgotuj ok. 5 minut. Odcedź na sitku.
  2. Wrzuć grzyby do garnka, zalej 3 szklankami wody, dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, cukier, sól, ziarenka pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
  3. Gotuj grzyby w wywarze na wolnym ogniu (ok. 1 godzinę). Pod koniec dodaj ocet i zagotuj całość.
  4. Przełóż grzyby do czystych słoików i wypełnij całość wywarem. Zakręć słoje, odwróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Ten przepis na grzyby marynowane w occie jest wart wypróbowania. Przechowuj słoiki w chłodnym i możliwie ciemnym miejscu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z jabłek?

Czy wszystkie grzyby są jadalne?

Niestety, ale nie wszystkie! Co roku w Polsce przez zatrucie się nimi umiera wiele osób. Trzeba zbierać zatem wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne. Nie zaleca się również jeść grzybów dzieciom do 3 roku życia. Jednak na pewno trzeba od najmłodszych lat uczyć je rozróżniania grzybów jadalnych od trujących!

Przetwory z grzybów w occie

Panierowane kanie w zalewie octowej

Grzyby mogą z powodzeniem stać się zamiennikiem mięsa – szczególnie te panierowane. Zmysł smaku człowieka klasyfikuje je bowiem właśnie jako odpowiednik mięsa – możesz je zatem śmiało dodawać zamiast niego do sosów, zup bądź jako dodatek np. do obiadu. Można panierować również inne grzyby (np. kozaki czy prawdziwki), jednak kanie nadają się najbardziej – ze względu na swoją budowę i rozłożystość kapeluszy.

Lista składników

  • kapelusze kani (kilka)
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pokrojone cebule
  • 7 liści laurowych i 7 ziarenek ziela angielskiego
  • olej

Pamiętaj o tym, aby dokładnie oczyścić kapelusze kani, umyć je i wysuszyć (np. na papierowym ręczniczku). Przepis na grzyby marynowane w occie to ciekawa propozycja.

Kanie na zimę – sposób przygotowania

  1. Posól i popieprz kapelusze kani. Roztrzep jajka widelcem i dolej odrobinę mleka. Dodaj sól i pieprz.
  2. Panieruj grzyby zupełnie tak, jak kotlety schabowe – najpierw zanurzając w mące, a później w jajku i bułce tartej. Piecz na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
  3. Zagotuj wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojoną cebulę i gotuj razem kilka minut.
  4. Upieczone kanie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z ogórków.

Przetwory z grzybów a ich właściwości zdrowotne

Leśne grzyby to źródło cennych substancji – np. boczniaki są pełne pleuranu, który zapobiega nowotworom. Grzyby obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszają zmęczenie mięśni czy stawów. Co ciekawe, wzmacniają również układ odpornościowy i mają właściwości… odmładzające!

Gotowane, marynowane czy jednak suszone – jakie przetwory grzybowe najlepsze?

Oczywiście najzdrowszą metodą obróbki będzie gotowanie – wówczas węglowodany ulegają rozkładowi i łatwiej przyswajają się w organizmie. Weki z gotowanymi grzybami zachowują najlepsze właściwości grzybów. Jednak to głównie marynaty grzybowe królują w domach i smakują wręcz wybornie! Niestety, kwas octowy niezbyt dobrze wpływa na zdrowie – jeżeli ktoś cierpi na nadkwasotę żołądka, wrzody czy anemię to nie powinien spożywać takich przetworów. Suszenie grzybów jest z kolei najstarszym sposobem – borowiki, prawdziwki czy podgrzybki zachowają wtedy dużo białka, jednak zmniejsza się ich zawartość witaminy C. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę?

Ocena: 4,0/5 (głosów 21)
, aktualizacja 10 grudnia 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
przetwory przetwory do słoików przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij