Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków

Przetwory z ogórków

Przepisy na przetwory z ogórków

Często mówi się, że słoiki z ogórkami to weki. Weka jest niczym innym, jak właśnie szklaną… konserwą. Najczęściej zaprawy z ogórków posiadają pojemność 1 l, chociaż zdarzają się mniejsze i większe objętości – do słoika wchodzi czasem 5 l zaprawy, gdy robi się chociażby ogórki kiszone. Weki zostały nam jeszcze z czasów wojny, gdy panowała bieda. Kiedyś nie było aż tak dostępnych świeżych warzyw – dlatego je wekowano, by cieszyć się nimi o każdej pory roku.

Weki na półkach w sklepie

Weki królują dzisiaj nie tylko w naszych domach, ale też na półkach sklepowych z produktami regionalnymi. Zaprawy z ogórków nie są konieczne jak kiedyś, jednak przetwory z ogórków świadczą dziś o ręcznej produkcji i ekologicznym nastawieniu producenta do żywności. Werki wracają zatem do łask. I dobrze! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zielonych warzywach.

Ogórki kiszone

Kiszone nade wszystko!

Kto nie lubi zajadać ogórków kiszonych? Jeżeli jesteś ciekaw, jaki jest sekret ich jędrności i smaku, koniecznie zapoznaj się z prostym przepisem na ich przygotowanie.

Lista składników

  • ogórki gruntowe (nieduże)
  • czosnek polski
  • koper z łodygą
  • świeży chrzan
  • sól kamienna

Pamiętaj, że przetwory z ogórków gruntowych są naprawdę smaczne i nie możesz od razu przekreślać ich na starcie. Przepisy na przetwory z ogórków są bardzo różne i często opierają się właśnie o rodzaj gruntowy. Ogórki zawierają ok. 96% wody. Może i nie mają wielu witamin, ale wyróżniają się dużą ilością witaminy K – a ona hamuje rozwój większość nowotworów!

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Ogórki kiszone – sposób przygotowania

  1. Umyj ogórki i ułóż pionowo w słoiku. Obierz chrzan i czosnek, a później włóż do każdego litrowego słoja po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz koper z łodygą.
  2. Zagotuj wodę do słoika i wsyp sól (1 kopiasta łyżka na 1 litr).
  3. Po wlaniu wrzątku natychmiast zakręć słoik, całkowicie zanurzając ogórki. Górna krawędź i zakrętka słoika muszą pozostać suche.
  4. Przykryj kocem słoje i zostaw na 12 godzin w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków

Ogórki kiszone – sposób na kaca?

Przetwory z ogórków kiszonych działają oczyszczająco oraz świetnie leczą… kaca. Są jednak dość ciężkostrawne, więc w celu nadania lekkości sypie się do nich sól. Ogórki na zimę to pyszny dodatek do obiadów! Pamiętaj o tym, żeby weki nie były przerdzewiałe – może to źle wpłynąć na smak przetworów. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.

Ogórki konserwowe

Konserwowe zaprawy na zimę

Ogórki są smaczne, zielone i orzeźwiające. Mimo że gruntowe nie wyglądają zbyt urodziwie, to za ich pomocą można zrealizować naprawdę dobre przepisy na przetwory z ogórków – np. ogórki konserwowane, które wybornie smakują chociażby do… alkoholu! My skupimy się na przepisie dotyczącym 3 słoików po 1 litrze.

Lista składników

  • 1 kg niedużych ogórków
  • 1 i 0,5 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku, 3 łyżki białej gorczycy, 3 liście laurowe, 3 gałązki kopru na łodyżce
  • kawałek chrzanu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • kawałek marchewki

Pamiętaj, że ogórki konserwowane to nie tylko świetne uzupełnienie posiłku, ale i lek na odwodnienie! Dlatego przetwory z ogórków gruntowych oraz zaprawy z ogórków są wręcz wskazane, by przyrządzać je w każdym mieszkaniu. Cóż, nie ma to jak przetwory domowe do słoika! A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów koktajlowych?

Ogórki konserwowe – sposób przygotowania

  1. Obierz ogórki i ułóż w 3 słojach 1-litrowych. Włóż do słoika (każdego) dodatki.
  2. Zagotuj składniki na zalewę i zalej nią ogórki oraz zakręć pokrywkami. Pasteryzuj ok. 3 minuty (od czasu zagotowania się wody).
  3. Słoiki włóż do dużego garnka i zalej wodą (zostawiając ok. 2cm od nakrętki). Doprowadź je niemal do zagotowania na małym ogniu – później zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmij słoje z garnka i ostudź.
  4. Ogórki konserwowe będą gotowe do zjedzenia po około tygodniu – jednak zaprawy na zimę mogą stać zdecydowanie dłużej! Tym sposobem ogórki konserwowane będziesz mógł jeść, kiedy tylko zapragniesz.

Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków

Przepisy na przetwory z ogórków – wskazówka

Jeżeli robisz przetwory z ogórków, możesz kupić w tym celu… gotową mieszankę przypraw. Zazwyczaj znajduje się ona w saszetce 40 g i z takiej gramatury będziesz w stanie przygotować około 3 słoików po 1-1,5 litra.

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Ogórki małosolne

Zaprawy z ogórków małosolnych

Przetwory domowe to nie tylko ogórki kiszone, ale i ogórki małosolne! Są one podobne w przygotowaniu – jedyna różnica tkwi w… marynacie. Otóż, zalewa do ogórków małosolnych jest mniej słona. Ogórki małosolne są idealne do sałatek czy chłodnika. Jak je zrobić?

Lista składników

  • 1 kg ogórków
  • 5 gałązek kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu (korzeń)
  • 1,5 l wody
  • sól kamienna

Przepisy na przetwory z ogórków małosolnych są różne, jednak my przedstawimy najprostszy z nich, który znany jest już od wielu lat – jest on skuteczny, szybki i prosty.

Małosolne ogórki na zimę – sposób przygotowania

  1. Wymocz ogórki w zimnej wodzie przez 3 godziny. Następnie umyj je i umieść w słoikach.
  2. Dodaj do nich ząbki czosnku, chrzan i koper. Ułóż ogórki na przemian z dodatkami, które staraj się wciskać w przestrzenie.
  3. Zalej całość posoloną wodą (1 czubata łyżka na 1 litr wody). Ogórki powinny być przykryte w całości.
  4. Zabezpiecz słoiki i przykryj gazą. Następnie odstaw w ciemne miejsce na około 5 dni.
  5. Gdy woda zacznie mętnieć oznacza to, że przyrządzone przetwory z ogórków są już gotowe!

Ogórki małosolne dobre na wszystko!

Swoje zaprawy z ogórków małosolnych możesz zawekować albo od razu po ich „przejściu” wykorzystać je np. do sałatki. Ogórki te są idealne jako letnia przekąska do kanapek, a przepisy na przetwory z ogórków małosolnych królują latem w niemal wszystkich polskich domach!

Ogórki krokodylki

Przetwory z ogórków „na ostro”

Co powiesz na ogórki z chili? To fantastyczna przekąska do piwa, a także dobry „materiał” na sałatkę warzywną. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielkiej wiedzy, zatem… do dzieła!

Lista produktów

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru

Pamiętaj, żeby ogórki krokodylki były dobrze umyte i podzielone na cztery części. Kiedy już to zrobisz, możesz włożyć je do garnka.

Ogórki z chili – sposób przygotowania

  1. Posyp ogórki krokodylki solą. Pozostaw je na 6 godzin.
  2. Odlej zebraną w nich wodę i dodaj czosnek oraz chili, a następnie wymieszaj.
  3. Wlej do osobnego garnka ocet, dodając do niego cukier i olej. Doprowadź do wrzenia i zostaw do wystygnięcia.
  4. Zalej ogórki zimną marynatą i zostaw na noc.
  5. Kolejnego dnia ułóż ogórki w słoikach, możliwie ciasno. Dolej maksymalnie dużo zalewy i mocno zakręć. Pasteryzuj przez ok. 7 minut od momentu zagotowania w wodzie.

„Ostre ogórki” – rozgrzewająca przekąska na zimę

Przetwory z ogórków-krokodylków z chili skutecznie rozgrzeją po chłodnym powrocie z pracy do domu, a także doskonale skomponują się podczas obiadu z np. z mięsem. Koniecznie zaopatrz się w tego typu przetwory domowe – zobaczysz, że nie uwolnisz się zimą od ich smaku!

Ogórki szklarniowe są dostępne na rynku przez cały rok, ale to na gruntowe czeka się z… utęsknieniem. Nic dziwnego, są smaczniejsze oraz zdrowsze, bo hoduje się je pod gołym niebem. Sałatka z ogórków smakuje najlepiej właśnie z tych gruntowych! Ogórki zmieszane z marchwią i papryką oraz czosnkiem pozwalają się cieszyć cudownym smakiem sałatki nie tylko zimą – ale i przez cały rok.

Uwaga!

Zwróć uwagę na askorbinazę, która zabija witaminę C! Właśnie dlatego nie łącz ogórków z pomidorami. Co może się stać? Cóż, taka sałatka z ogórków na pewno będzie wówczas pozbawiona witaminy C, w którą obfitują pomidory. Ogórki dosłownie zniszczą tę witaminę, więc lepiej zjadać warzywa osobno. A, jeżeli bardzo lubisz je ze sobą zestawiać jednak chcesz oszczędzić witaminy, wystarczy skropić sałatkę… sokiem z cytryny! Warto także zwrócić uwagę na takie przetwory do przygotowania, jak sałatka ogórków, nie tylko ogórki w occie czy kiszone.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny