Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca

Chaenomele japonica, czyli pigwowiec japoński, jest dekoracyjnym krzewem o jadalnych owocach, przypominających owoce pigwy. Zielonożółte, jabłkowate owoce nie nadają się do spożywania na surowo z powodu cierpkiego smaku i twardego miąższu. Jednak przetwory z pigwowca – konfitura, dżem, nalewka czy wino z pigwy – należą do wyrobów bardzo smacznych i zdrowych.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Przetwory z pigwowca w słoiczku

Przepisy na konfitury i dżem z pigwowca

Konfitura z owoców pigwowca

Składniki:

  • owoce pigwowca – 1 kg
  • 70 dag cukru
  • około 2 szklanki wody

Owoce przebieramy, odrzucając te uszkodzone. Myjemy je i kroimy na małe cząstki, jednocześnie dokładnie czyszcząc z pestek. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone na drobno owoce. Mieszamy całość, aby nie dopuścić do przypalenia się gęstniejącej konfitury. Gdy owoce będą miękkie, o gęstej konsystencji, przekładamy je do wyparzonych słoiczków i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Konfitura uda się również, jeśli dodamy owoce aronii i gruszki, które wzbogacą jej smak. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepis na nią w tym artykule?

Przepis na dżem z pigwowca

Składniki:

  • owoce pigwowca -1 kg
  • 70 dag cukru

Owoce pigwowca myjemy, odrzucamy fragmenty uszkodzone i kroimy na mniejsze cząstki. Owoce są mało soczyste, więc podlewamy je niewielką ilością wody i rozgotowujemy. Otrzymaną masę przecieramy, dodajemy cukier i odparowujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje. Przez cały czas należy go mieszać. Jest gotowy, gdy pozostanie na nim ślad łyżeczki. Na zbyt rzadkim – bruzda zacznie się zlewać. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokręcamy nakrętki i ustawiamy słoiki do góry dnem. Jeśli myślimy o długim przechowaniu, musimy nasz wyrób pasteryzować, przez około 20 minut. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.

Pigwowiec japoński - przepisy na nalewkę i wino z pigwy

Przetwory z pigwowca są zdrowe i doskonale smakują. Nalewka z pigwy na spirytusie poprawia trawienie, ma korzystny wpływ na układ krwionośny i odpornościowy. Każdy smakosz doceni z pewnością wyjątkowe zalety pigwowego wina, które wspaniale nas rozgrzeje w czasie jesiennych i zimowych chłodów.

Przepis na domową nalewkę - pigwówkę

Składniki:

  • owoce pigwowca – 2 kg
  • 35 dag cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 l wody niegazowanej
  • 10 ml ciemnego rumu
  • 1 l spirytusu o mocy 70%

Umyte i zdrowe owoce kroimy na cząstki, usuwając pestki. Gotujemy je w wodzie, pod przykryciem, aż zmiękną. Wyciskamy sok i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy, z dodatkiem rumu i spirytusu, po czym przelewamy do gąsiora. Po 3. tygodniach dorzucamy skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Nalewka z pigwy będzie dojrzewała jeszcze przez miesiąc. Gotową filtrujemy i przelewamy do butelek. Jeśli pozwolimy jej leżakować jeszcze parę miesięcy, nasza nalewka z pigwy będzie miała wspaniały smak i kolor. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.

Wino z pigwy

Składniki:

  • 3 kg owoców
  • 2 kg cukru
  • drożdże winiarskie
  • 2 g pożywki dla drożdży winiarskich

Z 3 kg owoców otrzymamy około 5 litrów wina. Przebrane owoce należy umyć, wyczyścić z pestek i pokroić w cząstki. Gotujemy je do momentu, aż puszczą sok. Moszcz wlewamy do butli, a wytłoczyny jeszcze raz zalewamy wrzątkiem i dodajemy do całości, z dodatkiem 1 kg cukru, drożdży i pożywki. Resztę cukru dosypiemy za 10 dni. Zawartość w butli uzupełniamy niegazowaną wodą, do poziomu 5. litrów. Butlę ustawiamy w ciepłym miejscu, które sprzyja burzliwej fermentacji, trwającej do 3. tygodni. Przez następnych 30 dni wino będzie dojrzewało.

Gdy piana zniknie, gazy przestaną się wydzielać, a owoce opadną na dno, wino ściągamy do gąsiora po raz pierwszy. Po trzech miesiącach możemy ponownie zlać wino i przelać je do butelek. Najlepsze wino uzyskamy po roku leżakowania.

Przetwory z pigwowca są łatwe, a ich przygotowanie pozwoli urozmaicić codzienny jadłospis o wyjątkowo smaczne i zdrowe produkty.

Ocena: 4,8/5 (głosów 13)
, aktualizacja 23 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij