Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku

Przetwory z wiśni znakomicie rozgrzewają w mroźne, zimowe wieczory. Domowe przetwory z wiśni zawsze przypominają upalne, letnie dni. Warto przygotowywać przetwory na zimę, zwłaszcza że nie są one skomplikowane. Przekonaj się, jak pyszne są weki z wiśni!

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach i konfiturach.

Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku

Przetwory z wiśni

Wiśnie w syropie

Jeżeli chcesz zachować smak lata na dłużej, koniecznie przygotuj wiśnie na zimę w postaci… pysznego syropu! Do przygotowania go nie trzeba dużo składników ani specjalnych umiejętności.

Lista składników

● 2 kg wiśni

● 2,5 kg cukru

Aby ułatwić sobie zadanie koniecznie umyj i wydryluj wiśnie. Zdecydowanie łatwiej będzie się wówczas pracować nad syropem.

Syrop wiśniowy – sposób przygotowania

1. Włóż wydrylowane owoce do garnka i zasyp je cukrem (1,5kg). Gotuj owoce aż do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zostaw całość do wystygnięcia na ok. 12 godzin.

2. Dodaj pozostały cukier i ponownie zagotuj całość. Po osiągnięciu temperatury wrzenia zostaw do wystygnięcia.

3. Odlej powstały sok do butelek, natomiast wiśnie zostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu.

4. Zagotuj wiśnie aż do wrzenia i przełóż je do słoików. Tylko nie zapomnij o pasteryzacji! Sprawdź także ten artykuł o konfiturze z pomarańczy.

Domowe przetwory z wiśni w syropie – deser doskonały?

Przetwory na zimę w postaci wiśni w syropie idealnie komponują się z deserami, np. z ciastem domowej roboty bądź lodami. Koniecznie przetestuj syrop z wiśni w połączeniu z lodami śmietankowymi!

Weki z wiśni

Kompot z wiśni

Jego słodko-kwaśny smak doskonale wzbogaci tradycyjne obiady, a nasączone sokiem wiśnie staną się smakowitym deserem. Jeżeli chcesz przywołać beztroskie wspomnienia dzieciństwa koniecznie przygotuj te wyjątkowe przetwory z wiśni!

Lista składników

  • 4 kg wiśni
    1 l wody na każdy kilogram owoców
  • 1 łyżka cukru na 1 kg wiśni

Ilość cukru zależeć będzie od tego, jak bardzo słodki kompot chcesz przygotować. Jeżeli efekt ostateczny będzie niesatysfakcjonujący, w trakcie pracy możesz ulepszyć smak kompotu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z jabłek.

Aromatyczny kompot z wiśni – sposób przygotowania

1. Umyj i wydryluj owoce. Przenieś je do dużego garnka i zasyp cukrem.

2. Pozostaw wiśnie w garnku do momentu, aż puszczą sok. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu aż zagotowania.

3. Przelej powstały kompot do słoików, szczelnie zamknij i postaw do góry dnem.

Wiśnie na zimę w postaci kompotu

Oczywiście nie musisz pasteryzować słoików, jeżeli nie chcesz przechować ich na zimę. Jednak przy drylowaniu sporej ilości owoców i długim ich gotowaniu warto zrobić więcej słojów i schować je w spiżarni. Weki z wiśni to świetny dodatek do niedzielnych obiadów!

Przetwory na zimę z wiśni

Dżem z wiśni

Przetwory na zimę pod postacią dżemu będą świetnym „polepszaczem nastroju” i słodką przekąską w trakcie mroźnych dni. Przepis na dżem z wiśni nie jest trudny, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu produktów.

Lista składników

  • 1 kg wiśni
  • 300 g białego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pamiętaj, że w dżemie najważniejsze są… owoce. Dlatego postaraj się kupić je ze sprawdzonego źródła. Przypatrz się, aby wiśnie miały głęboki kolor oraz spróbuj kilka – owoce muszą mieć wyrazisty smak!

Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku

Dżem z wiśni w słoiku – sposób przygotowania

1. Umyj owoce i wydryluj je, a następnie wsyp do dużego garnka.

2. Przesyp cukrem owoce, natomiast całość polej sokiem i zagotuj na małym ogniu – pamiętaj o mieszaniu, aby wiśnie nie przywarły do dna.

3. Najważniejsze jest rozciągnięcie procesu na kilka dni – dżem nie zawiera bowiem… żelatyny! Wiśnie gotuj zatem dwa razy codziennie, najlepiej przez okres 4 dni. Może to potrwać dłużej, jeżeli po 4 dniach jeszcze nie uzyskasz wymarzonej konsystencji.

4. Gotowy dżem włóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i ustaw do górny dnem. Gdy dżem wystygnie, odłóż słoje w chłodne miejsce.

Dżem z wiśni jako dobry dodatek do wielu deserów

Dżem z wiśni możesz położyć nie tylko na kanapce czy zajadać się nim łyżeczką. Możesz wykorzystać go jako dodatek do lodów, twarożku, a nawet jako warstwa domowego ciasta. Pomysłów jest wiele, a ograniczać może jedynie… wyobraźnia!

Konfitura z wiśni w słoiku

Słodka wiśniowa rozpusta

Konfiturę z wiśni możesz dodawać do ciepłych tostów, deserów, a nawet tortów czekoladowych. Podkreśla ona bowiem smak słodkich pyszności tak dobrze, jak żadna inna konfitura. W połączeniu z dojrzałym aromatem wina będzie naprawdę wyborna. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z rabarbaru.

Konfitura z wiśni w słoiku - lista składników

● 2 kg wiśni

● 2 kg cukru

● 1 szklanka półwytrawnego wina czerwonego

● 5 łyżeczek żelatyny

Pamiętaj o wydrylowaniu owoców. To niezwykle istotny proces przed rozpoczęciem przyrządzania przetworów.

Konfitura z wiśni – sposób przygotowania

1. Zgnieć połowę owoców i zmieszaj je z cukrem i pozostałymi całymi wiśniami.

2. Zalej całość ¾ szklanki wina. Odstaw na noc i zakryj np. ściereczką.

3. Gotuj na silnym ogniu, mieszając. Zmniejszaj stopniowo ogień i zdejmij po chwili garnek oraz zbierz pianę.

4. Rozpuść żelatynę w pozostałym winie, dodaj konfiturę i zamieszaj.

5. Gorące konfitury przelej do słojów, zamknij i przewróć do góry dnem. Odstaw po wystudzeniu w chłodne miejsce.

Przetwory z wiśni możesz dodawać do herbaty, uzyskując dzięki nim owocowy smak i aromat. Smacznego! Przepisy na przetwory z wiśni nie należą do najtrudniejszych.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 8 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij