Przycinanie drzew owocowych krok po kroku - jak i kiedy ciąć drzewka owocowe?

Drzewka owocowe są bardzo popularne w sadownictwie. Przynoszą one różnego rodzaju owoce, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym i przetwórstwie. Aby uprawa drzewek powiodła się, należy zapewnić im odpowiednie warunki siedliskowe i pielęgnację, do której należy przycinanie drzew owocowych. Warto wiedzieć, jak przycinać drzewa owocowe, co robić na wiosnę, co na jesień, a co zimą. Dowiedzmy się więc, jak wygląda cięcie drzew owocowych oraz jakie terminy są ważne.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przycinaniu drzew i krzewów.

Przycinanie drzew owocowych krok po kroku - jak i kiedy ciąć drzewka owocowe?

Obcinanie drzew owocowych - rzeczy, o których warto wiedzieć

Co daje podcinanie drzew owocowych?

Drzewka owocowe przynoszą nam bardzo smaczne owoce, jednak, by te owoce były dorodne, potrzebują odpowiednio uformowanego drzewa. Dlatego musimy wiedzieć, jak wygląda przycinanie wiśni, jabłoni, brzoskwini, a także przycinanie śliwy i innych drzew owocowych.

Przycinanie drzew owocowych ważne jest zarówno w trakcie rozwoju rośliny, jak i zaraz po posadzeniu. Dzięki przycinaniu drzew uzyskujemy większe owoce i bardziej obfite plonowanie. Dodatkowo polepszy się wzrost rośliny- będzie zdrowszy, a cała korona się zagęści. Ważne jest uzyskanie pożądanego kształtu i równego doświetlenia całej korony.

Cięcie wykonuje się na różne sposoby. Można regulować kształt i prześwietlać za bardzo zagęszczone korony. Oprócz tych bardziej estetycznych cięć wykonuje się także usuwanie pędów, które naruszają bryłę drzewa, wycinanie zbędnych przyrostów jednorocznych, a także wycina się pędy, które rosną do dołu, poziomo, do środka korony lub się krzyżują. Dodatkowo należy wiedzieć, jak przycinać drzewa owocowe. Zawsze powinno się to robić na około 3 do 4 mm nad pąkiem. Po cięciu w ogrodzie pozostaje już tylko dbanie o pozostałe aspekty pielęgnacji. Sprawdź także ten artykuł o przycinaniu drzew owocowych.

Kiedy przycina się drzewa owocowe?

Cięcie drzew owocowych jest skuteczne, w momencie, gdy wiemy, kiedy przycina się drzewa owocowe. Istnieją różne terminy, które są indywidualne dla praktycznie wszystkich drzewek owocowych. Niektóre z nich przycina się jesienią, inne zimą, a jeszcze inne na wiosnę. Zobaczmy więc, kiedy obcinanie drzew owocowych jest dobre.

Terminy, w jakich wykonuje się przycinanie drzew owocowych, zależą nie tylko od gatunku drzewa, ale także od warunków atmosferycznych. Można jednak wymienić kilka typowych terminów, w których obcina się dane grupy roślin, dzięki czemu polepsza się ich rozwój i zwiększają się plony.

Przycinanie drzew owocowych krok po kroku - jak i kiedy ciąć drzewka owocowe?

Przycinanie śliwy, jabłoni i gruszy wykonuje się na 2 razy. Pierwsze cięcie robi się od końca lutego do końca marca, natomiast drugie wczesną jesienią (VIII). Z kolei brzoskwinie i nektaryny to grupa drzew owocowych, które powinny być podcięte po pojawieniu się pierwszych pąków lub na jesień. Przycinanie wiśni, czereśni i moreli powinno być wykonywane po zbiorze owoców, co jest również w okresie jesiennym. Cięcie wykonywane jesienią zmniejszy ryzyko zakażenia ran bardzo groźnym rakiem bakteryjnym, który może spowodować całkowite wyniszczenie drzewa. Najczęściej polecanymi terminami, które używa się ogólnikowo bez ingerowania, w to, jaki gatunek rośliny uprawiamy, są wczesna wiosna i jesień po zakończeniu owocowania roślin.

Cięcie drzew owocowych - jakie rodzaje wyróżniamy?

Obcinanie drzew owocowych może być przeprowadzane na różny sposób i dla różnych korzyści. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje cięć. Pierwszym z nich jest przycinanie drzew owocowych formujące, kolejne to cięcie interwencyjne, a ostatnie nazywa się cięciem prześwietlającym. Warto zapoznać się z każdym rodzajem cięć, ponieważ może się zdarzyć, że użyjemy wszystkich trzech cięć do jednego drzewa.

Podcinanie formujące wykonuje się po to, by drzewka owocowe posiadały odpowiedni kształt, np. kulisty. Cięcie to wykonuje się przez pierwsze trzy lata po posadzeniu drzewka owocowego, bo właśnie wtedy najbardziej wpływamy na to, jaki kształt w przyszłości będzie miała korona. Przy tym przycinaniu usuwamy gałęzie rosnące poziomo, do środka lub do dołu.

Cięcie prześwietlające wykonuje się po zakończeniu procesu formowania. Dzięki temu cięciu do owoców będzie docierało zdecydowanie więcej światła, przez co owoce będą dorastały do większych rozmiarów i będą szybciej dojrzewały. Cięcie to nie dopuszcza także do zbyt dużego zagęszczenia gałęzi, co jest niekorzystne w przypadku drzewek owocowych. Usuwa się tutaj gałęzie, które się krzyżują ze sobą oraz zbędne przyrosty jednoroczne. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przycinaniu czereśni?

Ostatnie cięcie to cięcie interwencyjne, które wykorzystuje się, gdy na pojedynczych gałęziach zaczną ujawniać się objawy żerowania szkodników lub objawy chorób grzybowych. W momencie zauważenia takich zmian usuwamy wszystkie gałęzie, które zostały zainfekowane i stosujemy środki ochrony roślin. Gałęzie natychmiastowo palimy, by zmiany chorobowe lub szkodniki się nie rozniosły. Po cięciu stosuje się maści ogrodnicze, by zminimalizować zagrożenie chorobami grzybowymi.

Przycinanie drzew owocowych krok po kroku

Jak prawidłowo wykonać cięcie drzew owocowych?

Obcinanie drzew owocowych należy wykonać prawidłowo, by włożona w to praca nie poszła na marne, a drzewo się nie zdeformowało. Zacznijmy więc od samego początku. Zaraz po posadzeniu rośliny wykonuje się pierwsze cięcie. Jest to bardzo istotne, ponieważ robimy to dlatego, aby drzewko owocowe się lepiej przyjęło, a rozwój dużych gałęzi nie był problemem. Zabieg ten jest szczególnie ważny dla drzewek słabszych i mniejszych oraz na terenach, w których gleba jest słaba i mało żyzna.

Ten rodzaj przycinania ograniczany jest do minimum, dlatego, że skracane są tylko niewielkie długości pędów. Należy pamiętać, że przewodnik może być maksymalnie skrócony na długość 40 cm. Usuwa się przy tym pędy boczne (na 1/3 długości) oraz te konary, które znajdują się na mniejszej wysokości niż pół metra. Trzeba pamiętać, że gałęzie i pędy ścinamy ukośnie nad pąkiem.

Przycinanie drzew owocowych krok po kroku - jak i kiedy ciąć drzewka owocowe?

Wyżej opisane cięcie formujące wykonuje się przez pierwsze trzy lata, a potem następują standardowe cięcia prześwietlające i interwencyjne. Cięcie prześwietlające wykonuje się zazwyczaj jesienią/ zimą lub na wiosnę. Zajmujemy się wtedy wycięciem gałęzi, które koronę zacieniają i rosną do środka drzewa. Dodatkowo w miarę możliwości gałęzie nachodzące na siebie lub takie, które rosną w bliskiej odległości- skręcamy. Warto wiedzieć, że prześwietlające cięcie drzew owocowych wykonuje się pod kątem 45o za tzw. obrączką, która jest zgrubieniem nasadowym. Podcinanie nowych pędów jednorocznych ma na celu skrócenie 1/3 maksymalnie 2/3 długości. Musimy jednak zwrócić uwagę, by obcinanie drzew owocowych było przeprowadzane za żywym pąkiem, ponieważ to z niego wyrośnie w przyszłym roku nowa gałązka. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przycinaniu tui?

Przycinanie drzew owocowych - najczęściej spotykane błędy

Drzewka owocowe wymagają odpowiedniego przycinania, by cały rozwój roślin, jak i ich plonów przebiegał prawidłowo. Jeśli nie mamy doświadczenia oraz wiedzy na ten temat, lepiej powierzyć te czynności profesjonalistom lub osobom, które się na tym znają. Zobaczmy więc, jakie błędy popełniamy najczęściej podczas przycinania drzewek owocowych.

Pierwszym problemem już wcześniej wymienionym jest brak wprawy. Drzewa należy ciąć pewną ręką i jednym ruchem. Ważne jest też to, gdzie zamierzamy ciąć drzewo, ponieważ źle dobrany punkt może prowadzić do jego deformacji. Co więcej, nie wykonując cięcia na jeden raz, możemy w bardzo niekorzystny sposób poranić roślinę.

Kolejnym błędem jest nieodpowiedni dobór miejsca cięcia, które przeważnie przeprowadzane jest zbyt blisko pąka. Niestety prowadzi to do tego, że nowy pęd po prostu nie wyrośnie lub będzie bardzo słaby. Zbyt mocne cięcie grozi nieregularnym i zbyt gęstym pokrojem, który nie jest korzystny dla drzew owocowych.

Niestety bardzo często przycinanie drzew owocowych odbywa się przy użyciu nienaostrzonych i nieodkażonych narzędzi. Musimy wiedzieć, że po wykonaniu cięcia każdorazowo musimy przemywać sekator spirytusem, by ewentualne choroby nie rozprzestrzeniły się na inne drzewka owocowe. Dodatkowo nienaostrzony lub wygięty w złą stronę sekator przyczynia się do tworzenia rozległych ran.

Cięcie drzew owocowych nie jest skomplikowana, ale należy mieć podstawową wiedzę na ten temat i znać kilka podstawowych zasad. W momencie, gdy orientujemy się jakich błędów unikać i jakie są terminy, możemy bez problemu wykonywać obcinanie drzew owocowych.

Ocena: 4,3/5 (głosów 8)
, aktualizacja 11 grudnia 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
przycinanie drzew i krzewów drzewka owocowe
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij