Przycinanie gruszy i innych drzewek owocowych

Konieczne przycinanie drzew owocowych

Cięcie gruszy i innych drzew owocowych jest bardzo istotne. Odpowiednio uformowana i przerzedzona korona sprawia, że promienie słoneczne docierają do wszystkich gałęzi. To znów sprawia, że plonowanie jest obfitsze. Więcej – wszystkie owoce równomiernie i szybko dojrzewają.

Przycinane drzewa produkują i odżywiają mniej liści, więc całą swoją siłę mogą przenieść na produkcję owoców. Być może będzie ich mniej, jednakże będą większe i bardziej soczyste. Przycinanie drzew owocowych to także działanie interwencyjne – czasami na pędach pojawiają się oznaki choroby grzybowej lub szkodników, a usunięcie chorych gałęzi to najlepszy sposób na zaprzestanie rozwijania się choroby.

Najlepszy termin na przycinanie gruszy

Idealny termin na przycinanie drzew owocowych może być różny w zależności od gatunku. Przycinanie jabłoni, śliwek i gruszek wykonuje się dwa razy w roku. Wiosenne przycinanie gruszy jest najbardziej korzystne i z tego zabiegu nie można rezygnować. To najlepszy moment – kiedy ryzyko przymrozków mija, kończy się prawdopodobieństwo, że rośliny przemarzną przez rany. Przycinanie warto przeprowadzić zanim pojawią się kwiaty – wtedy przycinanie może zaburzyć pracę owadów zapylających i zniszczyć pąki kwiatowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie gruszy w ogrodzie?

Drugim terminem, kiedy należy pamiętać o przycinaniu drzewek jest jesień. W przypadku gruszy jesienne przycinanie najczęściej wykonuje się jeszcze latem, optymalnie pod koniec sierpnia. Wtedy rośliny mają mnóstwo czasu na odrodzenie się przed zimą. Robi się to w ciepłe, słoneczne dni – niska temperatura i wilgoć może sprawić, że na ranach zaczną rozwijać się choroby grzybowe. Latem obcina się tylko nowe przyrosty, by pobudzić owocowanie drzewek.

Cięcie gruszy krok po kroku

Jak przycinać gruszę – przegląd narzędzi

Aby przycinanie nie wyrządziło krzywdy drzewkom, koniecznie jest zastosowanie dobrych i bardzo ostrych narzędzi. Cięcie musi być gładkie i szybkie, by w ranach nie zaczęła rozwijać się choroba grzybowa. Te drzewa, zwłaszcza grusza Klapsa i inne bardziej szlachetne odmiany, są dość podatne na działanie patogenów grzybowych i miodunkę, więc nie należy dodatkowo osłabiać drzewek.

Do przycinania najlepiej użyć sekatora ogrodniczego lub nożyc o ostrych ostrzach. Muszą być czyste i bez wyszczerbień. Do większych konarów należy używać małej piłki, także bardzo ostrej. Narzędzia, które były używane do cięcia chorych konarów, powinny być zdezynfekowane. Zwróć także uwagę na to, czy na ostrzach nie zostały resztki trawy, żywicy czy ziemi – to także może być niebezpieczne dla drzewek.

Przycinanie gruszy po posadzeniu

Gruszę na początku należy przyciąć od razu po posadzeniu. Robi się to po to, żeby uformować koronę. Warto jednak wiedzieć, że pielęgnacja młodych drzewek nie jest łatwa, w gruncie rzeczy to nie lada wyzwania, więc przycinając gruszki należy zachować ostrożność. Na dodatek nie można zrobić zbyt intensywnego cięcia. Pąki kwiatowe pojawiają się na ubiegłorocznych pędach, dlatego mocne wycięcie gałązek spowoduje zmniejszenie owocowania. Sprawdź także ten artykuł o chorobach gruszy.

Grusza w ogrodzie oraz przycinanie gruszy, a także przycinanie innych drzewek owocowych w różnych terminach
Przycinanie gruszy krok po kroku - jak przycinać gruszę? Poradnik

Już w czasie początkowego cięcia powinieneś wyróżnić przewodnika – najmocniejszy konar, który będzie tym głównym. W tym pierwszym momencie ucina się wyłącznie gałązki chore, uszkodzone lub złamane oraz pędy, które rosną pod ostrym kątem w stosunku do przewodnika, więc mogą być dla niego największą konkurencją.

Prześwietlające przycinanie gruszy

Od drugiego roku uprawy można rozpocząć cięcie prześwietlające. Dotyczy to zarówno grusz ‘Konferencja’, jak i innych odmian tej rośliny. Początkowo nie trzeba za wiele przycinać, wystarczy usunąć niewielką ilość krótkopędów i zbyt zagęszczonych pędów jednorocznych, które nie biorą udziału w owocowaniu. Prześwietlające przycinanie gruszy robi się wiosną, żeby dostarczyć jak najwięcej światła do rośliny.

Prześwietlające przycinanie to także usuwanie pędów rosnących pionowo, do środka korony. To tak zwane wilki, usuwa się je, żeby nie zagrażały przewodnikowi. Przycinanie jabłoni i gruszy nie może polegać na usuwaniu głównych gałęzi dolnych, ponieważ są one postawą korony. Zostawia się je, żeby drzewko było stabilne. Jeśli jednak wytworzą się na nich długopędy powyżej 60 cm, należy je skrócić o 1/3 długości.

Drobne pędy skraca się zawsze nad pąkiem, tak, by zostawić co najmniej kilka centymetrów gałązki. Większe gałęzie obcina się „na czop”, co oznacza, że trzeba je usunąć tuż przy samym konarze. Wszelkie ranki i ślady należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą, by nie rozwijała się tam choroba grzybowa. A może zainteresuje cię także ten artykuł o gruszy konferencji?

Przycinanie starej gruszy – cięcie odmładzające

Grube, sękate pędy starej gruszy rzadko rodzą owoce, zwłaszcza, jeśli drzewko jest zaniedbane a pielęgnacja nie była regularna. Jest jednak sposób na przywrócenie owocowania – to właśnie cięcie odmładzające. Większość starych roślin bardzo dobrze na nie reaguje. Cięcie odmładzające można wykonać na każdej odmianie – czy to grusza Konferencja, czy wypadku grusz Klapsa. Robi się to wczesną wiosną, zanim jeszcze pojawią się kwiaty.

Cięcie zaczyna się od znacznego skrócenia przewodnika. Należy mocno przerzedzić górną i środkową część korony, usuwając krótkopędy i znacznie skracając pędy. Nie powinno się jednak ingerować w podstawę korony, może zostać dość gęsta.

Latem trzeba przeprowadzić kolejny etap odmładzania. W tym momencie usuwa się wilki – pędy wyrastające w górę lub usadowione pod ostrym kątem względem przewodnika. Należy także usunąć wszelkie zbędne i krzyżujące się pędy, by roślina miała dostęp do światła. Warto wiedzieć, że twarde i sztywne gałęzie nie wydają owoców – można je spokojnie usunąć. Po pierwszym przycinaniu stara grusza może nie wydać owoców, jednak w kolejnym roku na wytworzonych krótkopędach pojawią się kwiaty i roślina powinna znów zacząć owocowanie. Sprawdź także ten artykuł o parchu gruszy.

ikona podziel się Przekaż dalej