Przycinanie piwonii krok po kroku - terminy, porady praktyczne
Piwonie są przepiękne, dlatego trudno jest się nie skusić i nie zaprosić ich do swojego ogrodu. Należy jednak pamiętać, że te eleganckie królowe lata potrzebują dość dużo uwagi i bardzo uważnego, regularnego cięcia. Dowiedz się, jak powinno wyglądać przycinanie piwonii krok po kroku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o piwoniach.
Piwonia w ogrodzie
Uprawa piwonii nie jest trudna. Tak naprawdę nie potrzebują jakiś specjalnych nawozów czy rytuałów. Trzeba jednakże pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu tych wspaniałych kwiatów. I oczywiście o przycinaniu. Dotyczy to wszystkich odmian i gatunków peonii, które uprawia się w naszych warunkach klimatycznych.
Najczęściej w ogrodzie pojawia się piwonia chińska lub jej mieszańce. Jest to wspaniała roślina, niewysoki krzew, który ma bardzo obfite, bogate kwiaty. Odmian jest tak wiele, że stworzono specjalną klasyfikację na grupy odmianowe. Wyróżnia się więc pełne przepychu piwonie pełne, nieco mniejsze półpełne i zupełnie skromne pojedyncze. Można znaleźć także anemonowe, czyli podobne do zawilców. Ogrom barw, odcieni i kształtów kwiatów sprawiają, że roślina jest naprawdę wspaniała i bardzo atrakcyjna.
Aby wiedzieć, jak obcinać piwonię, warto poznać jej cykl życiowy. Z reguły jest to zrzucający liście na zimę krzew, chociaż uprawiana jest także piwonia drzewiasta, o mocniejszych pędach. Kwiaty pojawiają się najczęściej w maju lub czerwcu, kwitnienie przypada na lato. Później stopniowo zasychają, a roślina na zimę zamiera, by odrodzić się wiosną. Już w marcu pojawiają się pąki kwiatów, o wiele wcześniej niż liście, jednakże kwitnienie przypada później.
Przycinanie piwonii – na zimę czy wiosną?
Uprawa piwonii może być prowadzona na dwa sposoby. Często pojawiają się spory co do tego, kiedy powinno się obcinać piwonię. Przycinanie liści można wykonać w dwóch terminach: od razu po przekwitnięciu, jesienią lub wiosną, dopiero kiedy wegetacja zacznie nieśmiało ruszać.
Jesienią bardzo często przycina się przekwitłe kwiaty. I fakt – po przekwitnięciu warto usunąć wszystkie kwiatostany, ponieważ mogą nadmiernie obciążać roślinę. Wiele osób wtedy pozostawia roślinę w spokoju na zimę, pozwalając liściom zbrązowieć i samodzielnie opaść. Niektórzy jednak decydują się przyciąć roślinę po przekwitnięciu nisko nad ziemią, żeby odbiła wiosną. To ma dobre i złe strony – dzięki temu peonia może się odnowić i odrosnąć jeszcze piękniejsza. Z drugiej strony ścinane po przekwitnięciu pędy mogą nie zdążyć zdrewnieć i będą bardziej podatne na mróz. Kiedy ścinać piwonię? Najlepiej we wrześniu, nie później niż do 15 dnia miesiąca.
Pozostawiona peonia drzewiasta i chińska mogą zostać pozostawione w spokoju na całą zimę. Wtedy przycinanie liści, które pozostały na pędach przeprowadza się wyłącznie wiosną, zanim jeszcze ruszy okres wegetacyjny. Pozostawiona w spoczynku piwonia powinna zrzucić liście i poradzić sobie z chłodem. Jednak i w takim przypadku po przekwitnięciu należy usunąć stare, zaschnięte kwiatostany. Warto pamiętać, że zabiegu przycinania nie można przeprowadzać w sezonie! Wtedy roślina może się osłabić i zacząć chorować! Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł z poradami, kiedy sadzić piwonie.
Jak obcinać pędy piwonii?
Przed każdym obcinaniem pędów piwonii należy zdezynfekować narzędzia, które zostaną użyte. Bardzo często można przenieść na nich patogeny grzybowe lub szkodniki, które mogą zaatakować roślinę. Do cięcia używa się ostrego sekatora, tak by wykonać tylko jedno, czyste i szybkie cięcie. Dzięki temu ryzyko zakażenia rośliny jest mniejsze, a rana po cięciu szybciej się goi. Nie ma potrzeby, by smarować ją maścią ogrodniczą.
W przypadku wszystkich krzewów ozdobnych, a należy do nich także piwonia chińska, cięcie wykonuje się na wysokości 1/3 długości pędów. To sposób na odmłodzenie rośliny. Jednakże nie trzeba robić tego zbyt często, wystarczy tylko usuwać przekwitłe kwiatostany i nieopadłe liście – mniej więcej 5 cm poniżej pąka. Należy także usuwać regularnie uszkodzone pędy. Zwłaszcza na te ostatnie trzeba mieć oko, ponieważ piwonie są podatne na działanie chorób grzybowych, a im szybciej usuniesz porażone części rośliny, tym lepiej dla niej i roślin w całym ogrodzie. Usunięte pędy należy spalić, nie można przeznaczyć ich na kompost.
Uprawa piwonii krok po kroku
Aby roślina pięknie się rozwijała, ważne jest nie tylko cięcie, lecz także inne zabiegi pielęgnacyjne. Po przycinaniu roślinę można podlać. A jeśli przeprowadzasz cięcie wiosenne, można także rozpocząć nawożenie piwonii. Przeprowadza się je w okresie od marca do września, nawet do połowy sierpnia, żeby potem roślina mogła spokojnie zapaść w okres spoczynku. Nawożenie piwonii wykonuje się za pomocą środków przeznaczonych do roślin kwitnących i ogrodowych.
Roślinę sadzi się w podłożu żyznym i zwięzłym, najlepiej o neutralnym pH. Gleba powinna mieć dużo próchnicy i być lekko wilgotna, ale nie podmokła, chyba że krzew będzie miał zapewniony odpowiedni drenaż. Podlewając roślinę należy zwrócić uwagę na to, by krople nie dostały się na liście. Wtedy mogą pojawić się na nich plamy albo co gorsza – zacznie rozwijać się szara pleśń, która naprawdę może być zabójcza dla krzewu.