Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny

Przycinanie krzewów czarnej porzeczki

Dlaczego przycinanie porzeczek jest takie ważne?

Odpowiedź jest prosta – dzięki niemu rośliny lepiej się krzewią i stają się bujniejsze, a to wpływa również na poprawę jakości ich owocowania. Niemal automatycznie zwiększa się ilość plonów i… nawet szkodniki przestają tak uporczywie żerować!

Właśnie dlatego jest to tak bardzo istotny proces, jeżeli chodzi o pielęgnację czarnej porzeczki. Odpowiednie dbanie o krzew po posadzeniu pozwala na uzyskiwanie dorodnych zbiorów i doskonałą kondycję owoców na pędach – ale i samych krzewów.

Najważniejsze zasady przycinania

Istotne jest skracanie porzeczek nad mniej więcej nad 3 pąkiem (licząc od ziemi). Musisz zawsze zwracać uwagę na to, aby pąk był skierowany na zewnątrz! Starsze pędy muszą być cięte przynajmniej raz na 2 lata. Pamiętaj o tym, że czarną porzeczkę tnie się zdecydowanie mocniej, jak pozostałe odmiany. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o porzeczkach.

Najważniejszą zasadą jest jednak wycinanie gałęzi tych najstarszych, które rosną na zewnątrz oraz kładących się na ziemię (lub plączących się). Cięcie krzewów musisz przeprowadzać w ten sposób, aby jednorazowo ciąć maksymalnie do 5 gałęzi.

Przycinanie porzeczek po posadzeniu

Pierwsze przycinanie porzeczek – kiedy?

Najlepiej jest dokonać pierwszego przycinania zaraz po zasadzeniu rośliny. Tak jak już wiesz, przycinać powinno się mniej więcej nad 3 pączkiem. Taki zabieg pobudzi porzeczkę do „produkowania” większej ilości młodych pędów. Z kolei przycięte pędy przysypujesz 3-cm warstwą ziemi, co powinno zabezpieczyć gałązki przez przemarznięciem.

Idealnie jest przycinać porzeczkę na zimę, ponieważ wówczas porzeczka wykazuje największą zdolność ukorzenienia się w glebie. Jesienią roślina rośnie z kolei bardzo szybko, korzystając z jeszcze wiosennych zapasów wody. Cięcie krzewów pobudza je do wytwarzania gałęzi i dalszego rozkrzewiania się oraz powstawania zdrowych owoców na pędach.

Termin pierwszego cięcia można jednak równie dobrze przesunąć na wiosnę – jednak wyłącznie pod warunkiem, że zrobisz to możliwie wcześnie! Musisz przyciąć gałęzie zanim zacznie się wegetacja, a więc ostateczny termin to koniec lutego bądź początek marca. To ważne, ponieważ czarna porzeczka zaczyna wegetację najwcześniej ze wszystkich odmian. Pod żadnym pozorem nie przycinaj jej w okresie wegetacji – krzewy mogą się osłabić! A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie czarnej porzeczki?

Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny

Przycinanie porzeczek po 3 latach

Właściwe przycinanie (tzw. odmładzające) wykonuje się w 4 roku od pierwszego posadzenia. Musisz oczywiście przeprowadzać je co roku, wraz z cięciem sanitarnym. Co to oznacza? Otóż, musisz usuwać wszystkie pędy:

  • chore,
  • uszkodzone,
  • zaatakowane przez szkodniki,
  • słabo pokryte pąkami,
  • krzyżujące się ze sobą,
  • sztywne i wyrastające ze środka krzewu,
  • najstarsze (wszystkie owocujące dłużej niż 3 lata).

Wybrane promocje na narzędzia ogrodnicze (przesuń w prawo)

Pamiętaj, że porzeczka czarna owocuje najbardziej obficie na pędach jednorocznych oraz 2-letnich. Zatem usuwanie starszych pędów będzie koniecznością – robią się one bowiem już zwyczajnie… mało wartościowe.

Główną zasadą jest wycinanie czteroletnich pędów porzeczki – takich, które owocowały trzy razy! Są najgrubsze i posiadają korę w ciemnej barwie – a więc z łatwością je rozpoznasz. Nie przycinaj pozostałych pędów, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na owocowanie porzeczki! Sprawdź także ten artykuł o uprawie porzeczki czerwonej.

Pozostałe zasady cięcia porzeczki

Co roku staraj się wycinać ok. 20% całości pędów. Najbardziej obfite zbiory będziesz miał wówczas, gdy każdy jeden krzew będzie składał się z ok. 20 sztuk pędów (1, 2 lub 3-letnich). Jeżeli będziesz ciął pędy zbyt słabo, to krzew dość szybko się… zestarzeje. Pamiętaj również o wycinaniu gałązek nisko nad ziemią!

Jeżeli chodzi o formę pienną, zasady przycinania są dokładnie takie same – usuwanie pędów czteroletnich, chorych czy uszkodzonych dokonuje się tuż przy pniu. Wycinasz również wszystkie pędy, jakie dotykają gleby bądź rosną pionowo do góry – to zapewni zachowanie odpowiedniej formy całości krzewu.

Pamiętaj o… szkodnikach!

Porzeczki nie są całkowicie odporne na szkodniki bądź choroby, dlatego ważna jest ich odpowiednia uprawa a także nienaganna pielęgnacja porzeczek – wiosną, latem, jesienią i zimą! Uważnie obserwuj swoje rośliny i naucz się szybkiego reagowania na ich zmiany. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z czarnej porzeczki.

Groźnym szkodnikiem jest żerujący w pąkach wielkopąkowiec porzeczkowy – deformuje on liście i pędy, co negatywnie wpływa na owocowanie krzewu. Jego żery sprzyjają rozwojowi groźnej dla porzeczek choroby – mianowicie wirusa rewersji. Zwalczanie wielkopąkowca jest bardzo trudne i tak naprawdę niewiele środków ochrony roślin poradzi z tym „niechcianym gościem”. Gdy szkodnik już jednak się pojawi, najbardziej rozsądnym rozwiązaniem będzie pozbycie się oraz spalenie porażonych pędów! Niestety, czasem walka ta kończy się na całkowitym… obcięciu krzewu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny