Ratafia krok po kroku - najlepsze przepisy na pyszną nalewkę krok po kroku

Nalewka z moreli, nalewka z brzoskwiń i inne nalewki wieloowocowe na spirytusie lub na wódce są bardzo lubiane przez wiele osób. Dodatkowo przygotowanie nalewek nie jest wcale trudne i może poradzić sobie z tym każdy. Bardzo znana nalewka wieloowocowa to właśnie ratafia, która nazywana jest również królową nalewek. Zobaczmy więc, jak zrobić ratafię, jakie są proporcje do przygotowania tej nalewki i jakie składniki wchodzą w jej skład.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Ratafia krok po kroku - najlepsze przepisy na pyszną nalewkę krok po kroku

Ratafia - dlaczego znana jest jako królowa nalewek

Ratafia staropolska to jedna z nalewek, które są bardzo chętnie przygotowywane w naszych domach. Jednak zanim przejdziemy do tego, jak robimy ratafię, w pierwszej kolejności powinniśmy wspomnieć o tym, czym charakteryzuje się ratafia i co wyróżnia ją na tle innych nalewek.

Ratafie staropolskie to nalewki tutti frutti, czyli nalewki wieloowocowe. Charakteryzują się tym, że w ich składzie znajdują się różnorodne gatunki owoców. Ponadto nalewka ta należy do słodkich, a nawet i bardzo słodkich nalewek, dlatego nie jest ona raczej polecana osobom, które nie lubią tej słodyczy w alkoholach.

W różnych źródłach możemy znaleźć zupełnie inne przepisy na to, jak powinna być wykonana ta królowa nalewek, ponieważ rodzajów ratafii jest wiele. Cały proces przygotowania tej nalewki może przebiegać już od wiosny aż do jesieni, ponieważ tylko w tak długim czasie możemy zebrać owoce, dojrzewające w różnych terminach w ciągu roku. Z ciekawostek, warto również wiedzieć o tym, że nazwa ratafia pochodzi od toastu, który był ogłaszany przez Kreolów o francuskim pochodzeniu.

Jednak dlaczego jest ona nazywana królową nalewek? Odpowiedź jest bardzo prosta. W tej nalewce znajduje się zazwyczaj bardzo duża ilość różnych gatunków owoców, które nadają jej wyjątkowego smaku. Zauważmy jednak, że w innych nalewkach przeważa zazwyczaj jeden lub maksymalnie dwa owoce. I to wyróżnia ją spośród innych nalewek.

Nalewka tutti frutti - jak odpowiednio dobrać proporcje

Jak zrobić ratafię - dobór odpowiednich proporcji i rodzajów owoców

Przepisów na to, jak zrobić ratafię jest wiele. W niektórych główną rolę poza owocami odgrywa wódka, a w innych spirytus. Jedne są bardziej złożone i skomplikowane, inne mniej. Bardzo ważne jest również to, że przy niektórych przepisach będziemy potrzebowali nawet suszonych owoców. I tak jest również w tym przypadku. Zobaczmy więc, jak przygotować nalewkę wieloowocową z suszonymi owocami.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1,25 kg cukru
  • 3 l spirytusu

Owoce świeże:

  • 2 cytryny
  • 3 pomarańcze
  • śliwki węgierki
  • maliny
  • truskawki
  • poziomki
  • jagody
  • jeżyny
  • wiśnie
  • gruszki
  • jabłka

W przypadku owoców, przy których nie ma podanej ilości, musimy pamiętać, że ich całkowita ilość powinna wynosić około 2,5 kg.

Suszone owoce:

  • orzechy
  • rodzynki
  • figi
  • głóg
  • daktyle
  • płatki róży
  • dzika róża

Ilość tych składników pomieszanych ze sobą powinna wynosić około 350 g.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, pestki oraz usuwamy szypułki.
  2. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Do dużego słoika włożyć truskawki i zasypać j cukrem.
  4. Słoik zakręcić i odstawić na 24 godziny.
  5. Po tym czasie zalać truskawki alkoholem i zamknąć słoik.
  6. Stopniowo dodajemy warstwowo inne rodzaje owoców.
  7. W listopadzie lub grudniu przefiltrujemy nalewkę tutti frutti.
  8. Gotową ratafię przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie nalewka będzie już gotowa do spożycia.

Interesują cię także przepisy na inne domowe nalewki? Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na pyszną nalewkę z gruszek.

Ratafia staropolska na spirytusie - sprawdzony przepis na tę nalewkę z owocami suszonymi

Przepisów na to, jak zrobić ratafię jest wiele. W niektórych główną rolę poza owocami odgrywa wódka, a w innych spirytus. Jedne są bardziej złożone i skomplikowane, inne mniej. Bardzo ważne jest również to, że przy niektórych przepisach będziemy potrzebowali nawet suszonych owoców. I tak jest również w tym przypadku. Zobaczmy więc, jak przygotować nalewkę wieloowocową z suszonymi owocami.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1,25 kg cukru
  • 3 l spirytusu

Owoce świeże:

  • 2 cytryny
  • 3 pomarańcze
  • śliwki węgierki
  • maliny
  • truskawki
  • poziomki
  • jagody
  • jeżyny
  • wiśnie
  • gruszki
  • jabłka

W przypadku owoców, przy których nie ma podanej ilości, musimy pamiętać, że ich całkowita ilość powinna wynosić około 2,5 kg.

Suszone owoce:

  • orzechy
  • rodzynki
  • figi
  • głóg
  • daktyle
  • płatki róży
  • dzika róża

Ilość tych składników pomieszanych ze sobą powinna wynosić około 350 g.

Ratafia krok po kroku - najlepsze przepisy na pyszną nalewkę krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce myjemy, oczyszczamy i usuwamy z nich ewentualne pestki, gniazda nasienne i szypułki.
  2. Gruszki, jabłka i śliwki węgierki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cytryny i pomarańcza dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i usuwamy z nich pestki.
  4. Litr wody mieszamy ze spirytusem.
  5. Do gąsiora wsypujemy po 250 g owoców i zalać spirytusem.
  6. Na sam koniec dodajemy mieszankę owoców suszonych oraz plasterki cytryny i pomarańczy.
  7. Zakorkowany gąsior odstawić na około 2 tygodnie.
  8. Po tym czasie gotujemy litr wody z cukrem.
  9. Syrop przelewamy do nalewki.
  10. Całość mieszamy i odstawiamy na około pół roku w ciemne i zimne miejsce.

Ważne jest, by podczas dodawania owoców, trzymać się zasady, że na sam dół słoja dodajemy owoce, które dojrzewają najszybciej, a na samą górę te, które dojrzewają najpóźniej.

Jak zrobić ratafię na inne sposoby

Nalewka wieloowocowa - najlepszy dobór owoców

Dobieranie owoców do naszych nalewek wieloowocowych jest tak naprawdę dowolne. Wszystko zależy jedynie od tego, jakie owoce są przez nas lubiane. Dobrze jest dobierać właśnie takie, by nalewka nie kojarzyła nam się z owocem, którego nie lubimy lub za nim nie przepadamy.

Składniki:

  • 300 ml wódki na każde 200 g owoców
  • 200 ml spirytusu na 1 l wódki 
  • 3 łyżki cukru na każdą porcję owoców
  • 300 g truskawek
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 300 g jeżyny
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 300 g białych winogron

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek i pestek.
  2. Warstwami wkładamy do słoika owoce według ich dojrzewania, zaczynając od truskawek.
  3. Truskawki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką ze spirytusem.
  4. Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce.
  5. Kiedy przyjdzie czas na kolejne owoce, czynność tę powtarzamy.
  6. Po dodaniu białych winogron, odczekujemy jeszcze 3 tygodnie.
  7. Po tym czasie przecedzamy ratafię do butelek i zamykamy je.

Tak przygotowana ratafia powinna leżakować jeszcze minimalnie 4 tygodnie, lecz najlepiej odczekać pół roku.

Nalewka tutti frutti - sposób jej przygotowania

Kolejny przepis na królową nalewek jest bardzo podobny, ponieważ całe przygotowanie przebiega tak samo, jak w przypadku innych przepisów. Istotne jest jednak to, by trzymać się tego, kiedy dane owoce dojrzewają i tak dokładać je do naszego słoika. Sami zobaczmy przepis.

Składniki:

  • 700 g cukru na 1 kg owoców
  • 750 ml spirytusu na 1 kg owoców
  • truskawki
  • maliny
  • poziomki
  • czereśnie
  • śliwki
  • jabłka
  • gruszki

Według uznania możemy również dodawać inne owoce. Pamiętajmy tylko o zachowaniu poprawnej kolejności pod względem dojrzewania.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, usuwamy z nich nasiona, pestki i szypułki.
  2. Większe owoce, takie jak jabłka i gruszki, kroimy na mniejsze kawałki.
  3. W kolejności od najszybciej dojrzewających owoców zaczynamy układać owoce.
  4. Truskawki przysypujemy cukrem i zalewamy spirytusem.
  5. Słoik zakręcamy i czekamy na dojrzewanie kolejnych owoców.
  6. Z każdym rodzajem owoców postępujemy tak samo.
  7. Gotową nalewkę przelewamy do butelek przez filtr i odstawiamy na 5 miesięcy w ciemne i zimne miejsce.

Jak możemy zauważyć, sposobów na przygotowanie takiej nalewki wieloowocowej jest wiele, zatem sami musimy dowiedzieć się, która ratafia będzie nam najbardziej smakowała. Warto więc wypróbować kilka przepisów, by wiedzieć, który z nich sprawdzi się najlepiej, a nalewka z niego będzie smaczna. Pamiętajmy również o tym, że według podanego schematu możemy dowolnie dobierać różne kombinacje owoców i stworzyć tym samym swój własny i niepowtarzalny przepis na ratafię, który zadowoli domowników, rodzinę, ale również przyjaciół i znajomych.

Ocena: 4,8/5 (głosów 8)
, aktualizacja 13 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy soki owocowe
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka z brzoskwiń na spirytusie - prosty przepis krok po kroku
Nalewka z brzoskwiń na spirytusie - prosty przepis krok po kroku
Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie
Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij