Rośliny jadalne do uprawy w ogrodzie - przegląd
Rośliny jadalne do uprawy w ogrodzie – przegląd
W ogrodzie jest miejsce nie tylko na rośliny ozdobne, lecz także na te o jadalnych nasionach, owocach lub łodygach. I nie chodzi tutaj wyłącznie o warzywa i owoce - wręcz przeciwnie. W swoim ogrodzie możesz hodować także zioła jadalne, a nawet dzikie rośliny o jadalnych częściach, które pochodzą z lasu czy z łąki. Dowiedz się, co nietypowego można uprawiać w swoim ogrodzie ozdobnym.
Rośliny jadalne z łąki i z lasu
W Polsce nie wszystkie rośliny uprawne się udają. Przyczyną jest nie tylko mroźna zima, co raczej niskie nocne temperatury w czasie pączkowania i zawiązywania owoców. Dlatego zamiast szukać egzotycznych roślin, które nie zawsze udają się w naszych warunkach klimatycznych, postaw na rośliny, które pochodzą z lasu czy łąk.
Na uwagę zasługują zwłaszcza jadalne chwasty. Z powodzeniem można uprawiać je w ogrodzie i wykorzystywać do robienia przetworów lub zjadać na surowo. Jadalne chwasty powoli wracają do łask i zaczyna się doceniać ich ponadprzeciętne właściwości lecznicze i wyjątkowy smak. Do najbardziej popularnych należy oczywiście szczaw, który gęsto porasta łąki. Jego liście są zjadane głównie w zupie szczawiowej, która jest bardzo popularna w Polsce. Obecnie można kupić nasiona odmian uprawnych, które są znacznie większe, jednak można także przesadzić kępę prosto z łąki. Jego uprawa nie jest trudna, nie ma także zbyt dużych wymagań co do stanowiska, warto więc go posadzić, tym bardziej, że zawiera bardzo wiele wartości odżywczych i witamin.
Z lasu lub łąk górskich można także pozyskać czosnek niedźwiedzi, roślinę coraz częściej pojawiającą się w uprawie ogrodowej. Jest ceniony za wysoką zawartość witamin, zwłaszcza C. Ma głęboki, bogaty smak i dlatego często zastępuje się nim zwykły czosnek, który jada się w domu. W kuchni używa się jego liście, ale można stosować także korzenie, czy w tym wypadku – cebulę przypominającą typową główkę czosnku.
Leśne skarby – grzyby w ogrodzie
Rośliny jadalne, które pochodzą prosto z lasu, to oczywiście także grzyby. Bardzo długo ich uprawa na podwórku była niemożliwa, jednak w ostatnim czasie to się bardzo zmieniło. Jeśli tylko masz na podwórku drzewa, możesz zaszczepić pod nimi mikoryzę, czyli grzybnię. To najszybszy sposób na uzyskanie owocników. W ten sposób możesz uprawiać grzyby leśne różnych gatunków. Koźlarze będą się rozwijać, jeśli masz w ogrodzie brzozę lub osikę. Borowik wyrośnie ci w pobliżu buków, sosny lub dębu, a maślaki przy sośnie lub modrzewiu. Rośliny iglaste to także świetni towarzysze dla rydzów.
Zaszczepianie mikoryzy to wyzwanie dla wytrwałych – nie zawsze się to uda, na dodatek na efekty przyjdzie nam czekać od 3 do 6 lat. Grzybnia długo może rozwijać się w glebie, zanim pojawią się pierwsze grzyby. Szanse na powodzenie są większe, jeśli twoja działka jest zlokalizowana w pobliżu lasu lub skupiska drzew.
W ogrodzie można także uprawiać grzyby innymi sposobami. Bardzo popularna jest uprawa na bloczkach słomy. Jest to szybszy sposób, który pozwoli na uzyskanie boczniaków różnych odmian i pieczarek.
Zioła jadalne w ogrodzie
W ogrodzie powinno znaleźć się miejsce także dla ziół różnego rodzaju. Można uprawiać tutaj zarówno standardowe, lubiane zioła jak mięta, melisa, bazylia, rumianek czy oregano, jednak można także poszukać innych. Część z nich jest bardzo ozdobna i wspaniale wygląda na rabacie, zwłaszcza w ogrodzie w stylu rustykalnym.
Rośliny jadalne, które ładnie się prezentują, to przede wszystkim lubczyk, świętoziół i dziewanna. Ten pierwszy tworzy niezbyt wysoką krzewinkę, która jest gęsto pokryta liśćmi. Jest to roślina o jadalnych łodygach, ale to w zielonych listkach kryje się cały smak i aromat, który wzbogaca rosół i inne zupy.
Świętoziół i dziewanna to natomiast dzikie rośliny, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Oba zioła mają ładny pokrój i wspaniale kwitną. Świętoziół ma srebrzyste liście i zakwita na żółto. Ma właściwości bardzo podobne do lawendy, gałązki dodaje się do mięs (zwłaszcza jagnięciny), można je także włożyć pod ubrania, by odstraszyć mole i inne szkodniki gnieżdżące się w szafach z ubraniami.
Dziewanna to wyjątkowa roślina, która tworzy długie łodygi, na których bardzo gęsto pojawiają się kwiaty. Jej korzenie i liście nie są jadalne, jednak jej żółte, Łądne kwiaty jak najbardziej. Używa się ich do aromatyzowania nalewek i naparów, dodaje do przetworów, a nawet do ciast i deserów. Przepięknie się prezentują i mają niebiański zapach, który przechodzi do potraw. W ogrodzie dziewanna jest prawdziwą królową – swoim wyjątkowym pokrojem zauroczy każdego.
Rośliny jadalne: nietypowe owoce
W ogrodzie można także uprawiać nietypowe lub trochę zapomniane owoce. Jednym z nich jest rabarbar, który coraz rzadziej pojawia się przy domach. A szkoda, bo ta roślina o jadalnych łodygach nie tylko wspaniale smakuje, lecz także ma wyjątkowe właściwości lecznicze i mnóstwo wartości odżywczych. Jest idealna na kompot lub dodatek do ciasta.
Bardzo oryginalny jest palecznik chiński, roślina o jadalnych nasionach. To krzew lub drzewko o ładnym, ciekawym pokroju, które dobrze znosi nasze warunki klimatyczne. Palecznik chiński wytwarza niebieskie strąki, trochę przypominające strąki fasoli. Ich środek jest jadalny i świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych potraw.