Jak samodzielnie uprawiać pomidory koktajlowe w domu czy na balkonie?

Jak samodzielnie uprawiać pomidory koktajlowe w domu czy na balkonie?

Uprawa marchwi w ogrodzie - sadzenie, hodowla, pielęgnacja

Uprawa marchwi w ogrodzie - sadzenie, hodowla, pielęgnacja

Kiedy i jak sadzić cebulę w ogrodzie?

Kiedy i jak sadzić cebulę w ogrodzie?

Rośliny jadalne do uprawy w ogrodzie – przegląd

W ogrodzie jest miejsce nie tylko na rośliny ozdobne, lecz także na te o jadalnych nasionach, owocach lub łodygach. I nie chodzi tutaj wyłącznie o warzywa i owoce - wręcz przeciwnie. W swoim ogrodzie możesz hodować także zioła jadalne, a nawet dzikie rośliny o jadalnych częściach, które pochodzą z lasu czy z łąki. Dowiedz się, co nietypowego można uprawiać w swoim ogrodzie ozdobnym.

Rośliny jadalne z łąki i z lasu

W Polsce nie wszystkie rośliny uprawne się udają. Przyczyną jest nie tylko mroźna zima, co raczej niskie nocne temperatury w czasie pączkowania i zawiązywania owoców. Dlatego zamiast szukać egzotycznych roślin, które nie zawsze udają się w naszych warunkach klimatycznych, postaw na rośliny, które pochodzą z lasu czy łąk.

Na uwagę zasługują zwłaszcza jadalne chwasty. Z powodzeniem można uprawiać je w ogrodzie i wykorzystywać do robienia przetworów lub zjadać na surowo. Jadalne chwasty powoli wracają do łask i zaczyna się doceniać ich ponadprzeciętne właściwości lecznicze i wyjątkowy smak. Do najbardziej popularnych należy oczywiście szczaw, który gęsto porasta łąki. Jego liście są zjadane głównie w zupie szczawiowej, która jest bardzo popularna w Polsce. Obecnie można kupić nasiona odmian uprawnych, które są znacznie większe, jednak można także przesadzić kępę prosto z łąki. Jego uprawa nie jest trudna, nie ma także zbyt dużych wymagań co do stanowiska, warto więc go posadzić, tym bardziej, że zawiera bardzo wiele wartości odżywczych i witamin.

Z lasu lub łąk górskich można także pozyskać czosnek niedźwiedzi, roślinę coraz częściej pojawiającą się w uprawie ogrodowej. Jest ceniony za wysoką zawartość witamin, zwłaszcza C. Ma głęboki, bogaty smak i dlatego często zastępuje się nim zwykły czosnek, który jada się w domu. W kuchni używa się jego liście, ale można stosować także korzenie, czy w tym wypadku – cebulę przypominającą typową główkę czosnku.

Leśne skarby – grzyby w ogrodzie

Rośliny jadalne, które pochodzą prosto z lasu, to oczywiście także grzyby. Bardzo długo ich uprawa na podwórku była niemożliwa, jednak w ostatnim czasie to się bardzo zmieniło. Jeśli tylko masz na podwórku drzewa, możesz zaszczepić pod nimi mikoryzę, czyli grzybnię. To najszybszy sposób na uzyskanie owocników. W ten sposób możesz uprawiać grzyby leśne różnych gatunków. Koźlarze będą się rozwijać, jeśli masz w ogrodzie brzozę lub osikę. Borowik wyrośnie ci w pobliżu buków, sosny lub dębu, a maślaki przy sośnie lub modrzewiu. Rośliny iglaste to także świetni towarzysze dla rydzów.

Zaszczepianie mikoryzy to wyzwanie dla wytrwałych – nie zawsze się to uda, na dodatek na efekty przyjdzie nam czekać od 3 do 6 lat. Grzybnia długo może rozwijać się w glebie, zanim pojawią się pierwsze grzyby. Szanse na powodzenie są większe, jeśli twoja działka jest zlokalizowana w pobliżu lasu lub skupiska drzew.

W ogrodzie można także uprawiać grzyby innymi sposobami. Bardzo popularna jest uprawa na bloczkach słomy. Jest to szybszy sposób, który pozwoli na uzyskanie boczniaków różnych odmian i pieczarek.

Zioła jadalne w ogrodzie

W ogrodzie powinno znaleźć się miejsce także dla ziół różnego rodzaju. Można uprawiać tutaj zarówno standardowe, lubiane zioła jak mięta, melisa, bazylia, rumianek czy oregano, jednak można także poszukać innych. Część z nich jest bardzo ozdobna i wspaniale wygląda na rabacie, zwłaszcza w ogrodzie w stylu rustykalnym.

Rośliny jadalne, które ładnie się prezentują, to przede wszystkim lubczyk, świętoziół i dziewanna. Ten pierwszy tworzy niezbyt wysoką krzewinkę, która jest gęsto pokryta liśćmi. Jest to roślina o jadalnych łodygach, ale to w zielonych listkach kryje się cały smak i aromat, który wzbogaca rosół i inne zupy.

Świętoziół i dziewanna to natomiast dzikie rośliny, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Oba zioła mają ładny pokrój i wspaniale kwitną. Świętoziół ma srebrzyste liście i zakwita na żółto. Ma właściwości bardzo podobne do lawendy, gałązki dodaje się do mięs (zwłaszcza jagnięciny), można je także włożyć pod ubrania, by odstraszyć mole i inne szkodniki gnieżdżące się w szafach z ubraniami.

Dziewanna to wyjątkowa roślina, która tworzy długie łodygi, na których bardzo gęsto pojawiają się kwiaty. Jej korzenie i liście nie są jadalne, jednak jej żółte, Łądne kwiaty jak najbardziej. Używa się ich do aromatyzowania nalewek i naparów, dodaje do przetworów, a nawet do ciast i deserów. Przepięknie się prezentują i mają niebiański zapach, który przechodzi do potraw. W ogrodzie dziewanna jest prawdziwą królową – swoim wyjątkowym pokrojem zauroczy każdego.

Rośliny jadalne: nietypowe owoce

W ogrodzie można także uprawiać nietypowe lub trochę zapomniane owoce. Jednym z nich jest rabarbar, który coraz rzadziej pojawia się przy domach. A szkoda, bo ta roślina o jadalnych łodygach nie tylko wspaniale smakuje, lecz także ma wyjątkowe właściwości lecznicze i mnóstwo wartości odżywczych. Jest idealna na kompot lub dodatek do ciasta.

Bardzo oryginalny jest palecznik chiński, roślina o jadalnych nasionach. To krzew lub drzewko o ładnym, ciekawym pokroju, które dobrze znosi nasze warunki klimatyczne. Palecznik chiński wytwarza niebieskie strąki, trochę przypominające strąki fasoli. Ich środek jest jadalny i świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych potraw.

CZYTAJ WIECEJ
Nawłoć pospolita - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie i właściwości lecznicze
Nawłoć pospolita - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie i właściwości lecznicze
Drzewa owocowe do ogrodu - przegląd najpopularniejszych odmian
Drzewa owocowe do ogrodu - przegląd najpopularniejszych odmian
Uprawa mięty pieprzowej w doniczce - wymagania, zastosowanie, właściwości
Uprawa mięty pieprzowej w doniczce - wymagania, zastosowanie, właściwości
Kminek - uprawa w ogrodzie, właściwości, zastosowanie w kuchni
Kminek - uprawa w ogrodzie, właściwości, zastosowanie w kuchni
Zastosowanie dziurawca - herbata, leczenie, właściwości lecznicze
Zastosowanie dziurawca - herbata, leczenie, właściwości lecznicze
Ziele dziurawca - zastosowanie, właściwości lecznicze, stosowanie, porady
Ziele dziurawca - zastosowanie, właściwości lecznicze, stosowanie, porady
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Pelargonia afrykańska - właściwości i zastosowanie preparatów
Pelargonia afrykańska - właściwości i zastosowanie preparatów
Arcydzięgiel litwor - zastosowanie, właściwości, uprawa, wykorzystanie korzenia
Arcydzięgiel litwor - zastosowanie, właściwości, uprawa, wykorzystanie korzenia
Koper włoski (fenkuł) - uprawa, właściwości, działanie, zastosowanie i inne ciekawostki
Koper włoski (fenkuł) - uprawa, właściwości, działanie, zastosowanie i inne ciekawostki
Fenkuł - uprawa, właściwości, zastosowanie w kuchni, sprawdzone przepisy
Fenkuł - uprawa, właściwości, zastosowanie w kuchni, sprawdzone przepisy
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Złocień maruna - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie
Złocień maruna - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie
Macierzanka piaskowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w leczeniu
Macierzanka piaskowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w leczeniu
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Kozłek lekarski (niecierpek waleriana) - uprawa w ogrodzie, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kozłek lekarski (niecierpek waleriana) - uprawa w ogrodzie, właściwości lecznicze, zastosowanie
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - uprawa, sadzenie, pielęgnacja, zastosowanie
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - uprawa, sadzenie, pielęgnacja, zastosowanie
Ogórecznik lekarski – uprawa, wymagania, pielęgnacja, właściwości lecznicze i zastosowanie
Ogórecznik lekarski – uprawa, wymagania, pielęgnacja, właściwości lecznicze i zastosowanie
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Mirt zwyczajny – uprawa, pielęgnacja, hodowla w doniczce i w ogrodzie
Mirt zwyczajny – uprawa, pielęgnacja, hodowla w doniczce i w ogrodzie
Estragon (bylica draganek) - uprawa, zastosowanie, właściwości
Estragon (bylica draganek) - uprawa, zastosowanie, właściwości
Lawenda francuska w ogrodzie i na balkonie - uprawa, pielęgnacja i wiele więcej
Lawenda francuska w ogrodzie i na balkonie - uprawa, pielęgnacja i wiele więcej
Bakłażan (oberżyna, psianka podłużna) - uprawa w przydomowym ogrodzie krok po kroku
Bakłażan (oberżyna, psianka podłużna) - uprawa w przydomowym ogrodzie krok po kroku
Ziele czystka - uprawa w ogrodzie, pielęgnacja, wymagania, zastosowanie, opinie
Ziele czystka - uprawa w ogrodzie, pielęgnacja, wymagania, zastosowanie, opinie
Podbiał pospolity – właściwości, zastosowanie, działanie
Podbiał pospolity – właściwości, zastosowanie, działanie
Drzewa owocowe do ogrodu - przegląd najpopularniejszych odmian
Drzewa owocowe do ogrodu - przegląd najpopularniejszych odmian
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Uprawa marchwi w ogrodzie - sadzenie, hodowla, pielęgnacja
Uprawa marchwi w ogrodzie - sadzenie, hodowla, pielęgnacja
Nawłoć pospolita - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie i właściwości lecznicze
Nawłoć pospolita - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie i właściwości lecznicze
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Bluszczyk kurdybanek - zastosowanie, właściwości lecznicze, przepisy
Bluszczyk kurdybanek - zastosowanie, właściwości lecznicze, przepisy
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jasnota biała – uprawa, właściwości, zastosowanie, działanie lecznicze
Jasnota biała – uprawa, właściwości, zastosowanie, działanie lecznicze
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Przycinanie drzew owocowych - kiedy i jak ciąć drzewka?
Przycinanie drzew owocowych - kiedy i jak ciąć drzewka?
Kozieradka - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce, ciekawostki
Kozieradka - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce, ciekawostki
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Gwiazdnica pospolita – sposoby zwalczania w ogrodzie, właściwości lecznicze
Gwiazdnica pospolita – sposoby zwalczania w ogrodzie, właściwości lecznicze
Lulek czarny – chwast i zioło lecznicze – zwalczanie, wykorzystanie w leczeniu
Lulek czarny – chwast i zioło lecznicze – zwalczanie, wykorzystanie w leczeniu
Roszponka – uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Roszponka – uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij