Rozsada selera - podstawowe informacje, o których warto wiedzieć

Seler - Apium to roślina, która występuje w dwóch formach, mianowicie jako seler korzeniowy i seler naciowy. Korzeń selera, tak samo, jak i nać, wykorzystywane są przy tworzeniu różnego rodzaju potraw, tak jak i por. Sadzonki selera dostępne są w sklepach ogrodniczych, ale zwykle bardziej preferowanym sposobem jest zakup nasion selera i produkcja flanc we własnym zakresie.

Uprawa selera korzeniowego, jak i naciowego jest bardzo prosta. Warto wiedzieć, że przy uprawie selera korzeniowego potrzebujemy jedynie więcej miejsca, a seler naciowy może być uprawiany nawet na parapecie. Poza tym warunki do rozwoju roślin są bardzo podobne, a właściwie identycznie.

Pamiętajmy jednak o tym, że przy uprawie selera niezbędne jest zachowanie wszystkich potrzebnych do rozwoju sadzonek selera zasad, dzięki którym w pierwszej kolejności nasiona selera wzejdą prawidłowo i w zależności od gatunku, wykształci się z nich nać lub korzeń selera.

Nasiona selera, a w późniejszym czasie rozsada selera, do prawidłowego rozwoju potrzebuje stanowiska słonecznego i najlepiej osłoniętego od wiatru. Pamiętajmy, że młode flance są dość wrażliwe na mróz. Nie powinno się również wysiewać selera razem z marchewką, pietruszką i roślinami baldaszkowymi.

Jeśli chodzi natomiast o glebę, rozsada selera może być wysadzona w normalnej ziemi ogrodowej, jeśli jest ona dokładnie spulchniona i nawieziona obornikiem lub kompostem. Najlepiej jest przygotować glebę już na jesień w roku poprzedzającym sadzenie. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie selera w ogrodzie.

Wysiew selera - jak przebiega uprawa selera korzeniowego i naciowego

Warto mieć na uwadze, że seler, bez względu, czy zależy nam na naci, czy korzeniach selerów, jest dość wrażliwy, dlatego lepiej, gdy rozsada selera wyhodowana jest w domu, a następnie przeniesiona na stanowisko stałe. Często postępuje się tak również w przypadku pora czy sałaty. Najlepszym miejscem do wysadzenia nasion będą doniczki lub pojemniki. Dla selera naciowego wystarczą nam doniczki w wymiarze około 5 × 5 cm.

Jeśli decydujemy się właśnie na uprawę selera w domu, wtedy już w tym wysiewamy nasiona selera, pamiętając przy tym o tym, by ziemia była żyzna. Możemy do tego wykorzystać ziemię z naszego ogrodu, jeśli jest ona odpowiednio zasobna, natomiast możemy również kupić ziemię ogrodową w sklepie ogrodniczym.

Podczas wysiewu nasion istotny jest odpowiednia ilość światła do ich rozwoju. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie przykrycie ich jedynie cienką warstwą podłoża. Oczywiście musimy też postawić rośliny w nasłonecznionym miejscu, gdzie temperatura będzie wynosiła 10-20oC.

Sadzenie selera i rozsada selera, czyli sadzonki selera i flance, a także uprawa selera korzeniowego i naciowego
Rozsada selera (sadzonki) krok po kroku - jak i kiedy posadzić seler?

Ważne jest również to, że gleba nie może być zbyt wilgotna, ponieważ wtedy istnieje ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Właśnie dlatego nie można przykrywać naszych doniczek z nasionami folią. Odpowiednim terminem na wysadzenie naszej rozsady selera na miejsce stałe, jest moment, gdy sadzonki osiągną 5-10 cm wysokości, ale tylko wtedy, gdy miną już mrozy i przymrozki. Wtedy seler sadzimy na spulchnionej glebie w odstępach 15 cm. Następnie należy je dodatkowo nakryć włókniną na tydzień i umiarkowanie podlewać w początkowej fazie rozwoju.

Sadzonki selera - jakie zabiegi pielęgnacyjne są najważniejsze dla roślin

O ile w początkowej fazie rozwoju selera już w gruncie, potrzebuje on stosunkowo mało wody, o tyle w późniejszym okresie wymaga znacznie więcej wody. Dlatego warto pamiętać o tym, że wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie selerów na wodę. Przez to właśnie częstotliwość podlewania różni się na przełomie konkretnych etapów rozwoju.

Nie możemy również zapominać o bardzo ważnym spulchnianiu gleby, które odbywać powinno się nawet co trzy tygodnie. Powierzchowne spulchnianie gleby ma na celu poprawienie struktury gleby, napowietrzenie gleby, a także poprawę zaopatrzenia podłoża w wodę.

Dobrze uprawiany seler naciowy i korzeniowy jest zazwyczaj gotowy do zbiorów już w okresie czerwca. Zbiory mogą być one kontynuowane nawet do przymrozków. Dodatkowo zebrane już selery korzeniowe mogą być przechowywane w chłodnych piwnicach, co zdecydowanie wydłuży ich trwałość.

Selery to rośliny, które bogate są w różnego rodzaju witaminy, bardzo ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego, jeśli mamy możliwość na wysadzenie selera naciowego lub korzeniowego w swoim ogrodzie, warto z tego korzystać, ponieważ wtedy mamy pewność, że uprawa prowadzona była ekologicznie. Jeśli natomiast w naszym ogrodzie nie ma miejsca na grządki lub mieszkamy w bloku, wtedy możemy z powodzeniem zająć się uprawą selera naciowego na balkonie lub parapecie.

ikona podziel się Przekaż dalej