Rydze marynowane krok po kroku - oto 5 najlepszych przepisów
Rydze marynowane są bardzo popularną zaprawą, tak jak i marynowane kurki. Jednak zalewa do grzybów różnego rodzaju może się między sobą różnić, dlatego powinniśmy wiedzieć, jak wykonuje się marynowane kurki, a jak rydze marynowane. Zobaczmy więc, jaka jest najlepsza marynata do rydzów i jakie są przepisy na rydze w occie.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Doskonałe przepisy na rydze w occie
Rydze w occie - przepis I
Marynowanie kurek, rydzów, maślaków czy borowików, jest bardzo popularne. Wystarczy, że znajdziemy odpowiedni sposób na to, jak zamarynować grzyby, które zbierzemy. Marynata do grzybów jest bardzo ważna, ponieważ to ona decyduje o tym, jaki smak grzybów osiągniemy. Im bardziej złożony będzie przepis i im więcej w nim będzie składników, tym lepszy smak grzybów uzyskamy.
Bardzo dobrym wyborem, jeśli chodzi o grzyby w occie, są rydze w occie. Zobaczmy więc, jaki jest przepis na rydze w occie, który może zagościć w naszej kuchni.
Składniki:
- 1 kg rydzów,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 małe cebule,
- gorczyca,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- czarny pieprz ziarnisty.
Jeśli nie chcemy intensywnego smaku cebuli, możemy zamiast dwóch użyć jednej.
Przygotowanie:
- Grzyby czyścimy, odcinamy trzonki i dokładnie płuczemy.
- Rydze gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane grzyby odcedzamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Do słoików układamy na przemian cebulę z grzybami.
- Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy do niej wszystkie przyprawy.
- Całość gotujemy.
- Po zagotowaniu zalewę wlewamy do słoików, mocno zakręcamy słoik i pasteryzujemy 7 minut.
Dłuższe pasteryzowanie może spowodować, że grzyby się rozlecą. Marynowane rydze to popularne grzyby marynowane chętnie przez wiele osób.
Rydze w occie - przepis II
Przy kolejnym przepisie na przygotowanie rydzów w occie postępujemy bardzo podobnie.
Składniki:
- 2 kg rydzów,
- 1,5 l wody,
- 0,4 l octu,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- czosnek,
- cebula.
Wszystkie te składniki dają niesamowity smak do naszej marynaty do rydzów.
Przygotowanie:
- Rydze czyścimy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i po zagotowaniu wrzucamy do niej rydze na 15 minut.
- Ugotowane grzyby odcedzamy i przelewamy chłodną wodą.
- Do słoików wkładamy na ciasno rydze.
- Do każdego słoika wkładamy po kawałku cebuli, pół ząbka czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i 4 ziarnka czarnego pieprzu.
- Wodę gotujemy z solą i cukrem, a pod koniec dodajemy do niej ocet.
- Gorącą zalewą zalewamy nasze rydze i dobrze zakręcamy słoiki.
Pamiętajmy, że słoiki powinny być pasteryzowane przez około 20 minut, licząc od zagotowania wody. Grzybobranie udało się wyjątkowo dobrze i nie wiesz, co jeszcze zrobić z grzybami? Sprawdź koniecznie ten artykuł na temat suszenia grzybów.
Niecodzienna marynata do rydzów - rydze marynowane na miodzie
Rydze mogą być marynowane na różne sposoby. Dobór odpowiedniej metody zależy tylko i wyłącznie od nas i od tego, jaki smak grzybów preferujemy. Nie zapominajmy jednak o tym, by zachować odpowiednie proporcje podczas marynowania grzybów. Zobaczmy więc, jak marynować grzyby w ten sposób.
Rydze na miodzie to dość niecodzienny, ale bardzo smaczny sposób na przygotowanie rydzów.
Składniki:
- rydze,
- cebula,
- goździki,
- gorczyca,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 6 szklanek wody,
- 0,5 szklanki miodu,
- 0,75 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli.
Dzięki tym składnikom nasze grzybki zyskają delikatnie słodki smak.
Przygotowanie:
- Wodę mieszamy z miodem i octem, a następnie doprowadzamy do zagotowania.
- Cebulę obieramy i kroimy na plastry.
- Pokrojoną cebulę dodajemy do zalewy, dokładamy cukier, sól i goździki i znowu gotujemy.
- Rydze czyścimy i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone rydze wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 6 minut.
- Po tym czasie wykładamy je na durszlak.
- Po odsączeniu, grzyby układamy do słoików, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli.
- Całość zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.
Cebula nie musi być dodana od razu do zalewy, lecz możemy surową włożyć do słoików.
Rydze w occie - jak marynować grzyby
Kolejne dwa przepisy również opisują to, w jaki sposób możemy przyrządzić rydze marynowane. Nawiązują one w znaczny sposób do poprzednich przepisów, ponieważ zbudowane są na tej samej bazie. Z reguły różnią się jedynie proporcjami i dodatkowymi składnikami.
Przepis na rydze w occie jest niewiarygodnie prosty, przez co jest dobry nawet dla amatorów.
Składniki:
- rydze,
- 1 szklanka octu,
- 4 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- cebula,
- liście laurowe,
- 1 łyżka soli,
- pieprz czarny ziarnisty.
Możemy oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć porcje cukru.
Przygotowanie:
- Rydze dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą.
- Umyte rydze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut.
- Ugotowane grzyby odstawiamy, by ociekły.
- Wodę zagotować z octem, solą i cukrem.
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Do słoików wkładamy po 1 liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, plaster cebuli i grzyby.
- Do słoików wlewamy gorącą zalewę, zakręcamy je i pasteryzujemy 15 min.
Dobrze jest po pasteryzacji odłożyć słoiki do góry dnem.
Ostatni już przepis również pokazuje, jak w prosty sposób możemy wykonać rydze w occie.
Składniki:
- 30 rydzów,
- 1 cebula,
- 3 szklanki wody,
- 0,5 szklanki octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1,5 łyżeczki gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego.
Dodatkowo możemy dodać kilka kulek pieprzu ziarnistego.
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone rydze przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy 10 minut.
- Ugotowane grzyby odcedzamy.
- Wodę z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi i pokrojoną w plasterki cebulą gotujemy.
- Rydze wkładamy do słoików, dokładamy krążki cebuli, po 0,5 łyżeczki gorczycy i 2 ziarnka ziela angielskiego.
- Przestudzoną zalewą zalewamy grzyby.
- Słoiki zakręcamy.
Zakręcone słoiki pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 10 min. Po wyciągnięciu odkładamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.