Rzodkiew japońska – uprawa, pielęgnacja, przepisy, właściwości lecznicze
W Japonii rzodkiew japońska cieszy się ogromną popularnością, dlatego właśnie uważana jest za podstawowe warzywo wykorzystywane w wielu potrawach. W Polsce ta odmiana rzodkiewki zaczyna przykuwać coraz większą uwagę. Poniżej dowiemy się, czy biała rzodkiew pochodząca z Japonii może być uprawiana w Polsce, a także jakie to warzywo posiada właściwości odżywcze.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.
Rzodkiew japońska – charakterystyka
Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. Longipinnatus) określana potocznie również jako rzodkiew daikon, zalicza się do warzyw z rodziny kapustowatych. Chociaż teraz biała rzodkiew uznawana jest za japońską, to tak naprawdę na wyspę przywędrowała ona z Chin. Za jadalny uważa się korzeń warzywa, który jest biały, a wielkością przypomina marchew. Wyróżnikiem rzodkwi japońskiej jest pikantny smak. Warzywo posiada szerokie zastosowanie. Rzepa japońska może być wykorzystywana do surówek, sałatek, a także jako gotowane warzywo. Świetnie sprawdza się marynowana rzodkiew, która zachowuje swoje cenne właściwości nawet po otwarciu słoika. A może zainspiruje cię także ten artykuł o uprawie cykorii?
Rzodkiew daikon występuje w kilku popularnych odmianach. Wśród nich wymienia się między innymi Haruao daikon, Tama Winter, czy też Minowase Summer Cross. Warto spróbować w polskiej kuchni różnych przepisów z udziałem rzodkiewki japońskiej. Na uwagę zasługuje m.in. marynowana rzodkiew, która stanowić będzie ciekawy dodatek do wielu dań, szczególnie azjatyckich. Tradycyjna nazwa tego przepisu określana jest jako Takuan. Marynowana rzodkiew wymaga przygotowania 6 łyżek soli, 2 szklanek cukru, 2 szklanek octu ryżowego oraz 5 szklanek octu ryżowego. Jeżeli cenimy bardziej pikantne smaki, to marynowana rzodkiew może być wzbogacona o jeden korzeń imbiru. Powyższe składniki mieszamy ze sobą na 1 kg rzodkiewki japońskiej. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kapusty pak choi?
Po zagotowaniu wszystkich składników wykonujemy zalewę do obranej i pokrojonej rzodkwi japońskiej. Po 2 godzinach takiej marynaty rzepa japońska nadaje się już do spożycia. Oczywiście nie ma problem z tym, by pasteryzować warzywo w słoikach, by przygotować przetwory na zimę.
Rzodkiew daikon – właściwości odżywcze
Rzepa japońska posiada liczne właściwości odżywcze. Przede wszystkim warzywo jest niskokaloryczne. 85 gramów rzodkwi zawiera w sobie zaledwie 18 kcal. Jednocześnie zażywając taką dawkę, zaspokajamy 34% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Oprócz tego rzepa japońska posiada właściwości odżywcze, które są stosowane w profilaktyce antynowotworowej, szczególnie chroniąc się przed zachorowaniem na raka żołądka. Za takie cenne właściwości odpowiadają związki fenolowe hamujące syntezę nitrozoamin. Są to związki pochodzące z mięs, które zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.
Rzodkiew daikon polecana jest osobom przebywającym na diecie odchudzającej, cierpiącym na cukrzycę, jak i również na różne problemy trawienne. Warzywo posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, jak i również likwidujące problemy związane z zaparciami. Dzięki amylazie oraz esterazie dochodzi do zwiększonego poziomu wchłaniania składników odżywczych przez jelita. Właściwości odżywcze rzepy japońskiej są również uznawane przy poprawianiu odporności organizmu, a także przy usuwaniu zbędnych toksyn. Dlatego rzepa japońska zalecana jest przy różnego rodzaju dolegliwościach związanych z układem moczowym oraz układem oddechowym. Przy przeziębieniach i grypie zaleca się picie soku z rzodkwi japońskiej. Sprawdź także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie.
Rzodkiewka japońska – uprawa
Uprawa rzodkwi japońskiej jest zalecana nie tylko ze względu na jej właściwości zdrowotne, ale również cenne walory smakowe. Mimo iż odmiana pochodzi z Azji, nie ma problemu z jej hodowlą w naszych warunkach klimatycznych. Warto wspomnieć, że rzodkiew japońska doskonale rozwinie się już w temperaturze wynoszącej około 20 stopni Celsjusza. Jeżeli jednak chcemy, by uprawa przyniosła jak najbardziej obfite plony, warto by rzodkiewka została wysiana na glebach żyznych o odczynie od 6 do 7,4. Natomiast rzodkiewka okaże się dość nieurodzajna w swoich plonach, jeżeli będzie uprawiana na gliniastych lub piaszczystych glebach bez dostępu do stałego nawodnienia.
Zaleca się, by uprawa była zaplanowana na wcześniej nawożonym podłożu. Najlepiej sprawdzą się związki azotu, potasu, czy też fosforu. Jeżeli uprawa ma być wczesna, to na jesieni warto zaplanować przedplon. Natomiast późniejsze odmiany same mogą być traktowane jako przedplon dla innych roślin. Sprawdź także ten artykuł o uprawie cebuli dymki w ogródku.
Biała rzodkiew może być narażona na różne szkodniki oraz choroby. Najczęściej dokuczają mszyce oraz śmietka kapuściana. Opryski zaleca się jednak przy dużych uprawach, natomiast w przydomowych ogródkach zaleca się jednak stosowanie domowych sposobów. Rzodkiewka może być zbierana, gdy korzenie będą odpowiednio wyrośnięte i jednocześnie pozbawione uszkodzeń. Popękana i przebarwiona biała rzodkiew nie będzie cieszyła się już takimi samymi walorami smakowymi jak jednolita rzodkiewka. Przy niskiej temperaturze, białą rzodkiew możemy przechowywać nawet do około 1 miesiąca.
Wygląd rzodkwi japońskiej
Sadzenie i stanowisko dla rzodkwi japońskiej
Pielęgnacja rzodkwi japońskiej
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Terminy zbiorów | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
do warzyw.
Nawozić raz w miesiącu. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni. Rzodkiew wymaga regularnego podlewania, ale bez nadmiaru wody. |