Surówka z kapusty pekińskiej - z jakimi dodatkami połączyć kapustę pekińską - przepisy

Sałatka Coleslaw - pyszna sałatka, którą możemy przygotować do obiadu

Sałatka Coleslaw, podobnie jak sałatki z kiszonej kapusty, jest bardzo znaną sałatką podawaną bardzo często do obiadów różnego rodzaju. Pamiętajmy jednak o tym, że kiszona kapusta ma zupełnie inny smak, niż kapusta pekińska, dlatego przygotowuje się ją też w inny sposób. Zobaczmy więc przepis na sałatkę Coleslaw z kapustą pekińską.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • marchew,
  • cytryna,
  • cebula,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • czosnkowy sos sałatkowy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • przyprawy: sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy na drobno.
  2. Pokrojoną kapustę zasypujemy cukrem i solą.
  3. Całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
  4. Marchew i cebulę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  5. Pokrojone warzywa dodajemy do kapusty.
  6. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z chrzanem, sosem czosnkowym i majonezem.
  7. Warzywa łączymy z sosem.
  8. Natkę pietruszki płuczemy, siekamy i dodajemy do sałatki.
  9. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

Tak przygotowana sałatka jest doskonała do obiadu, ale i do grilla. Sprawdź także ten artykuł z 5 przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - jak można ją przygotować

Kolejnym przepisem na kapustę pekińską z dodatkami w formie surówki jest dość niecodzienna surówka o lekko pikantnym smaku. Tak samo, jak i surówki z kapusty pekińskiej, może być ona podawana do obiadu, ale może być również zupełnie osobną przekąską.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 2 jajka na twardo,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 60 g szynki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 20 g grzanek,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • czosnkowy sos sałatkowy,
  • 1 łyżka chrzanu.

Dla dodania smaku można też użyć soli i pieprzu. Surówka z kapusty pekińskiej zyska na wyrazistości.

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy i siekamy na drobno.
  2. Ogórki kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  4. Pokrojone warzywa wkładamy do miski.
  5. Szynkę, paprykę i ser żółty kroimy w paski.
  6. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  7. Resztę przygotowanych składników dodajemy do miski z warzywami.
  8. Sos czosnkowy mieszamy z ketchupem i majonezem.
  9. Sos dodajemy do sałatki i całość mieszamy.
  10. Na wierzch miski sypiemy grzanki.

Jeśli lubimy surówki bez majonezu, wtedy możemy z niego zrezygnować. Natomiast surówka bez majonezu straci niestety ten charakterystyczny i pyszny smak.

Dania z kapustą pekińską na ciepło - przepisy

Sałata pekińska - jak powstanie z niej shoarma

Shoarma to bardzo popularne danie, które znane jest w wielu krajach świata. Niestety większość osób wybiera jedzenie tej potrawy w restauracjach niż zrobienie jej w domu. Jednak to danie z kapustą pekińską jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, dlatego zobaczmy, jak je przygotować.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 4 chlebki pita,
  • kapusta pekińska,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 pęczka kolendry,
  • sok z cytryny,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzy Cayenne, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, curry, sól.
Poszatkowana kapusta pekińska, a także przepisy na dania z kapustą pekińską

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi mięso.
  3. Całość mieszamy.
  4. Chlebki opiekamy na suchej patelni.
  5. Opieczone chlebki nakrawamy z boku.
  6. Na rozgrzany olej wrzucamy piersi z kurczaka i doprawiamy je.
  7. Kapustę pekińską kroimy w paseczki.
  8. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem, pokrojoną kolendrą i sokiem z cytryny.
  9. Sos wlewamy do kapusty i mieszamy.
  10. Chlebek delikatnie rozchylamy i kładziemy do niego surówkę razem z mięsem.

Tak podawana shoarma idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia i spotkania. Surówka z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek.

Dania, w których jest kapusta pekińska - makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu i warzywami jest idealnym pomysłem dla osób, które nie jedzą mięsa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i poradzą sobie z tym nawet amatorzy, którzy nieczęsto poświęcają swój czas na gotowanie. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na makaron z tofu i warzywami.

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu jajecznego,
  • 440 g tofu,
  • 300 g kapusty pekińskiej,
  • 300 g pora,
  • 300 g marchewki,
  • 70 g sosu sojowego,
  • 55 g oleju,
  • 30 g imbiru,
  • 100 ml wody,
  • Fix do potraw chińskich.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy.
  2. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy tofu w kostkach.
  4. Kapustę pekińską płuczemy i kroimy w paseczki.
  5. Marchew myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki.
  6. Por kroimy w cienkie plasterki.
  7. Pokrojone warzywa dodajemy do tofu.
  8. Imbir ścieramy na miazgę i łączymy go z makaronem i sosem sojowym.
  9. Całość zalewamy Fixem.
  10. Gotujemy około 3-4 minuty, cały czas mieszając, by makaron się nie przypalił.

Taka potrawa powinna być podawana na ciepło.

Zupy na ciepło - gdzie korzysta się z sałaty pekińskiej

Sałata pekińska to nie tylko surówki i sałatki, które są bardzo dobrym dodatkiem do obiadu. Z kapusty pekińskiej można stworzyć również różne dania, a między innymi zupy, które nie są co prawda bardzo tradycyjnymi polskimi potrawami, ale zyskują coraz większą popularność. Jedną z takich zup jest zupa seczuańska, która jest doskonałym pomysłem na obiad dla osób, które lubią w swojej diecie poeksperymentować. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie tej wyjątkowej i pysznej zupy.

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego w nitkach,
  • 500 g kapusty pekińskiej,
  • 200 g chudej wieprzowiny,
  • 2 l wody,
  • 8 grzybów Mun,
  • 3 szalotki,
  • kolendra,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • kostka rosołowa,
  • przyprawy: 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby wkładamy na 20 minut do letniej wody.
  2. Po tym czasie gotujemy je 25 minut.
  3. Ugotowane grzyby kroimy w paski.
  4. Surowe mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  5. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy.
  6. Makaron zalewamy gorącą wodą, a po ostygnięciu odcedzamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej.
  8. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, a po około 5 minutach dodajemy do niego grzyby i kapustę.
  9. Całość smażymy około 3 minuty.
  10. Wszystko zalewamy ciepłą wodą.
  11. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.
  12. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.
  13. Szalotkę obieramy i siekamy.
  14. Pokrojone szalotki dorzucamy do garnka razem z papryką, sosem sojowym, octem i olejem sezamowym.
  15. Całość gotujemy jeszcze około 2 minut.
  16. Makaron wkładamy do miski z posiekaną kolendrą i zalewamy gorącą zupą.

Tak przygotowana zupa z kapustą pekińską będzie doskonała na zimowe dni.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny