Klasyczny przepis na sałatkę gyros

Choć najczęściej sałatka gyros pojawia się w formie warstwowej, to jednak klasyczna wersja tej sałatki była zupełnie inna i nie różniła się za bardzo od standardowych mieszanych sałat. Biorąc pod uwagę walory estetyczne, lepiej wypada sałata warstwowa, jednak klasyczna wersja sałatki jest równie smaczna i sprawdzi się jako pyszne danie na domową kolację lub śniadanie.

Składniki potrzebne na sałatkę:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • przyprawa kebab,
  • olej do smażenia,
  • ogórki konserwowe,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską drobno kroimy.
  2. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy kebab.
  3. Ogórki kroimy w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
  5. Do sałatki dodajemy ketchup, majonez i przyprawy.
  6. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, aby miała szansę się schłodzić.

Sałatkę można podawać z pysznym chlebkiem czosnkowym, który będzie stanowił dopełnienie całości dania.

Ta pyszna sałatka z pewnością będzie smakować domownikom i gościom, którzy odwiedzą nas na niezobowiązującą imprezę. Może być nie tylko świetnym poczęstunkiem, ale również doskonałym sposobem na urozmaiconą kolację. Jedynym aspektem, o którym warto pamiętać, to jej wcześniejsze wykonanie. Ciepła sałatka nie smakuje tak dobrze, jak schłodzona.

Prosta warstwowa sałatka gyros z chipsami

Wiele osób bardzo chętnie wykonuje różnego rodzaju sałatki warstwowe, głównie ze względu na ciekawy wygląd. Dobrze dobrany kontrasty warstw sprawiają, że sałatka staje się główną ozdobą imprezowego stołu. Jej atrakcyjności mogą dodać niespotykane składniki, w tym wypadku lubiane przez wszystkich chipsy.

Składniki na sałatkę:

  • mała kapusta pekińska,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • przyprawa kebab,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • majonez,
  • ketchup,
  • paczka chipsów karbowanych,
  • 2 cebule,
  • pęczek szczypiorku.

Zastanawiasz się jak zrobić sałatkę?

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i wrzucamy na niego pokrojone mięso z kurczaka. Dodajemy przyprawę kebab i smażymy mięso na złoty kolor.
  2. W międzyczasie drobno kroimy kapustę pekińską i dzielimy ją na dwie części. Pierwszą część umieszczamy w wysokiej salaterce.
  3. Drugą warstwą będzie ½ paczki chipsów, które najpierw należy pokruszyć na mniejsze kawałki.
  4. Na chipsy wykładamy wystudzonego kurczaka.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie robimy z niej kolejną warstwę sałatki.
  6. Całość pokrywamy cienką warstwą ketchupu.
  7. Na ketchup kładziemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  8. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
  9. Dodajemy drugą część pokrojonej kapusty pekińskiej.
  10. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
  11. Z kukurydzą postępujemy tak jak z fasolą i również dodajemy ją do sałatki.
  12. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do sałatki, a wierzch przykrywamy 4-5 łyżkami majonezu.
  13. Górę sałatki dekorujemy całymi kawałkami chipsów.

Wskazówki:

Sałatka wygląda niezwykle efektownie, jednak warto wykonać ją nie wcześniej niż godzinę lub dwie przed planowanym przyjęciem.

Do wykonania sałatki najlepiej wykorzystać chipsy karbowane. Są one grubsze niż zwykłe i zachowają cześć chrupkości. Zamiast chipsów można również wykorzystać nachosy. W zależności od upodobań można wybrać łagodne lub pikantne smaki.

Osoby, które nie lubią chipsów, mogą pominąć ten składnik, a zamiast niego do dekoracji sałatki wykorzystać szczypiorek, posiekaną pietruszkę, lub poszarpana na drobne kawałki sałatę lodową. Dobra będzie również ciecierzyca, która nada potrawie lekkości.

Ta pyszna sałatka to hit imprez rodzinnych, na których pojawiają się dzieci. Nawet niejadki chętnie sięgają po sałatkę, w której pojawiają się ich ulubione chipsy. To doskonałe rozwiązanie zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i niezobowiązującego grilla ze znajomymi. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z tuńczykiem.

Sałatka gyrosowa bez majonezu?

To jest możliwe. Pewnie nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale wykonanie sałatki gyros bez majonezu jest możliwe. Nie każdy lubi ten dodatek do sałatek, a nawet jeśli nie chodzi o upodobania, to w dużej części rezygnujemy z majonezu przez jego dużą kaloryczność. W takim przypadku warto będzie zastąpić majonez sosem, który będzie nieco lżejszy i nie ustąpi smaku sosom majonezowym. Poniżej pomysł na to, jak zrobić takie sosy.

Czosnkowy sos do sałatki:

Ten sos bardzo często wykorzystywany jest do przygotowania sałatki cezar, ale równie dobrze będzie smakował w połączeniu ze składnikami potrzebnymi do zrobienia sałatki gyros. Jego uniwersalność sprawia, że można go użyć jako dodatku do innych dań.

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¼ łyżeczki soli.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, do momentu aż sól i cukier się rozpuszczą. Podany sos jest już gotowy do użycia, a jego nadmiar można wykorzystać jako dip do frytek lub pieczonych warzyw, pizzy, a nawet lubianych przez wszystkich nachosów.

Sos musztardowy do sałatki:

Ten sos jest niezwykle ciekawy i smaczny, a jego wykonanie jest szybkie i proste. Może być świetnym wyjściem awaryjnym, gdy musimy zrobić szybko sałatkę, a nie mamy pomysłu na dip.

Składniki:

  • 3 łyżeczki musztardy Dijon,
  • sól i pieprz,
  • 1 jogurt naturalny duży.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przez chwilę mieszamy. Sos jest bardzo szybko gotowy do użycia. Dodatkowym atutem jest to, że można modyfikować rodzaj musztardy i używać tej, która nam najbardziej smakuje.

Sałatka gyros bez mięsa

Nie każdy lubi i chce jeść mięso, jednak sałatka gyros jest kusząca dla wszystkich. Nie jest tajemnicą, że jej głównym składnikiem jest mięso z kurczaka. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą skorzystać z przepisu na jarską formę tego dania. Co ciekawe składniki wykorzystane do jej zrobienia są bardzo podobne do tych, które ma w swoim składzie sałatka meksykańska. Planując imprezę, warto rozważyć wykonanie również tej pysznej sałatki.

Składniki:

  • 100 g kotletów sojowych,
  • 1 sałata lodowa,
  • 4 łyżki oleju,
  • przyprawa kebab,
  • puszka kukurydzy,
  • pęczek szczypiorku,
  • ketchup,
  • majonez,
  • 2 cebule czerwone
  • 5 ogórków kiszonych,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z uwagi na to, że kotlety sojowe wymagają moczenia, dobrze jest to zrobić dzień wcześniej. Najpierw przez dwie godziny moczymy kotlety w wodzie, a następnie mieszamy olej z przyprawą kebab i dodajemy do kotletów i odstawiamy je na noc do lodówki. Rano kroimy kotlety na mniejsze kawałki i smażymy na patelni.
  2. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z niej pierwszą warstwę sałatki.
  3. Kolejno kładziemy usmażone kotlety sojowe i odsączoną kukurydzę.
  4. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
  5. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a na cebulę kładziemy warstwę majonezu, a jego wierzch polewamy ketchupem.
  6. Wierzch dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

Zamiast kotletów sojowych można również użyć ciecierzycy, podsmażonej z dodatkiem przyprawy kebab.

Ta pyszna sałatka, stanie się hitem na niejednej imprezie. Do tej pory często wykorzystywany kurczak, może ustąpić miejsca pysznym kotletem sojowym, które będą stanowić doskonały zamiennik dla zwykłego mięsa.

Sałatka gyros z ciecierzycą bez kurczaka

Zupełnie innym sposobem na sałatkę gyros jest wykorzystanie ciecierzycy i ogórków. Ten sposób nie jest jeszcze zbyt popularny, jednak warto go wypróbować, serwując sałatkę na kolację lub jako sałatkę grillową. Sam sposób przyrządzenia ogórków, można wykorzystać również w inny sposób, o którym napiszę poniżej.

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • kilka listków sałaty lodowej,
  • ¼ szklanki octu,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ torebki przyprawy kebab,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • pomidory koktajlowe,
  • ciecierzyca w zalewie,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 3 cebule,
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
  2. W garnku mieszamy ocet, wodę, przyprawę kebab i cukier, a następnie całość zagotowujemy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zalewamy nią ogórki i odstawiamy na noc. Ogórki najlepiej przechowywać w lodówce, ale będą wymagały wystudzenia, zanim do niej trafią.
  3. W szklanym naczyniu układamy kolejno ogórki, a następnie pokrojona w pióra cebulę.
  4. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół, a następnie tworzymy z nich kolejną warstwę sałatki.
  5. Na wierzch dodajemy odsączoną kukurydzę i dodajemy 3 łyżki majonezu, tworząc z niego przykrycie.
  6. Ciecierzycę odsączamy i dodajemy do sałatki, na nią dajemy odsączoną z zalewy fasolę.
  7. Sałatę lodową układamy na wierzchu i dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Wierzch możemy udekorować listkami pietruszki.

Wskazówki:

Korzystając z przepisu na zalewę, można w ten sposób zrobić ogórki w zalewie kebab do słoików. To świetna alternatywa dla ogórków kiszonych i korniszonów. Wystarczy tylko zwiększyć proporcje, a po umieszczeniu ogórków i zalewy w słoikach, całość należy krótko pasteryzować.

Ten sposób na sałatkę gyros jest niezwykle smaczny i ciekawy. Każda warstwa sałaty jest dobrze widoczna i dodaje jej atrakcyjności. To dobry sposób na lekki poczęstunek dla najbliższej rodziny i nie tylko. Aby maksymalnie wyeksponować warstwy sałatki, należy układać ją w wysokiej, przezroczystej salaterce.

ikona podziel się Przekaż dalej