Sałatka meksykańska - wersja wegetariańska

Ta sałatka to idealny pomysł na pyszną kolację. Jest niezwykle szybka w wykonaniu i może stać się kołem ratunkowym, jeśli nasza lodówka świeci pustkami. W takim przypadku warto stworzyć tę pyszną sałatkę z dostępnych składników.

Sałatka meksykańska

Składniki na sałatkę:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 100 g sera żółtego,
  • odrobina posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną fasolę i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.
  2. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
  3. Ser kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do reszty składników.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  5. Dodajemy majonez jogurt i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na końcu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Sałatka jest już gotowa do spożycia, ale można ją również odstawić na jakiś czas do lodówki, aby smaki mogły się lepiej połączyć.

Wskazówki:

Do sałatki najlepiej wybrać kontrastujące kolory papryki i cebuli. W tym wypadku ładnie będzie wyglądać zielona papryka i czerwona cebula. Jeśli chcemy uprzątnąć lodówkę i sałatka ma być daniem wyłącznie dla nas, to kwestia kolorystyki wykorzystywanych warzyw nie będzie mieć takiego znaczenia.

Ta pyszna i prosta sałatka będzie idealna, jeśli okaże się, że w niedługim czasie odwiedzą nas goście, a my nie będziemy mieć możliwości, aby zrobić zakupy.

Meksykańska sałatka z fasolki szparagowej z ryżem

Choć tradycyjna sałatka meksykańska występuje z czerwoną fasolą, to można również wykorzystać do niej fasolkę szparagową. To idealny pomysł na sezonowe wykorzystanie tego pysznego warzywa strączkowego i na przygotowanie ciekawego dania, które może zastąpić gorący obiad. Przepis na tę pyszną sałatkę znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka sosu tabasco,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • cebula czerwona.

Wykonanie:

  1. Ryż gotujemy na sypko według instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu odcedzamy go i studzimy.
  2. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojony filet z kurczaka na złoty kolor, dodając przyprawy do kurczaka.
  3. Fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
  4. Przygotowujemy 3 talerze i rozdzielamy po równo ryż, tak aby stworzył bazę sałatki.
  5. Na ryż dodajemy kurczaka i posypujemy go 2-3 łyżkami kukurydzy konserwowej.
  6. Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra, dzielimy na trzy części i posypujemy nią potrawę.
  7. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy nią potrawę.
  8. W osobnym naczyniu mieszamy sos tabasco i ketchup, a następnie łyżką polewamy każdy z talerzy sałatki.
  9. Wierzch dania dekorujemy drobno posiekaną pietruszką.

Wskazówki:

Sos można również wzbogacić łyżką majonezu, która złagodzi trochę pikantność potrawy.

Jeśli nie mamy ochoty na sałatkę z ryżem, możemy go zastąpić kruchą i lekką sałatą lodową.

Sałatka jest doskonałym sposobem na urozmaicenie dań obiadowych. Choć powyższa wersja nie jest wegetariańska, to jednak z powodzeniem można zrezygnować z filetu z kurczaka i w jego miejsce nie dodawać nic, lub zamienić go na tuńczyka. Tradycyjna sałatka meksykańska jest ostra, dlatego też sos, który przygotowujemy do wykonania tego dania, jest bardzo zbliżony do oryginału. Sos do sałatki meksykańskiej może być też stosowany jako dressing do innych sałatek, np. takich jak pyszna sałatka grecka. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z tuńczykiem.

Ciekawa sałatka meksykańska z pieczonych warzyw

Ostatnim pomysłem na smakowite danie przypominające kuchnię meksykańską to sałatka z pieczonych warzyw. Do jej wykonania potrzebne będą warzywa, które doskonale smakują w wersji pieczonej. Sałatka nie należy do najszybszych, do jej wykonania trzeba trochę czasu i najlepiej, aby pieczone składniki mogły wystygnąć.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki


  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • tymianek,
  • sól,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ puszki fasoli czerwonej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 sos tabasco,
  • 1 łyżka ketchupu.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, marchew i buraki myjemy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na kawałki, a marchew w paski. Buraka dodajemy do reszty warzyw w całości. A następnie pieczemy w 200 stopniach z dodatkiem soli i tymianku. Pokrojone warzywa dobrze jest skropić oliwą przed pieczeniem.
  2. Gdy warzywa już wystygną, układamy je na półmisku i posypujemy kukurydzą i czerwoną fasolą.
  3. Buraka obieramy i kroimy w kostkę.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy majonez, sos tabasco i łyżka ketchupu. Przygotowanym sosem polewamy ułożone na półmisku warzywa.

Wskazówki:

Sałatka z pieczonych warzyw może być również podana na desce z dodatkiem w postaci sosu, tak aby każdy mógł wybrać takie warzywa, które lubi najbardziej.

Pieczone warzywa podane w formie sałatki to ciekawy sposób na przemycenie zdrowych jarzyn do diety dziecka.

Sałatka meksykańska to jedna z najbardziej wyrazistych sałatek. Szturmem podbija nasze polskie stoły, stając się alternatywa dla popularnej sałatki jarzynowej. Jej pyszne składniki, a także mnogość sposobów podania sprawia, że sałatka meksykańska sprawdzi się podczas każdej uroczystości

Warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem i z ryżem

Sałatkę meksykańską z powodzeniem można przedstawić w formie warstwowej, która wspaniale wygląda na imprezowych stołach. Sałatki warstwowe to niepisane gwiazdy spotkań. Układane w przezroczystych naczyniach stają się ozdobą i zachęcają gości do poczęstunku. Planując przyjęcie, dobrze jest zrobić choćby jedną sałatkę warstwową, która może być dopełnieniem klasycznej sałatki jarzynowej. Przepis na Meksykańską sałatkę warstwową z kurczakiem dostępny jest poniżej.

Warstwowa sałatka meksykańska

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej do smażenia,
  • 100 g ryżu,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • 1 awokado,
  • 2 cebule.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy na sypko według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy ryż i przekładamy go do wysokiej przezroczystej miski, w której będziemy układać kolejne warstwy sałatki meksykańskiej.
  2. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i tworzymy z nich kolejne warstwy. Najpierw wkładamy fasolę czerwoną, a następnie odcedzić kukurydzę, tak aby kukurydza znajdowała się na wierzchu.
  3. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy pokrojone mięso z przyprawą do kurczaka. Usmażonego kurczaka kładziemy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu tworzymy z niego kolejną warstwę sałatki.
  4. Czerwone cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pokrojoną cebulę kładziemy na usmażonym kurczaku.
  5. Oczyszczamy obie papryki z nasion i osobno kroimy je w kostkę. Jednak warstwę robimy tylko z zielonej papryki, czerwoną zostawiając na boku.
  6. Majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, tworząc z nich sos. Zrobionym dressingiem polewamy, ułożoną na cebuli zieloną paprykę.
  7. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę i posypujemy nim środek majonezu, tak aby utworzyło się z niego niewielkie koło. Wokół awokado wysypujemy czerwoną paprykę.
  8. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na stół.

Wskazówki:

Dla zaoszczędzenia czasu, warto wcześniej ugotować ryz i smażyć kurczaka, tak aby wystudzone składniki można było razem z innymi układać w warstwy.

Sałatka meksykańska warstwowa jest niezwykle elegancka i smaczna. Wspaniale sprawdzi się jako poczęstunek podczas ważnych imprez okolicznościowych takich jak chrzest czy komunia. Sałatkę można wykonać kilka godzin przed podaniem, jednak najlepiej zrobić ją w dniu planowanego przyjęcia.

Meksykańska sałatka z brokułem

Ta wegetariańska sałatka będzie idealna jako grillowy dodatek do pieczonych mięs. Może również stanowić bardzo pożywne i bogate w składniki odżywcze danie, które można przygotować na kolację. Sałatka ze względu na swoje żywe kolory jest bardzo pyszna i można przygotować ją na dwa sposoby. Wersja meksykańska jest bardzo pikantna, natomiast wielbiciele delikatniejszych smaków będą mogli skorzystać z łagodniejszej opcji.

Składniki na sałatkę:

  • 1 brokuł,
  • 2 pomidory,
  • 2 ogórki,
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej,
  • ½ puszki fasolki czerwonej
  • 200 g sera mozzarella (kulka)

Składniki na sos meksykański:

  • 1 łyżka sosu tabasco,
  • 1 łyżka ketchupu.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:

  1. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy z dodatkiem soli i łyżką cukru. Podczas gotowania zwracamy uwagę na to, aby nie rozgotować brokułów. Powinny one być lekko twarde. Wystudzone brokuły należy rozłożyć na płaski talerz.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Pomidory kroimy na małe kawałki.
  4. Ogórki i pomidory rozsypujemy równomiernie na brokułach.
  5. Kukurydze dobrze odsączamy i posypujemy nią sałatkę.
  6. Dodajemy fasolkę czerwoną i pokrojony w kostkę ser mozzarellę.
  7. W zależności od wybranego rodzaju sosu wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy nimi sałatkę.

Wskazówki:

Mimo iż jest to sałatka wegetariańska, to dla wzbogacenia dania można dodać upieczony filet z kurczaka, pokrojony w plastry.

Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem podczas grillowych spotkań ze znajomymi i nie tylko. Jej kolorystyka sprawia, że idealnie nadaje się jako potrawa przyrządzana na imprezy ogrodowe, a nawet jako pyszny dodatek do obiadu.

ikona podziel się Przekaż dalej