Sałatka szwajcarska - tradycyjny przepis na sałatkę z szynką i z serem

Prosty przepis na sałatkę szwajcarską - jak ją zrobić

Przepis na białą kiełbasę, sałatkę makaronową z szynką, sałatkę z ryżem i szynką, czy właśnie tradycyjną sałatkę szwajcarską, jest bardzo istotny, jeśli chcemy, by nasze potrawy były smaczne. Pamiętajmy jednak o tym, że przepisy na białą kiełbasą, lub te na to, jak ma być zrobiona sałatka szwajcarska, sałatka z ryżem i szynką lub sałatka makaronowa z szynką, mogą być przez nas modyfikowane. Zobaczmy jednak, jak wygląda tradycyjny i podstawowy przepis na sałatkę szwajcarską.

Składniki:

  • 300 g sera typu Gouda,
  • 400 g szynki konserwowej,
  • 8 jajek,
  • 10 ogórków konserwowych,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Jeśli wolimy inny ser, bez problemu możemy wymienić go na inny ser żółty.

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ser, szynkę i ogórki kroimy w cienkie paski.
  3. Ugotowane jajka kroimy w paski.
  4. Pokrojone składniki wkładamy do jednej miski.
  5. Do całości dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy.
  6. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowana sałatka szwajcarska powinna być przechowywana w lodówce. Co więcej, dopiero na następny dzień szynka w sosie własnym z paskami sera, ogórkami i jajkami osiągnie pożądany przez nas smak. Dlatego warto odczekać minimum kilka godzin, by wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły.

Sałatka szwajcarska - jak zrobić sałatkę z szynkami różnego rodzaju

Sałatka szwajcarska to bardzo prosta i szybka potrawa, którą możemy przygotować w około 15 minut. Świetnie sprawdza się ona np. na domowe przyjęcia lub niezapowiedziane spotkania rodzinne. Zobaczmy, jak możemy zrobić sałatkę szwajcarską w szybki i bardzo prosty sposób.

Składniki:

  • 200 g żółtego sera typu Ementaler,
  • 200 g szynki miodowej,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • 1 łyżka majonezu dekoracyjnego Winiary,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • szczypiorek,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Jeśli nie lubimy szczypiorku, możemy użyć zamiast tego natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Szynkę miodową kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
  4. Szczypiorek siekamy na drobno.
  5. Pokrojone składniki mieszamy z przyprawami, jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem dekoracyjnym.

Ta sałatka przygotowana z sera, szynki i ogórków musi być przechowywana w lodówce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z cykorii.

Sałatka szwajcarska z parówką - poznaj prosty przepis

Sałatka szwajcarska to wyjątkowa sałatka, w której znaleźć może się szynka w sosie własnym, parówki, kukurydza, kiełbasa szynkowa, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, czy też ser i ziemniaki. Różnorodność składników daje nam wiele możliwości, w jaki sposób może powstać sałatka. Zobaczmy przepis na sałatkę szwajcarską.

Składniki:

  • 500 g sera żółtego,
  • 6 parówek,
  • 5 korniszonów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Pamiętajmy o tym, by wybrać małą cebulę.

Sałatka szwajcarska z serem i szynką na białym talerzu podana z chlebem, a także przepisy, wykonanie, najlepsze porady
Sałatka szwajcarska krok po kroku, czyli najlepsze przepisy, wykonanie, porady oraz składniki

Przygotowanie:

  1. Ser, parówki, cebulę i korniszony kroimy w cienkie paski.
  2. Natkę pietruszki siekamy na drobno.
  3. Pokrojone składniki mieszamy z oliwą i octem.
  4. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pamiętajmy, by przechowywać sałatkę w lodówce.

Sałatka z serem i z szynką - inne przepisy

Ziemniaczana sałatka szwajcarska - jak ją zrobić

Jeśli wyżej wymienione przepisy są dla nas zbyt skromne i wolimy bardziej rozbudowane sałatki, warto zainteresować się ziemniaczaną sałatką szwajcarską. Taki typ sałatki jest doskonałym daniem na kolację lub dla niektórych nawet i na obiad. Zobaczmy, co powinniśmy wiedzieć o przygotowaniu sałatki szwajcarskiej, której jednym ze składników są ziemniaki.

Składniki:

  • 100 ml octu winnego,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 300 g sera żółtego,
  • 500 g kiełbasy szynkowej,
  • 1200 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki prażonej cebuli,
  • 5 łyżek oleju,
  • przyprawy: sól, mielony pieprz czarny, cukier.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Ser i kiełbasę szynkową pokroić w paski.
  4. Ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę.
  5. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostki.
  6. Bulion podgrzać i zalać nim pokrojone ziemniaki.
  7. Bulion z ziemniakami odstawić do ostygnięcia.
  8. Z wystudzonego bulionu wyciągnąć ziemniaki.
  9. Ocet wymieszać z przyprawami i olejem.
  10. Natkę pietruszki posiekać na drobno.
  11. Kiełbasę wymieszać z ziemniakami, ogórkami, cebulą, serem, octem, cebulką prażoną i natką pietruszki.

Tak przygotowana sałatka powinna być odstawiona na około godzinę, by dobrze się przegryzła.

Ziemniaczana sałatka szwajcarska z kukurydzą - łatwy przepis

Ziemniaczana sałatka szwajcarska, w której znajduje się kukurydza i kiełbasa szynkowa, to troszkę inny przepis na to, w jaki sposób może być przygotowana sałatka szwajcarska. Warto wiedzieć, że akurat ten przepis jest zdecydowanie bardziej pożywny od tradycyjnego przepisu na to szybkie danie. Co więcej, trzeba poświęcić więcej czasu na przygotowanie ziemniaczanej sałatki szwajcarskiej. Zobaczmy, jakie składniki są nam potrzebne do jej przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiełbasy szynkowej,
  • 500 g sera żółtego,
  • 150 g korniszonów,
  • natka pietruszki,
  • 100 ml octu winnego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki, kiełbasę, ser i korniszony kroimy w kostkę.
  3. Pietruszkę siekamy na drobno.
  4. Ocet mieszamy z olejem, octem i przyprawami.
  5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje ona na następny dzień.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny