Najlepsze przepisy na sałatki z brokułem

Krok po kroku: Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka z brokułem ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Brokuły jako warzywo szybko się gotują. Możne je ugotować al’ dente lub na miękko.

Pyszna i kolorowa sałatka z brokułami i z jajkiem to przepis, który przypadnie do gustu każdemu. Ten uniwersalny i wegetariański przepis jest prosty. Przygotowanie zajmie nam około 20 minut. Podane składniki dadzą w sumie cztery spore porcje sałatki.

Lista składników:

  • cały brokuł,
  • cztery jajka,
  • pomidorki koktajlowe- 200-250 g,
  • sos: łyżka majonezu, trzy łyżki jogurtu o naturalnym smaku, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem?

  1. Sałatkę rozpoczynamy odugotowania umytego brokuła oraz jajek. Najlepiej zrobić to w tym samym czasie na sąsiednich planikach. Przed wrzuceniem do wody warzywa trzeba podzielić go na mniejsze części tzw. różyczki. Brokuły zmniejszają swoją objętość po ugotowaniu - z około 500 g zrobi się nam niecałe 400 g. warto wiedzieć.
  2. Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli i brokuły. Przykrywamy pokrywką. Woda nie może za mocno wrzeć. Całość gotować około 10 min.
  3. Ugotowane brokuły wrzucamy na sitko celem ostudzenia.
  4. Jajka gotujemy na twardo. Czas, jaki potrzebujemy to około 10 minut od zagotowania wody.
  5. Ostudzone jajka i brokuły kroimy, a następnie wkładami do miski.
  6. Umyte pomidorki myjemy i kroimy na pół. Aby było jeszcze bardziej kolorowo można użyć kolorowych pomidorków. Dostępne są żółte i ciemnozielone tzw. black cherry-czarne
  7. Przygotowujemy sos ze składników podanych na liście i polewamy sosem.
  8. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Sałatka z brokułem, fetą i uprażonym ziarnem słonecznika

Ta sałatka brokułowa to kilka składników, ale zaskoczy smakiem niejedną osobę. Dodatkowym doznaniem będzie chrupkość, dzięki prażonym nasionom słonecznika. Jest lekka i smaczna. Przygotowanie zajmie nam około 15 minut. Podane składniki wystarczą na 5-6 porcji.

Lista składników:

  • brokuł,
  • opakowanie sera typu feta – około 150 g,
  • około 50 g obranego słonecznika do uprażenia,
  • sos: ząbek czosnku, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego, pieprz

Jak zrobić sałatkę brokułową z fetą ?

  1. Warzywo podzielić na małe różyczki i umieścić we wrzątku około 8-10 minut. Wody nie solić. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą. To zapewni mu chrupiącą formę.
  2. Łuskany słonecznik wrzucamy na patelnię celem uprażenia. Nie potrzebujemy do tego tłuszczu. Wystarczy 4-5 minut mieszając. Nie można zaprzestać mieszania, ponieważ szybko się przypalą.
  3. Kroimy ser typu feta na kostki.
  4. Przygotowujemy sos z podanych składników. Sosu nie solimy, ponieważ ser jest słony sam w sobie.
  5. Składniki sałatki z fetą polewamy sosem i mieszamy.

Wiosenna sałatka z brokułem, jajkiem, rzodkiewką na sałacie

To bardzo odświeżający przepis za sprawą rzodkiewki i sałaty. Całość jest bardzo lekka. Składniki umieszczamy na talerzu, na sałacie. Całość wygląda efektownie. Nada się na rodzinne uroczystości lub mniejsze okazje.

Lista składników:

  • mała torebka miksu sałat lub mniejsze polowa dużej,
  • połowa brokuła,
  • kilka rzodkiewek,
  • dwa jajka,
  • pestki dyni lub słonecznika- garstka,
  • sos: oliwa, miód, cytryna, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Sałatka z brokułem i jajkiem oraz warzywami, a także inne świetne przepisy na sałatkę z brokułem
Sałatka z brokułem z jajkiem oraz inne przepisy na sałatkę z brokułem i najlepsze dania

Jak zrobić sałatkę z rzodkiewką?

  1. Brokuła podzielić na małe różyczki i umieścić we wrzątku. Obgotować przez około 10 minut. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą. To zapewni mu chrupiącą formę.
  2. Na dużym talerzu kładziemy miks sałat. Na górę kładziemy ugotowany brokuł oraz pokrojone na plastry rzodkiewki.
  3. Całość solimy i dodajemy pieprzu.
  4. Kropimy oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Dodajemy miodu.
  6. Kroimy jajka na połówki i kładziemy na górę.
  7. Przygotowujemy sos jogurtowy.
  8. Całość posypujemy pestkami dyni lub słonecznika.

Sałatka brokułowa z dodatkiem mięsa

Sałatka z brokułem wzbogacona o mięso jest bardziej pożywna niżeli jej wegatariańskie wersje. Można ją zabrać do pracy lub zjeść na obiad. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 najlepszymi przepisami na sałatkę z brokułami.

Brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

To pożywna wersja sałatki z brokułem. Zawiera mnóstwo witamin. Nie jest nudna i z pewnością zaskoczy smakiem nie jedną osobę.

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Lista składników:

  • brokuł,
  • 250 g piersi z kurczaka,
  • mała puszka kukurydza,
  • 3 jajka,
  • garstka słonecznika,
  • przyprawa do gyrosa lub kurczaka,
  • sos: 3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu, ząbek czosnku, sól i pieprz.

Wykonanie sałatki?

  1. Brokuła podzielić i umieścić we wrzątku. Obgotować przez około 8 minut. Wódę solimy. Następnie odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą.
  2. Jajka gotujemy na twardo i później kroimy na kostkę.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na tłuszczu. Dodajemy przyprawę do gyrosa lub kurczaka.
  4. Do tego wszystkiego dodajemy puszkę kukurydzy i słonecznik.
  5. Przygotowujemy sos ze składników z listy.
  6. Całość mieszamy w misce.

Makaronowa sałatka z tuńczykiem i brokułem

To tania, szybka i pożywna sałatka makaronowa z brokułem oraz tuńczykiem. Pasuje na gościnny stół jak i danie na obiad czy kolację.

Lista składników:

  • brokuł,
  • około 150-200 g makaronu penne,
  • niepełna puszka kukurydzy,
  • dwie lub jedna puszki tuńczyka (według uznania),
  • sos: 5 łyżek majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz.

Przygotowanie:


  1. Brokuł gotujemy we wrzątku około 10 minut. Lekko solimy. Studzimy na sitku.
  2. Makaron gotujemy do w lekko osolonym wrzątku.
  3. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  4. Całość łączymy w misce.
  5. Dodajemy sos z podanych wcześniej składników i polewamy.

Sałatka brokułowa z szynką i czerwoną fasolą

To niezwykle łatwa w przygotowaniu sałatka z mięsną wkładką pod postacią szynki. Sałatka brokułowa z fasolą, szynką i makaronem to pomysł na przystawkę lub samo danie.

Lista składników:

  • brokuł,
  • makaron dowolnego kształtu np. kokardki, penne
  • puszka czerwonej fasoli,
  • dowolna szynka około 200 g,
  • sos: 3 łyżki jogurty naturalnego, 1 łyżka majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz.

Jak zrobić sałatkę brokułową z szynką?

  1. Brokuła dzielimy na mniejsze części i wkładamy do wrzątku. Woda posolona z dodatkiem cukru. Gotujemy bez przykrycia 10 minut. Odcedzamy i polewamy zimną wodą.
  2. Fasolę czerwoną płuczemy na sitku.
  3. Szynkę kroimy w kostkę.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z etykietą.
  5. Przygotowujemy sos z podanych składników.
  6. Mieszamy ze sobą wszystko. 

Warstwowe sałatki z brokułem

Sałatki warstwowe są obecnie bardzo popularne. Dlaczego? Nie tylko smakują, ale są niezwykle dekoracyjne. Są ozdobą stołu, gdy pojawiają się goście. Zobaczmy jakie przepisy na warstwowe sałatki są znane z wykorzystaniem brokuła. Koniecznie wypróbuj!

Warstwowa sałatka brokułowa

Warstwowa sałatka z brokułem, szynką i pieczarkami jest szybka, bo prosta w wykonaniu. Jej warstwy nadają dekoracyjny wygląd sałatce. Polecane na różne okazje.

Lista składników:

  • brokuł
  • szynka 200-300 g
  • 5 jajek
  • pieczarki 400-500 g,
  • ser żółty gouda do posypania,
  • sos: jogurt naturalny, majonez, ząbek czosnku, sól i pieprz.

Jak zrobić taką sałatkę?

  1. Brokuła dzielimy na mniejsze części i wkładamy do wrzątku. Gotujemy bez przykrycia 8-10 minut. Odcedzamy go i zalewamy wodą w celu ostudzenia.
  2. Gotujemy jajka na twardo.
  3. Szynkę kroimy na paski według uznania.
  4. Pieczarki kroimy i podsmażamy na suchej patelni, aż stracą wodę. Dodajemy soli i pieprzu.
  5. Układamy warstwy sałatki na przemian: brokuły, szynkę, jajka, pieczarki i kolejno od nowa..
  6. Sosem polewamy co cztery produkty, czyli co komplet warzyw.
  7. Na koniec posypujemy całość startym serem.

Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą

Jest to idealny przepis na zdrową sałatkę z brokułem w roli głównej na imprezę czy spotkanie rodzinne. Jest szybka i łatwa. Wybornie smakuje, no i cieszy oczy. Podobnie jak sałatka z burakiem.

Lista składników:

  • brokuł,
  • duża pierś z kurczaka,
  • mała puszka kukurydzy lub pół dużej,
  • cztery jajka,
  • połowa niewielkiej kapusty pekińskiej,
  • sos: ketchup, majonez, jogurt naturalny sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę- krok po kroku?

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku około 8- 10 minut. Odcedzamy i polewamy zimną wodą.
  2. Pierś z kurczaka kroimy na kostkę oraz doprawiamy przyprawami wedle uznania, a następnie smażymy.
  3. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
  4. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  5. Na samym dnie miski smarujemy keczupem.
  6. Na to układamy kukurydzę, brokuła. Jajka i przykrywamy warstwą majonezu.
  7. Na samą górę kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską.
  8. Całość owijamy folią i stawiamy do lodówki, aby wszystko się połączyło.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny