Sałatka z buraków surowych - jak prosto możemy przyrządzić surówkę do obiadu na zimno

Buraki mogą być zarówno przetwarzane, jak i spożywane w formie surowej. Zarówno w jednej, jak i w drugiej formie, wnoszą do naszego organizmu duże pokłady witamin i prowadzą do tego, że nasz organizm lepiej funkcjonuje. Jednym z przykładów na przyrządzenie surowego buraka jest właśnie nasza sałatka z buraków na zimno.

Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu, dlatego warto poznać przepis na tak szybką przekąskę, która może być podawana do obiadu, ale doskonale poradzi sobie jako zupełnie oddzielne danie. Sami zobaczmy więc, jak przygotowuje się tę przepyszną sałatkę z buraka.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 6 łyżek oleju,
  • 4 jabłka,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  • Przyprawy: pieprz, sól, cukier, pietruszka.

Jeśli nie przepadamy za cebulą lub pietruszką, wtedy możemy odpuścić sobie ich dodawanie, natomiast w całości nie są one wyczuwalne, a podnoszą smak potrawy.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
  3. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy na bardzo drobną kosteczkę.
  4. Buraki i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Buraki łączymy z jabłkami i cebulą.
  6. Warzywa i owoce skrapiamy sokiem z cytryny i olejem.
  7. Do całości dodajemy śmietanę i mieszamy.
  8. Na sam koniec dodajemy umytą i posiekaną na drobno natkę pietruszki.

Tak przygotowana sałatka z buraków może być zjedzona od razu, natomiast jeśli chcemy zostawić ją do następnego dnia, by jej smaki bardziej się ze sobą przegryzły, wtedy musimy pamiętać o tym, by wsadzić ją do lodówki. Sałatka z buraczków będzie idealnym dodatkiem do mięs i nie tylko. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową z burakami.

Sałatka z buraków - bardzo popularne przepisy, które staną się hitem w naszym domu

Sałatka z pieczonych buraków z fetą

Połączenie buraków z fetą dla wielu osób może wydawać się dość dziwne. Jednak nic bardziej mylnego. Słony smak fety i słodki smak buraczków doskonale się ze sobą komponują. Co więcej, jeśli dołożymy do nich przyprawy, stworzymy niepowtarzalny i wyjątkowy smak, który zachwyci wszystkich. Takie połączenie będzie idealną kompozycją do różnego rodzaju potraw, np. do obiadów, ale także doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs podczas grillowania.

Dlatego właśnie bardzo dobrze jest wypróbować właśnie ten przepis, ponieważ przypadnie on do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za różnorodnymi potrawami z buraków ćwikłowych. Zobaczmy więc, jak krok po kroku powinna być przygotowywana sałatka z buraków i jak wygląda przepis na nią.

Sałatka z buraków pieczonych z serem feta oraz przepisy na sałatki z buraków

Składniki do pieczonych buraków:

  • 4 średniej wielkości czerwone buraki,
  • 7 łyżek oliwy,
  • Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu.

Składniki do sałatki:

  • 400 g fety,
  • 70 g rukoli,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 1 granat,
  • oliwa,
  • kolendra.
  • Przyprawy: świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy.

Jeśli nie lubimy połączenia owoców z warzywami, wtedy nasza sałatka z buraczków może być przygotowana bez owocu granatu.

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Pokrojone buraki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy olejem i posypujemy pieprzem i solą.
  3. Naczynie owijamy folią i wkładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika.
  4. Buraki pieczemy przez około 30 minut.
  5. Po 30 minutach wyciągamy buraki i odstawiamy je do ostygnięcia.
  6. Rukolę myjemy i wkładamy do szerokiej miski.
  7. Fetę kroimy w drobną kostkę.
  8. Do rukoli dodajemy nasze pieczone buraki, a na wierzch posypujemy je fetą.
  9. Z granatu wyciągamy pestki i obsypujemy nimi sałatkę z czerwonych buraków.
  10. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  11. Na sam koniec dodajemy także trochę oliwy.

Tak przygotowana sałatka z buraków na zimno doskonale sprawdzi się jako przekąska zarówno latem, wiosną, jesienią, jak i zimą. Będzie ona również doskonałym dodatkiem do mięs.

Sałatka z buraczków kiszonych - praktyczny i prosty przepis

Sałatka z buraczków kiszonych jest dość popularna, tak samo, jak i ta z gotowanych buraków. Sałatka z buraków kiszonych cieszy się bardzo dużą popularnością, ponieważ ma ona bardzo duże zasoby witamin, a dodatkowo usprawnia ona pracę naszych jelit i pomaga walczyć z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi między innymi za choroby nowotworowe. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie tego wyjątkowo zdrowego dania.

Składniki:

  • kiszone buraki z zakwasu na barszcz,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • Przyprawy: sól i pieprz.

Ilość soli i pieprzu ustalamy samodzielnie według upodobań smakowych.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Czosnek obieramy i siekamy na drobno.
  3. Buraki i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  5. Pokrojoną cebulę delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy.
  6. Do startych jabłek i buraków dodajemy podsmażoną cebulę i posiekany czosnek.
  7. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie mieszamy.

Gotowa sałatka z buraków powinna być włożona do lodówki na kilka godzin, by smak wszystkich składników się ze sobą połączył.

Sałatka z buraków gotowanych do obiadu oraz przepisy na sałatki z buraków

Sałatka z buraków - jak przygotować ją z gotowanych buraków - proste przepisy

Sałatka z gotowanych buraków z chrzanem i cebulką - prosty przepis

Bardzo popularnym i wcale nie tak trudnym rozwiązaniem na przygotowanie buraków, jest wykonanie z nich sałatki z gotowanych buraków. Taka sałatka z buraków jest dość szybka do zrobienia, a przepis na nią jest prosty. Dodatkowo wykonując tego typu sałatkę z buraków ćwikłowych, nie potrzebujemy wielu składników. Zobaczmy więc, jak powinna być zrobiona sałatka z buraczków w formie gotowanej.

Składniki:

  • 8 buraków czerwonych,
  • 1,5 cebuli białej,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • olej rzepakowy,
  • Przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny mielony.

Jeśli chcemy, zamiast zwykłej soli kuchennej możemy użyć soli morskiej.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i gotujemy do momentu uzyskania miękkości.
  2. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Do 4 łyżek oleju dodajemy 2 łyżki chrzanu i mieszamy.
  4. Ugotowane buraki odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki i kroimy w ość drobną kostkę.
  6. Do pokrojonych buraków dodajemy cebulę.
  7. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.
  8. Buraki mieszamy dokładnie z przyprawami i cebulą.
  9. Sałatkę zalewamy mieszanką oleju i chrzanu.
  10. Całość ponownie mieszamy.

Jeśli będzie nam wygodniej, buraki możemy również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Pamiętajmy, że tego typu sałatka z czerwonych buraków przed podaniem powinna być pozostawiona w lodówce na kilka godzin, by wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Po tym czasie możemy ją podawać do obiadu.

Sałatka z gotowanych buraków w nieco innej formie - jak jeszcze można przygotować tę sałatkę

Sałatka z buraków gotowanych może być przygotowywana na różne sposoby. Jednym z nich był wyżej wymieniony przepis, który jest raczej klasycznym rozwiązaniem. Natomiast teraz zobaczymy, jak inaczej może wyglądać nasza sałatka z buraczków gotowanych. Sami zobaczmy.

Składniki:

  • 0,5 kg buraków czerwonych,
  • 80 g cebuli,
  • 150 g jabłek,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • kilka łyżek majonezu,
  • Przyprawy: sól i pieprz.

Majonez dobieramy samemu, w zależności, jaka jego ilość nam odpowiada.

Przygotowanie:

  • Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w garnku.
  • Ugotowane buraki wyciągamy z garnka i zostawiamy je do ostygnięcia.
  • Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w kostkę.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami konserwowymi.
  • Wszystkie warzywa i owoce łączymy ze sobą.
  • Do całości dodajemy majonez, sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowana sałatka z buraków potrzebuje kilka godzin w lodówce, by osiągnąć pożądany smak. Dodatkowo później również musimy przechowywać ją w lodówce, by się nie popsuła.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny