Najlepsze gruszki na sałatkę – przegląd najsmaczniejszych odmian

Rodzaj grusza (Pyrus) jest rośliną z rodziny różowatych. Przyjmuje się, że obejmuje około 72 gatunki, które dzieli się grusze europejskie i grusze azjatyckie. Grusza tworzy wiele uprawnych odmian. Na sałatki nadają się owoce, które są jędrne i dość twarde. Miękkie, bardzo soczyste gruszki najlepiej zjadać na surowo.

Do celów kulinarnych polecane są następujące smaczne odmiany:

‘Faworytka’, ‘Klapsa’ – owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Duże gruszki mają zielonożółtą lekko błyszczącą skórkę, z czerwonym rumieńcem lub w całości pokryte są czerwonym wybarwieniem (‘Czerwona Faworytka’). Popularne gruszki są soczyste i bardzo smaczne.

‘Bonkreta Williamsa’ – jest odmianą deserową, o smacznych dużych owocach, które dojrzewają na początku września. Gruszki nadają się również na przetwory.

‘Salisbury’ – odmiana tworzy owoce średniej wielkości, dojrzewające pod koniec września. Cienka skórka gruszek wybarwiona jest na rdzawy kolor. Aromatyczne i smaczne owoce chętnie wykorzystywane są do celów kulinarnych oraz do bezpośredniego spożycia.

‘Konferencja’ -; szarozielone niewielkie gruszki dojrzewają na początku października. Owoce są bardzo smaczne – słodkie i soczyste. Chętnie zjadane są na surowo, w sałatkach i zimowych przetworach.

‘Komisówka’ – tworzy duże baryłkowate gruszki, które zbiera się na początku października. Owoce wyróżniają się zielonożółtą skórką z rdzawymi plamkami oraz słabym rumieńcem. Są bardzo smaczne. Nadają się na przetwory, na sałatki i do bezpośredniego spożycia.

Zdrowa i smaczna sałatka z gruszką – przygotowanie krok po kroku

Przepis na gruszki z serem pleśniowym Gorgonzola

Ser Gorgonzola wyrabiany jest we Włoszech, z krowiego mleka, do którego dodawana jest podpuszczka, kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz pleśń Penicillium glaucum, używana do produkcji serów pleśniowych. Gorgonzola ma charakterystyczny wygląd – powierzchnia sera pokryta jest pleśniowym niebieskim żyłkowaniem. Ser wydziela mocny zapach oraz ma oryginalny słodkawo-pikantny smak. Dzięki kremowej konsystencji sprawdza się w sosach, jako dodatek do sałatek oraz zapiekanek. Zanim dodamy ser Gorgonzola do sałatki, pozostawmy go na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby zostały uwolnione wszystkie walory, którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak i sławę.

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 25 dag sera pleśniowego Gorgonzola Dolce
  • 10 dag orzechów włoskich
  • świeża rukola lub roszponka
  • kilka liści świeżej sałaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki sosu winegret

Przygotowanie:

  1. Gruszki bardzo cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kropimy je sokiem z cytryny, by owoce zachowały jasny kolor.
  2. Włoskie orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Sprawdzą się również inne orzechy, np. orzeszki ziemne.
  3. Ser Gorgonzola kroimy na niewielkie kostki, po uprzednim usunięci skórki.
  4. Gruszki i orzechy łączymy z serem, z rukolą lub z roszponką i delikatnie mieszamy.
  5. Gotową sałatkę z serem pleśniowym układamy na liściach sałaty i polewamy sosem winegret.

Najciekawsze pomoce kuchenne - sprawdź ceny!

Sałatka, podana na liściach sałaty, jest nie tylko bardzo smaczną potrawą – jej kolorowe składniki wspaniale prezentują się na stole. Sałatka z gruszką i pleśniowym serem Gorgonzola może stanowić zdrową i oryginalną przystawkę na rodzinnych i towarzyskich uroczystościach. Sprawdzi się również w postaci sałatki na grilla, podawanej w czasie letnich spotkań w ogrodzie.

Azjatyckie klimaty - sałatki z makaronem ryżowym i gruszką

Makaron ryżowy, wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, wyrabiany jest z mąki ryżowej, wody i soli. Stanowi ważny składnik wielu dań. Na polskim rynku dostępny jest makaron ryżowy w postaci nitek lub wstążek. Warto po niego sięgnąć, by w szybki sposób przygotować zdrowe potrawy. Makaron ryżowy jest niskokaloryczny, pozbawiony laktozy i bogaty w witaminy oraz składniki mineralne.

Przepis 1 - na sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej roślinny do smażenia
  • sos Teryaki – do marynowania mięsa (nieobowiązkowo)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 4 gruszki
  • rukola
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki sosu majonezowo-jogurtowego

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w wysokim naczyniu, kierując się zaleceniami na etykiecie. Nie łamiemy długich nitek.
  2. Seler naciowy drobno kroimy.
  3. Piersi z kurczaka kroimy w dość wąskie paseczki i smażymy na rumiano. Przez smażeniem możemy je przez parę minut marynować w gotowym sosie Teryaki, co podkreśli azjatycki smak dania.
  4. Gruszki cienko obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy krótko z obrumienionym kurczakiem.
  5. Makaron, seler naciowy, gruszki i kurczaka przekładamy do miski. Lekko mieszamy.
  6. Dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę. Doprawiamy do smaku.
  7. Do sałatki dodajemy świeże listki rukoli. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
  8. Gotową sałatkę układamy dekoracyjnie na półmisku i polewamy sosem majonezowo-jogurtowym – mały naturalny jogurt łączymy z 3 łyżkami gęstego majonezu i dokładnie mieszamy, do otrzymania gładkiego sosu.
  9. Wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem.

A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?

Przepis 2 - na sałatkę z makaronem ryżowym i pieczoną rybą

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 – 3 dojrzałe duże gruszki
  • olej roślinny do smażenia
  • łosoś lub pstrąg łososiowy – filet (ok. 20 dag)
  • warzywa: marchewka, pieczarki, cukinia, seler naciowy
  • 1 pęczek szczypiorku, roszponka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy należy ugotować, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzony, przekładamy do miski.
  2. Warzywa dokładnie płuczemy. Marchewkę obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy  na oleju przez 2 – 3 minuty.
  3. Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w talarki gruszki. Po wymieszaniu, podsmażamy całość przez chwilę.
  4. Rybę przekładamy na papier do pieczenia, skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 10 minut.
  5. Do miski z makaronem dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy z roszponką. Całość doprawiamy do smaku i kropimy sokiem z cytryny.
  6. Na sałatkę wykładamy upieczoną rybę. Potrawę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sałatki z makaronem ryżowym mogą stanowić podstawę codziennego jadłospisu, sprawdzą się jako sałatki na grilla, w gronie znajomych lub mogą pełnić rolę dekoracyjnej przekąski.

Serwowanie sałatki - porady i sposoby podania

  • Warzywa i owoce, które znajdą się w sałatce, bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Sałatki przygotowujemy na krótko przed ich podaniem – tylko wtedy zachowają wszystkie wartości odżywcze i będą najsmaczniejsze.
  • Podane w przepisach ilości użytych warzyw i owoców możemy modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • Warzywa wymagające smażenia lub gotowania powinny zachować jędrność. Zbyt długa obróbka termiczna nie doda im smaku i pogorszy wygląd, co wpłynie negatywnie na estetykę potrawy.
  • Do przygotowania sałatki używamy naczyń szklanych lub stalowych. Jeśli dysponujemy naczyniami emaliowanymi, zwróćmy uwagę, by ich wnętrze nie miało żadnych odprysków. Tylko nieuszkodzona emalia odporna jest na działanie kwasów.
  • W czasie okolicznościowych przyjęć najlepiej serwować sałatki w mniejszych ładnych salaterkach. Taki sposób podania nie komplikuje częstowania się potrawą i jednocześnie umożliwia atrakcyjne jej zaprezentowanie.
  • W gronie zaprzyjaźnionych osób możemy umieścić na stole jedną większą miskę z sałatką, z której goście będą sobie samodzielnie nabierać porcję. Podobną rolę spełniają okazałe półmiski i talerze. Sałatka z gruszką w szklanej misce, w której widoczne są wszystkie kolorowe składniki, prezentuje się szczególnie efektownie.
  • Na stole nie może zabraknąć odpowiednich sztućców, którymi goście będą wygodnie nabierać sałatki, a następnie je konsumować.
  • Udekorowanie stołu kwiatami, odpowiedni obrus, serwetki i słoiczki z przyprawami z pewnością dodadzą każdemu spotkaniu wyjątkowej oprawy.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny