Sałatka z kiszonych buraków do obiadu

Moc płynąca z buraków ćwikłowych

Z buraków ćwikłowych od dawna robi się różne sałatki i surówki, na ciepło, na zimno, do słoików i do zjedzenia na bieżąco. Nie od dziś wiadomo, że mają niezwykłe właściwości – wspomagają odporność organizmu i pomagają w walce z anemią. Okazuje się jednak, że kiszone buraki biją na głowę te surowe pod względem właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Jak wszystkie kiszonki, wspaniale wpływają na budowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i sprawdzają się po antybiotykoterapii, ale to nie wszystko.

Kiszone buraki mają silniejsze działanie antyanemiczne i antybakteryjne niż te surowe. Dodatkowo wspomagają odchudzanie i regulują przemianę materii. Ich zadaniem jest pomaganie wydalania kwasu moczowego, w ogóle odkwaszają cały organizm, oczyszczają z toksyn i wspomagają pracę wątroby. Niektóre badania wskazują także na to, że mogą wzmacniać wytrzymałość i poprawiać wydolność organizmu u osób intensywnie trenujących.

Kisić buraki powinni przede wszystkim weganie i wegetarianie. To najbardziej zasobne źródło żelaza pochodzenia roślinnego. Dodatkowo sok z kiszenia buraków (zakwas buraczany) ma także działanie przeciwzapalne, co cenią sobie zwłaszcza osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów. Włącznie do diety buraków kiszonych to zatem strzał w dziesiątkę, a jeść można nie tylko powstały w czasie kiszenia zakwas buraczany. Z tych czerwonych bulw można robić różne, naprawdę pyszne sałatki i surówki, dzięki czemu łatwiej będzie przemycić je w codziennym menu. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować produkt, sprawdź także ten artykuł o kiszonych burakach krok po kroku.

Surówka z buraków do obiadu z jabłkami – przepis

Podstawowa surówka z kiszonych buraków jest bardzo prosta. W zasadzie to taka sama surówka jak z kiszonej kapusty, jednakże jej smak jest inny. Kiszone buraki są słodko-kwaśne, zatem mają naprawdę ciekawy smak. Oczywiście musi to być surówka z jabłkami, inaczej nie będzie to typowy przepis.

  • 5 średnich kiszonych buraków,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • ½ łyżeczki świeżej pietruszki,
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu

Surówka jest naprawdę błyskawiczna. Możesz od razu zrobić większą porcję i zjeść w ciągu kilku dni. Przechowywana w lodówce nie powinna się zepsuć. Do pracy przy burakach warto założyć rękawiczki. Kiszone także odbarwiają dłonie.

  1. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce.
  3. Obierz cebulę, posiekaj ją na drobną kostkę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy i olej.

Sałatka z kiszonych buraków – inspiracje lunchowe

Sałatka z kiszonych buraków z porem

Surówka z buraków kiszonych to nie jedyny przepis, który można przygotować do obiadu. Dobrze sprawdzą się także inne sałatki i surówki, które pasują do mięs. Jednym z nich jest sałatka z kiszonych buraków z porem, którą można także zabrać ze sobą do pracy – z kawałkiem pumpernikla idealnie sprawdzi się do lunchboxa.

Kiszone buraki na półmisku oraz sałatka z kiszonych buraków i przepisy
  • 2 kiszone buraki,
  • 4 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 por (biała część),
  • ½ jabłka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatkę robi się dość szybko. Dzięki jajkom jest ona naprawdę bardzo sycąca. Z tego przepisu powstanie także świetna sałatka z pieczonych buraków, ale kiszone będą o wiele lepszym rozwiązaniem ze względu na właściwości zdrowotne.

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Buraki pokrój w cienkie półplasterki.
  3. Ogórki pokrój w plasterki, odstaw na sitko na kilkanaście minut.
  4. Jabłko obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  5. Jajka obierz, pokrój w plastry i w kostkę lub przeciśnij przez sitko.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki z przyprawami i majonezem.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki



Sałatka z buraków kiszonych i groszku

Kolejna idealna na lunch sałatka z buraków kiszonych jest bardzo szybka i prosta. Zrobisz ją błyskawicznie z tego, co często ma się w domu pod ręką: marynowanych warzyw z puszki.

  • 350 g kiszonych buraków,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej,
  • 3 duże łyżki majonezu,
  • szczypiorek, sól, pieprz do smaku.

Jeśli lubisz ser feta lub ser typu włoskiego, możesz dodać go troszkę do sałatki i okrasić ją grzankami z ciemnego pieczywa lub zjeść ją z odrobiną kuskusu izraelskiego lub kaszy bulgur. Dzięki temu będzie to pełnowartościowy posiłek, idealny do pracy.

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Otwórz puszki, przesyp zawartość na sitko.
  3. Buraki pokrój w grubszą kostkę.
  4. Jajka obierz, przeciśnij przez sitko lub pokrój w kostkę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i przyprawy do smaku.

Sałatka z kiszonych buraków w wersji na przyjęcie

Sałatka z kiszonych buraków z pomarańczą

Sałatka z buraków w wersji eleganckiej? Proszę bardzo! Można dodać do niej niewielką ilość sera feta i pomarańczy, zadbać o sposób ułożenia na talerzu, ponieważ będzie to wspaniale wyglądać. Idealnie na biesiadny stół.

  • 400 g kiszonych buraków,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 łyżka świeżej pietruszki,
  • 1 zielona cebula,
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Dresing sprawia, że sałatka nabiera cudownego smaku. Jest delikatna i lekko słodkawa, zarówno dzięki burakom, jak i pomarańczom i dodatku miodu. Aby dodać chrupkości, posyp sałatkę odrobinką orzechów włoskich.

  1. Buraki pokrój na plastry. Ułóż je na półmisku.
  2. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń białe części, wykrój miąższ z błonek.
  3. Ułóż pomarańcze na burakach.
  4. Pokrój ser feta na drobne kawałeczki. Rozkrusz go na sałatce.
  5. Dodaj trochę cebuli i pietruszki.
  6. Przygotuj dressing. Polej nim sałatkę z wierzchu.

Carpaccio z kiszonych buraków z orzechami – przepis

Carpaccio to w zasadzie sałatka z pieczonych buraków, ale można przygotować ją także z kiszonych. W obu wersjach jest niezwykle smaczna i bardzo delikatna. Sałatkę można przygotować jako przystawkę na przyjęcie, na małych talerzykach będzie przepięknie wyglądała.

  • 2 kiszone buraki,
  • 2 garście rukoli,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki balsamico,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią.

Carpaccio to sposób przygotowania mięsa, który polega na pokrojeniu na bardzo cieniutkie plasterki. Je się je na surowo, z dodatkiem sosu balsamicznego i różnych sałat. W ten sam sposób podaje się właśnie buraki.

  1. Pokrój buraki kiszone na cieniutkie plasterki.
  2. Umyj rukolę.
  3. Pokrój ser z niebieską pleśnią na małe kawałeczki.
  4. Posiekaj orzechy włoskie.
  5. Ułóż na talerzach rukolę, na to połóż plasterki buraków.
  6. Posyp po wierzchu serem z niebieską pleśnią i orzechami.
  7. Pokrop octem balsamicznym i gotowe.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny