Sałatka z kurczaka na różne sposoby

Pyszna sałatka z grillowaną piersią z kurczaka

To wspaniała sałatka, która może być podana jako danie obiadowe lub jako sałatka dopełniająca menu na letnim przyjęciu. Niezwykle prosta w wykonaniu i ciekawa pod względem wizualnym, stanie się ozdobą każdego stołu. Jednak do jej przygotowania potrzebny będzie grill elektryczny lub zwykły klasyczny grill, wykorzystywany w ogrodzie. Zamiennikiem, który ułatwi przygotowanie mięsa, może stać się piekarnik, w którym przyprawiona pierś z kurczaka może zostać upieczona.

Do wykonania sałatki potrzebujesz:

  • 500 g filetu z kurczaka,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • mix sałat,
  • kilka listków rukoli,
  • pomidorki koktajlowe,
  • prażone pestki dyni,
  • pół cytryny,
  • kiełki rzodkiewki.

Zastanawiasz się jak zrobić tę pyszną sałatkę?

  1. Filet z kurczaka myjemy i obtaczamy w przyprawach, a następnie grillujemy. Grillowanie można wykonać klasycznie lub w piekarniku. Kolejnym rozwiązaniem może być smażenie piersi kurczaka. Najważniejsze, aby pierś pieczona była w całości. Jeśli wybierzemy opcję smażenia, warto po tej czynności odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.
  2. Szpinak, mix sałat i rukolę mieszamy w większej misce. Oczywiście możemy użyć innych sałat, jednak to połączenie daje wysokie walory smakowe i estetyczne.
  3. Pomidory koktajlowe, kroimy na pół lub ćwiartki (według uznania).
  4. Pestki dyni należy uprażyć na suchej patelni, pilnując, aby się nie przypaliły.
  5. Sałaty, pomidory i pestki dyni łączymy razem.
  6. Grillowany filet z kurczaka kroimy na plastry i układamy na wierzchu, posypując go kiełkami rzodkiewki.
  7. Całość skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Ciekawym zamiennikiem dla cytryny, może okazać się wyciśnięty sok z jednej limonki.

Sałatkę możemy podać z pieczywem czosnkowym lub z grillowanymi ziemniakami, które stworzą z nią jedną spójną całość. Oczywiście sama w sobie będzie równie pyszna i sycąca, dlatego danie to nie potrzebuje dodatków. Na imprezach może występować jako samodzielna potrawa należąca do zimnej płyty. Najlepiej sprawdzi się podczas letnich spotkań ze znajomymi i jak danie przyrządzane na uroczyste kolacje. Jest pyszna i niezwykle efektowna.

Szybka ryżowa sałatka z piersi kurczakiem i ananasem

Dla wielbicieli hawajskich smaków sałatka z kurczakiem i ananasem jest namiastką orientalnych potraw. Przygotowanie nie powinno przysparzać większych kłopotów. Choć nie należy do najszybszych, to jednak warto poświęcić na jej wykonanie trochę czasu i cieszyć się możliwością konsumpcji. To idealna sałatka na imprezę rodzinną i nie tylko. Sprawdzi się w każdych okolicznościach, a jej smak przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych gości.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 500 g filetu z kurczaka,
  • 1 papryka,
  • kukurydza w puszce,
  • 1 puszka ananasa,
  • majonezu,
  • sól i pieprz.

Zastanawiasz się jak zrobić sałatkę?

  1. Ryż gotujemy do miękkości przez około 18 minut. Nie przedłużamy gotowania, pilnując, aby był sypki i żeby się nie rozgotował.
  2. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do kurczaka do momentu, aż mięso uzyska złoty kolor. Usmażonego kurczaka kładziemy na kilka minut, na rozłożonym wcześniej ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z usmażonym kurczakiem.
  4. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu i kurczaka.
  5. Do naczynia ze składnikami na sałatkę, dodajemy kukurydzę w puszce, która wcześniej odsączamy na dużym sitku.
  6. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do reszty składników.
  7. Na koniec dodajemy majonez, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

Sałatkę najlepiej przyrządzić trochę wcześniej, aby składniki mogły się połączyć. Dobrze będzie przygotować ją z jednodniowym wyprzedzeniem, tak aby wszystkie składniki mogły się dobrze schłodzić w lodówce. Sałatka z brokułów będzie wspaniale smakować zarówno na zimowych uroczystościach jak i letnich przyjęciach.

Pyszna sałatka z makaronem, kurczakiem i brokułami

Przepis na tę sałatkę jest często wykorzystywane przez fanów brokuła i makaronu. Ciekawe połączenie smakowe, jakie dają brokuły i usmażony filet z kurczaka sprawia, że do sałatki chce się wracać częściej. Wiele osób eksperymentuje i zamiast brokuła dodaje kalafior, jednak sałatka najlepiej smakuje i wygląda w połączeniu z zielonym i pysznym warzywem.

Do wykonania sałatki potrzebne są:

  • 400 g brokuła,
  • 500 g filetu z kurczaka,
  • 200 g makaronu kokardki,
  • majonez,
  • sól i pieprz,
  • 3 jajka,
  • śmietana,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdzielamy brokuła na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie do, do której dodajemy również łyżeczkę cukru. Ten zabieg ma na celu zachowanie mocnego zielonego koloru, jaki posiadają brokuły. Wystarczy kilka minut gotowania, tak aby brokuł nie był rozgotowany. Następnie należy je odcedzić i wystudzić.
  2. Wodę na makaron doprowadzamy do wrzenia, a gdy to nastąpi, dodajemy łyżkę oleju, solimy i umieszczamy w niej makaron, co jakiś czas mieszając. Makaron gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, aby zapobiec sklejaniu się makaronu. Sam olej, który został dodany wcześniej, również ma pomóc w tym, aby makaron był bardziej sypki.
  3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przypraw do kurczaka, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, a następnie drobno kroimy.
  5. Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu, dodajemy 3 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany doprawiając solą i pieprzem.

Choć wykonanie sałatki nie jest trudne, to jednak gotowanie poszczególnych składników zajmuje trochę czasu. Do tego sama sałatka przed podaniem wymaga schłodzenia, dlatego najlepiej przyrządzić ją dzień przed mającą się odbyć imprezą lub spotkaniem ze znajomymi. W ten sposób wszystkie składniki stworzą jedną spójną całość, ciesząc podniebienie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z selera naciowego.

Sałatki na imprezę - ciekawe sałatki z kurczaka

Prosta warstwowa sałatka z piersi kurczaka

Sałatka warstwowa z kurczaka, dobrze sprawdzi się w każdych okolicznościach ze względu na ciekawy smak i unikalny wygląd. Jest niezwykle zachęcająca i prosta w wykonaniu.

Ta efektowna sałatka idealnie sprawdzi się na dużych uroczystościach rodzinnych. Coraz częściej stanowi zamiennik klasyku, jaką jest sałatka gyrosowa, ogromnie lubiana przez większość smakoszy.

Składniki:

  • 400 g wędzonego kurczaka,
  • kukurydza w puszce,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 5 jajek na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • ½ kapusty pekińskiej,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 papryka,
  • pęczek szczypiorku.
Sałatka z kurczaka warstwowa oraz najlepsze przepisy na sałatki z kurczaka i ich wykonanie krok po kroku
Sałatka z kurczaka wędzonego oraz inne rodzaje i przepisy na różne sałatki z kurczakiem

Jak zrobić tę pyszną sałatkę?

Wykonanie tej sałatki nie jest zbyt trudne, jednak wymaga trochę więcej zaangażowania z uwagi na mnogość składników, które potrzebne są do zrobienia sałatki.

  1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
  2. Usuwamy skórkę z kurczaka i kroimy w drobną kostkę.
  3. Ogórki kiszone, paprykę i jajka drobno kroimy.
  4. Rzodkiewkę myjemy, usuwamy korzenie i liście, a następnie ścieramy na grubych oczkach.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. W osobnym naczyniu łączymy majonez i ketchup.
  8. Przygotowujemy wysokie naczynie, w którym kolejno układamy: kapustę pekińską, kurczaka, ogórki kiszone, cebulę, jajka, połowę sosu rozprowadzamy po wierzchu i znowu układamy kapustę pekińską kurczaka, paprykę, kukurydzę i rzodkiewkę.
  9.  Na wierzch dajemy resztę sosu i posypujemy szczypiorkiem.

Ciekawy wygląd i oryginalny smak sałatki sprawi, że przybyli goście będą zadowoleni możliwością wypróbowania tego prostego, aczkolwiek niecodziennego połączenia. Atrakcyjnego wyglądu dodaje sos wykonany z majonezu i ketchupu, który w sałatce stanowi ciekawe połączenie kolorystyczne z pozostałymi składnikami, a do tego zapewnia unikalny smak.

Sałatka gyros najlepsza na imprezę w gronie znajomych

Nie ma chyba nikogo, kto nie jadłby choć raz sałatki gyros. Jest bardzo popularna i dobra na każdą okazję. Szczególnie chętnie przygotowywana jest na imprezę w gronie znajomych, gdzie liczy się lekkość spożywanych potraw i wykwintny smak. Choć w Internecie znaleźć można niejeden przepis, powyżej podany został przepis z najlepszym połączeniem produktów, który zagwarantuje niepowtarzalny smak. Wystarczy tylko wędzony filet z kurczaka zamienić z podsmażoną na patelni, pokrojona w kostce piersią, obtoczoną w przyprawie kebab. Co za tym idzie najlepszy sposób na przyrządzenie tego specjału.

Dla urozmaicenia sałatki, zamiast kapusty pekińskiej można użyć mieszanki sałaty rzymskiej, lodowej i roszponki, które nadadzą ciekawszego wyglądu i smaku. Niekiedy spotkać można sałatki gyros z dodatkiem sera feta. Dodanie go do potrawy, to również dobry sposób na urozmaicenie dania i ciekawe zaprezentowanie.

Niejednokrotnie jednak wśród gości znajdują się osoby, które nie lubią drobiu i chętniej sięgają po innego rodzaju przekąski. Dlatego dla urozmaicenia poczęstunku dla gości, można zamienić filet z kurczaka na łososia lub tuńczyka, tworząc tym samym pyszne sałatki z tuńczykiem lub łososiem. Choć dobrze jest przemyśleć dokładnie jakie potrawy należeć będą do zimnej płyty podczas uroczystości, to nie warto zupełnie rezygnować z kurczaka jako dodatku do sałatek i innych potraw, w których gra główne skrzypce.

ikona podziel się Przekaż dalej