Surówka z papryki do obiadu

Sałatka z papryki, ogórka kiszonego i cebuli

Surówka z papryki świetnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu. Smaczna, słodka papryka idealnie uzupełni większość kompozycji warzyw, jednakże najlepszą opcją wydaje się właśnie sałatka z papryki czerwonej z dodatkiem kiszonego ogórka. Dobrze wygląda na obiadowym stole, jest kolorowa, lekka i niskokaloryczna.

  • 10 ogórków kiszonych,
  • 1 cebula biała lub czerwona,
  • 1 papryka czerwona lub pół żółtej, pół czerwonej,
  • Przyprawy: pieprz, szczypta ostrej papryki, suszona lub świeża pietruszka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. To sałatka ze świeżej papryki, więc jeśli wybierzesz do niej twarde, dobrej jakości ogórki kiszone, będzie chrupiąca. Wymieszanie papryk w dwóch kolorach sprawia, że przystawka jest barwna i pięknie wygląda. Sałatka z ogórków kiszonych w tym wydaniu jest naprawdę niezwykła.

  1. Pokrój ogórki kiszone w półplasterki i odcedź je na sitku.
  2. Obierz i posiekaj cebulę w grubszą kostkę.
  3. Rozkrój paprykę, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm.
  4. Wymieszaj wszystkie warzywa w salaterce, dodaj przyprawy i oliwę z oliwek.

Warzywna sałatka z kolorowej papryki do obiadu

Ze świeżej papryki można zrobić także kolorową sałatkę z surowych warzyw. Można dodać do niej różne składniki, a jeśli zastosujesz wiosenne nowalijki, będzie to ciekawa, trochę ostra sałatka z rzodkiewki. Podstawowy przepis jest jednak bardzo prosty:

  • 1 mix sałat lub sałata lodowa,
  • 1 papryka w dowolnym kolorze,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 ogórek,
  • Przyprawy: sól, pieprz, pietruszka suszona lub oregano/zioła prowansalskie/zioła do sałatek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie rzodkiewki, rukola, oliwki, melon, cebula, ser feta lub mozzarella, kawałki ugotowanego kurczaka, kukurydza

Sałatka jest błyskawiczna i świetnie sprawdza się zarówno do obiadu, jak i do grilla. To lekki dodatek do mięs, które każde ciężkie danie zamieni w zdrowy, zbilansowany posiłek. Surowe warzywa są niskokaloryczne i świetnie wypełniają żołądek, dlatego taka sałatka sprawdzi się także w przypadku osób, które chcą zadbać o linię.

  1. Umyj liście sałaty, pokrój je na kawałki lub porwij. Odwiruj.
  2. Pokrój paprykę w grubą kostkę.
  3. Pokrój pomidory na szesnastki.
  4. Obierz ogórka i pokrój go w grubą kostkę.
  5. Przygotuj dowolnie wybrane opcjonalne składniki.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy i oliwę z oliwek.
  7. Wymieszaj sałatkę. Podawaj na świeżo, dopóki sałata jest chrupiąca.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na wykorzystanie tego czerwonego warzywa, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki na zimę.

Sałatka z papryki na imprezę

Sałatka z kolorowej papryki i cebuli na imprezę

Na biesiadnym stole nie może zabraknąć sałatki. Powinna być kolorowa i ładnie się prezentować, a przy tym być treściwa. Najbardziej popularne nadal są sałatki z majonezem i taką właśnie prezentujemy. To klasyczny przepis, który zyskuje na dodaniu papryki w różnych kolorach.

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 7 małych ogórków gruntowych,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej.
  • 1 biała część z pora,
  • 1 mała cebula,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 20 dag szynki drobiowej,
  • 3 łyżki ulubionego majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

To kolejny przepis, którego wykonanie nie powinno zająć za wiele czasu. Niektórzy do tej sałatki dodają jeszcze drobny makaron (na przykład małe gwiazdki czy w kształcie ziarenek ryżu) lub ryż. Dzięki temu sałatka jest bardziej treściwa i świetnie sprawdza się w każdym przypadku. Na dodatek zasmakuje każdemu.

  1. Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałeczki.
  2. Pokrój por w drobną kostkę lub w cienkie plasterki, jak wolisz.
  3. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój papryki na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  4. Odcedź kukurydzę.
  5. Obierz i pokrój w kostkę ogórki.
  6. Ser żółty i szynkę pokrój w grubszą kostkę.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przyprawami. Podawaj w ozdobnych salaterkach.

Elegancka sałatka z cykorii z papryką i pomarańczą

A teraz wersja na bardziej eleganckie przyjęcia. Nowoczesne sałatki, ułożone na dużych kwadratowych talerzach świetnie się sprawdzają i bardzo ładnie się prezentują na stole. Sałatka z papryką, cykorią i pomarańczą na dodatek jeszcze świetnie smakuje, więc to będzie strzał w dziesiątkę.

Surówka z papryki czy też sałatka z papryki na talerzu, a także przepisy na surówki
  • 2 cykorie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cytryna,
  • 1 garść orzechów włoskich posiekanych.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Cykoria jest niskokaloryczna, na dodatek zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jej wytrawny, wspaniały smak jest niezwykle uzupełniony przez słodką paprykę i kwaskowatą pomarańczę. Przygotowanie sałatki może zająć nieco czasu, ale naprawdę warto.

  1. Posiekaj cykorię na cienkie paseczki.
  2. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.
  3. Obierz pomarańczę, za pomocą dużego noża wyfiletuj ją tak, by usunąć białe błonki między cząstkami.
  4. Posiekaj szczypiorek.
  5. Ułóż na półmisku cykorię, pomarańczę i paprykę.
  6. Wymieszaj cytrynę z miodem, powstałym sosem polej sałatkę.
  7. Posyp szczypiorkiem i orzechami włoskimi.

Sałatka z papryki konserwowej

Czerwona papryka konserwowa świetnie sprawdza się w roli składnika do sałatki. Można ją jeść do alkoholu czy w ramach posiłku nie tylko bezpośrednio, ale właśnie wymieszaną z dodatkowymi składnikami. Taka sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i świetnie się sprawdza na wiele okazji.

  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 cebulka szalotka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pieprz i sól

Do sałatki można dodać także ogórki konserwowe. Należy pamiętać tylko, by dobrze odcedzić paprykę, żeby sałatka nie podeszła wodą, inaczej straci na smaku i wyglądzie.

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Pokrój paprykę w kawałeczki, przełóż na sitko do odcieknięcia.
  3. Odcedź groszek.
  4. Pokrój cebulę w kosteczkę.
  5. Obierz jajka, pokrój je w plasterki i przeciśnij przez sitko.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i dodaj do nich majonez, pieprz i sól. Gotowe!
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny