Sałatka z pora i szynki - przepisy, wykonanie, nietypowe dodatki
Sałatka z pora i szynki tak jak i sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową, czy jajka w szynce, to doskonała i szybka przekąska. Warto wiedzieć, że przepisów na sałatki z szynką konserwową, jajkiem, dodatkiem porów, wędliną, serem i makaronem jest wiele. Dlatego właśnie warto poznać kilka przepisów na to, jak może być zrobiona sałatka z pora i szynki.
Zobacz więcej przepisów na sałatki z pora.
Sałatka z pora i szynki z ogórkiem i serem - szybki i prosty przepis
Sałatka z użyciem porów i szynki, tak jak sałatka z zupek chińskich z szynką, jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników oraz czasu. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na sałatkę z użyciem pora, szynki konserwowej, jajek, sera i ogórka kiszonego.
Składniki:
- 2 ogórki kiszone,
- 2 pory,
- 3 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 70 g sera żółtego,
- 150 g szynki gotowanej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Poza porami, jajkami, wędlinami, serem i ogórkami, do sałatki możemy dodać kukurydzę, makaron lub paprykę.
Przygotowanie:
- Por kroimy w krążki.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Ogórki z szynką kroimy w kostkę.
- Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowane składniki wkładamy do miski i mieszamy z majonezem i przyprawami.
Jeśli chodzi o sam sposób podania, powinniśmy wiedzieć, że ta sałatka, tak samo, jak i jajko w szynce, najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.
Sałatka z porem, wędliną i czerwoną fasolą - jak ją zrobić
Decydując się na przygotowanie porowej sałatki z jajkiem, powinniśmy wiedzieć, że może składać się ona z różnych składników. Dodatkowo te składniki możemy do woli mieszać. W sałatce może znaleźć się jajko, kukurydza, czy nawet makaron. Podobnie jest wtedy, kiedy decydujemy się na przygotowanie np. sałatki z zupek chińskich z szynką. Również w przypadku tej sałatki możemy dowolnie modyfikować składniki. Zobaczmy jednak, jak powinna być robiona porowa sałatka, w której jest szynka, kukurydza i czerwona fasola.
Składniki:
- 150 g żółtego sera,
- 200 g szynki wieprzowej,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- 1 por,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz.
Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo dodać ugotowane na twardo jajko.
Przygotowanie:
- Ser żółty i szynkę kroimy w niewielkie paski.
- Por kroimy w półplasterki.
- Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Fasolę przepłukujemy zimną wodą.
- Fasolę, kukurydzę, por, szynkę i ser mieszamy ze sobą.
- Do warzyw dodajemy majonez i przyprawy.
- Całość mieszamy.
Przed podaniem sałatki musimy schłodzić ją w lodówce przez minimum 4 godziny. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatkę z szynką parmeńską?
Sałatka z porem, makaronem i szynką - przepis
Porowa sałatka może być przygotowywana także z jajek i makaronu. Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, tak naprawdę możemy użyć dowolnego makaronu. Z reguły tę sałatkę przygotowuje się z kokardkami, które podnoszą wizualne aspekty sałatki. Sprawdźmy więc, jak możemy przygotować sałatkę porową z szynką i makaronem.
Składniki:
- 200 g makaronu,
- 300 g szynki konserwowej,
- mała puszka ananasa,
- puszka kukurydzy,
- słoik selera konserwowego,
- por,
- 5 jajek,
- 5 łyżek majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.
- Por kroimy w talarki i sparzymy wrzątkiem na sitku.
- Sparzony wrzątek odstawiamy do wystudzenia.
- Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Seler kroimy na mniejsze kawałki.
- Szynkę konserwową kroimy na niewielkie kostki.
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka kroimy w małą kostkę.
- Żółtka dodajemy do majonezu i ucieramy.
- Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy o tym, że tego typu sałatki powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wtedy wytrzymają dłużej, a dodatkowo schłodzona sałatka lepiej smakuje.
Jak możemy zaobserwować w wyżej wymienionych przepisach, tradycyjna sałatka z pora i szynki może być przygotowana naprawdę w różny sposób. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, jakie składniki lubimy i które ich połączenie wydaje się dla nas najlepsze. Nie zapominajmy jednak o tym, by przy przygotowywaniu tego typu sałatek, zachowywać odpowiednie proporcje, które w dużej części są odpowiedzialne za smak końcowy.
Sałatka, jaką jest porowa sałatka z szynką, to idealny pomysł na danie, jeśli nie mamy dużo czasu do jego przygotowania. Co więcej, sprawdzi się ona świetnie zarówno na śniadanie, kolację, jak i dodatek do obiadu czy potraw grillowanych. Dlatego też sałatki tego typu powinny na stałe zagościć w naszej kuchni, ponieważ ich sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego nakładu finansowego.