Sałatka porowa z majonezem

Bardzo często pojawia się na wszelkiego rodzaju imprezach i jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości z uwagi na jej łatwość przygotowania. Surówka porowa często gości też na naszych stołach jako dodatek do obiadu.

Sałatka porowa z majonezem i jajkiem

Jedna z najsmaczniejszych i najchętniej robionych sałatek to sałatka porowa z majonezem, która ma niezwykle prosty i smaczny skład. Jest idealna jako przekąska podawana podczas organizowanych w domu przyjęć, ale również jako ciekawy sposób na urozmaiconą kolację. Czas przygotowania sałatki nie jest zbyt długi, a do tego poradzi z nią sobie każdy nawet początkujący kucharz.

Składniki na sałatkę:

  • 1 por,
  • 3 jajka,
  • 8 korniszonów,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie sałatki:

  1. Pora myjemy. Do zrobienia sałatki wykorzystujemy białą część, a zieloną odcinamy i wyrzucamy. Umytego pora kroimy na drobne plastry.
  2. Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pora.
  3. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, tak aby skorupka ładniej odchodziła podczas łupania. Ugotowane jajka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
  4. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do sałatki.
  5. Całość przyprawiamy solą i pieprzem dodając majonez.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki mogły się połączyć.

Wskazówki:

Składniki można dowolnie modyfikować, dla nadania wyjątkowego smaku, można dodać również 200 g szynki konserwowej pokrojonej w kostkę lub dla ciekawszego efektu pociętą w cienkie paseczki.

Ta dobra sałatka może być wykonywana również przez dzieci w szkołach, które często wykonują na ocenę różne sałatki. Wystarczy tylko, że jajka zostaną ugotowane w domu.

Sałatka z pora i tuńczyka

Nie jest to tradycyjna sałatka, dlatego też miłośnicy klasyki mogą podchodzić do niej sceptycznie, jednak sałatka z pora i tuńczyka jest warta wypróbowania. To przepis dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i nie przerażają ich połączenia orientalnych smaków z warzywami i majonezem.

Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:

  • 1 por,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 łyżki majonezu,
  • ½ puszki groszku zielonego,
  • 3 jajka,
  • 200 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy.
  3. Pora myjemy i kroimy na plasterki, a następnie dodajemy do reszty produktów.
  4. Tuńczyka dokładnie odsączamy z sosu własnego i dodajemy do sałatki.
  5. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki.
  7. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby składniki się połączyły i schłodziły.

Wskazówki:

Sałatkę można udekorować kilkoma listkami świeżej bazylii.

Sałatka doskonale sprawdzi się podczas przyjęć organizowanych latem. Jest kolorowa smaczna i niezwykle pożywna.

Dobra surówka z porów do obiadu

To prosta i szybka surówka z porów. Ma zaledwie 4 składni. Można ją zrobić praktycznie na poczekaniu oczywiście, jeśli posiadamy odpowiednie składniki. Surówka znakomicie nadaje się do klasycznych dań takich jak ziemniaczki z cebulką i kotlet, a także do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych. Doskonale smakuje również jako osobna przekąska np. na podwieczorek.

Do wykonania surówki potrzebne są:

  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • majonez,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Surówka w przygotowaniu jest niezwykle prosta. Wystarczy, że myjemy pora, kroimy
  2. Zieloną część, a białą kroimy na pół. Pora szatkujemy na cienkie paseczki.
  3. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  4. Jabłko myjemy, obieramy i podobnie jak w przypadku marchewki, ścieramy go na grubych oczkach
  5. Dodajemy majonez, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Surówka najlepiej smakuje na świeżo, jednak można ją schłodzić w lodówce.

Osoby, które mają problem z cukrem, mogą pominąć ten składnik.

Surówka z pora może stanowić alternatywę dla lubianej i często robionej w polskich domach surówki z kiszonej kapusty i surówki z marchewki i jabłka. Choć składniki tych dwóch surówek są podobne, to jednak ich smak jest całkowicie inny. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sałatkę z pora i szynki.

Przepis na sałatkę warstwową z porem i selerem

Wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe, to wspaniałe reprezentatywne dania, które doskonale prezentują się na świątecznych stołach. Przepis na smaczną sałatkę warstwową to niejednokrotnie ratunek w przypadku pojawienia się niespodziewanych gości. Sałatka jest szybka, prosta i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania.

Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:

  • 2 pory,
  • słoiczek selera,
  • ½ puszki ananasa,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 g sera,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Dowiedz się, jak zrobić sałatkę warstwową:

  1. Do wykonania sałatki warstwowej potrzebna będzie prosta szklana miska, do której kolejno będziemy dodawać poszczególne składniki.
  2. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Połową pokrojonego pora wykładamy spód naczynia. Delikatnie solimy go i dodajemy pieprzu.
  3. Następnie kroimy w kostkę szynkę, która stanie się kolejną warstwą.
  4. Selera odsączamy z wody. Można go drobniej pokroić i wyłożyć na szynkę.
  5. Na selerze układamy drugą część pora. Podobnie jak na początku solimy go i dodajemy trochę pieprzu.
  6. Kukurydzę odsączamy i robimy z niej kolejną warstwę.
  7. Na kukurydzy układamy pokrojonego w kostkę ananasa.
  8. Ostatnim etapem będzie dodanie majonezu i posypanie go startym żółtym serem.
Krojenie pora na sałatkę, a także przepisy na sałatkę z porem i dodatkami oraz jej wykonanie
Przygotowanie sałtki z pora krok po kroku oraz najlepsze przepisy na sałatki z porów

Wskazówki:

Opcjonalnie można dodać pęczek szczypiorku. Drobno pokrojony szczypiorek może stanowić świetną dekorację sałatki.

Ananasa można zastąpić brzoskwiniami, które dodadzą sałatce ciekawego koloru i będą równie smaczne.

Sałatka warstwowa to najczęściej wybierany rodzaj poczęstunku, który wspaniale prezentuje się na wielu stołach, a do tego bardzo łatwo można go zestawić z innymi daniami. Bardzo często organizatorzy imprez wykonują sałatkę warstwową, a drugim wyborem zazwyczaj jest lekka sałatka grecka. Tym samym każdy z gości jest w stanie znaleźć coś dla siebie.

Bardzo dobra surówka z pora i kapusty

Doskonałym dodatkiem do obiadu, może być również bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna surówka z pora i białej kapusty. Sałatka nie jest zbyt częstym bywalcem na stołach z uwagi na konieczność jej wcześniejszego przygotowania.

Składniki potrzebne do wykonania surówki:

  • ½ główki małej, białej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 większy por,
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę bardzo drobno szatkujemy i ugniatamy, aby ją zmiękczyć.
  2. Pora myjemy, odcinamy zielona część i drobno szatkujemy.
  3. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  4. Do powyższych składników dodajemy 2 łyżki majonezu sól i pieprz.

Wskazówki:

Opcjonalnie można dodać drobno posiekany koperek.

Surówką dobrze jest zrobić kilka godzin przed planowanym obiadem, tak aby kapusta mogła zmięknąć.

Wykonanie surówki nie jest trudne ani czasochłonne, do tego stanowić może jeden z elementów zestawu surówek.

Słodka sałatka z porem i rodzynkami

Niestandardowa, ale bardzo pyszna sałatka może być wykonana z połączenia takich składników jak rodzynki i por. To propozycja dla osób, które lubią słodkie smaki. Sałatka będzie idealna na przyjęcia, ale też jako danie śniadaniowe, gdy będziemy chcieli poczęstować gości, którzy zostali u nas na dłużej.

Do wykonania sałatki potrzebne są:

  • 1 por,
  • seler korzeniowy,
  • 2 jabłka,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sos sałatkowy francuski.

Sposób przygotowania:

  1. Seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. Pora myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie dodajemy do selera.
  3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  4. Orzechy drobno siekamy.
  5. Jeśli mamy duże rodzynki to kroimy je na pół.
  6. Wszystkie składniki mieszamy razem.
  7. Do szklanki wsypujemy sos francuski i mieszamy go ze śmietaną.
  8. Przygotowany sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub migdałami.

Sałatka może stanowić ciekawy dodatek obiadowy.

Rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną.

To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych sałatek przez dzieci, które uwielbiają słodkie smaki.

Najlepsza sałatka z porem i kurczakiem

Wielbiciele klasycznych smaków z pewnością powinni spróbować połączenie pora i kurczaka, które w sałatce stanowi wspaniałą kompozycję smakową. Jak większość sałatek, w których dodatkiem jest por i ta sałatka jest niesłychanie łatwa do przygotowania, a składniki z pewnością każdy znajdzie w swojej lodówce.

Składniki potrzebne do zrobienia sałatki:

  • 200 g filetu z kurczaka,
  • przyprawa kebab,
  • olej do smażenia,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 pory
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy go w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy kebab. Usmażone mięso kładziemy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
  2. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do kurczaka.
  3. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
  4. Ogórki kiszone również drobno kroimy.
  5. Pory myjemy przecinamy na pół i cienko kroimy. W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku. Pokrojonego pora umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy go na około minutę i odcedzamy. Wystudzonego pora dodajemy do reszty składników.
  6. Na końcu dodajemy majonez i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Dla dopełnienia smaku wiosną można dodać wczesną rzodkiewkę, która będzie wspaniałym dopełnieniem całości.

Ta sałatka to doskonałe danie na przyjęcie imieninowe lub na weekendową kolację. Jest niezwykle prosta w wykonaniu i docenią ją osoby, które nie lubią smaku surowego pora. Proces parzenia, który jest zawarty w przepisie, dodaje sałatce delikatności i tajemniczości.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny