Sałatka z ryżem i szynką - szybki i prosty przepis

Ryżowa sałatka z kukurydzą, papryką, serem i szynką - przepis

Jeśli poszukujemy ciekawego, szybkiego i prostego przepisu na danie, które będzie nam towarzyszyło w rodzinnych spotkaniach lub też spotkaniach z przyjaciółmi, powinniśmy zwrócić uwagę na danie, jakim jest sałatka z ryżem i szynką. Zobaczmy więc, jak wygląda standardowy przepis na tę sałatkę i jakie składniki będą nam potrzebne do jej przygotowania.

Składniki:

  • 200 g sera żółtego,
  • 200 g ryżu białego,
  • 250 g szynki,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • majonez,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Kukurydzę przepłukujemy wodą i odsączamy.
  3. Paprykę, szynkę, żółty ser, ogórki i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
  4. Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą, odsączamy i wkładamy do miski.
  5. Do ryżu wkładamy pokrojone składniki, majonez oraz przyprawy.
  6. Całość dokładnie mieszamy.

Pamiętajmy o tym, że tak przygotowana sałatka z ryżem i szynką musi być przechowywana w lodówce.

Sałatka z ryżem i szynką - jak ją zrobić

Sałatki z ryżem i szynką mogą być przygotowywane w oparciu o różne przepisy. W niektórych znajdziemy ananasy, ogórki zielone, suszone pomidory czy też por. Zobaczmy jednak, jak wygląda przepis na sałatkę z ryżem i szynką w połączeniu z jajkiem, groszkiem, kukurydzą i cebulą.

Składniki:

  • 0,75 szklanki ryżu,
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 0,5 puszki groszku,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 0,5 cebuli czerwonej,
  • 4 jajka,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 200 g szynki,
  • majonez,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Ugotowany ryż odsączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  4. Ugotowane jajka, ogórki i szynkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Cebulę siekamy na drobno.
  6. Groszek i kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu.
  7. Pietruszkę siekamy na drobno i wrzucamy do miski z ryżem.
  8. Do ryżu dodajemy cebulę, jajka, ogórki, szynkę, majonez i przyprawy.
  9. Całość mieszamy.

Taka sałatka świetnie pasuje podawana ze świeżym pieczywem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z kapusty pekińskiej?

Ryżowa sałatka z pora i szynki - ciekawe przepisy

Sałatka z pora i szynki - jak połączyć ananas z szynką konserwową

Nieco innym połączeniem jest ryżowa sałatka z pora i szynki. Warto wiedzieć, że takie rozwiązanie jest również świetnym i bardzo aromatycznym pomysłem. Tak naprawdę por użyty w tym przepisie jest zamiennym składnikiem z cebulą. Zobaczmy, jak zrobić sałatkę z porem, szynką i ananasem.

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 300 g szynki konserwowej,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • por,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski.
  4. Por kroimy w talarki.
  5. Ananas i szynkę kroimy w mniejszą kostkę.
  6. Kukurydzę odsączamy.
  7. Jajka kroimy w drobną kostkę.
  8. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień.

Ogórek konserwowy, szynka, ryż, por i papryka - jak zrobić sałatkę z porem i szynką

Jeśli chcemy, by w naszym domu znalazła się wyjątkowa i oryginalna sałatka ryżowa, warto zapoznać się z różnymi przepisami na to danie. Dzięki temu dobierzemy do siebie tę, której składniki nam najbardziej odpowiadają. Poznajmy więc kolejny przepis na to, w jaki sposób może być przygotowana sałatka z ryżem i szynką oraz innymi dodatkowymi składnikami.

Sałatka z ryżem i szynką na talerzu, a także inne przepisy na sałatkę ryżową, dodatki, składniki i sos

Składniki:

  • 3 torebki ryżu białego,
  • por,
  • 2 papryki czerwonej,
  • 2 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 300 g szynki,
  • 300 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Ugotowany ryż płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Por, paprykę, ser, szynkę i ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę.
  5. Do ryżu dodajemy pokrojone składniki, majonez oraz sól i pieprz.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pamiętajmy, że taką sałatkę po wystudzeniu wkładamy do lodówki.

Ryżowa sałatka z ogórkiem zielonym i kukurydzą - jak ją zrobić

Sałatki ryżowe to doskonałe potrawy, które mogą być podawane na kolacje, czy też na śniadanie. Możemy podawać je zarówno do potraw mięsnych, bezmięsnych, jak i z pieczywem. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy uzyskać najlepszy smak tej potrawy, powinniśmy zrobić ją minimum kilka godzin wcześniej, a najlepiej nawet dzień wcześniej, by wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.

Warto wspomnieć także o tym, że zamiast korzystać z ogórków kiszonych, czy też ogórków konserwowych do tej sałatki, możemy wykorzystać surowe ogórki zielone, które dadzą trochę orzeźwienia. Zobaczmy więc, jak wygląda przygotowanie takiej sałatki i jakie składniki są potrzebne do jej stworzenia.

Składniki:

  • 1 szklanka białego, długoziarnistego ryżu,
  • 400 g ogórków zielonych,
  • 400 g kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, czarny pieprz mielony.

Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, ponieważ ma on bardziej wyrazisty smak i aromat.

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w posolonej wodzie.
  2. Ugotowany ryż płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy.
  3. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do ryżu razem z ogórkami.
  5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu.
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

Tego typu danie najlepiej smakuje po około 30-40 minutach w lodówce.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny